Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Horizon sam czy z modemem ?
Autor Wiadomość
hedo 
Klikacz

Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 8
Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: 01-09-2015, 21:10   Horizon sam czy z modemem ?

Zamowilem dzisiaj dekoder Horizon z nagrywarka na wymiane posiadanego Cisco.Internet 120 Mb.Dekoder przywiezie kurier.Prosze o rade czy zostawic modem wifi do ktorego podpiety jest pc kablem rj45 i telefon czy podlaczyc wszystko do horizona(mam jeszcze wybor)Lacze mam rozgalezione na tv i modem.Co bedzie lepsze i bardziej stabilne.Urzadzenia to tv,telefon,pc przez rj45,laptop i tablet przez wifi.Czy w zaleznosci od tego czy zostawiam modem dostane inny typ horizona ?
 
 
p3teK 
light master


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 102
Wysłany: 01-09-2015, 21:31   

Jak masz możliwość pozostawienia obecnie posiadanego modemu to żaden problem, zakładam że koszta te same z dodatkowym modemem i bez. Z tego co się orientuje to są 2 horizony z nagrywarką i bez. Jak będą problemy z netem na horizonie to wrócisz na stary modem.
_________________
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 01-09-2015, 21:53   

Na co byś się nie zdecydował to horizon będzie taki sam (tak jak przedmówca napisał są z nagrywarką lub bez), za oddzielny modem nie ma dodatkowej opłaty. Decyzję musisz podjąć tylko dlatego, że jak już zamówiłeś sobie dekoder do samodzielnej instalacji, to upc musi odpowiednio przygotować Twoje konto abonenckie, abyś w ogóle mógł ten dekoder uruchomić ;)
Taka prośba, jak już go dostaniesz i uruchomisz, to podziel się tą informacją ;) Ostatnio poznałem jednego odważnego, który też do samodzielnej instalacji wziął horizona i nie dał rady ;)
 
 
hedo 
Klikacz

Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 8
Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: 01-09-2015, 21:57   

No wlasnie chodzi o ta decyzje,co Ty bys radzil ?
 
 
p3teK 
light master


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 102
Wysłany: 01-09-2015, 22:04   

Ja na pewno zostałbym na starych ustawieniach netu a horizona tylko do TV, wszystkie te urządzenia 1000 w 1 combo są do niczego, zakładam że nie masz problemów z netem na obecnym modemie...także poco ryzykować i później się z nimi użerać..
_________________
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 01-09-2015, 22:11   

p3teK napisał/a:
Ja na pewno zostałbym na starych ustawieniach netu a horizona tylko do TV, wszystkie te urządzenia 1000 w 1 combo są do niczego, zakładam że nie masz problemów z netem na obecnym modemie...także poco ryzykować i później się z nimi użerać..

Zgadzam się, też bym zostawił net oddzielnie.
 
 
hedo 
Klikacz

Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 8
Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: 01-09-2015, 22:28   

Dzieki,tak zrobie,tym bardziej ze w ostatnim czasie nie bylo zadnych problemow z netem i nie bede musial robic kombinacji z kablami.Jeszcze jedno ,czy ten rozgaleznik sygnalu bedzie dobry do nowego dekodera ? I czy aplikacje na horizonie beda dzialaly ?
 
 
p3teK 
light master


Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 102
Wysłany: 01-09-2015, 22:33   

hedo napisał/a:
czy ten rozgaleznik sygnalu bedzie dobry do nowego dekodera ?

Jeśli sygnał jest OK to nic nie stoi na przeszkodzie, sygnał możesz sprawdzić w ustawieniach modemu w zakładkach Downstream/Upstream Channels.
_________________
 
 
sirkubas 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 226
Skąd: PL
Wysłany: 01-09-2015, 22:47   

I jeszcze coś. W sygnaturze widzę, że obecnie masz modem TWG850. Jeżeli modem zostanie oddzielnie, to kurier powinien Ci dostarczyć jeszcze modem do podmiany. Nie pamiętam jakie łącze ten stary thomson potrafi obsłużyć, ale to docsis 2.0, więc 120Mb na pewno będzie dla niego nie do udźwignięcia. Do tego ma ethernet 100Mb i wifi chyba do 54Mb, więc jeżeli konsultant okaże się nieogarnięty w tej kwestii i nie wspomni o koniecznej wymianie modemu, to sam się upomnij, że obecny modem nowego neta nie uciągnie.
 
 
hedo 
Klikacz

Dołączył: 19 Lip 2009
Posty: 8
Skąd: Warszawa Wola
Wysłany: 01-09-2015, 23:01   

Sygnature juz zmienilem
 
 
porter 
light master

Dołączył: 29 Lut 2016
Posty: 50
Wysłany: 01-03-2016, 09:22   

Chciałbym podłączyć telewizor do Horizona tak abym miał w nim internet, a jednocześnie ze względu na położenie Horizona (róg mieszkania) chciałbym modem Thomson postawić w centralnym miejscu tak żeby WiFi obejmowało całe mieszkanie.
Czy jest możliwe, aby mieć internet w dekoderze Horizon i jednocześnie w modemie Thomson TWG850?
_________________
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 156
Wysłany: 01-03-2016, 14:45   

porter napisał/a:
Czy jest możliwe, aby mieć internet w dekoderze Horizon i jednocześnie w modemie Thomson TWG850?

Jesli chodzi o usługi w UPC to nie. Albo to, albo to. Jeśli masz oddzielny modem to jedyny sposób aby mieć net na Horizonie (np. w celu użycia go jako dodatkowego Access Pointa WiFi) to podłączenie go kablem do Thomsona.
 
 
porter 
light master

Dołączył: 29 Lut 2016
Posty: 50
Wysłany: 01-03-2016, 14:56   

Nie będę miał jak podłączyć kablem Horizona z Tomsonem.
Czyli jak będę miał internet w tomsonie, to wszelkie aplikacje które znajdują się na dekoderze Horizon (youtube itp.) nie będą działały?
_________________
 
 
Radeckiii 
classic master

Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 156
Wysłany: 01-03-2016, 15:50   

Aplikacje będą działać na dekoderze, ponieważ dekoder ma swój własny modem na potrzeby korzystania z usług dodatkowych, itp. W gruncie rzeczy masz 2 oddzielne modemy, ale komputer będzie działał tylko z oddzielnym modemem, no chyba, że zlecisz UPC przepięcie całego internetu na Horizona. Wtedy Thomson przestanie działać.
 
 
porter 
light master

Dołączył: 29 Lut 2016
Posty: 50
Wysłany: 01-03-2016, 17:29   

Radeckiii napisał/a:
Aplikacje będą działać na dekoderze, ponieważ dekoder ma swój własny modem na potrzeby korzystania z usług dodatkowych, itp. W gruncie rzeczy masz 2 oddzielne modemy, ale komputer będzie działał tylko z oddzielnym modemem, no chyba, że zlecisz UPC przepięcie całego internetu na Horizona. Wtedy Thomson przestanie działać.

Właśnie nie do końca wiem co robić, czy przejść z internetem w calości na horizon i rezygnować z modemu, czy pozostawić dwa oddzielne urządzenia (horizon do telewizji a thomson do internetu). No i jeśli opcja 2 to czy obecny modem (TWG850) czy zmienić na coś innego?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: