Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
ogromny 
classic master

Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 256
Wysłany: 12-03-2018, 14:13   

Brtk U mnie jest chwilowy sukces 🙌 prawie 2 dni bez restartu i ban na forum upc ja się płaszczyć nie będę. Grzecznie jak zgłaszałem na forum to mnie zlali, na pisemna reklamacje odpowiedzieli tylko na to co im pasowało, ale jak się przypomniałem ze na odpowiedź jest 30 dni to już boli. Tobie tez nic konkretnie nie odpowiedzieli.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-03-2018, 14:25   

Zastanawia mnie tylko fakt - dlaczego u Kolegi brtk te restarty są praktycznie o tych samych godzinach.
Z tego co aktualnie zamieścił na Forum UPC - znowu coś u Niego "strzeliło" w okolicach 5 rano...
_________________
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 352
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 15:59   

Oni nie wiedzą co to, włączyli szczegółowy minitoring na 7 dni. Już pisałem im pare razy, że jest pewna zależność z tą 5 rano, nie wiem przypadkiem czy to się nie dzieje też z niedzieli na poniedzialek.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 16:50   

KOCUREK1970 napisał/a:

Intal opracował (czy już nawet wdrożył i sprzedaje) PUMA7 czy tam nawet PUMA8 - mam nadzieję, że nie popełnili tego samego błędu co w swoich układach CPU, gdzie to nawet do 10 lat w tył są luki bezpieczeństwa (niektórzy zwą to wprost celowymi backdorami dla służb...).
Czyli czy nie dali ciała z nowymi układami jak w PUMA6... i faktycznie jest jeszcze ten układ z tymi problemami ujawnionymi do uratowania.


Puma 7 to już na szczęście dual-core ;)
no pewnie zwyciężyła kasa...Broadcomy są wydajniejsze ale i droższe tyle że w sytuacji uruchamiania różnych funkcjonalności na urządzeniu abonenckim to jednak wydajność powinna być priorytetowe...zwłaszcza przy stale rosnących prędkościach, myślę że dodatkowym czynnikiem za chipsetem Intela była pewnie większa łatwość w oprogramowaniu takiego modemu
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-03-2018, 16:53   

pawelb napisał/a:
Puma 7 to już na szczęście dual-core

Ale dalej z luką DDoS (no przynajmniej tak piszą ludzie)
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-03-2018, 17:27   

MrPepka napisał/a:
pawelb napisał/a:
Puma 7 to już na szczęście dual-core

Ale dalej z luką DDoS (no przynajmniej tak piszą ludzie)


Na Arrisie TG2492 jest juz załatane o czym juz pisalem wczesniej wiec na innych poprawka pewnie też sie niedlugo pojawi
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 12-03-2018, 17:49   

Zależy w jaki sposób to załatali.

[ Dodano: 12-03-2018, 17:54 ]
A propo tego:
pawelb napisał/a:
no pewnie zwyciężyła kasa...Broadcomy są wydajniejsze ale i droższe tyle że w sytuacji uruchamiania różnych funkcjonalności na urządzeniu abonenckim to jednak wydajność powinna być priorytetowe...zwłaszcza przy stale rosnących prędkościach, myślę że dodatkowym czynnikiem za chipsetem Intela była pewnie większa łatwość w oprogramowaniu takiego modemu

To było tym czynnikiem:
https://www.cnet.com/news...o-buy-qualcomm/
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-03-2018, 22:49   

MrPepka napisał/a:
Zależy w jaki sposób to załatali.

[ Dodano: 12-03-2018, 17:54 ]
A propo tego:
pawelb napisał/a:
no pewnie zwyciężyła kasa...Broadcomy są wydajniejsze ale i droższe tyle że w sytuacji uruchamiania różnych funkcjonalności na urządzeniu abonenckim to jednak wydajność powinna być priorytetowe...zwłaszcza przy stale rosnących prędkościach, myślę że dodatkowym czynnikiem za chipsetem Intela była pewnie większa łatwość w oprogramowaniu takiego modemu

To było tym czynnikiem:
https://www.cnet.com/news...o-buy-qualcomm/

http://www.cyberdefence24...-przez-broadcom
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 21 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2756
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 13-03-2018, 22:55   

Nie zablokowano jednak próby przejęcia Broadcomu przez Intel.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5463
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 14-03-2018, 03:19   

Dobre - jak ktoś chce przejąć interesy Amerykanów, to Tramp s....a ze strachu o bezpieczeństwo narodowe, ale kiedy amerykański Intel chce przejąć kogoś innego, a to bardzo proszę, to nie naraża bezpieczeństwa narodowego Amerykanów - ....... w najczystszej postaci.
I my jeszcze z takimi trzymamy...
_________________
 
 
Sebaa91 
Klikacz

Dołączył: 11 Mar 2018
Posty: 11
Wysłany: 18-03-2018, 17:07   

Mam pytanie do tych co mają UPC, też macie ten problem, że od dwóch dni na oficjalnych polskich serwerach CS:GO ping oscyluje w granicach 40-50 ms ? Sprawdziłem trasę pakietów i wychodzi na to, że ping wzrasta do 40 ms na styku z telia.

PING.png
Plik ściągnięto 23 raz(y) 12,11 KB

 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 352
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2018, 17:34   

Dawno MMA nie grałem, ale wychodzi na to, że tak, bo było tak:



A jest tak:



Ale to już problem telii i valve.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2018, 18:49   

Ja mam do valve dzis srednio 7 ms ale z lokalnej kablowki :)
Po prostu spiecie w PLIX procentuje...moze Telia nie wyrabia
@brtk
Ty sie tam udzielasz na forum Orange to zwroc uwage ze do adresu 92.223.22.106 najlepiej miec polączenie przez Decix (wezel we Frankfurcie), wtedy pingi sa w granicach 35ms srednio, tak tez mam w swojej lokalnej kablowce (Netia tez idzie przez Decix dlatego tez ma dobre czasy)
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 352
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2018, 19:11   

Bo ja kiedyś miałem Orange i przeszedłem do UPC, a teraz mi w grudniu wprowadzili światło i patrze jak się rozwija tam sytuacja.. Bo będę stał przed wyborem pod koniec roku Orange światło vs UPC. A dla mnie niedopuszczalne jest, by mieć do warszawy 30ms mieszkając w Warszawie.. ciekawe kiedy Orange pójdzie po rozum do głowy.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-2018, 19:16   

brtk napisał/a:
Bo ja kiedyś miałem Orange i przeszedłem do UPC, a teraz mi w grudniu wprowadzili światło i patrze jak się rozwija tam sytuacja.. Bo będę stał przed wyborem pod koniec roku Orange światło vs UPC. A dla mnie niedopuszczalne jest, by mieć do warszawy 30ms mieszkając w Warszawie.. ciekawe kiedy Orange pójdzie po rozum do głowy.


Orange w tym temacie nic nie zrobi bo taka mają polityke wiec wedlug mnie prozne jest wasze oczekiwanie ze Orange zepnie sie w ktoryms z IXow...w Netii lepiej ale tez brak im spiecia w AMS-IX (najwiekszy IX w Europie, w Amsterdamie) gdyby sie tam spieli to na Orange nikt juz by nie spojrzał :P
Nie do konca rozumiem dlaczego UPC przestalo wymieniac ruch w PLIX..to blad
Kiedys UPC byl w PLIX jako open a od jakiegos czasu jest selective czyli tylko z niektorymi sieciami wymienia ruch...mozecie zglosic do UPC zeby wymieniali ruch z Valve w PLIX !
Zgloscie to do Kamila z forum UPC..niech przekaze to dalej w UPC
Orange z takim podejsciem nigdy nie bedzie numer 1 dla graczy
Nota bene z duzych tylko Vectra jest open w PLIX..Netia tez jest selective
Ostatnio zmieniony przez pawelb 18-03-2018, 19:49, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: