Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 30-03-2020, 17:58   

Router jest, z wyższej półki. Tylko kwestia modemu, czy sprosta zadaniu. Bardzo różne komentarze są na temat tego modelu, dlatego pytam w miejscu, gdzie jest chyba największa kumulacja klientów UPC.
 
 
ralf 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 712
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 30-03-2020, 19:34   

Jak jest własny router, to wszystko będzie ok.
_________________
  ralf
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2020, 21:11   

Jurek A. napisał/a:
[...]Jeszcze prośba do tych, którzy nie restartują zbyt często o podanie swoich wartości uptime przy bezproblemowej pracy Giga Connect Box ver:8 z softem 01.02.048.08.EURO.SIP.


Teraz mam uptime 15 dni, bo miałem problemy z tymi utratami pakietów przez 2 tygodnie, gdzie po restarcie ustępowały. Działo się to co wieczór, więc przez tydzień czasu restartowałem codziennie router. Tylko trochę zgłupiałem, bo po restarcie utraty ustępowały, tak jakby to była wina routera.. A teraz przez 15 dni jest spokój, więc już sam nie wiem, może po restarcie routera zestawiało na nowo połączenie z CMTSem i dlatego nie było utrat.
Przed 3 tygodniami, jak go restartowałem miałem uptime ponad 4 miesiące, przez to, że miałem aktualizację routera, tak to był był uptime pewnie z 10 miesięcy.
_________________
 
 
antyjupisi 
plus master


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 523
Skąd: Śląsk
Wysłany: 31-03-2020, 06:24   

Jurek A. napisał/a:
Dziękuję za uwagi. Jeszcze prośba do tych, którzy nie restartują zbyt często o podanie swoich wartości uptime przy bezproblemowej pracy Giga Connect Box ver:8 z softem 01.02.048.08.EURO.SIP. Klient chce spiąć na tym aplikacje pod inteligentny dom więc stabilność i pewność działania jest ważna. Usługa Biznes Internet, ale dowiedziałem się, że dają ten sam Giga Connect Box co innym.
Jesli jest sensowna konkurencja ze swiatlowodem nie laduj sie w kablowke. A jesli juz musisz to bierz tylko od takiej, gdzie maja urzadzenia inne niz na Pumie.
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 31-03-2020, 07:50   

Niestety nie ma wyboru, do posesji doprowadzone są tylko kable UPC. Żaden operator nie jest zainteresowany instalacją światłowodu, nie kalkulują się koszty. Z Giga Connect Box jest mały problem z montażem w szafie instalacyjnej ze względu na wymiary i aktywne chłodzenie. Z tym sobie jakoś poradzę. Najważniejsze, żeby modem działał stabilnie. Od czasu, kiedy miałem z nim styczność zmieniły się rewizje i wersje softu, domyślam się, ze poprawek było sporo. W sieci mało aktualnych opinii i są dość zróżnicowane.
 
 
romek.romek 
light master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 75
Wysłany: 31-03-2020, 08:22   

Robiłem dwa podejścia do GCB, były pechowe więc jestem zrażony. Możliwe, że dopracowali soft, musisz sprawdzić w swojej lokalizacji, bo sygnał w danym miejscu też jest bardzo ważny. Gorzej jak problemy wystąpią po pewnym czasie, kiedy nie można wycofać się z umowy. Wtedy zostaje się z przysłowiową ręką w nocniku. Przy usłudze biznesowej nie przysługują prawa konsumenta więc tym bardziej trzeba dmuchać na zimne.
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 31-03-2020, 08:54   

Należy przypomnieć, że większość prostych urządzeń, związanych z inteligentnym domem, typu sterowne gniazda, żarówki itp działa na WiFi 2,4GHz i to w starszych standardach. To oznacza konieczność ustawiania rutera na wsparcie 801.11b,g n. Włączenie takich urządzeń automatycznie zawęzi dostępne pasmo. Dlatego należy rozważać sieć mieszaną wykorzystującą nie tylko WiFi do sterowania, ale również inne technologie. Najlepiej należy kupić jakieś urządzenia i na nich zweryfikować, czy pchanie się w takie rozwiązania ma sens.
Wszystko będzie zależało od występujących w otoczeniu sieci radiowych w tym szczególnie WiFi. Znacznie mniej problemów będzie w domach wolnostojących, gdzie możesz kontrolować stan sieci w otoczeniu. Bardzo źle będzie w blokach mieszkalnych gdzie praktycznie w każdym mieszkaniu stoją access pointy (dostęp po WiFi do Internetu), a w wielu ludzie dostawiają kolejne aby lepiej pokryć dostęp w kolejnych pokojach. Dlatego propozycja z własnym ruterem jest jedyną rozsądną. Ja bym zaczął od pomiarów w mieszkaniu stanu otoczenia tj. obrazu sieci WiFi pojawiających się w interesującym nas obszarze....
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 807
Wysłany: 31-03-2020, 09:08   

Jurek A., jak już musisz to nie bierz że zobowiązaniem, później może być płacz i zgrzyt zebami
_________________
  ogromny
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 31-03-2020, 09:51   

Usługa ma być dla klienta, nie dla mnie. Umowa na 24 miesiące, pakiet Biznes Internet 1000. Muszę zaopiekować się tematem. Mam dylemat, jak doradzę i będą problemy, klient będzie suszył mi głowę. Wszystko gotowe, szafa czeka tylko na modem. Posesja na uboczu, praktycznie żaden obcy sygnał Wi-Fi tam nie dociera. Router klient posiada profesjonalny, Drayteka. Obecnie Internet jest z LTE, bo nadajnik jest w pobliżu, ale mobilne rozwiązanie jest przejściowe. Drążę kwestię stabilności, bo jest najistotniejsza. Ważne, żeby Giga Connect Box nie wieszał się, nie restartował i nie gubił pakietów. To jest priorytet, resztę załatwi Draytek.
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 807
Wysłany: 31-03-2020, 10:18   

Różnie bywa, u mnie compal nie nadawał się do użytku jakieś 500-600 metrów ode mnie koledze działa i jest mega zadowolony. Tak więc loteria
_________________
  ogromny
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 30
Wysłany: 31-03-2020, 10:37   

Jurek A. napisał/a:
Drążę kwestię stabilności, bo jest najistotniejsza.

Jeśli chodzi Ci o to, to jedyne rozsądne rozwiązanie to wykorzystanie połączenia światłowodowego z backupem po LTE. Wtedy jak zrywane jest połączenie światłowodowe to masz alternatywne połączenie po LTE - jedyny problem to odpowiednia konfiguracja aplikacji do zdalnego dostępu do domu ze względu na różne adresy IP dostępu po LTE i po kablu.
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 31-03-2020, 13:30   

Chyba Kolega nie czyta co jest pisane wcześniej... Gdyby światłowód był dostępny, nie bawiłbym się w Docsis.
 
 
antyjupisi 
plus master


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 523
Skąd: Śląsk
Wysłany: 31-03-2020, 14:08   

Skoro nie masz wyjscia wez GCB i zrob backup LTE chocby na prepaidzie. Zakladam, ze Draytek ma funkcje typu dual-wan. Zadbaj tez o zdalna mozliwosc odciecia zasilania od GCB, przyda sie gdyby sie zawiesil albo zaczal wariowac.
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 16
Wysłany: 07-04-2020, 14:33   

Router klienta szczęśliwie posiada Dual-WAN. Dziękuję za wskazówki. Instalacja zamówiona, ale na dość odległy termin. W międzyczasie natknąłem się na kolejną opinię: :arrow: Link Czy jeszcze ktoś może potwierdzić występowanie opisanego problemu?
 
 
antyjupisi 
plus master


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 523
Skąd: Śląsk
Wysłany: 15-04-2020, 10:04   

Masz tam: https://forum.upc.eu/t5/giga-connectbox/giga-connect-box-firmware/m-p/39432#M721
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: