Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2075
Wysłany: 04-10-2019, 15:30   

pawelb, Pisałeś jakiś czas temu o aktualizacji, która ma pozwolić na znacznie zmniejszenie pingów w Docsis. Dzieje się coś w tym zakresie, czy to ciągle pieśń przyszłości.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 613
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-10-2019, 15:56   

na razie LLD to jeszcze kierunek działań niż urządzenia, które to już wspierają, i tak to wymaga D3.1
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2075
Wysłany: 04-10-2019, 17:18   

A jakie widzisz perspektywy czasowe wdrożenia tego?
https://www.lightreading..../d/d-id/752355?
Wnioskujac z tego artykułu wynika, że trzeba będzie czekać na Docsis 4. Czyli realnie 2030-40r?
A FTTH jest już dzisiaj.
_________________
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2019, 10:16   

pawelb napisał/a:
Vectra jest w trakcie wdrażania Docsis 3.1 na kontrolerach od Cisco więc pewnie do Ciebie też niedługo zawita
Dobrze wiedzieć. Mam nadzieję, że wyrobią się w ciągu roku.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 613
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-10-2019, 11:47   

zylx napisał/a:
A jakie widzisz perspektywy czasowe wdrożenia tego?
https://www.lightreading..../d/d-id/752355?
Wnioskujac z tego artykułu wynika, że trzeba będzie czekać na Docsis 4. Czyli realnie 2030-40r?
A FTTH jest już dzisiaj.


Spokojnie, niech się najpierw D3.1 upowszechni...coraz więcej sieci idzie w tym kierunku, coraz więcej urządzeń abonenckich na rynku...FTTH jest w uprzywilejowanej sytuacji bo jest zdecydowanie młodszą technologią....prawda jest taka ze Docsis jeszcze wiele lat utrzyma sie na rynku bo przewaga symetrycznego internetu nie jest az tak istotna dla przecietnego uzytkownika...wiekszosc nie potrzebuje duzego uploadu, byc moze operatorzy w między czasie wprowadzą dodatkowe uslugi z duzo wiekszym uploadem ale wierzcie mi ze osob pytajacych o duzy upload jest znikoma ilosc w stosunku do ilosci abonentow...to nie jest zla wola operatorow ale rachunek ekonomiczny...zeby dawac wiekszy upload trzeba zainwestowac a nikt z was nie chce placic wiecej za internet prawda? :P
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2075
Wysłany: 05-10-2019, 23:10   

pawelb, Ja akurat chętnie bym zapłacił więcej za Internet, o ile były lepiej dopasowany do moich potrzeb. Szczególnie, chętnie dopłacił bym więcej za lepszy upload i publiczne stałe IP.
_________________
 
 
Liberator 
light master

Dołączył: 19 Paź 2009
Posty: 142
Skąd: Żory
Wysłany: 06-10-2019, 12:36   

pawelb napisał/a:
wiekszosc nie potrzebuje duzego uploadu

Logika właścicieli sieci HFC: większość nie potrzebuje dużego uploadu, większość potrzebuje downloadu powyżej 50 Mbit/s ;)
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2019, 12:51   

Dla ISP upload jest droższy niż download, stąd takie dysproporcje.

[ Dodano: 06-10-2019, 12:53 ]
Uważam, że 40 Mbps w pakiecie 1 Gbps w UPC jest już pewnym kuriozum.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 613
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2019, 17:13   

No ok, to teraz bedzie maly wyklad techniczny zebyscie lepiej zrozumieli o co chodzi :P
Upload w sieci HFC pracuje w tzw. upstremach czyli zazwyczaj do czestotliwosci 65Mhz! A nie jak w downstreamach do 850Mhz czy nawet 1Ghz! W zwiazku z tym jest duzo mniej pasma. Druga sprawa to modulacje stosowane w upstreamach...na pojedynczym kanale upsteam maksimum to wlasciwie 50mbps i tak jak wczesniej wspominalem mniej kanalow! Trzeba wowczas bardzo silnie segmentowac siec czyli zmniejszac domene rozgloszeniową a to z kolei powoduje ze trzeba ogromnej ilosci kanalow czyli zazwyczaj licencji na urzadzenie...czasem licencja to tez nie wszystko bo niestarcza juz F-ek i trzeba kupowac kolejne karty (moduly) do urzadzenia....przy wciaz spadajacych oplatach za Internet :P
Taka jest rzeczywistosc ISP...koszty koszty koszty....zeby Was zadowolic :)
Mam nadzieje ze w miarę jasno wyjaśniłem...do tego tak jak wspominalem oczywista asymetryczna charakterystyka ruchu do Internetu, statystyki nie klamia choc rozumiem ze sa uzytkownicy, ktorzy potrzebują wiekszego uploadu
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 06-10-2019, 18:07   

pawelb napisał/a:
do tego tak jak wspominalem oczywista asymetryczna charakterystyka ruchu do Internetu, statystyki nie klamia choc rozumiem ze sa uzytkownicy, ktorzy potrzebują wiekszego uploadu
Weź pod uwagę, że ISP skąpią na uploadzie i to ma też wpływ na statystyki.

I jeszcze przykład szwajcarskiego odpowiednika UPC, pakiet 1 Gb/s ma 100 Mb/s uploadu ;) A u nas tyle nie dają nawet do opcji biznes.

[ Dodano: 06-10-2019, 18:08 ]
Poza tym większy upload przyda się każdemu, bo skraca czas wysyłania.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 925
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2019, 18:42   

@pawelb przy DC 3.1 chyba aż takiego problemu już nie powinno być.
_________________
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 634
Skąd: Gdynia
Wysłany: 06-10-2019, 19:07   

pawelb napisał/a:

Upload w sieci HFC pracuje w tzw. upstremach czyli zazwyczaj do czestotliwosci 65Mhz! A nie jak w downstreamach do 850Mhz czy nawet 1Ghz!

Ten problem możnaby łatwo rozwiązać przenosząc upload na wyższe częstotliwości. Obecnie jest wdrażany Docsis 3.1. a założenia pozostały te same.

Przyczyny są też inne, ograniczenie obciążenia sieci przez użytkowników P2P i zapobieganie nielegalnemu podziałowi łącza, dlatego nawet operatorzy internetu światłowodowego, ci mniejsi, lokalni ścinają upload.
Ostatnio zmieniony przez Karol 06-10-2019, 19:28, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 613
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-10-2019, 19:23   

brtk napisał/a:
@pawelb przy DC 3.1 chyba aż takiego problemu już nie powinno być.


Tak bo D3.1 to nowe modulacje dajace duzo większe predkosci w upstreamie oraz wiekszy zakres czestotliwosci (teoretycznie do 200mhz), jak rowniez LLD czyli Low latency Docsis
Dlatego najwieksi operatorzy HFC beda przyspieszac z D3.1 bo to nie tylko daje wiekszy download ale i upload

@zuzia
Nie wiemy jakie modulacje i szerokosc kanalu jest ustawiana na cmts-ach w szwajcarii

@karol
Wydaje sie ze UPC ma obawy przed przesunieciem upstreamow wyzej pewnie ze wzgledu na roznego typu zaklocenia...problemem jest to ze abonenci lubią grzebac w instalacji albo nie wpuszczac technikow do mieszkania i najczescie zrodlem zaklocen jest instalacja u abonenta i ingress wchodzacy do sieci z mieszkania abonenta, dlatego tak wazna jest jakosc instalacji
Zreszta o czym my mowimy, w tym pasmie w powietrzu na razie mamy chocby analogowe radio FM...a mozna wymienic radio na DAB+ :P
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2075
Wysłany: 06-10-2019, 19:57   

Do tego sieć hfc jest szalenie droga w modernizacji. W specyfikacji Docsis 3.1 obowiązkowy jest zakres częstotliwości do 1.2ghz, zaś opcjonalny do 1.7ghz. Teraz pomyślcie ile setek tysięcy glupich spliterów trzeba wymienić by wykorzystać wyższe częstotliwości. Nie mówiąc już o urządzeniach aktywnych po drodze.

Dlatego tyle to trwa.... Kto.ma możliwość niech ucieka do FTTH, które jest znacznie tańsze w modernizacji.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 613
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-10-2019, 09:20   

Nikt nie wylapal mojego błędu "na pojedynczym kanale upsteam maksimum to wlasciwie 50mbps" :P
Oczywiście że nie 50 tylko 15...przynajmniej dla kanału o szerokości 3,2Mhz...dla kanału o szerokości 6,4Mhz to 30mbps :)

@zylx
Tak rozumujac należałoby zmieniać za każdym razem usługę na najnowszą technologicznie, oczywiste jest ze przy bardzo rozrosnietej sieci HFC wymiana elementów pasywnych to się już robi koszt, tak samo jest przy zmianie pasywnych spittterow światłowodowych w GPON gdzie koszt jeszcze większy, jak się rozrosnie sieć Orange na budynku też będą koszty modernizacji
Albo jakby przejście z GPON na XGPON było za darmo :P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: