Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1 Gb/s w UPC w 2018 r.?
Autor Wiadomość
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 984
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-07-2020, 21:54   

Ja mam 27 dni działania GCB i 0 T3 Timeout..
_________________
 
 
ralf 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 715
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 03-07-2020, 09:04   

Może być i milion błędów T3, dopóki internet działa dobrze. Jak coś zacznie być nie tak wtedy dopiero wchodzę i przyglądam się logom w modemie.
_________________
  ralf
 
Garbaty 
Klikacz

Dołączył: 29 Paź 2019
Posty: 17
Wysłany: 03-07-2020, 19:57   

wie ktoś może z czego wynikają błędy przed korekcją i czy mają jakiś wpływ na internet ?
 
 
ralf 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 09 Cze 2005
Posty: 715
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 04-07-2020, 10:53   

Dopóki internet działa Ci jak należy nie zawracaj sobie głowy głupotami, typu błędy T3 czy przed/po korekcji....
_________________
  ralf
 
Garbaty 
Klikacz

Dołączył: 29 Paź 2019
Posty: 17
Wysłany: 04-07-2020, 11:48   

ralf napisał/a:
Dopóki internet działa Ci jak należy nie zawracaj sobie głowy głupotami, typu błędy T3 czy przed/po korekcji....


już naprawili od wczoraj zero błędów T3 były zakłócenia sygnału
 
 
KrzysiekF 
easy master

Dołączył: 19 Gru 2019
Posty: 34
Wysłany: 05-07-2020, 09:52   

Błędy T3 timeout pojawiają się w wyniku zakłóceń przy przydzielaniu pasma w kanałach upstream. Szczegółowo jest to opisane w dokumentach kolejnych wersji DOCSIS np. Data-Over-Cable Service Interface Specifications
DOCSIS® 3.1
Cable Modem Operations Support System Interface
Specification
CM-SP-CM-OSSIv3.1
W skrócie - przekroczenie pewnej liczby tego typu zdarzeń wymusza przydzielenie pasma w kolejnym kanale upstream.
 
 
Garbaty 
Klikacz

Dołączył: 29 Paź 2019
Posty: 17
Wysłany: 09-07-2020, 12:36   

u was też tak jest że nie zapisują się logi w routerze ostatni 03/07/2020 ?
 
 
emes 
Klikacz

Dołączył: 29 Sie 2017
Posty: 14
Wysłany: 09-07-2020, 17:06   

U mnie też jest z tym problem. Ostatnie wpisy były z połowy czerwca. Po restarcie dzisiaj pojawiły się wpisy, ale ostatni to z 2020-07-02.
 
 
szczekas 
Klikacz

Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 4
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-07-2020, 15:20   

Hej! Nie wiem czy właściwy temat, ale mam zagwozdkę:
Otóż mam teraz 3 usługi UPC i chcą ze mną przedłużyć umowę, ale zwiększają abonament z 95 do 100zł/mies.
W ramach tej zwyżki oferują mi 500mbit (obecnie mam 300), ale przestraszyłem się Compala, a na razie nie chcę inswestować w dodatkowy router.
I teraz mam 3 opcje:
- obecne usługi za 100zł z 300mbit z Thomsonem
- również 100zł, ale 500mbit z Compalem
- 110zł z 1gbit i Gigaboxem

Jaką opcję polecacie? Czy granie na Compalu jest problematyczne przez wysokie pingi? Czy w pewnym sensie stracić na nowej umowie, ale zachować modem Thomsona?
 
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 233
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-07-2020, 15:28   

Miałem kilka lat Compala i szczerze mówiąc nie narzekałem, działał bardzo stabilnie problemów z pingiem nie zauważyłem, słabo wypada w teście Puma 6 ale osobiście w normalnym użytkowaniu zupełnie tego nie odczuwałem.
Także jeśli wystarczy ci 500MB/s to raczej brał bym tego Compala. W razie czego masz 14 dni żeby zrezygnować więc jest czas żeby sobie potestować.
Co do Gigaboxa mam go od wczoraj więc dużo tutaj nie powiem ale póki co nie zanotowałem żadnych problemów wszystko jest git, zasięg WiFi jest trochę lepszy w porównaniu z Compalem. Z Compalem na 2 końcu mieszkania w telefonie miałem 1 kreskę a czasem nawet przerywało połączenie a teraz mam stałe 1-2 kreski.
_________________
  kelt
 
szczekas 
Klikacz

Dołączył: 07 Sie 2010
Posty: 4
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-07-2020, 15:34   

A jaki dźwięk wydaje aktywne chłodzenie Gigaboxa? Jestem wyczulony na takie rzeczy :D
 
 
 
kelt 
classic master

Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 233
Skąd: Kraków
Wysłany: 24-07-2020, 15:48   

Nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje w tym sprzęcie, w każdym razie nic nie słychać nawet po przyłożeniu ucha. :P
_________________
  kelt
 
radkor 
easy master

Dołączył: 06 Lut 2016
Posty: 46
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-07-2020, 13:05   

Cześć. Jutro kurier przywiezie mi GCB gdyż zmieniłem umowę.
Powiedzcie mi czy jako router ten sprzęt daje radę i nie zatka się przy wielu połączeniach p2p czy lepiej zainwestować miliony monet we własny router pod 1Gbit? Zależy mi głównie na uzyskaniu 1Gbit po kablu na kompa stacjonarnego.

Obecnie mam Connect Boxa podpiętego w trybie bridge do Netgeara R6220 i przy 500Mb/s w zupełności daje radę jednak przy 1Gbit na pewno mój router się przytka. Jego transfer WAN<->LAN to niby tylko ~700Mb/s. Na samym LAN<->LAN jest OK, gigabit osiąga.
 
 
F1le 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 16 Wrz 2018
Posty: 33
Wysłany: 19-08-2020, 22:51   

Branie 1Gbit bez własnego dobrego routera uważam za profanację...

Ja używam Mikrotika 4011 raptem przy 1Gbt/s i fasttracku (czyli bez roznych kolejek itp) zaledwie 3% CPU, ale bez fastracka (z kolejkowaniem i regułami) to max 20%.
 
 
s.burczymucha 
light master

Dołączył: 25 Mar 2014
Posty: 116
Wysłany: 31-08-2020, 16:30   

F1le napisał/a:
Branie 1Gbit bez własnego dobrego routera uważam za profanację...


Może i uważasz, ale nie ma to znaczenia dla faktu, że GCB nowsze rewizje robi robotę dla zwykłego zjadacza chleba. Ma MU-MIMO na 5Ghz i to widać.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,44 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: