Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Licznik zlicza ARP i BROADCASTY ????
Autor Wiadomość
migug 
Klikacz

Dołączył: 24 Paź 2006
Posty: 1
Wysłany: 24-10-2006, 15:21   Licznik zlicza ARP i BROADCASTY ????

Witam.
Czytalem ze przez licznik liczone są wszystkie dane przesyłane takimi protokołami jak np: TCP, IP, UDP, ICMP.
NIE SĄ natomiast zliczane żadne niższe protokoły, takie jak np. ARP, ani inne charakterystyczne np dla Ethernetu.

I teraz Dumeter pokazuje ze caly czas ciagne 0,1 - 0,8 kB. Wyniki pokrywaja sie mniej wiecej z licznikiem chello. Sprawdzilem na Ethereal ze jest to ARP i broadcasty. Przed chwilą zadzwonilem na infolinie i pytam sie ich czy to tez jest zliczane i zostalem poinformowany ze TAK. To by tlumaczylo dlaczego wyniki du metera nia sa wyzsze. Jak to w koncu jest???
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-10-2006, 16:45   

Nie, licznik w chello liczy na poziomie protokołu IP arp to nie ip i nie jest liczony zresztą ciężko było by nawet to liczyć bo nie przechodzą one przez ruter na którym jest licznik a istnieją tylko lokalnie.
Cytat:
To by tlumaczylo dlaczego wyniki du metera nia sa wyzsze.
a dumeter to w ogóle źle liczy pomija sporo rzeczy które powinien policzyć (np to co zablokowałeś na firewalu) i liczy to czego nie powinien.
  marekd@jabberpl.org
 
Marduk 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Sie 2006
Posty: 192
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-10-2006, 18:08   

To może istnieje sposób aby przekierować dane na inny protokół? wtedy można by omijać limity ściągania danych.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-10-2006, 19:46   

Marduk666pl, nie idzie, żaden protokół niższej warstwy niż ip nie pozwala na komunikację dalej niż do najbliższego węzła sieci (czyli inaczej mówiąc nie jest przepuszczany przez żadne rutery)

Poczytaj sobie trochę podstaw na temat sieci zanim zaczniesz kombinować.
  marekd@jabberpl.org
 
AvrooK 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2006
Posty: 286
Skąd: 3city
Wysłany: 25-10-2006, 09:00   

Marek mówisz że dumeter nie jest najlepszy. co polecasz zatem ? nie udało mi się znaleźć w dumeterze np. możliwości wyłączenia ze zliczania ruchu po sieci wewnętrznej. oczywiście chcę wiedzieć jakie transfery łapie wewnątrz ale nie chciałbym żeby były te dane zliczane.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 25-10-2006, 11:29   

lSprowdzalem juz kilkukrotnie programem iptraf i zgadzalo sie dosc dokladnie z licznikiem chello.
  marekd@jabberpl.org
 
AvrooK 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2006
Posty: 286
Skąd: 3city
Wysłany: 25-10-2006, 16:56   

z tego co widzę w googlach iptraf jest tylko pod linucha :/
 
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1426
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-10-2006, 22:23   

AvrooK napisał/a:
linucha

Nie istnieje nic takiego jak "linuch". Jest albo "linux" albo "linuks".
_________________
 
 
 
leszczumaster 
light master

Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 86
Wysłany: 25-10-2006, 22:38   

linuksiarz z powołania jak widzę :P
_________________
 
 
AvrooK 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Lip 2006
Posty: 286
Skąd: 3city
Wysłany: 26-10-2006, 05:55   

[offtop]
w ramach tłumaczenia. jestem gorącym fanem linuxa. byłem aktywnym użytkownikiem http://www.linux.com.pl/forum/ gdzie byłem aktywnym członkiem mafii auroxa a nawet w tzw. nieformalnej radzie starszych tego distro. nie wiem co widzisz Jacku złego w określeniu linuch. linux to jak dla mnie była też walka z fanatykami winzgrozy, windozy, windowshitu i mikroszitu w związku z tym zawsze starałem się nie popadać w skrajność i na kolanach nie mówiłem Linux przez duże 'L' co Ty prawie robisz.
dodatkowo = >moim zdaniem pojechałeś trochę po bandzie z tym
Cytat:
PS: tak samo spróbuj kogoś nazwać "czarnuchem", "komuchem" lub innym "*nuchem"...
.

mam kumpla lewicowca którego w twarz nazywam 'komuchem' i jakoś nie ma mi za złe...[/offtop]

tak czy inaczej co jest lepsze od DUMetera na winzgrozę ? próbowałem netmedica wczoraj ale delikatnie mówiąc to nie było to czego szukałem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: