Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet z Connect Box/Horizon
Autor Wiadomość
mkay 
Klikacz

Dołączył: 31 Gru 2017
Posty: 2
Wysłany: 31-12-2017, 17:25   Internet z Connect Box/Horizon

Cześć,
przy przedłużaniu umowy dostałem dekoder horizon i dodatkowo connect boxa. Chciałem spróbować jak działa net na horizonie, bo jeśli porównywalnie do CB, to chyba nie ma sensu, żeby stały 2 urządzenia, które pobierają prąd i zbierają kurz...

ustawiłem więc sobie wszystko na horizonie i wypiąłem CB i niestety - w ten sposób nie mam internetu. sam horizon neta ma (działa wbudowany traceroute), z sieci lokalnej mogę go pingować, ale nie działa jako router...

w związku z tym mam 2 pytania:
1. Czy jeśli wziąłem ConnectBoxa, to oznacza to, że horizon nie może być moim routerem/bramą? Czy to jest jakoś inaczej prekonfigurowane, net tylko na MACa CB, czy coś?
2. Czy w ogóle taka próba zmiany ma jakiś sens? tzn. czy net z horizona działałby z podobną prędkością i podobnymi opóźnieniami jak ten z CB, czy jednak warto mieć CB dla większej stabilności/jakości?
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2749
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 31-12-2017, 17:31   

mkay napisał/a:
Czy jeśli wziąłem ConnectBoxa, to oznacza to, że horizon nie może być moim routerem/bramą?

Dokładnie
mkay napisał/a:
Czy to jest jakoś inaczej prekonfigurowane, net tylko na MACa CB, czy coś?

Zautoryzowany jest tylko connectbox
mkay napisał/a:
Czy w ogóle taka próba zmiany ma jakiś sens? tzn. czy net z horizona działałby z podobną prędkością i podobnymi opóźnieniami jak ten z CB, czy jednak warto mieć CB dla większej stabilności/jakości?

Warto mieć CB bo:
1. Jak padnie Ci Horizon to nie masz nic, a tak weźmiesz osobno to nawet jak Ci padnie ten Horizon, to Compal działa Ci dalej.
2. Horizon nie ma trybu bridge więc swojego routera nie zastosujesz.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 31-12-2017, 17:43   

mkay, po podłączeniu Horizona do Connect Boxa skrętką, możesz go użyć jako dodatkowego Access Pointa Wi-Fi, zobaczysz jakie ma Wi-Fi.

Możesz przy okazji :arrow: zmienić hasło w Horizonie.
_________________
 
 
mkay 
Klikacz

Dołączył: 31 Gru 2017
Posty: 2
Wysłany: 31-12-2017, 17:53   

MrPepka napisał/a:
Warto mieć CB bo:
1. Jak padnie Ci Horizon to nie masz nic, a tak weźmiesz osobno to nawet jak Ci padnie ten Horizon, to Compal działa Ci dalej.
2. Horizon nie ma trybu bridge więc swojego routera nie zastosujesz.

w zasadzie ani jedno, ani drugie mnie nie przekonuje... ad.1: UPC reaguje na awarie dość szybko, pewnie następnego dnia miałbym technika w domu, a zawsze można skorzystać z LTE, jak net jest potzrebny "na już". ad 2.: obecnie mam już 2 urządzenia, które mógłbym zastosować jako router (CB i horizon) i (jak widać) - raczej myślę o pozbyciu się jednego z nich, niż o dokładaniu kolejnego;)
ale dzięki za zwrócenie uwagi - o braku bridge'a w horizonie nie widziałem, więc zawsze to dodatkowa informacja, żeby podjąć świadomą decyzję

Pitrek napisał/a:
mkay, po podłączeniu Horizona do Connect Boxa skrętką, możesz go użyć jako dodatkowego Access Pointa Wi-Fi, zobaczysz jakie ma Wi-Fi.

w sumie niezły pomysł

ok, dzięki za te informacje - wiem już trochę więcej i mogę na spokojnie to przemyśleć
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 31-12-2017, 17:57   

mkay napisał/a:
Pitrek napisał/a:
.. Horizona .... możesz go użyć jako dodatkowego Access Pointa Wi-Fi
...w sumie niezły pomysł
Tak, jeżeli potrzebujesz zwiększyć zasięg Wi-Fi i masz możliwość :arrow: podciągnąć skrętkę.

Jak już Horizon robi za APeka i Switcha, to jego wolny port LANu można wpiąć do TV, wtedy TV będzie miał internet po "drutach", zawsze to lepiej.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: