Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
okablowanie w ścianie
Autor Wiadomość
igoriga 
light master

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 83
Wysłany: 08-01-2018, 22:35   okablowanie w ścianie

Witam.

Remontuję mieszkanie i chciałbym ukryć instalację w ścianie. Dzwoniłem do UPC ale na infolinii przekazali mi, że oni nie ciągną w ścianach. Poprosiłem o przyjście technika aby pomógł mi rozplanować tą instalację (wiem, że musiałbym zapłacić), na to Pani powiedziała, że mogą zrobić to za darmo ale od razu przenoszą usługi. Fajnie ale ja będę mieszkał za ok. 3-4 miesiące. I teraz pytania:

1. Czy spotkaliście się z prowadzoną instalacją UPC bezpośrednio w ścianie?
2. Czy UPC nie robi problemów przy podłączeniu jeśli sami wykonamy instalację kabli?
3. Czy lepiej prowadzić instalację w peszlach?

Macie doświadczenia w tym temacie?
 
 
Kebap12 
plus master

Dołączył: 21 Sty 2011
Posty: 518
Wysłany: 09-01-2018, 05:48   

a czemu mieliby ci robic problem, jak dla nich to mozesz wykupic uslugi i w ogole nie korzystac, wazne zeby sie kasa zgadzala
 
 
grzegorz 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 394
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2018, 09:45   

Proponuje Ci puścić kable w peszlu, zawsze będziesz miał możliwość wymiany jak coś by było nie tak

PS. np w nowych budownictwie kable do TV i INT masz puszczone w peszlach po to aby można było je łatwo wymienić
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4857
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 09-01-2018, 09:54   

Kebap12 napisał/a:
a czemu mieliby ci robic problem

a chociażby z tego powodu, że jak położy słabej jakości kabel, albo go gdzieś pod ścianą zagnie,
przyjdzie technik pomierzy sygnał i powie że nie da się zainstalować dekodera bez puszczenia nowych kabli - i to UPC zrobi po podłodze
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5491
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-01-2018, 14:38   

igoriga napisał/a:
Czy spotkaliście się z prowadzoną instalacją UPC bezpośrednio w ścianie?

Położona samodzielnie - jak najbardziej, tylko trzeba to zrobić z głową i nie żałować kasy na przewód.
igoriga napisał/a:
Czy UPC nie robi problemów przy podłączeniu jeśli sami wykonamy instalację kabli?

Wszystko zależy od tego co pomierzy technik z UPC i czy przewód będzie sprawny a sygnał mieścił się w widełkach normy DOCSIS.
igoriga napisał/a:
Czy lepiej prowadzić instalację w peszlach?

W peszlach - wszędzie po 2 przewody i skrętka też wszędzie po 2 sztuki, wszystko robione "na gwiazdę" (czyli przewody idą z punktu centralnego w każdą stronę gdzie chcesz mieć sygnał tv/net).

Przewód przynajmniej TRISET 113.
NIE WOLNO GO ZGINAĆ POD KĄTEM 45 STOPNI, jak i w ogóle unikać zagięć.
_________________
 
 
igoriga 
light master

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 83
Wysłany: 10-01-2018, 19:17   

Dzięki za info.
Ogolnie to każdy pokój jest osobno i do każdego pokoju chce doprowadzić tv. W dwóch będzie CYFROWA a w jednym i kuchni analogowa. Internet tylko w przedpokoju i rozdzielony za pomocą routera. I teraz pytanie. Czy do takiej kombinacji wystarczy po jednym kablu doprowadzic do pomieszczen. W przedpokoju bedzie "punkt centralny" czyli kabel z skrzynki i podzial wszystkiego. Czy jest to mozliwe do wykonana? Wiem ze duzo zalezy od technika.
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4857
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 10-01-2018, 19:25   

Cytat:
kuchni analogowa

Wow
A skąd ja weźmiesz?
_________________
 
 
Kasia 
chello master


Pomogła: 34 razy
Dołączyła: 08 Lis 2016
Posty: 2231
Skąd: W-wa
Wysłany: 10-01-2018, 19:32   

GDA napisał/a:
Cytat:
kuchni analogowa

Wow
A skąd ja weźmiesz?

ahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5491
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 10-01-2018, 20:01   

igoriga napisał/a:
Czy do takiej kombinacji wystarczy po jednym kablu doprowadzic do pomieszczen.

Powtórzę:
W peszlach - wszędzie po 2 przewody i skrętka też wszędzie po 2 sztuki.

igoriga napisał/a:
Czy jest to mozliwe do wykonana?

Powtórzę znowu:
wszystko robione "na gwiazdę" czyli tak jak zamyślasz.

Dlaczego po 2 kable i 2 skrętki wszędzie - zrobisz raz i spokój, a dwa, w razie awarii jednego masz w zapasie drugie przewody już pociągnięte.
Przewody w pszelu NIGDY nie układają się jak struny w gitarze :mrgreen: - jeden uwalony przewód wymienisz, dwa już ciężej, a trzy wymień i nie zerwij czwartego - powodzenia.
_________________
 
 
GDA 
chello guru


Pomógł: 30 razy
Dołączył: 14 Cze 2013
Posty: 4857
Skąd: 3CiTy
Wysłany: 10-01-2018, 20:12   

W jakim celu kazesz prowadzić 2 x koncentryk?
_________________
 
 
u563975 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sty 2018
Posty: 18
Wysłany: 10-01-2018, 21:08   

Racja, nie widzę sensu w prowadzeniu 2 koncentryków. Najpewniej i tak będzie zakańczać kabel gniazdkiem z dwoma wyjściami.
 
 
skreem 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 158
Skąd: Wawa
Wysłany: 10-01-2018, 21:53   

igoriga napisał/a:
Dzięki za info.
Ogolnie to każdy pokój jest osobno i do każdego pokoju chce doprowadzić tv. W dwóch będzie CYFROWA a w jednym i kuchni analogowa. Internet tylko w przedpokoju i rozdzielony za pomocą routera. I teraz pytanie. Czy do takiej kombinacji wystarczy po jednym kablu doprowadzic do pomieszczen. W przedpokoju bedzie "punkt centralny" czyli kabel z skrzynki i podzial wszystkiego. Czy jest to mozliwe do wykonana? Wiem ze duzo zalezy od technika.


Spokojnie dasz radę w ten sposób, technik jedynie odpowiednio dobierze trójniczki do podłączenia tv/internetu. Ja mam podobnie (jedynie nie korzystam z analogów), kable do puszek podciągnął mi elektryk z ekipy remontowej (przy czym położył tak jak kładzie się przewody elektryczne - czyli w tynku, bez peszla :/), gniazdka podpinałem sam a po skończeniu wezwałem technika z upc żeby podłączył, zapłaciłem 50 zł więcej do rachunku i mi te wszystkie kabelki zakończone centralnie w przedpokoju odpowiednio pospinał z instalacją wchodzącą do mieszkania. Koncentryk był jakiś zwykły z Castoramy, jedynie o kabelki do ethernetu wtedy dbałem by były porządne w miarę. To było parę ładnych lat temu i do teraz wszystko śmiga.
_________________
 
 
igoriga 
light master

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 83
Wysłany: 10-01-2018, 22:13   

Dzięki wielkie za porady.
Rozmawialem z UPC i wg nich najlepiej miec wszystko na wierzchu i metr od wejscia bo albo kabel nawali albo sygnal sie straci.

:evil:

Puszcze kable i wyprowadze do centrum dowodzenia w przedpokoju. Zobacze co powie technik.
Chyba ze ma ktos namiary na technikow UPC z okolic Katowic albo moze jest to nawet na forum :) ;)
 
 
u563975 
Klikacz

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Sty 2018
Posty: 18
Wysłany: 10-01-2018, 22:55   

igoriga napisał/a:
Dzięki wielkie za porady.
Rozmawialem z UPC i wg nich najlepiej miec wszystko na wierzchu i metr od wejscia bo albo kabel nawali albo sygnal sie straci.

:evil:

Puszcze kable i wyprowadze do centrum dowodzenia w przedpokoju. Zobacze co powie technik.
Chyba ze ma ktos namiary na technikow UPC z okolic Katowic albo moze jest to nawet na forum :) ;)


Technik nie będzie narzekać - cała robota praktycznie go omija. ;)
Jak nie kupisz taniego kabla, albo jakoś strasznie nie pozaginasz prowadząc w ścianie to wszystko będzie ok.
 
 
igoriga 
light master

Dołączył: 29 Wrz 2013
Posty: 83
Wysłany: 11-01-2018, 07:55   

No to jak rozpoznać dobry kabel.
Wiadomo, że są po 0,70 gr/m a są po 3 zł za mb.
Jakie musi mieć parametry?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: