Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 60
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 20-01-2020, 15:23   

Przede wszystkim Compal to porażka, choć ze swoim routerem jakoś to działa.
Ostatni miesiąc coś jakby się w UPC trochę przytkało z łączami.
HBO nie da się oglądać, załaduje się kilka sekund i tak wisi i nic się nie dzieje.
No i niedługo kończy mi się umowa, może da tego czasu wprowadzą 1 Gb/s i Gigaboxa.

Mam u siebie Orange, UPC, Vectra, Netia.
Najlepsza wydaje się Netia dawny Dialog, ale nie wiem czemu u nas jest tylko oferta 100 Mb/s.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-01-2020, 16:36   

Bo nie mają wymienionych urządzeń, dlatego tylko 100Mb/s.
_________________
 
 
F1le 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 20
Wysłany: 20-01-2020, 21:41   

gabrychu napisał/a:
Przede wszystkim Compal to porażka, choć ze swoim routerem jakoś to działa.


Co Wam ten Compal zawadzał? Siedziałem na nim kilka lat (w opcji 250 a potem 500) nawet jako router przez pewien czas zanim go w bridge'a przepiąłem (ale zawsze osobne swoje miałem WiFi) i serio złego słowa na niego powiedzieć nie mogę... Co innego na Giga ConnectBox ...
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 273
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-01-2020, 23:36   

^^ O problemach z puma6 słyszał?
 
 
F1le 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 20
Wysłany: 21-01-2020, 00:03   

Słyszał ... To jest gigaconnect box ...

Po restarcie się w pełni zrestartował i teraz nawet hasła z naklejki nie przyjmuje... Kocham te modemy... (tak hasło jest dobre)

 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 744
Wysłany: 21-01-2020, 20:35   Prędkość- Deklarowana-maksymalna, Zwykle Dostępna, Minimalna

Ciekawie się składa, że UPC ze swoim 1 Gb/s wypada blado w porównaniu z pakietami 300 i 600 Mb/s z Vectry pod kątem minimalnej prędkości wysyłania.

Z kolei minimalny download w Vectrze wynosi 50% deklarowanego więc też lepiej niż w UPC.

Mało kto zwraca uwagę na podobne zapisy, a mogą się przydać np. przy ewentualnej reklamacji.

UPC.jpg
Minimalna wartość dla uploadu: 16 Mbps Pakiet 1 Gb/s
Plik ściągnięto 32 raz(y) 52,33 KB

VECTRA.jpg
Minimalna wartość dla uploadu: 20 i 30 Mbps (pakiety 300 i 600 Mbps)
Plik ściągnięto 62 raz(y) 75,19 KB

_________________
Ostatnio zmieniony przez Zuzia 21-01-2020, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
KrzysiekF 
Klikacz

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 14
Wysłany: 21-01-2020, 21:10   

Mało kto zwraca uwagę na podobne zapisy, a mogą się przydać np. przy ewentualnej reklamacji.
Ponieważ łącza dochodzące do modemów kablowych są współdzielone to należy rozumieć, że prędkość maksymalna jest osiągalna wtedy, kiedy inni nie korzystają z łącza, prędkość zwykła to przy średnim natężeniu ruchu, a prędkość minimalna to rezerwowana dla każdego abonenta przy maksymalnym zapotrzebowaniu przez wszystkich dołączonych do tego kabla - i jest to prędkość gwarantowana.
A w wielu ofertach zapis brzmi np: Internet światłowodowy do 500 Mb/s czyli jest określony od góry limit, a co się dzieje, kiedy wszyscy dołączeni do kabla chcą korzystać?
 
 
Zuzia 
ultra master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 744
Wysłany: 21-01-2020, 21:30   Deklarowana-maksymalna, Zwykle Dostępna, Minimalna

Stosowna instytucja wyjaśnia co kryje się pod tymi terminami:
CIK napisał/a:
W przypadku usług świadczonych w sieciach stacjonarnych dostawca powinien odrębnie dla pobierania oraz wysyłania danych podać prędkość:
minimalną, będącą najniższą z określonych wartości prędkości w ramach danej umowy. Powinna być dostępna co do zasady w całym okresie świadczenia usługi dostępu do internetu;
zwykle dostępną, która musi być dostępna przez większość czasu korzystania z usługi, także w godzinach wzmożonego ruchu w internecie. Umowa powinna określać okres referencyjny stanowiący ramy czasowe właściwe do oceny dostępności usługi o prędkości zwykle dostępnej;
maksymalną, która jest realnie możliwa do osiągnięcia przez abonenta chociażby w porze zmniejszonego obciążenia sieci.


Przy zawieraniu nowej umowę patrzę jakie są podane wartości minimalne i tak dla mnie 1Gb/s z UPC to w miarę pewne 400/16 Mbps natomiast 600 Mbps z Vectry - 300/40 Mbps. Tyle mogę dochodzić w razie czego.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-01-2020, 07:12   

Co do zasady przyzwoitości, nigdy raczej nie powinno być, by w danej lokalizacji nie dało się uzyskać full prędkości łącza a przez 70-80% zwykle dostępnej, ja uważam to za niedostosowanie przepustowości do ilości klientów. Tak samo nie powinno być, by dostawca dawał minimum przez cały okres umowy i zasłaniał się widełkami z umowy, wtedy powołujemy się na prędkość zwykle dostępną. Akurat zapis prędkości zwykle dostępnej jest bardzo fajny, bo zmusza operatora do działania, kiedyś tego nie było.
_________________
 
 
kiram 
Klikacz

Dołączył: 23 Sty 2020
Posty: 2
Wysłany: 23-01-2020, 08:58   

KrzysiekF napisał/a:
Mało kto zwraca uwagę na podobne zapisy, a mogą się przydać np. przy ewentualnej reklamacji.
Ponieważ łącza dochodzące do modemów kablowych są współdzielone to należy rozumieć, że prędkość maksymalna jest osiągalna wtedy, kiedy inni nie korzystają z łącza, prędkość zwykła to przy średnim natężeniu ruchu, a prędkość minimalna to rezerwowana dla każdego abonenta przy maksymalnym zapotrzebowaniu przez wszystkich dołączonych do tego kabla - i jest to prędkość gwarantowana.
A w wielu ofertach zapis brzmi np: Internet światłowodowy do 500 Mb/s czyli jest określony od góry limit, a co się dzieje, kiedy wszyscy dołączeni do kabla chcą korzystać?


Mam wrażenie, ze nie zdajesz sobie sprawe jak to z swiatłowodem, w technologii GPON nie odchodzi sie tak bardzo struktury sieci z ktorej korzystaja sieci kablowe, to raczej operator ma wieksze oszczednosci przez ograniczenie ilosci zasilanych urzadzen w drodze do klienta.
Wyjasniajac, jak dziala swiatlowod, wyobraz sobie jeden port w centrali swiatlowodowej, tak zwany OLT, swiatlowod jest prowadzony kilometrami do bloku, w klatce jest łączony do splittera powiedzmy na 50 czy 60 kabli do pojedynczych klientow, oni wszyscy nawet z taryfami 1 giga jada na jednym porcie ktory maksymalnie obsluzy bodajze 2,4 giga download oraz 1,4 giga upload dla klienta. Nawet gdy podepnie sie mniej ,powiedzmy 30 klientow i tak oversubscribing jest stosunkowo wysoki, nie ma szans zeby wszyscy wyscili łącze.
 
 
romek.romek 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 46
Ostrzeżeń:
 2/4/6
Wysłany: 26-01-2020, 19:02   

Technik nie miał GCB v8 tylko v7 więc podziękowałem i odprawiłem go z kwitkiem. Chyba niewiele straciłem, jest u mnie Multimedia i Vectra u nich dostanę modem jaki chcę. UPC musi postarać się ciut więcej, primo stabilny sprzęt, secundo większy upload, przynajmniej tyle ile daje konkurencja.
 
 
Solos 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-01-2020, 19:41   

A GCB v8 jest dużo lepszy niż v7? W tej chwili mam Cisco EPC3212 na łączu 250Mb/s. Zależy mi na zwiększeniu uploadu, ale jak czytam forum od dawna, to na razie trzeba trzymać się kurczowo tego modemu dopóki nie przyjdą z taranem go wymienić. Priorytet dla mnie to (w takiej kolejności): stabilność łącza, DL, UL. Cisco mam od 5 lat i nie pamiętam, żebym musiał go restartować, bo się zawiesił albo bo prędkości mocno spadły. Może raz czy dwa w ciągu 5 lat. W CB i GCB jak piszecie trzeba to robić duuużo częściej :/

Mam u siebie w bloku oprócz UPC: Orange do 1Gb/s i Netię ETTH 900Mb/s, ale o tych usługach też źle piszą. W Netii podobno nie można mieć swojego routera. W Orange niby tak, jak uda się dostać FB2.0 i ONT, ale podobno FB2.0 już nie ma.

Pozostaje chyba w zasadzie siedzieć na Cisco EPC3212 i tym łączu co mam. Prawda to? Jak uważacie?
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1967
Wysłany: 31-01-2020, 22:08   

Solos, w Netii jak najbardziej można korzystać z swojego routera przy ETTH. Nie korzysta się wtedy z żadnego urządzenia od operatora.

W Orange jak najbardziej ciągle jest dostępny FUNBOX 2.0, jak również można zamontować FB3 z zewnętrznym ONT. Nie wiem czy to reguła, ale w salonie w Krakowie nie mają z tym najmniejszego problemu by przygotować takie zlecenie.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 820
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-01-2020, 22:37   

Teraz też można spróbować T-Mobile albo Plusa na łączu od Orange.
_________________
 
 
Solos 
light master

Dołączył: 07 Paź 2007
Posty: 52
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2020, 12:20   

Niestety T-Mobile jest u mnie na chwilę obecną niedostępne - przynajmniej wg Konsultanta BOA i strony www T-Mobile. Jest to dziwne. Wydawało mi się, że wszędzie gdzie jest światłowód Orange, można kupić na ich infrastrukturze usługę od T-Mobile :/

A jak się spisuje GCB v8 od UPC? Jest stabilny podobnie do Cisco EPC3208/3212?
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: