Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jak podłączyć gniazdko z kablówki
Autor Wiadomość
kecyrf 
light master

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 95
Skąd: Kalisz
Wysłany: 16-05-2016, 16:56   jak podłączyć gniazdko z kablówki

Witam. Po małym przemeblowaniu pozostała mi na widoku dziura z kablówki z wystającym kablem. Chciałem podłączyć tam gniazdko (chyba podtynkowe się nazywa), ale przyznam nie mam pojęcia jak. Gniazdko mam jeszcze z poprzedniej kablówki (MM - pokazane na zdjęciach w załączniku) i nie wiem czy takie gniazdka się jeszcze stosuje. Jak wpisuję w google nazwę to praktyczni wyskakuje mi tylko strona producenta. Proszę więc koledzy o poradę jak to podłączyć lub jeśli tego nie polecacie to podajcie jakie gniazdko w zamian. Pod gniazdko będzie podłączony dekoder Mediabox.

IMG_20160516_171309.jpg
Plik ściągnięto 103 raz(y) 300,16 KB

IMG_20160516_171252.jpg
Plik ściągnięto 94 raz(y) 364,39 KB

IMG_20160516_171236.jpg
Plik ściągnięto 95 raz(y) 357,56 KB

IMG_20160516_171210.jpg
Plik ściągnięto 104 raz(y) 327,31 KB

 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-05-2016, 18:16   Re: jak podłączyć gniazdko z kablówki

Jest to gniazdo nieprzelotowe TV/RADIO/DATA. Wyjście (R)adio do niczego się nie nadaje. Pod TV (tu jest odcinany kanał zwrotny) można podłączyć TV w celu oglądania programów analogowych i cyfrowych (obojętnie czy z lub bez MediaModułu CI+). Do wyjścia DATA można podłączyć modem lub właśnie dekoder.

Jeżeli tam ma być tylko dekoder to lepiej kupić dowolne podtynkowe gniazdo z pojedynczym wyjściem, bo to, które masz tłumi DATA 5,0 ± 1,0 dB.
Może być np. GIS-F1-1/NP
_________________
 
 
kecyrf 
light master

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 95
Skąd: Kalisz
Wysłany: 16-05-2016, 18:35   Re: jak podłączyć gniazdko z kablówki

No właśnie na tej stronie to gniazdko widziałem ale te dane nic mi nie mówią.

Pitrek napisał/a:
Jeżeli tam ma być tylko dekoder to lepiej kupić dowolne podtynkowe gniazdo z pojedynczym wyjściem, bo to, które masz tłumi DATA 5,0 ± 1,0 dB.
Może być np. GIS-F1-1/NP

O co chodzi z tym tłumieniem? to znaczy że sygnał bedzie gorszy? Możesz kolego podać jakiś namiar lub nazwę na gniazdko o którym piszesz?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-05-2016, 18:45   Re: jak podłączyć gniazdko z kablówki

Widzę, że ma to związek z tym tematem.

Takie gniazdo GIS-F1-1/N nie wprowadza prawie żadnego tłumienia (ok. 0,6 dB). To co Ty masz to jest gniazdo do rozdzielenia sygnału na trzy tory:
R(adio) z tłumieniem 11,0 ± 1,0 dB,
TV z tłumieniem 5,5 ± 1,0 dB,
DATA OUT z tłumieniem 5,0 ± 1,0 dB i DATA IN 1,0 ± 0,5 dB.

Z takim gniazdem sygnał będzie słabszy, co nie znaczy że będzie zły. To jest gniazdo, które ewentualnie miałoby zakończyć przewód wychodzący z puszki w ścianie. Nic nie piszesz dokąd idzie ten przewód w ścianie, musi być podłączony gdzieś.

Tobie nie są potrzebne 3 wyjścia, bo będziesz podłączał tylko dekoder.
_________________
 
 
kecyrf 
light master

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 95
Skąd: Kalisz
Wysłany: 16-05-2016, 19:02   Re: jak podłączyć gniazdko z kablówki

Pitrek napisał/a:
Z takim gniazdem sygnał będzie słabszy, co nie znaczy że będzie zły. To jest gniazdo, które ewentualnie miałoby zakończyć przewód wychodzący z puszki w ścianie. Nic nie piszesz dokąd idzie ten przewód w ścianie, musi być podłączony gdzieś.

Tobie nie są potrzebne 3 wyjścia, bo będziesz podłączał tylko dekoder.


Idzie zapewne do skrzynki UPC, ale czy bezpośrednio to nie wiem. Mam 3 gniazdka, po jednym w każdym pokoju, a dokładnie gniazdko w dużym a w pozostałych dziury na gniazdka z kablami. A jak i jaki sygnał do nich idzie to nie wiem jak UPC to robi.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-05-2016, 19:12   Re: jak podłączyć gniazdko z kablówki

No to przynajmniej wiemy, że masz zakończenia w trzech pokojach. Tyle, że ze skrzynki UPC do Twojego mieszkania wchodzi jeden przewód, który jest jakoś rozdzielony (stawiam na splitter 3 wyjściowy) na te trzy pokoje.
Jakie jest gniazdo w dużym pokoju? Kto montował te gniazdo, UPC?
Czy w puszkach przewody są zakończone złączem "F" czy są niezarobione?
Czy w każdym pokoju będzie po jednym urządzeniu, czy np. w jednym pokoju będą dwa: modem + drugi TV?
_________________
 
 
kecyrf 
light master

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 95
Skąd: Kalisz
Wysłany: 16-05-2016, 20:09   

Pitrek napisał/a:
Jakie jest gniazdo w dużym pokoju? Kto montował te gniazdo, UPC?

W dużym pokoju na ścianie mam gniazdko z 3 wyjściami, środkowe nie opisane, pozostałe to TV i R. Z wyjścia R idzie kabel do modemu, a z wyjścia bez opisu szedł do tej pory kabel do dekodera. Gniazdko montował monter z UPC (bo nie przypominam sobie żeby jakieś było jak się wprowadzałem).

Pitrek napisał/a:
Czy w puszkach przewody są zakończone złączem "F" czy są niezarobione

Nie, są "gołe" kable antenowe

Pitrek napisał/a:
Czy w każdym pokoju będzie po jednym urządzeniu, czy np. w jednym pokoju będą dwa: modem + drugi TV?

W dużym pokoju pozostanie modem, a dekoder chcę dać (w sumie dałem ale na razie na krótko tylko podłaczyłem kabel do dekodera) w sypialni.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-05-2016, 20:24   

kecyrf napisał/a:
Z wyjścia R idzie kabel do modemu, a z wyjścia bez opisu szedł do tej pory kabel do dekodera.

Do wyjścia R (Radio) nie może być podłączony modem, bo by nie działał, prawdopodobnie masz czołową zaślepkę od innego gniazda, stąd mylące opisy, przykręconą na całkiem innym gnieździe.

Tam gdzie będziesz miał/masz dekoder zamontuj pojedyncze gniazdo z wyjściem "F", kosztuje to kilka złotych i będzie OK.
_________________
 
 
kecyrf 
light master

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 95
Skąd: Kalisz
Wysłany: 16-05-2016, 21:18   

Pitrek napisał/a:
Tam gdzie będziesz miał/masz dekoder zamontuj pojedyncze gniazdo z wyjściem "F", kosztuje to kilka złotych i będzie OK.

Wiem że tak by było najprościej, ale pozostaje ta dziura na widoku, chyba że są jeszcze inne metody sposoby na zaślepienie jej.

IMG_20160516_221345.jpg
Plik ściągnięto 93 raz(y) 293,72 KB

 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5578
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 16-05-2016, 21:31   

kecyrf napisał/a:
chyba że są jeszcze inne metody sposoby na zaślepienie jej.

Ot przykręć tam dowolnie jakie gniazdo - wszak tylko ma być, nie musi być do czegokolwiek podłączone.
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 16-05-2016, 22:09   

KOCUREK1970 napisał/a:
Ot przykręć tam dowolnie jakie gniazdo.

Dowolne też skądś trzeba mieć, może kupić już docelowe za 5 zł szt. i będzie na przyszłość.
_________________
 
 
kecyrf 
light master

Dołączył: 23 Mar 2014
Posty: 95
Skąd: Kalisz
Wysłany: 17-05-2016, 15:56   

No nie że ma tylko być bo jak pisałem ma tam iść sygnał do dekodera. Ale znalazłem dziś coś jeszcze takiego: http://www.sklep-elektron...512-p-8633.html co prawda tu z wyjściem telefonicznym ale czy są takie z wyjściem do neta? A jeśli by było to czy można takie coś podłączyć pod końcówkę i będzie sygnał internetowy czy musi iść przez modem? Bo tv zamierzam kupić ze smartem, a nie ma jak net przez kabel bo z wifi różnie bywa z tymi telewizorami.
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 17-05-2016, 16:59   

kecyrf napisał/a:
A jeśli by było to czy można takie coś podłączyć pod końcówkę
Końcówkę czego?

Są na rynku gniazda z "F"-ką i RJ45, tylko po co Ci to. W puszce masz tylko przewód koncentryczny, który przenosi sygnał UPC, do niego możesz podłączać modem, dekoder lub TV. Żeby podłączyć TV po kablu Ethernet, musiałbyś mieć poprowadzoną skrętkę w ścianie od miejsca gdzie jest router do tej puszki, wtedy mógłbyś skorzystać z gniazda RJ45.
Smart TV bez problemu obsługują Wi-Fi.
_________________
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5578
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 18-05-2016, 17:47   

kecyrf,
Kup to co radzi Pitrek, w poście wyżej Twojego - do tego zwykły splitter 1/2 i tyle (ale nie jakieś badziewie typu Alda).
No i mam nadzieję, że w tym kablu masz sygnał cyfrowy?
_________________
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 18-05-2016, 18:14   

KOCUREK1970 napisał/a:
...do tego zwykły splitter 1/2 i tyle...No i mam nadzieję, że w tym kablu masz sygnał cyfrowy?
Do czego ten splitter ma służyć?
kecyrf napisał/a:
...a dekoder chcę dać (w sumie dałem ale na razie na krótko tylko podłaczyłem kabel do dekodera) w sypialni.
Sygnał musi być, bo już dekoder tam był sprawdzony.

kecyrf napisał/a:
W nowym pokoju jest gniazdko tv.
W dużym pokoju w scianie mam gniazdko z 3 wyjściami,
Obecnie mam tak że do dekodera idzie kabel prosto z gniazdka (w dużym pokoju)
Mam 3 gniazdka, po jednym w każdym pokoju, a dokładnie gniazdko w dużym a w pozostałych dziury na gniazdka z kablami.
W dużym pokoju pozostanie modem, a dekoder chcę dać w sypialni.

:P Zaczynam się gubić w tym.

Wcześniej kecyrf mylił zamontowane gniazdo z puszką z przewodem. Pisze, że modemu nie rusza, w dużym pokoju, tam gdzie miał dekoder ma już gniazdo, a w nowej sypialni ma puszkę z przewodem. I tu należy zamontować nowe gniazdo z pojedynczą "F"-ką.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: