Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
900Mbits już w Neti dostępne.
Autor Wiadomość
vojtas12 
Klikacz

Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 19-11-2017, 20:08   

Każdy OLT jest uplinkowany łączem 10Gbit/s, a ze względu na jeszcze małą liczbę klientów, da się wyciągnąć nawet lekko ponad 900Mbit/s. Ping - 2ms.

W praktyce rozpędziłem Steama (bo ostatnio tak się najlepiej testuje łącze) do 500Mbit/s, ale wąskim gardłem jest dysk SSD na M.2

IMG_20171117_184909.jpg
900M
Plik ściągnięto 117 raz(y) 116,03 KB

 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 522
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-2017, 20:44   

vojtas12 napisał/a:
Każdy OLT jest uplinkowany łączem 10Gbit/s, a ze względu na jeszcze małą liczbę klientów, da się wyciągnąć nawet lekko ponad 900Mbit/s. Ping -

To nie ze wzgledu na małą liczbe abonentow! W GPON podobnie definiujesz predkosci (tzw. CIR i PIR) jak w Docsis ale jedni przyjmuja 1024kbps jako 1mbps a inni 1000kbps i przy 900mbps to roznica..GPON tak samo trzyma predkosci jak Docsis i nie ma to zwiazku z liczba abonentow
Ciekawe jak wygladaja routingi np. do serwerow LoL , CS:GO i Overwatch
Ostatnio zmieniony przez pawelb 19-11-2017, 22:42, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2895
Wysłany: 19-11-2017, 20:46   

vojtas12 napisał/a:
ale wąskim gardłem jest dysk SSD na M.2

A co to za dysk jeśli można wiedzieć?
 
 
vojtas12 
Klikacz

Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 19-11-2017, 23:09   

Cytat:
To nie ze wzgledu na małą liczbe abonentow! W GPON podobnie definiujesz predkosci (tzw. CIR i PIR) jak w Docsis ale jedni przyjmuja 1024kbps jako 1mbps a inni 1000kbps i przy 900mbps to roznica..GPON tak samo trzyma predkosci jak Docsis i nie ma to zwiazku z liczba abonentow


2400Mbit/s przy dowolnym splicie i przy założeniu, że trzech klientów puści speedtesta i ma usługę 900Mbit/s to wychodzi maksymalnie 800Mbit/s - to ograniczenie w sieci dostępowej.

Przy założeniu 32 portów PON na centrali i średnio 32 klientów per port, a każdy z nich generujący średnio 9 Mbit/s (streaming w Netii (priorytetyzowany) + trochę podkładu internetowego) to z uplinku zostanie zbyt mało do osiągnięcia rzeczonych 900Mbit/s.

Definiujesz PIR na 900Mbit/s per każdy abonent, więc OLT przydzieli zasoby w łączu w dół równomiernie dla każdego klienta, a co za tym idzie, podobnie jak w DOCSIS, prędkość osiągana będzie zależała od liczby abonentów, a dokładnie od ruchu przez nich generowanego.

Co do dysku nie wiem - mam coś takiego Dell Inspiron 7559 i7-6700HQ/16GB/512 SSD/Win10 GTX960
Przy pobieraniu danych ze Steama zajętość dysku wynosiła 100%, pozostałe zasoby poniżej 100.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 522
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-11-2017, 23:33   

vojtas12 napisał/a:
Cytat:
To nie ze wzgledu na małą liczbe abonentow! W GPON podobnie definiujesz predkosci (tzw. CIR i PIR) jak w Docsis ale jedni przyjmuja 1024kbps jako 1mbps a inni 1000kbps i przy 900mbps to roznica..GPON tak samo trzyma predkosci jak Docsis i nie ma to zwiazku z liczba abonentow


2400Mbit/s przy dowolnym splicie i przy założeniu, że trzech klientów puści speedtesta i ma usługę 900Mbit/s to wychodzi maksymalnie 800Mbit/s - to ograniczenie w sieci dostępowej.

Przy założeniu 32 portów PON na centrali i średnio 32 klientów per port, a każdy z nich generujący średnio 9 Mbit/s (streaming w Netii (priorytetyzowany) + trochę podkładu internetowego) to z uplinku zostanie zbyt mało do osiągnięcia rzeczonych 900Mbit/s.

Definiujesz PIR na 900Mbit/s per każdy abonent, więc OLT przydzieli zasoby w łączu w dół równomiernie dla każdego klienta, a co za tym idzie, podobnie jak w DOCSIS, prędkość osiągana będzie zależała od liczby abonentów, a dokładnie od ruchu przez nich generowanego.


to co napisałeś jest oczywiste,
wiadomo że na jednej linii PON masz w dół 2,5Gbps (a nie 2,4Gbps) dzielone na ilość abonentów w zależności od splita...mi chodziło o to że jeśli masz zdefiniowany PIR z konkretną wartością to nie ma opcji żeby prędkość była wyższa niż PIR
 
 
vojtas12 
Klikacz

Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 20-11-2017, 10:24   

Pir jest ustawiony na 1000Mbit/s, ruch masz cięty na BRASie.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 522
Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-11-2017, 12:06   

vojtas12 napisał/a:
Pir jest ustawiony na 1000Mbit/s, ruch masz cięty na BRASie.


to powodzenia jak tniecie to na BRAS-ie :P
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 204
Skąd: Wrocław
Wysłany: 20-11-2017, 16:18   

vojtas12 napisał/a:
Każdy OLT jest uplinkowany łączem 10Gbit/s, a ze względu na jeszcze małą liczbę klientów, da się wyciągnąć nawet lekko ponad 900Mbit/s. Ping - 2ms.

W praktyce rozpędziłem Steama (bo ostatnio tak się najlepiej testuje łącze) do 500Mbit/s, ale wąskim gardłem jest dysk SSD na M.2


Fajnie było by właśnie jakbyś zrobił na stronach:
1.speedtest.pl jeżeli chodzi o PING
2.https://lagreport.euw.leagueoflegends.com/en/#
3.https://fast.com/pl/

Można byłoby mieć wgląd na rzeczywiste możliwości tego łącza bo ja rozmawiałem z osobą ,która jest informatykiem w NETII i przygotowują sieć na łącza 2Gbits więc coś robią na przyszłość.
Mój HDD wymięka czasami przy Orange 600Mbits bo zdarzają się wzrosty do około 100MB na sekundę przy ściąganiu więc SSD będę musiał w końcu zatrudnić.
_________________
 
 
Gatki 
easy master

Dołączył: 25 Cze 2017
Posty: 31
Wysłany: 20-11-2017, 20:50   

Hmm, ale przy 600Mb/s to byłoby max z 76MB/s.
 
 
zaq13 
light master

Dołączył: 17 Sty 2016
Posty: 87
Skąd: Wrocław/Gaj
Wysłany: 23-11-2017, 15:40   

W lutym kończy mi się kontrakt z upc.
I tak się zastanawiam czy warto przejść do internetii na 300mb/s.
Upc ma fajną telewizje na module CI+ i horizon go nawet w pracy.
Nie mniej internet na compalu ma we Wrocławiu ping do wp.pl na poziomie 30ms
W każdym speedtescie testy są ok o każdej porze dnia i nocy ale ping nie mniej niż 30ms.

I mam dylemat czy warto zmienić łącze?
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 522
Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-11-2017, 21:25   

zaq13 napisał/a:
W lutym kończy mi się kontrakt z upc.
I tak się zastanawiam czy warto przejść do internetii na 300mb/s.
Upc ma fajną telewizje na module CI+ i horizon go nawet w pracy.
Nie mniej internet na compalu ma we Wrocławiu ping do wp.pl na poziomie 30ms
W każdym speedtescie testy są ok o każdej porze dnia i nocy ale ping nie mniej niż 30ms.

I mam dylemat czy warto zmienić łącze?


zawsze można wziąć TV od UPC a Internet od Netii
branie obu usług od jednego operatora nie zawsze ma sens...poza finansowym ale nie zawsze jest to najważniejsze..pytanie na ile Netia ma dobry routing...jakoś widzę że nikt nie wkleja grafik choćby z http://www.speedtest.pl/narzedzia/ping_test_online (IE 11 albo FF)
 
 
mati_zlota 
Klikacz

Dołączył: 12 Lis 2007
Posty: 19
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 24-11-2017, 00:52   

vojtas12 napisał/a:
Każdy OLT jest uplinkowany łączem 10Gbit/s, a ze względu na jeszcze małą liczbę klientów, da się wyciągnąć nawet lekko ponad 900Mbit/s. Ping - 2ms.

W praktyce rozpędziłem Steama (bo ostatnio tak się najlepiej testuje łącze) do 500Mbit/s, ale wąskim gardłem jest dysk SSD na M.2


uwielbiam ludzi którzy nie odróżniają "b" od "B"
 
 
MariuszHL 
classic master

Dołączył: 23 Lis 2015
Posty: 204
Skąd: Wrocław
Wysłany: 25-11-2017, 14:44   

mati_zlota napisał/a:
vojtas12 napisał/a:
Każdy OLT jest uplinkowany łączem 10Gbit/s, a ze względu na jeszcze małą liczbę klientów, da się wyciągnąć nawet lekko ponad 900Mbit/s. Ping - 2ms.

W praktyce rozpędziłem Steama (bo ostatnio tak się najlepiej testuje łącze) do 500Mbit/s, ale wąskim gardłem jest dysk SSD na M.2


uwielbiam ludzi którzy nie odróżniają "b" od "B"


Właśnie jest na pisane czytelnie "Mbit czy Gbit" chociaż wolałbym jakby było "Mbits, Gbits".
Wiadome lepiej pisać skrótowo "Mb ,Mbps lub Gb ,Gbps" ale przez to ludzie więcej zrozumieją.
_________________
 
 
MrPepka 
chello master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 2895
Wysłany: 25-11-2017, 14:45   

Chodziło o to:
vojtas12 napisał/a:
W praktyce rozpędziłem Steama (bo ostatnio tak się najlepiej testuje łącze) do 500Mbit/s
 
 
vojtas12 
Klikacz

Dołączył: 19 Lis 2017
Posty: 4
Wysłany: 27-11-2017, 14:18   

Rozpędziłem steama do 500Mbit/s czyli prędkość zapisu na dysku wynosiła 500Mbit/s : 8 = ~62,5 MB/s. Nie wiem czy dysk twardy był wąskim gardłem ale Windows stwierdził, że jest wykorzystywany w 100%.

Mbit to Mega bit, MB to mega bajt, a Mb to Mega baud - tak dla jasności.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: