Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Connect box slabszy od HORIZON?
Autor Wiadomość
pablo111 
Klikacz

Dołączył: 03 Lut 2018
Posty: 9
Wysłany: 03-02-2018, 19:20   Connect box slabszy od HORIZON?

Witam technik podlaczyl mi connect boxa poniewaz chcialem miec lepszy sygnal. Podobno jest lepszy od Horizona. Po podlaczeniu connect boxa, siec po WI FI na 5 GHz przy podlaczeniu konsoli pokazuje 11 Mb, natomiast po podlaczeniu przez 5Ghz na HORIZONIE jest 111 Mb pobierania. Pomijam fakt ze teraz rozlaca mi neta. Przy techniku specjalnie zrobilem access pointa zeby pokazac mu roznice. Mimo to stwierdzil ze connect box u niego jest sprawny i mi nie wymienil. Czy ktos wie dlaczego tak jest? MAm wrocic tylko do HOrizona?[/b]

[ Dodano: 03-02-2018, 19:39 ]
W skrócie napisze, że poprostu Horizon wyciaga predkosci takie jakie powinien (na obydwu zakresach 2,4 oraz 5 Ghz) natomiast connect box to tragedia u mnie. Po kablu ok
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 06-02-2018, 09:58   

Sprawdź może inne kanały Wi-Fi. Sprawdź też na mniejszej szerokości kanału, czy to coś zmienia. Compal nie powinien się tak zachowywać. Czy na innym urządzeniu niż konsola też jest tak źle? Na forum to raczej wszyscy do internetu mają Compala. Zaletą jest to, że jak Horizon padnie to nadal jest internet z Compala.
_________________
 
 
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 230
Wysłany: 06-02-2018, 16:45   

Ja z tydzień wytrzymałem z Internetem na Horizonie, u mnie nie dało się z niego korzystać. Moze trafił. Ci się felerny egzemplarz? Musisz pomęczyć UPC niech Ci wymienią
_________________
 
 
pablo111 
Klikacz

Dołączył: 03 Lut 2018
Posty: 9
Wysłany: 07-02-2018, 10:33   

Słuchajcie, problem rozwiązałem sam. Dziwię się, że z żaden z techników nie potrafił wytłumaczyć i nie wpadli na to. W ustawieniach compal, w zakładce WI FI, bezpieczeństwo, i tam trzeba zmienić na częstotliwości 5ghz na WPA2-PSK. I teraz na konsoli jest lepiej jak na kablu. Pozdrawiam
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-02-2018, 11:58   

Dziwne, a jakie miałeś wcześniej szyfrowanie, no przecież nie bez? Ktoś coś pozmieniał?

Przecież :arrow: WPA2-PSK jest domyślnym szyfrowaniem.
_________________
 
 
pablo111 
Klikacz

Dołączył: 03 Lut 2018
Posty: 9
Wysłany: 07-02-2018, 13:23   

Szyfrowanie na 2.4 i na 5 GHz miałem dokładnie takie:
WPA-PSK/WPA2-PSK, tylko na 5Ghz zmieniłem na WPA2-PSK. Tam można wybrac. Na 2.4 zostało to pierwsze
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 07-02-2018, 14:48   

Chyba problemem było TKIP, stąd niska prędkość, powinno być używane AES.

Jeżeli nie masz starszych urządzeń bez WPA2, to w obu przypadkach 2,4 i 5 GHz najlepiej mieć WPA2-PSK i AES (które jest domyślne).
_________________
 
 
roboor 
easy master


Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 42
Wysłany: 08-02-2018, 10:15   

pablo111 napisał/a:
Szyfrowanie na 2.4 i na 5 GHz miałem dokładnie takie:
WPA-PSK/WPA2-PSK, tylko na 5Ghz zmieniłem na WPA2-PSK. Tam można wybrac. Na 2.4 zostało to pierwsze


Witam
W zakładce bezpieczeństwo mam WPA-PSK/WPA2-PSK, co ciekawe na 5Ghz ta opcje nie podlega zmianie, nie jest edytowalna jak przy 2,4. Generalnie zawód ten sprzęt, net 250 a prędkość wi-fii max 30 ;-(

5ghz.jpg
Plik ściągnięto 5504 raz(y) 6,9 KB

 
 
pablo111 
Klikacz

Dołączył: 03 Lut 2018
Posty: 9
Wysłany: 08-02-2018, 12:46   

Zmień NAJPIERW SSID tj. NAZWE tej sieci 5Ghz wyżej i dopiero będziesz mógł zmienić na WPA2/PSK. Daj znać czy pomogło, prędkosc powinna być luksio
 
 
roboor 
easy master


Dołączył: 03 Maj 2010
Posty: 42
Wysłany: 08-02-2018, 13:33   

pablo111 napisał/a:
Zmień NAJPIERW SSID tj. NAZWE tej sieci 5Ghz wyżej i dopiero będziesz mógł zmienić na WPA2/PSK. Daj znać czy pomogło, prędkosc powinna być luksio

Dziękuje za sugestie, rozmawiałem z konsultantem Upc, podczas rozmowy z 25 prędkość wzrosła do 199 ciekawe co? 🤔

[ Dodano: 08-02-2018, 16:42 ]
pablo111 napisał/a:
Zmień NAJPIERW SSID tj. NAZWE tej sieci 5Ghz wyżej i dopiero będziesz mógł zmienić na WPA2/PSK. Daj znać czy pomogło, prędkosc powinna być luksio


Ponieważ znów spadło do 25 zrobiłem jak napisałeś i chodzi zdecydowanie lepiej. Nie rozumiem dlaczego nie jest domyślnie tak ustawione tylko trzeba kombinować.
 
 
pablo111 
Klikacz

Dołączył: 03 Lut 2018
Posty: 9
Wysłany: 08-02-2018, 18:16   

Tak jest, ponieważ nie wszystkie urządzenia akceptują domyślne szyfrowania,u mnie np PS4. Szkoda tylko, że technikom trzeba dawać lekcje zamiast odwrotnie.
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 182
Wysłany: 19-02-2018, 01:14   

pablo111 napisał/a:
Zmień NAJPIERW SSID tj. NAZWE tej sieci 5Ghz wyżej i dopiero będziesz mógł zmienić na WPA2/PSK. Daj znać czy pomogło, prędkosc powinna być luksio


Bez zmian. Dalej to samo nawet przy osobnym SSID.

Natomiast WPA2/PSK da się od razu ustawić zmieniając to ustawienie dla 2.4GHz, a 5GHz wtedy automatycznie zrobi to samo (gdy SSID zostawiamy identyczny dla obu).
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2705
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 19-02-2018, 01:22   

Cytat:
Natomiast WPA2/PSK da się od razu ustawić zmieniając to ustawienie dla 2.4GHz, a 5GHz wtedy automatycznie zrobi to samo (gdy SSID zostawiamy identyczny dla obu).

To zrób tak. Ustaw SSID na 2,4 GHz i na 5 GHz takie same i na 2,4 GHz ustaw zabezpieczenie na WPA2/PSK (wtedy owe WPA2/PSK ustawi się na 5 GHz). Potem rozdziel SSIDy na osobne.
_________________
 
 
aster 
classic master


Dołączył: 03 Maj 2016
Posty: 182
Wysłany: 19-02-2018, 17:31   

Wszystko zrobiłem, ale niestety nie przyspieszyło.

Za to jak przetestowałem 2.4GHz to dopiero zobaczyłem, jaki jest dramat z tym sprzętem.

No nic, trzeba ten złom po prostu traktować jako modem i nic więcej...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: