Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy wymienic Horizon na Conect Box (przez wi-f)
Autor Wiadomość
liriel 
Klikacz

Dołączyła: 04 Maj 2018
Posty: 4
Wysłany: 04-05-2018, 18:01   Czy wymienic Horizon na Conect Box (przez wi-f)

Hej, jestem kobieta, ktora oglada seriale na Netflixie, mieszka w mieszkaniu, przeglada facebooka i robi zakupy w internecie. Zero gier. Laczylam sie bez kabla, przez wi-fi, glownie laptop i telefon. Mialam horizon i 120 mb, teraz bede miec 250 i nie wiem co zrobic, zostawic horizon czy wziac ten ich nowy connect box. O dziwo, horizon sprawowal sie dobrze, moze jeste niewymagajaca, a wszystko mialam w jednym miejscu. Boje sie, ze wszyscy "wciskaja" connect boxa, bo taka inicjatywa poszla z gory, albo jedynie jest ciut lepszy. Podobalo mi sie to, ze mam wszystko w jednym miejscu i nie graci przestrzeni. Prosilabym o pomoc i rade
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-05-2018, 19:08   Re: Czy wymienic Horizon na Conect Box (przez wi-f)

Nie ma musu by brać osobne urządzenie do usługi internetowej. Jeżeli jesteś zadowolona z Horizona jako routera to tak pozostaw.

Wadą jednego urządzenia jest to, że jak "wysiądzie" to nie będzie ani TV, ani internetu.

Poczytaj:
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10015
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10012
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=10003
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9984
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9847
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9783
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9672
:arrow: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?t=9186
_________________
 
 
liriel 
Klikacz

Dołączyła: 04 Maj 2018
Posty: 4
Wysłany: 04-05-2018, 19:14   

Czytalam te watki i prawde mowiac niewiele zrozumialam, jestescie wiekszymi profesjonalistami. wszyscy krytykuja jedno i drugie, a mi jest relatywnie dobrze. Pytam po prostu czy warto sie meczyc z drugim blaszakiem, jak chce obejrzec sobie serial i by mi sie nie przycinalo. opcji ze jak padnie horizon to beze z niczym nie licze
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-05-2018, 19:24   

Większość "profesjonalistów" :P potrzebuje trybu Bridge, bo chcą żeby urządzenie z UPC pracowało jako modem, czyli na nim było publiczne IP. Do modemu podłączają własny router, na którym można robić, to na co on pozwoli np. VPN, przekierowania portów i inne usługi. W Horizonie nie ma trybu Bridge, więc on pracuje jako modemorouter. Kuleją na nim przekierowania portów. Własny router ludzie kupują taki, który ma np. dobry zasięg Wi-Fi.

Jeżeli nie masz problemu z Horizonem, pokrywa on zasięgiem Wi-Fi Twoje mieszkanie, nie potrzebujesz żadnych własnych usług, to pozostań z Horizonem.
_________________
 
 
liriel 
Klikacz

Dołączyła: 04 Maj 2018
Posty: 4
Wysłany: 04-05-2018, 19:48   

Och, skasowala mi sie wiadomosc, dziekuje bardzo. Mam normalny router w rodzinnym domu, ba, zmienialam dwa razy, ale wciaz internet sie przycina, a po zmianie routera mialo nie przycinac, wiec uznalam sprawe za beznadziejna. Najgorzej jak w trakcie platnosci (zacina mi sie srednio 15 razy dziennie.. wylacz i wlacz siec wifi non stop) Teraz juz mniej wiecej zrozumialam o co Wam chodzi. I bardzo dziekuje!
Btw, chcialam VPN by moc oszukac, ze jestem ze stanow, ale zakonczylo sie to nijak, wiec zdecydowanie dobry net mi niepotrzebny.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-05-2018, 19:55   

W pierwszym poście pisałaś, że Twój Horizon sprawuje się dobrze, ale teraz wynika, że jednak nie. Connect Box (Compal) ma swoje problemy np. z testem Puma6, ale to nie dyskwalifikuje go, więc jednak weź go.
liriel napisał/a:
chcialam VPN by moc oszukac, ze jestem ze stanow
To jest klient VPN, mi chodziło o swój własny serwer VPN.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5407
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 04-05-2018, 20:10   

liriel napisał/a:
Mam normalny router w rodzinnym domu, ba, zmienialam dwa razy, ale wciaz internet sie przycina, a po zmianie routera mialo nie przycinac, wiec uznalam sprawe za beznadziejna. Najgorzej jak w trakcie platnosci (zacina mi sie srednio 15 razy dziennie.. wylacz i wlacz siec wifi non stop)

Zainstaluj na komputerze InSSIDer v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru Twojej sieci.
https://www.elektroda.pl/...pic3158772.html
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 04-05-2018, 20:14   

liriel napisał/a:
zacina mi sie srednio 15 razy dziennie.. wylacz i wlacz siec wifi non stop
Możesz też poeksperymentować z numerem kanału i szerokością kanału Wi-Fi w Horizonie.
Nie wiem na ile czujesz się mocna w konfiguracji Horizona.
UPC ma na to poradniki:
:arrow: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1007365
:arrow: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1007387
:arrow: https://pytania.upc.pl/?q=fact_1007386
_________________
 
 
liriel 
Klikacz

Dołączyła: 04 Maj 2018
Posty: 4
Wysłany: 04-05-2018, 20:51   

Wlasnie to nie UPC i Horizon a nieszczesne Orange tak mi sie rozlacza, dlatego doceniam Horizon, ze moze i ma swoje wady, ale w porownaniu z klikaniem wlacz wylacz wifi 2x na godzine minimum to horizon dzialal super.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 05-05-2018, 14:12   

Trochę się pogubiłem. :oops:
Ale jeżeli nie masz problemu z Horizonem, pokrywa on zasięgiem Wi-Fi Twoje mieszkanie, nie potrzebujesz żadnych własnych usług, to pozostań z Horizonem.

Czy warto było podwyższać internet, 120 Mb/s Ci nie wystarczało.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: