Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG zwany Connect Box
Autor Wiadomość
Zuzia 
classic master


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 213
Skąd: CK
Wysłany: 06-04-2019, 20:21   Compal CH7465LG zwany Connect Box

Są dwa duże wątki o naszym kochanym Compalu CH7465LG-LC, gdzie jest sporo przydatnych informacji, ale postanowiłam założyć nowy, czysto informacyjny na temat specyfikacji tego urządzenia, ponieważ jak inni przede mną natknęłam się na trudność w znalezieniu datasheet, czy w ogóle pełniejszego opisu technicznego. Zaintrygował mnie ten dziwny brak informacji. Na stronie producenta brak danych, a Liberty Global podaje jedynie, że Compal trafił już do ok. 10 milionów klientów (dane do 2018 roku).

Coś niecoś jednak udało się ustalić, link do specyfikacji:
:arrow: Compal Broadband Networks CH7465LG-LC

Przypuszczenia, że jesteśmy rynkiem gorszego sortu sprawdziły się, Compal jest konstrukcją o gorszych parametrach niż VM Super Hub 3:
:arrow: Virgin Media Super Hub 3

Jako ciekawostkę dodam, że w przeciwieństwie do VM Super Hub 3 nasz Compal jest dobrze zabezpieczony przed oczami ciekawskich, obudowa ma sprytne zabezpieczenie przed jej zdjęciem (nie obejdzie się bez drobnego wyłamania jej części), użyte śrubki też nie są zwykłe tylko nietypowe dwa różne rodzaje TORX. Rewizja PCB 5.01 nie ma wyprowadzenia 2x UART oraz 1x JTAG jak w wersjach wcześniejszych.

[ Dodano: 06-04-2019, 20:31 ]
Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości są na wikidevi, dorzucam dodatkowo kilka zbliżeń na poszczególne elementy.

PCB_przod.jpg
Plik ściągnięto 41 raz(y) 121,91 KB

PCB_tyl.jpg
Plik ściągnięto 33 raz(y) 185,16 KB

voip.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 179,11 KB

flash.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 201,62 KB

puma.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 164,79 KB

pamiec.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 199,46 KB

antena3.jpg
Plik ściągnięto 8 raz(y) 40,28 KB

antena2.jpg
Plik ściągnięto 9 raz(y) 56,33 KB

antena1.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 103,58 KB

 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 486
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-04-2019, 21:07   

Brawo za dociekliwosc Zuzia :)
No roznice sa chocby w USB co jest golym okiem widoczne ale miedzy Arris TG2492 bo SH3 nie ma wyprowadzonego USB na zewnatrz :P
A z tych niewidocznych ilosc RAM i chipset od Wifi
No i wewnetrzny switch w jednym na Broadcomie a w drugim na Realteku
Z takich nowosci to moge wam powiedziec ze modemy TG2492 i SH3 beda mialy tzw. DCS (Dynamic Channel Selection), to jest funkcjonalnosc powodujaca ze modem sam zmienia kanal WiFi na 2.4Ghz jesli jest przeladowany, przypomne osobom ktore moze nie wiedza ale ustawienie Auto w Wifi nie pwooduje automatyczej zmiany kanalu jak w DCS, Auto zmienia kanal Wifi w momencie wlaczenia modemu czy tez routera, nie kazdy o tym wie
Juz w tej chwili ta funkcja dziala w Arris TG1652 :P
W tej chwili poprawki generalnie dotycza dzialania Wifi
 
 
Zuzia 
classic master


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 213
Skąd: CK
Wysłany: 06-04-2019, 23:54   

Z rzeczy niewidocznych jeszcze wymienię kiepskie mocowanie radiatora oraz jego wysoką temperaturę podczas pracy urządzenia.

switch.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 131,85 KB

wifi.jpg
Celeno CL242
Plik ściągnięto 16 raz(y) 206,7 KB

 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 712
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-04-2019, 11:15   

@Zuzia !!!!!

BARDZO
_________________
 
 
Zuzia 
classic master


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 213
Skąd: CK
Wysłany: 13-04-2019, 17:39   Diody w Compalu

Compal ma dość intensywnie świecące diody (tryb router) co nie dla każdego jest zaletą. Pomaga nieco zasłanianie, czy zaklejanie taśmą, ale można rozwiązać to bardziej elegancko, wystarczy zdjąć przedni panel, zakryć diody kawałkiem czegokolwiek odpowiednio cienkiego i założyć plastikowy element z powrotem. Proste, ciężko coś uszkodzić jednak odradzam tym co posiadają ręce jak z ołowiu :)

zdjecie_panelu_przedniego.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 50,04 KB

front_leds_lowres0.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 73,77 KB

front_leds_lowres.jpg
Plik ściągnięto 16 raz(y) 87,32 KB

front_leds_lowres1.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 46,95 KB

 
 
romek.romek 
Klikacz

Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 10
Wysłany: 06-05-2019, 15:01   

Zuzia napisał/a:
Z rzeczy niewidocznych jeszcze wymienię kiepskie mocowanie radiatora oraz jego wysoką temperaturę podczas pracy urządzenia.
Egzemplarz jaki dostałem grzeje się dość intensywnie, jest sens zmienić mu chłodzenie albo dać dobra pastę między procek, a radiator?
 
 
Zuzia 
classic master


Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 213
Skąd: CK
Wysłany: 06-05-2019, 15:44   

Nie ma sensu. Jeśli się grzeje to najlepiej postawić w przewiewnym miejscu.
Na śrubce jest naklejona plomba gwarancyjna, widać ją tutaj: https://wikidevi.com/wiki/File:Front_leds.jpg
Zdjęcie obudowy również powoduje jej delikatne uszkodzenie. Także radzę nie grzebać, zwłaszcza, że w cenniku Compala widzą jako wartego 450 zł. Bezpieczne jest jedynie zasłonięcie diod sposobem podanym wyżej. Ostatnio u rodziny posiadającej CB zrobiłam mały mod, cienki filtr foto dał ładny przydymiony niebieski kolor, także intensywnie świecąca zieleń już im nie przeszkadza.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: