Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Netgear WNR3500L v2 a net 250
Autor Wiadomość
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 69
Wysłany: 09-03-2018, 05:35   Netgear WNR3500L v2 a net 250

Witam właśnie jestem po upgrjdzie neta.
Do tej pory na 120 latało ładnie 14 MiB/s - tu miałem awarię kabla ftp który wymieniłem na dobry 1 gb.
Teraz po upgrajdzie idzie 17 - 18 MiB/s max przez router. Co ciekawe przy bezpośrednim podłączeniu pod modem kablowy wyciąga 29,4 MiB/s bez problemu.
Może poradzicie co sprawdzić i gdzie może leżeć wina ??
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 09-03-2018, 07:50   Re: Netgear WNR3500L v2 a net 250

Przełącz modem z UPC z WAN Twojego routera do któregoś LANu routera, Twój router będzie robił za zwykły switch, czyli tak jakby komputer byłby podłączony bezpośrednio do modemu. Sprawdź czy wtedy też osiągasz full ~29 MB/s.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2468
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-03-2018, 15:58   

Cytat:
WNR3500L v2 dał by by radę NATować z przepustowością tych 250 Mbit, ale tylko na oryginalnym firmware, które posiada tzw. fast NAT. Na to oryginalne firmware można zainstalować program do obsługi tortów.

Z tego tematu:
https://openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=18516
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 69
Wysłany: 09-03-2018, 19:07   

Mam zainstalowany Tomato Shibby 1.28

Podłączyłem cisco do 1 portu a router do drugiego i niestety brak neta. Nie zaskoczyło.

W tamtym wątku piszą głównie o wifi ja działam przez kabel.
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2468
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 09-03-2018, 19:46   

To co ja zacytowałem z tamtego wątku tyczyło się właśnie tych 250 mb\s przez kabel z tego routera. Czyli w skrócie czeka Cię powrót do oryginalnego firmware i włączenie tam fast NAT. Ewentualnie wymiana routera.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:37   

modoc napisał/a:
Podłączyłem cisco do 1 portu a router do drugiego i niestety brak neta. Nie zaskoczyło
Nie bardzo rozumiem to zdanie.
Mi chodziło o to, żeby na początek sprawdzić część "switch-ową" routera. Czy de facto to co już robiłeś:
modoc napisał/a:
przy bezpośrednim podłączeniu pod modem kablowy wyciąga 29,4 MiB/s bez problemu
Wyeliminować problem kabli, negocjacji linku, pracy portów (switchowanie) itp.

Może jeszcze to poczytać:
:arrow: >>>
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 10-03-2018, 14:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2468
Skąd: Kowale (k.Gdańska)
Wysłany: 10-03-2018, 14:43   

Pitrek, Co Ty mu każesz robić przepraszam bardzo? Przecież jakiś NAT musi być potrzebny skoro EPC3212 to sam modem kablowy.
modoc, Jeśli nie chcesz wracać do oryginalnego softu to czeka Cię wymiana routera.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 10-03-2018, 14:53   

Ja tylko sugeruję, na początek sprawdzenie wbudowanego w router "switcha" i wszystko co się za tym kryje.

:mrgreen: Czyż nie można podłączyć komputera/notebooka bezpośrednio do modemu :?:
Dostaniesz wtedy publiczne IP bezpośrednio na komputerze/notebooku. Robiąc to tak jak proponowałem, osiągnie się to samo przez wykorzystanie switcha routera.

Z tym fast NATem masz rację, szczególnie że nie jeden temat o tym mówi:
:arrow: https://ask.metafilter.com/293231/Why-am-I-losing-60-of-my-bandwidth-when-I-connect-a-router
_________________
 
 
modoc 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Mar 2009
Posty: 69
Wysłany: 11-03-2018, 08:04   

Dzięki powrót do oryginalnego firmware dał pełnię mocy :D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: