Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 13:56   

Orion napisał/a:
To są tracert z łącza T-Mobile a nie Netii.

A na jaki post odpisywałem? Przeczytaj.
_________________
 
 
kiram 
Klikacz

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 2
Wysłany: 02-02-2020, 20:15   

Solos napisał/a:
Niestety T-Mobile jest u mnie na chwilę obecną niedostępne - przynajmniej wg Konsultanta BOA i strony www T-Mobile. Jest to dziwne. Wydawało mi się, że wszędzie gdzie jest światłowód Orange, można kupić na ich infrastrukturze usługę od T-Mobile :/

A jak się spisuje GCB v8 od UPC? Jest stabilny podobnie do Cisco EPC3208/3212?

T-Mobile ostatnio mial zepsuta wyszukiwarke, skontaktuj sie moze w salonie lub na infolinii. Druga sprawa, maja dostep do łączy Orange tylko w blokach, domki jednorodzinne odpadają na ten moment.
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 213
Skąd: Wrocław
Wysłany: 04-02-2020, 10:23   

zylx napisał/a:
Nie wiem czy w tym przypadku będzie jakakolwiek różnica pomiędzy ETTH i FTTH


Jest spora różnica między ETTH i FTTH gdy dla jednego połączenia uzyskujemy maksimum możliwości w zależności od tego jak długa jest skrętka kategorii 5e.
5e niby miał pozwalać na połączenia maksymalnie o przepustowości 1Gbps ale to nie jest prawdą ponieważ wchodzi tu czynnik jakości użytego kabla tej kategorii oraz jak długi on jest między routerem użytkownika a ONT.
Kabel kat.5e do 45metrów gdzie reszta to światłowód pozwala na osiągnięcie 10Gbps tak samo jak 100metrów tego samego kabla pozwala na osiągnięcie 1Gbps.
Kabel kategorii 6 ma około 55metrów zasięgu gdy pomiędzy nimi jest ONT i router dla 10Gbps.
Więc jeżeli kat.5e przy 40metrach pozwoli na 10Gbps to pewnie i więcej przyjmie przy odpowiednio krótszej odległości między routerem a ONT.
Jeżeli to co pisze "Orion" jest prawdą i przejmowanie Netii przez Cyfrowy Polsat przynosi jeszcze lepszy routing mimo tego , że Netia miała dobry to tylko czekać na testy tego użytkownika.Sam mogłem poczekać dwa miesiące i już teraz podpisał bym na światłowodzie Orange umowę ale z Netia/Plusem bo ja biorę pełny pakiet z kilkoma abonamentami komórkowymi ale póki co jeszcze upusty w Orange mnie przekonały.
Orange musi się starać coś robić bo też zacznie ludzi tracić gdy zaczną mieć lepsze możliwości wyboru.Co z tego , że mam piękny obraz telewizyjny jak rzeczywiście routing u nich musi się poprawić na miarę łącz światłowodowych.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2004
Wysłany: 04-02-2020, 11:50   

MariuszHL, Dlatego napisałem w tym przypadku. Nie powinno być żadnej różnicy w prędkościach do 1gbs pomiędzy ETTH (nawet cat 5e) i FTTH, o ile instalacja jest prawidłowo wykonana. Wyższe prędkości to na razie rzadkość, wtedy FTTH jest po prostu tańsze.
_________________
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 14
Wysłany: 28-03-2020, 12:47   

Doczytałem, że ostatnia rewizja Giga Connect Box to ver:8. Możecie podać numerek aktualnej wersji softu?
 
 
Azar 
plus master


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 25 Mar 2015
Posty: 534
Skąd: Katowice
Wysłany: 28-03-2020, 14:37   

Taka jest u mnie i chyba to jest najnowsza 01.02.048.08.EURO.SIP
_________________
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 14
Wysłany: 28-03-2020, 18:45   

Trochę poszperałem i znalazłem informacje na innym forum, że są jakieś problemy z 01.02.048.08.EURO.SIP. Czy komuś z Was w ogóle działa stabilnie i może pochwalić się długim, bezproblemowym uptime?
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 669
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 29-03-2020, 12:31   

W trybie bridge chodzi bardzo dobrze.
_________________
  ralf
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 868
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-03-2020, 13:40   

Ja miałem utraty pakietów na tej wersji softu i musiałem restartować modem. Po restarcie utrat nie było.. i odziwo teraz na tej samej wersji już to nie występuje.
Tyle, że ja mam rewizję 6.
_________________
  
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 14
Wysłany: 29-03-2020, 19:00   

Orientujecie się, która rewizja modemu trafia do nowych klientów?
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 669
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 29-03-2020, 21:11   

Raczej najnowsza.
_________________
  ralf
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 592
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-03-2020, 16:28   

https://www.telko.in/docsis-4-0-juz-jest !
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 782
Wysłany: 30-03-2020, 16:32   

Świetnie, ale mamy 2020 rok i 1 Gb/s od UPC jeszcze nie zawitało do mojego miasta.
_________________
 
 
Jurek A. 
Klikacz

Dołączył: 28 Mar 2020
Posty: 14
Wysłany: 30-03-2020, 17:45   

Dziękuję za uwagi. Jeszcze prośba do tych, którzy nie restartują zbyt często o podanie swoich wartości uptime przy bezproblemowej pracy Giga Connect Box ver:8 z softem 01.02.048.08.EURO.SIP. Klient chce spiąć na tym aplikacje pod inteligentny dom więc stabilność i pewność działania jest ważna. Usługa Biznes Internet, ale dowiedziałem się, że dają ten sam Giga Connect Box co innym.
Ostatnio zmieniony przez Jurek A. 30-03-2020, 17:54, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ralf 
plus master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 669
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 30-03-2020, 17:52   

Bez własnego routera bym nie podchodził do "inteligentnego" domu...
_________________
  
  ralf
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: