Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Geckonet
Autor Wiadomość
kipo88 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 153
Wysłany: 25-10-2017, 13:22   Geckonet

Czy ktoś jest posiadaczem internetu od http://geckonet.pl
Za 2 lata będę zmuszony zrezygnować z UPC ze wzgledu na przeprowadzkę i tylko Geckonet tam będzie łapać.. Neostrada nie ma już wolnych miejsc na ulicy.. 15 domów i kicha;/
_________________
 
 
brtk 
classic master

Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 229
Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-10-2017, 19:24   

Pewnie nie, ale jesli po światle to nie będziesz musiał pewnie się o nic martwić. Neostradę sobie odpuść, dobrze, że nie ma, taki miejscowy dostawca jest o niebo lepszy.
_________________
 
 
Opiu 
classic master


Dołączył: 30 Cze 2015
Posty: 270
Wysłany: 25-10-2017, 19:37   

A orange posiada tam światłowody ? bo jeżeli nie posiada to nie masz czego żałować bo ten Geckonet ma nawet lepszą radiówkę od neostrady :D
_________________
 
 
kipo88 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 153
Wysłany: 08-07-2018, 11:25   

neostrada nie posiada światłowodu, geckonet tylko radiowy.
_________________
 
 
seb235 
Klikacz

Dołączył: 22 Cze 2018
Posty: 5
Wysłany: 11-07-2018, 21:13   

brtk napisał/a:
Pewnie nie, ale jesli po światle to nie będziesz musiał pewnie się o nic martwić. Neostradę sobie odpuść, dobrze, że nie ma, taki miejscowy dostawca jest o niebo lepszy.


Jak dla mnie to jest mit z którym nigdy się nie zgodzę. Nie piszę tutaj o Geckonet bo z ich usług nigdy nie korzystałem, aczkolwiek jako iż kilka razy migrowałem pomiędzy operatorami i bardzo zwracam uwagę na działanie sieci nie tylko u siebie ale jak np mam okazję korzystać z internetu np u znajomych. Tutaj przychodzi mi tylko na myśl powiedzenie - jeden woli rybki drugi akwarium.

Sam mieszkam w lokalizacji gdzie mogę realnie sobie podłączyć netię ADSL2+ 15,5Mb/s lub od lokalnego dostawcy FTTH (światłowód do domu) w opcji max 600Mb/s. Napisze tak oba rozwiązania mają swoje wady i zalety i aby tak na prawdę być zadowolonym musiał bym mieć oba łącza - netia do korzystania na codzień, ftth na potrzeby pobrania większych plików. Łącze netii w mojej okolicy ma dwie duże zalety raz to jest praktycznie zerowa awaryjność, a dwa jakość łączy z światem chcesz oglądać VOD - działa, YouTube - działa, transmisje Live czy to na YT czy innych serwisach - nie ma problemu (chociaż ludzie na czacie piszą że im tnie). Podobnie z przeglądaniem stronek bez względu na kraj gdzie znajduje się serwer czy połączenia z serwerami poczty.

U lokalnego dostawcy na pewno mamy lepsze rozwiązania na etapie ostatniej mili, światłowód eliminuje wszystkie bariery które do tej pory stawiała miedź i jeżeli już go mamy możemy mieć tak na prawdę każdą z opcji na stronie operatora. Kolejny plus to prędkości chodzi mi tutaj głównie o pobieranie plików gdzie zakup gry na steam może nas zmusić do pobrania kilkunastu bądź więcej GB pobieranie tego na łączu 15Mb/s to zwyczajnie męczarnia, i trzeci plus iż opcje internetu nie są "do" tylko prędkości mam gwarantowane i zawsze jest więcej niż w umowie. No i w tym momencie zalety się kończą. Youtube czy inne usługi VOD działają raz dobrze innym razem kiepsko, dopiero na światłowodzie poznałem jakość 133p to chyba jakaś specjalna właśnie dla takich usług, transmisje Live czysta loteria - potrafią przycinać jak cholera i to co chwile i rzadko się udaje wypatrzeć kilka godzin coś bez problemów. Przeglądanie www w obrębie kraju czy popularniejszych serwisów - śmiga elegancko, jednakże oddalając się na co raz to dalsze serwery łącze zaczyna zachowywać się w dziwny sposób i już nie do końca jest tak pięknie. Podobnie połączenie z serwerami poczty np yahoo - loteria. Awaryjność także na większym poziomie niż w przypadku netii aczkolwiek nie jest to jakoś bardzo uciążliwe. Gry sieciowe także bez szału.

Tak z mojej perspektywy - osoby która chce odpocząć po pracy oglądając głupoty z YT wygląda porównanie małego dostawcy do dużego operatora. Wyboru dobrego tutaj nie ma, jedyne co możemy zrobić to wybrać coś na zasadzie mniejszego zła. W mojej opinii za taką a nie inną sytuację odpowiadają ceny łączy hurtowych które są zbyt duże dla małych dostawców. Np u mnie dostawca cały ruch pcha EPIXem, czy to dobry czy zły wybór - nie wiem, w każdym razie na pewno tańszy w zestawieniu z łączami od netii czy OPL.

Co mogę napisać na zakończenie? Czekam na 5G bądź na litość neti czy orange i modernizację sieci w mojej okolicy. Jak widać nie da się aby jednocześnie było tanio, szybko i wszystko działało tak aby był każdy zadowolony. Jak ktoś tutaj jest co śledzi fora wie iż nie jestem pierwszą osobą z taką opinią oraz iż migracji FTTH -> Orange / Netia (ADSL) jest bardzo dużo od różnych dostawców i w różnych regionach polski.

W całej historii przykre jest to że przy gonitwie aby klient miał tanio i dużo Mb/s , powoduje to iż klient woli płacić więcej za łącze do 20Mb/s (gdzie u mniejszych dostawców za tą cenę miał by 100 - 200Mb/s) i zwyczajnie mieć święty spokój. Następnie w takiej lokalizacji pojawia się orange czy netia i klienci biorą pełne pakiety, przy czym małym ISP nie udaje się zachęcić klienta do zostania nawet niską ceną.

Niestety mam wrażenie iż program aby każdy miał w domu łącze minimum 30Mb/s pali się na konewce, z chwilą kiedy unia przestanie dopłacać do interesu światłowody zostaną tylko (nie)miłym wspomnieniem :)
 
 
Gatki 
easy master

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 31
Wysłany: 11-07-2018, 22:57   

Ja teraz też szukam alternatywy, niestety musiałe się przeprowadzić i zostawić światłowód. I teraz jak mysle jak mam brac te mobilne, a lokalni dostawcy niezbyt zachęcają np: Airmax.
 
 
seb235 
Klikacz

Dołączył: 22 Cze 2018
Posty: 5
Wysłany: 12-07-2018, 05:09   

Gatki napisał/a:
Ja teraz też szukam alternatywy, niestety musiałe się przeprowadzić i zostawić światłowód. I teraz jak mysle jak mam brac te mobilne, a lokalni dostawcy niezbyt zachęcają np: Airmax.


Jeżeli chodzi o mobilne w sensie LTE to ja bym sobie darował, na chwile obecną to każdy chce mieć 300Mb/s u siebie a nie na antenie u dostawcy które się podzieli na ilość osób i dostaniesz kilka może kilkanaście Mb/s - aczkolwiek to byś musiał sprawdzać. Chociaż gwarancji i tak nie masz żadnej.

Co do umowy z lokalnym pamiętaj zapytać jak możesz zmieniać pakiety w trakcie umowy terminowej, jeżeli tylko w górę to na początek podpisz umowę na jakieś łącze które od biedy wystarczy i przetestuj usługę - sprawdzi się to sobie przejdziesz na wyższy pakiet bo po co topić kasę w coś co i tak może nie mieć sensu. Swoją droga ja zrobiłem dokładnie to samo, umowa na najniższe łącze z cennika - sprawdzi się to zwiększę w kolejnym miesiącu. Mija już prawie rok i dalej siedzę na najniższym łączu :lol:
 
 
Gatki 
easy master

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 31
Wysłany: 12-07-2018, 18:32   

Niby tak ale przy mniejszych prędkościach może działać a przy wyższych już nie bardzo, a w Airmax miałbym chyba szanse tylko na Radiówke :(

Netto czyli jest jeszcze droższy?
  
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-07-2018, 19:07   

seb235 napisał/a:
Swoją droga ja zrobiłem dokładnie to samo, umowa na najniższe łącze z cennika - sprawdzi się to zwiększę w kolejnym miesiącu. Mija już prawie rok i dalej siedzę na najniższym łączu

Czyli operator się nie sprawdził?
Gatki napisał/a:
Netto czyli jest jeszcze droższy?

Taniej to masz tam przez kilka mc tylko - potem cenę przywalają i jeszcze vat 23% do tego sobie dolicz.
Już pomijam fakt, że spróbuj z dokładnością do 10m w Twojej okolicy ich nadajnik zlokalizować!
_________________
  
 
 
seb235 
Klikacz

Dołączył: 22 Cze 2018
Posty: 5
Wysłany: 12-07-2018, 20:05   

KOCUREK1970 napisał/a:
Czyli operator się nie sprawdził?


W mojej opinii jako operator czyli od mojego miejsca zamieszkania do ich punktu styku się sprawdzili. Niestety brakuje im np sensownego połączenia z youtubem co jest frustrujące, z tego co wiem np poznańska inea youtube'a nie realizuje poprzez EPIXa i działa to zadowalająco. Niestety z tego co obserwuje to trasa od punktu styku z EPIXem do serwera youtube dość często się zmienia, i wraz z tą zmianą transmisje na YT potrafią działać idealnie po to aby za dwa tygodnie się wszystko zmieniło i usługa przycinała co chwile. I z jednej strony chodzi tylko a z drugiej aż o takie pierdoły, niestety w 2018r większość głównie korzysta z internetu do usług wideo i szybko się to pewnie nie zmieni.

Ja za ONT operatora mam wpiętego mikrotika i po obserwacjach zachowania sieci wywnioskowałem iż zmiana przepływności na większą nic nie da gdyż problem np z youtube występuje nawet wtedy kiedy tylko jedna osoba korzysta z komputera a wykorzystanie łącza to maksymalnie kilkanaście Mb/s tak więc nawet nie połowa wykupionej przepływności. Tak więc czekamy do końca umowy i prawdopodobnie wracamy do usługii ADSL netii.

Niestety prędkość internetu w umowie i ta realna a realnie mam zawsze więcej niż w umowie nie znaczy nic. Teraz jak widzę reklamy łączy 1Gb, 900Mb/s , 600Mb/s , 500Mb/s , 300Mb/s to w sumie jest to pusta wartość. Wydaje mi się iż dzisiaj kiedy najniższe łącza u większości operatorów są na poziomie 50 czy 100Mb/s budowanie oferty tylko i wyłącznie na podstawie przepływności przestaje mieć sens.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 64 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5237
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 12-07-2018, 21:45   

seb235 napisał/a:
Niestety prędkość internetu w umowie i ta realna a realnie mam zawsze więcej niż w umowie nie znaczy nic. Teraz jak widzę reklamy łączy 1Gb, 900Mb/s , 600Mb/s , 500Mb/s , 300Mb/s to w sumie jest to pusta wartość. Wydaje mi się iż dzisiaj kiedy najniższe łącza u większości operatorów są na poziomie 50 czy 100Mb/s budowanie oferty tylko i wyłącznie na podstawie przepływności przestaje mieć sens.

ło panie - wincyj leduf, wincyj giguf - to się dziś sprzedaje.
A stabilność łącza, niski ping - wp poczta działa to spier... i "głowy" pan nie zawracaj.
Tak to niestety wygląda :shock:
_________________
  
 
 
kipo88 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 16 Lip 2016
Posty: 153
Wysłany: 15-07-2018, 21:57   

no pewnie wezme Geckonet bo nic innego nie ma, a orange nie chce rozbudować sieci.. w słupku przy drodze mają tylko 10 miejsc i wszystkie zajęte :) i jak wezme ten radiowy to jak kolega wyzej pisal cos malego 10-20 Mb/s i sprawdze czy warto :) ale skoro nic innego nie ma w poblizu to lepszy rydz niz nic :)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: