Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z opóźnieniami w modemach na chipsetach Puma6.
Autor Wiadomość
Ge3z 
light master

Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 51
Skąd: Katowice
Wysłany: 02-06-2019, 13:03   

Są jakieś przecieki, kiedy można spodziewać się aktualizacji software od Compal Connect Box albo instalacji nowych ruterów? Od początku roku mam skoki pingów w grach, a przy połączeniu peer 2 peer czasami zrywa całkowicie połączenie. Był technik to mówił, że sygnał jak żyleta. Mam błędy w kanale zwrotnym T3.

Zrobiłem test na stronce wyżej, tak to wypadło.

Plus mój temat z oficjalnego forum (skoki i zrywy w grach występują o każdej porze, nie tylko wieczorem).

testCompala.png
Plik ściągnięto 33 raz(y) 35,48 KB

 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 823
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-06-2019, 18:15   

Obawiam się, że w Compalu softem w sprawie pingu zrobili już co mogli i więcej nic się nie zmieni, bo to problem hardware'owy a nie software'owy.
_________________
 
 
Ge3z 
light master

Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 51
Skąd: Katowice
Wysłany: 02-06-2019, 18:51   

brtk napisał/a:
Obawiam się, że w Compalu softem w sprawie pingu zrobili już co mogli i więcej nic się nie zmieni, bo to problem hardware'owy a nie software'owy.


Ale nie było takich problemów. Compala miałem przez cały 2018 i grywałem w przeróżne tytuły online. Natomiast właśnie coś w 2019 się popsuło. Nie tylko w grach. Facebook często ładuje mi tylko pierwszy post na tablicy. Muszę go odświeżyć, by doładować wszystko. Na YouTube komentarze czasami się nie ładują i muszę odświeżyć, by się pojawiły.

Ba, nawet wchodząc na castoramę nie ładuje mi się pełna strona. Trzeba odświeżyć.

castorama.png
Plik ściągnięto 13 raz(y) 24,55 KB

 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1974
Wysłany: 02-06-2019, 18:54   

Ge3z, a nie masz czasem IPv6?

Generalnie sprawność Compala w dużej mierze zależy od obciążenia twojego kawałka sieci. Im bardziej obciążony CMTS tym Compala ma większe problemy.
_________________
 
 
Ge3z 
light master

Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 51
Skąd: Katowice
Wysłany: 02-06-2019, 19:10   

No właśnie IPv6 został wylączony po wizycie technika z 2 tygodnie temu. Ale jest tak samo jak było. Wszedłem w moje UPC i widzę info o modernizacji sieci w moim miejscu zamieszkania 4 czerwca. Zobaczymy czy coś to da. A jak nie, to będę pisał na chacie UPC, żeby mi dali jakikolwiek inny ruter, ale nie Compalę. Kiedyś też miałem problemy z Thomsonem, na którym traciłem połączenie z siecią w losowych momentach. Wystarczyło wyłączyć energooszczędność kabla ethernet w menedżerze urządzeń, by to naprawić. Tutaj żadne triki nie działają. Tryb modemu. Tryb ruter. Wszystkie firewalle off. Nic.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 823
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-06-2019, 19:49   

Na innej przeglądarce i sprzęcie też tak Ci się ładuje?

Mi np. ublock origin blokuje strone.



A jak wyłączę to jest tak.



Spróbuj adblocka wyłączyć i zobaczyć czy coś da, jak używasz.
_________________
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 745
Wysłany: 02-06-2019, 21:41   

Ge3z, po modernizacji sieci zrób sobie test ping bezpośrednio z Compala na adresy google.pl i iperf.upc.pl, zwróć uwagę, czy nie masz niepokojących wzrostów pingu, coś takiego jak na zrzutach.

ping-google.pl.jpg
Plik ściągnięto 37 raz(y) 69 KB

ping-iperf.upc.pl.jpg
Plik ściągnięto 20 raz(y) 71,61 KB

_________________
 
 
Ge3z 
light master

Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 51
Skąd: Katowice
Wysłany: 03-06-2019, 08:36   

@Zuzia a co to za stronka?

@brtk Wyłączenie uBlocka pomaga na castoramie, ale na facebooku nadal posty się nie ładują. Natomiast na IE facebook ładuje się cały. Ciekawe.
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 745
Wysłany: 03-06-2019, 08:57   

Ge3z napisał/a:
@Zuzia a co to za stronka?
Dostępna na Compalu w trybie routera. Omijasz w ten sposób swój komputer więc wynik tym bardziej będzie wiarygodny.

ping-iperf.upc.pl.jpg
Plik ściągnięto 49 raz(y) 66,01 KB

_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-06-2019, 09:00   

@Ge3z

Bo to nie ma nic wspólnego z problemem Puma6
Sprawdź bo prawdopodobnie jakaś wtyczka w Chrome blokuje ci ruch
Wejdz do ustawień i sprawdź wszystkie wtyczki...to się zdarza
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 745
Wysłany: 03-06-2019, 09:24   

Dla porównania ping z Ubee, test wypada za każdym razem równo jak od linijki, 10 ms.

ping-iperf.upc.pl.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 103,34 KB

_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1974
Wysłany: 03-06-2019, 09:53   

Ge3z, Wczoraj też nie ładowała mi sie Castorama w Chrome, dzisiaj jest już ok nawet pomimo uBlocka.

Co do pingu w grach wieczorem. Nie ma innej rady jak wymienić Compala na coś innego. Albo w własnym zakresie, albo trzeba wywalczyć od UPC>
_________________
 
 
Ge3z 
light master

Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 51
Skąd: Katowice
Wysłany: 03-06-2019, 20:45   

Testy pingu przed jutrzejszymi pracami modernizacyjnymi. Sporo 20000 ms i pojedyncze skoki do 60000, 70000 i 110000.

 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 745
Wysłany: 03-06-2019, 23:25   

Dziwnie wysokie skoki pingu powyżej 100 ms. na Compalu. Sprawdziłam jeszcze na komputerze podłączonym do Ubee maksymalna wartość pingu to 27 ms:
Kod:

--- google.pl ping statistics ---
361 packets transmitted, 361 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 10.034/12.703/24.032 ms

--- iperf.upc.pl ping statistics ---
361 packets transmitted, 361 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 9.000/12.344/27.797 ms
_________________
 
 
Ge3z 
light master

Dołączył: 27 Mar 2008
Posty: 51
Skąd: Katowice
Wysłany: 04-06-2019, 06:42   

Zuzia napisał/a:
Dziwnie wysokie skoki pingu powyżej 100 ms. na Compalu


Teraz jest gorzej niż było xD



Częstotliwość skoków większa.



Średnia i max poszybowaly w górę.



[ Dodano: 06-06-2019, 12:12 ]
Ale mnie wychu*ali.

Przez czat mialem załatwioną wizytkę technika Ubee. Czekam nie ma typa i żadnego kontaktu z jego strony nie było. Dzwonię na infolinię, mówią że nie wiedza co się stało i umawiają technika na następny. Dzień. Nie ma znowu typa i zerowy kontakt. Dzwonię znowu a oni na to, że nie ma zgody na montaż Ubee. No kurła. To po co dwukrotnie potwierdziali mi, że taka wymiana będzie i siędzę w domu czekając jak głupi na technika.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,7 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: