Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 869
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2020, 12:39   

A Plus na kablach Orange?
_________________
 
 
Solos 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2020, 15:58   

Z Plusem mam bardzo złe doświadczenia. Nie chcę od nich usług :)
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2004
Wysłany: 01-02-2020, 19:16   

Solos, Sprawdź jeszcze w innym salonie i wyraźnie zaznacz że masz dostęp do światłowodu Orange. Może ktoś się dogrzebie.
_________________
 
 
Solos 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2020, 19:20   

A w przypadku T-Mobile Światłowód można mieć swój router a od nich tylko ONT? Podobno nie. T-Mobile daje swój router z wbudowanym ONT i nie można go przestawić w tryb bridge i korzystać z własnego routera :/
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2004
Wysłany: 01-02-2020, 20:39   

Solos, T-Mobile daje oddzielny router ONT. Ich router (Sagem) ma tylko eth. Sam nie próbowałem, ale ponoć nie ma problemu zastąpić go swoim.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 869
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2020, 21:05   

Nie ma problemu. Nawet Funbox podłączony do ich ONT działa.

Solos napisał/a:
Z Plusem mam bardzo złe doświadczenia. Nie chcę od nich usług :)

To źle. Akurat światłowód mają lepszy od Orange (routing).
_________________
 
 
Orion 
classic master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 267
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2020, 23:46   

W lutym ma podobno ruszyć sprzedaż internetu Netii do 1Gb/s na światłowodach Orange.
Zakończeniem ma być ONT i router z ETH od Netii, który można zastąpić swoim.
_________________
 
 
Solos 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 00:05   

Orion napisał/a:
W lutym ma podobno ruszyć sprzedaż internetu Netii do 1Gb/s na światłowodach Orange.
Zakończeniem ma być ONT i router z ETH od Netii, który można zastąpić swoim.


A to ciekawa informacja. Ciekawe jaki bedzie routing. T-Mobile ma podobno lepszy routing na światłowodach Orange niż samo Orange.
_________________
 
 
Orion 
classic master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 267
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 00:23   

Routing będzie jak na łączu z Netii. Orange dostarcza tylko fizyczną infrastrukturę. IP będzie z Netii więc routing będzie ok. Teraz Netia na skutek synergii z Plusem ma znacznie lepsze interkonekty niż wcześniej. Czekam na to rozwiązanie i żegnam UPC po ~10 latach.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 869
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 01:50   

Solos napisał/a:
Orion napisał/a:
W lutym ma podobno ruszyć sprzedaż internetu Netii do 1Gb/s na światłowodach Orange.
Zakończeniem ma być ONT i router z ETH od Netii, który można zastąpić swoim.


A to ciekawa informacja. Ciekawe jaki bedzie routing. T-Mobile ma podobno lepszy routing na światłowodach Orange niż samo Orange.

Nie podobno, tylko ma. Tylko kable dzierżawią.







_________________
 
 
Orion 
classic master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 267
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 11:35   

To są tracert z łącza T-Mobile a nie Netii.
_________________
 
 
Solos 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 56
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 12:27   

Rozumiem jednak, ze na stronie Netii nie pojawi sie nagle informacja, ze juz mozna od nich brac swiatlowod na laczach Orange. Trzeba dzwonic np. co tydzien i pytac czy w moim budynku juz jest dostepne FTTH w miejsce dotychczasowego ETTH, zgadza sie?
_________________
 
 
Orion 
classic master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 267
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-02-2020, 12:59   

Na pewno będzie prasowa informacja.
_________________
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 213
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-02-2020, 13:03   

Solos napisał/a:
Rozumiem jednak, ze na stronie Netii nie pojawi sie nagle informacja, ze juz mozna od nich brac swiatlowod na laczach Orange. Trzeba dzwonic np. co tydzien i pytac czy w moim budynku juz jest dostepne FTTH w miejsce dotychczasowego ETTH, zgadza sie?


Musisz pytać się opiekuna budynku kiedy wymienią urządzenia końcowe bo możliwości mogą być ale bez wymiany nic z tego.Też miałem ETTH u siebie a teraz mam coś ala FTTH bo do klatki schodowej a potem 5 metrów kabla kategorii 5e z istniejącej infrastruktury Netii.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2004
Wysłany: 02-02-2020, 13:12   

Nie wiem czy w tym przypadku będzie jakakolwiek różnica pomiędzy ETTH i FTTH
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: