Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mediabox z PVR - problem z nagrywaniem
Autor Wiadomość
januszmk 
plus master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 18 Cze 2016
Posty: 428
Wysłany: 01-11-2016, 18:26   

Novy, czyli rozumiem że horizon opłaca się brać tylko jak się bierze z nagrywarką, bo mediabox z nagrywarką nie potrafi nagrywać kilku programów na raz?

obsługa 4k byłaby dobra jeżeli rzeczywiście planują wprowadzić netflixa.
 
 
Novy 
light master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 124
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-11-2016, 18:40   

januszmk napisał/a:
Novy, czyli rozumiem że horizon opłaca się brać tylko jak się bierze z nagrywarką, bo mediabox z nagrywarką nie potrafi nagrywać kilku programów na raz?

obsługa 4k byłaby dobra jeżeli rzeczywiście planują wprowadzić netflixa.


Mediabox potrafi nagrywać 2 programy na raz przy wyłączonym dekoderze, jak chcesz oglądać coś innego to w tym czasie może nagrywać 1 program.
_________________
 
 
marek13 
Klikacz

Dołączył: 23 Paź 2015
Posty: 10
Wysłany: 02-11-2016, 11:54   

Robin napisał/a:

Nie tak dawno był problem ze zmianą formatu obrazu na kanałach SD/MPEG-4, w przypadku połączenia Mediaboxa z telewizorem za pomocą kabla euro-euro. Naprawili to w nowym sofcie, ale też nie do końca.
Nie do końca również dlatego, że kanały w 16:9 po podłączeniu euro-euro i ustawieniu w dekoderze formatu "letterbox" owszem, wyświetlają się w letterboksie, ale lekko spłaszczonym - paski u góry i dołu są za duże.
Co do problemu - kiedy się on pojawił? U mnie jeszcze przedwczoraj tego nie było - a celowo, gdy chcę nagrać kilka rzeczy naraz, włączam dekoder na początku nagrywania i od razu go wyłączam (inaczej z nachodzących na siebie nagrań nagrałoby się tylko pierwsze - ot, u mnie jest taki feler, niby nagrywa dwie rzeczy naraz, ale trzeba go do tego "przymusić").
 
 
Novy 
light master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 124
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-11-2016, 16:36   

Dzwoniłem dziś do UPC.

Technik wysłuchał mnie i prosił żeby chwilę poczekać. Pierwszą rzeczą jaką powiedział po powrocie to że najwyższy czas przejść na Horizona ! i że jest bezproblemowy. Na moje pytanie czemu upc przez tyle czasu nie poradziło sobie z pikselizacją odpowiedział że pikselizacja to nie problem, może się pojawiać. :lol:

Zaproponował wyczyszczenie dysków ( zrobi to zdalnie ) a jak to nie pomoże to wymiana 2 szt. Nie wspominał że wina leży po stronie oprogramowania i że ludzie mają z tym problem. Stwierdził że mam pecha.

Oczywiście problem pozostał
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 03-11-2016, 16:32   

Dalej macie problem ?
_________________
 
 
Novy 
light master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 124
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-11-2016, 17:22   

erwinsans napisał/a:
Dalej macie problem ?


Dziś rano sprawdzałem i dalej kicha. Na obu dekoderach
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 03-11-2016, 17:46   

Novy napisał/a:
erwinsans napisał/a:
Dalej macie problem ?


Dziś rano sprawdzałem i dalej kicha. Na obu dekoderach


Ja napisałem w reklamacji, że nie interesuje mnie zmienianie mediaboxów bo to nic nie da a jeśli mają to naprawiać latami to chcę zamiast mediabox na MR Horizon.
_________________
 
 
Novy 
light master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 124
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-11-2016, 18:40   

erwinsans napisał/a:

Ja napisałem w reklamacji, że nie interesuje mnie zmienianie mediaboxów bo to nic nie da a jeśli mają to naprawiać latami to chcę zamiast mediabox na MR Horizon.


Nie chcieli dawać na MR Horizona? Ciekawe co Ci odpowiedzą...
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 03-11-2016, 19:20   

Cytat:

Nie chcieli dawać na MR Horizona?


Nie i nie ma takiej opcji.
_________________
 
 
Novy 
light master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 124
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-11-2016, 19:27   

erwinsans napisał/a:


Nie i nie ma takiej opcji.


W takim razie muszą naprawić Mediaboxa, jutro zadzwonię znowu z reklamacją.
_________________
 
 
matek3265 
classic master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 275
Wysłany: 03-11-2016, 19:37   

marek13 napisał/a:
Robin napisał/a:

Nie tak dawno był problem ze zmianą formatu obrazu na kanałach SD/MPEG-4, w przypadku połączenia Mediaboxa z telewizorem za pomocą kabla euro-euro. Naprawili to w nowym sofcie, ale też nie do końca.
Nie do końca również dlatego, że kanały w 16:9 po podłączeniu euro-euro i ustawieniu w dekoderze formatu "letterbox" owszem, wyświetlają się w letterboksie, ale lekko spłaszczonym - paski u góry i dołu są za duże.
Co do problemu - kiedy się on pojawił? U mnie jeszcze przedwczoraj tego nie było - a celowo, gdy chcę nagrać kilka rzeczy naraz, włączam dekoder na początku nagrywania i od razu go wyłączam (inaczej z nachodzących na siebie nagrań nagrałoby się tylko pierwsze - ot, u mnie jest taki feler, niby nagrywa dwie rzeczy naraz, ale trzeba go do tego "przymusić").


To nie żadna wada softu, w Mediabox'ach DVR od Cisco zawsze była możliwość nagrywania jednego programu podczas oglądania drugiego. W sytuacji jednak gdy programuje się dwa nagrania zachodzące na siebie (chociażby o 1 minutę ! - a do tego jak wiadomo wystarczy wcześniejsze ustawienie opcji rozpoczęcia nagrywania kilka minut przed programem oraz zakońćzenia kilka minut po programie) to wówczas należy wyłączyć dekoder, w przeciwnym wypadku rzeczywiście zrealizowane będzie jedynie pierwsze z zaprogramowanych nagrań. Wyłączenie dekodera rozwiązuje problem. Po prostu soft odczytuje to jako nagrywanie dwóch programów jednocześnie (jakiekolwiek nałożenie się części nagrań jest tak traktowane).

Jedynie posiadacze dekoderów Mediabox DVR PHILIPS nie mieli tego problemu gdyż były one wyposażone w 3 tunery co umożliwiało nagrywanie 3 programów jednocześnie (przy wyłączonym dekoderze) lub nagrywanie 2 różnych pozycji programowych podczas oglądania trzeciej.
Niestety Cisco posiadają jedynie 2 tunery , tak więc rzekomy "problem" który opisujesz to kwestia hardware'u a nie software'u.

Horizon? - hmm jeśli masz ten problem rozwiązuje go, jednakże wiąże się to z dodatkowym kosztem. Abonamenty z Horizon'em są wyższe niż te z mediabox'ami.

Swoją drogą szkoda, że upc pozbyło się PHILIPS'ów, wiele lat użytkowałem go i był praktycznie niezawodny, oczysiście do czasu kiedy zawiesił się raz, ale na zawsze...
 
 
marek13 
Klikacz

Dołączył: 23 Paź 2015
Posty: 10
Wysłany: 03-11-2016, 22:46   

matek3265 napisał/a:
To nie żadna wada softu, w Mediabox'ach DVR od Cisco zawsze była możliwość nagrywania jednego programu podczas oglądania drugiego. W sytuacji jednak gdy programuje się dwa nagrania zachodzące na siebie (chociażby o 1 minutę ! - a do tego jak wiadomo wystarczy wcześniejsze ustawienie opcji rozpoczęcia nagrywania kilka minut przed programem oraz zakońćzenia kilka minut po programie) to wówczas należy wyłączyć dekoder, w przeciwnym wypadku rzeczywiście zrealizowane będzie jedynie pierwsze z zaprogramowanych nagrań. Wyłączenie dekodera rozwiązuje problem. Po prostu soft odczytuje to jako nagrywanie dwóch programów jednocześnie (jakiekolwiek nałożenie się części nagrań jest tak traktowane).
Nie rozumiesz, nie piszę o nagrywaniu dwóch rzeczy przy włączonym dekoderze, tylko przy WYŁĄCZONYM.
Oczywiście, że nagrywać dwa programy mogę tylko przy wyłączonym dekoderze, chodzi o to, że zazwyczaj mój dekoder (wyłączony) i tak nagrywa tylko pierwszy z nich!
Dopiero gdy włączę go i wyłączę przed pierwszym nagrywaniem (najdalej na 10 minut przed rozpoczęciem nagrywania, żeby dekoder nie zdążył się zresetować), to potrafi nagrać dwa programy naraz. Ale jeśli wyłączę go wcześniej niż na 10 minut przed pierwszym nagrywanym programem i dekoder zdąży się zresetować, nagra mi tylko pierwszy nastawiony program.
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 04-11-2016, 08:17   

U mnie też dalej to samo.

[ Dodano: 04-11-2016, 18:49 ]
Dzwonił technik i mi mówi że u nich wsio jest ok. Przyślą swojego technika :) paranoja. Nagrywam filmik żeby mi nie wmawiali.
_________________
 
 
Novy 
light master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 124
Skąd: Kraków
Wysłany: 04-11-2016, 19:57   

erwinsans napisał/a:
U mnie też dalej to samo.

[ Dodano: 04-11-2016, 18:49 ]
Dzwonił technik i mi mówi że u nich wsio jest ok. Przyślą swojego technika :) paranoja. Nagrywam filmik żeby mi nie wmawiali.


Heee u mnie też jutro będzie technik, chyba z dwoma dekoderami.
_________________
 
 
erwinsans 
ultra master

Dołączył: 24 Lis 2014
Posty: 749
Wysłany: 04-11-2016, 19:59   

U mnie dalej lipa a dekodera wymienić nie dam.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: