Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC na łączach Fiberhost(inea)
Autor Wiadomość
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 71
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 02-06-2020, 19:05   UPC na łączach Fiberhost(inea)

Cześć,
Na mocy podpisanych porozumien/umów UPC będzie operować na częśći łącz INEA/FIBERHOST w tym ftth budowanych w ramach popc. Czy orientuję się ktoś jak wygląda taka instalacja?

Zakładam doprowadzenia do domu włókna i jakiś ONT. Z ONT zakładam raczej skrętkę/ ewentualnie włókno prosto do końcowego urządzenia. Czy to wymusi na UPC zmianę urządzeń?
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 1026
Wysłany: 02-06-2020, 20:14   

Bento, miasto obok mojego UPC kupiło operatora na światłowodzie do mieszkania i wygląda to tak światło do domu do przetwornika z niego koncentryk do compala i jazda
_________________
  ogromny
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 71
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 02-06-2020, 21:28   

No to troche mnie zmartwiłeś. Zmarnowany potencjał technologiczny i estetyczny.
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 1026
Wysłany: 02-06-2020, 22:29   

Bento, może poszli po rozum, ale wątpię.
_________________
  ogromny
 
kiram 
light master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 107
Wysłany: 09-12-2020, 19:17   

W innym watku byla mowa, ze na sieci Inea UPC normalnie stosuje GPONa, nie ma innego wyjscia. Inea wstawia swoj ONT z jednym portem, za ktorym jest router UPC po ethernecie na rj45.
 
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 71
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-12-2020, 08:53   

Jeszcze jak istniała społeczność UPC to tam też spece twierdzili , że idzie konwerter z gpon do koncentryka i znów normalnie CB.
Jeżeli router po eth to nadal CB czy coś nowego wymyślili? I TV to wówczas tylko to nowe maleństwo bez koncentryka też. Hmm..
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-12-2020, 13:01   

Do internetu na cudzej sieci po ONT dają takie coś:
https://www.comhem.se/kun...hem-wifi-hub-l1
_________________
 
 
kiram 
light master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 107
Wysłany: 19-12-2020, 19:43   

Bento napisał/a:
Jeszcze jak istniała społeczność UPC to tam też spece twierdzili , że idzie konwerter z gpon do koncentryka i znów normalnie CB.
Jeżeli router po eth to nadal CB czy coś nowego wymyślili? I TV to wówczas tylko to nowe maleństwo bez koncentryka też. Hmm..

Spolecznosc UPC? Wiesz co naucz sie czytac ze zrozumieniem, UPC ma uslugi na sieci Nexera i Inea od kiedy, od tego czy zeszlego roku? Przeciez Nexery nawet nie bylo gdy jeszcze istnialo tamto forum UPC...
 
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 71
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 19-12-2020, 23:11   

Cytat:
Spolecznosc UPC? Wiesz co naucz sie czytac ze zrozumieniem, UPC ma uslugi na sieci Nexera i Inea od kiedy, od tego czy zeszlego roku? Przeciez Nexery nawet nie bylo gdy jeszcze istnialo tamto forum UPC...


Wybacz, nie rozumiem twoich zarzutów. Społeczność UPC zamknięto w lipcu 2020. UPC dopięło umowę z INEA gdzieś po koniec 2019. Kolega wyżej pisał o jakimś przejęciu sieci świateł przez upc. TO wszystko GPON i nie ma znaczenia Czy NEXera czy tez nie. Chodzi o sytuację instalacji UPC ze światłowodu ( co po ONT). Posty na społeczności z tym konwerterem (Mod. wymieniał nawet jego typ ale nie przypomnę sobie..) to gdzieś marzec/kwiecień 2020. Nie wnikałem czy chodziło o faktyczne usługi czy tez ich testy pilotażowe.

Cytat:
Przeciez Nexery nawet nie bylo gdy jeszcze istnialo tamto forum UPC...

Nie wiem co masz na myśli pisząc o tym , że nie istniała. Pierwszy Popc nexery to jakoś 2018 rok więc gdzie do lipca 2020.... Sieci też nie kładzie się w miesiąc na takim obszarze, nawet jak płyną ojrosy z UE.

Post edytowany bo zazwyczaj na takie zarzuty odpowiadam bardziej dosadnie. Ale szanujmy się wzajemnie.
 
 
kiram 
light master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 107
Wysłany: 20-12-2020, 14:51   

O czym ty piszesz, jakie przejecia? UPC nie przejelo sieci Inea, przeciez kazda firma dziala tak samo analogicznie z Nexera. A Nexera popca zaczela w 2017 roku, w 2018 roku to oni mogli podpinac szkoly a nie osoby prywatne. Naprawde sprawdz o czym mowisz zanim zaczniesz powtarzac bzdury. Jest roznica miedzy instalacja UPC na wlasnej czy przejetej sieci a na regulowanej z GPON-em. Jak to po co ONT? Wypowiadasz sie a nie masz pojecia jak dziala GPON, moze zaraz powiesz, ze Orange czy T-Mobile tez nie ma ONTa na sieci Inea. Tak samo kazda inna firma na sieci Nexera czy analogicznej, wpuszczajac operatorow na zasadach BSA, tak jest najlatwiej bez dublowania kabli.
Dosadnie to mozesz odpowiadac kiedy masz pojecie na jakis temat a nie swoje domysly i spekulacje, mylenie RFOG-a z GPON-em i BSA.
 
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 71
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-12-2020, 16:34   

Kiram,
Gdzie napisałem , że UPC przejęło sieć INEA? Mój wpis o przejęciu odnosił do się do wypowiedzi posta nr 2 w tym wątku forum. Wypowiadasz się ale chyba już przeczytać nie raczysz. Nie przypisuję sobie żadnej wiedzy z tego zakresu. Dlatego też założyłem ten wątek z pytaniem.

Cytat:
Zakładam doprowadzenia do domu włókna i jakiś ONT. Z ONT zakładam raczej skrętkę/ ewentualnie włókno prosto do końcowego urządzenia. Czy to wymusi na UPC zmianę urządzeń?

Cytat samego siebie. Przecież w pierwszym poście piszę o tym co jest za ONT. Cały wątek jest właśnie o tym. Ale tego posta też oczywiście nie przeczytałeś. UPC mając CB/GCB z wejściem koncetryka po ONT to trochę magia, chyba że jest tam wan na którymś eth ze switcha możliwy(?). Cały wątek do tego właśnie się odnosi. Dopiero kolega wkleił rzekomo stosowane urządzenie.

I nie po co ONT, tylko CO PO ONT. Różnica drobna ale jednak trochę zmienia jak się domyślasz...

Uznam po prostu że jesteś w temacie alfą i omegą i znasz odpowiedz na pytanie zanim jeszcze ono padnie. A do dzielenia się pomysłami i spekulacjami służy właśnie też to forum. Rozumiem , że to miejsce niegodne dla takiego znawcy jak Ty. Osobiście zazdroszczę zdobytej wiedzy i doświadczenia.
Jeśli jesteś na tyle łaskaw to po prostu się tym z nami podziel, a nie wstawiaj tu wpisy w stylu ekeltrody gdzie sami PRO głaszczą się wzajemnie... Będziemy wszyscy wdzięczni.
 
 
kiram 
light master

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 107
Wysłany: 20-12-2020, 17:22   

Co po ONT, maja osobny router z samymi portami rj45 a nie zadnym koncentrykiem, maja osobne urządzenie i tyle. Dlatego wprowadzili nowy "dekoder" 4K. Dostales odpowiedz wyżej od kogos innego, wpisz sobie na probe ktorys adres z sieci POPC Inea czy Nexera i zobaczysz, ze w ofercie jest inne urzadzenie ale widze, ze lepiej wypisac dlugie posty bez zadnej rzeczowej tresci. Wczesniej przed tamta odpowiedzia tez napisalem, ze zastosuja z wan na rj45 bo co innego mieliby zrobic? Naprawde daruj sobie te komentarze, moze sam poszukaj informacji zamiast byc zgryzliwym i marudzic kiedy ktos odpowiada zwlaszcza, ze te wszystkie oferty czy schematy podłączania urządzen sa blizniacze dla roznych operatorow po BSA.
 
 
Bento 
light master

Dołączył: 09 Lut 2013
Posty: 71
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 20-12-2020, 17:29   

Dzięki.
Nie można tak od razu?
Dla mnie to jednak nie takie wprost. Czy to może sugerować, że po ONT w przypadku UPC BSA będziesz mógł dać własny router? (np jak dla Tmobile). Oczyśćcie zakładając odpowiednio bogaty w ustawienia sprzęt vlnay itp.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1399
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-12-2020, 17:55   

Zapewne będzie można, bo będzie to PPPoE. Tylko trzeba będzie się dowiedzieć po jakim VLAN ID dają usługę i dostać login i hasło.
W T-Mobile mam ten login i hasło w umowie.
_________________
 
 
xinfx 
easy master

Dołączył: 03 Lis 2020
Posty: 27
Wysłany: 12-01-2021, 02:13   

Słuchajcie u mnie zbliża się termin oddania, i nie wiem, na co się zdecydować.
Wziąłbym łącze od Inea albo UPC, oba 300/300 i ta sama cena wychodzi. Pomijając wszystkie pozostałe kwestie to, które może się lepiej sprawować (niższe opóźnienia, lepszy routing)? Niby UPC jest paneuropejski, to wydawałoby się, że ma dobrą sieć.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: