Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Compal CH7465LG
Autor Wiadomość
NOKIA-A2DP 
Klikacz

Dołączył: 02 Sty 2009
Posty: 8
Wysłany: 18-05-2016, 22:21   

Witam,

Mam pytanie dlaczego uważacie że ten modem/router jest taki dobry?
Bo ma dualne wifi, ładny wygląd i etc.

Na jakiej podstawie jest podparta tak dobra opinia o tym sprzęcie?
Bo jeżeli spojrzeć ma firmę no to jest tak sobie, to nie może się nawet równać ze sprzętami Cisco.
Więc proszę o konkrety.
 
 
 
antyjupisi 
classic master


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 185
Skąd: Śląsk
Wysłany: 18-05-2016, 22:39   

Powielaja mity, podobnie jak o Ubee. Bo niektorzy maja i sa zadowoleni. Jak z emerytami, posiadaczami Seicento, nie przetlumaczysz im. Jedyne plusy Compala: dostepne bridge (na razie), obsługa 24 kanałów downstream i 8 upstream oraz wifi ac. To nie jest dobry sprzet, po prostu tani, budzetowy, cos jak najtansze routery typu Netis.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 315
Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-05-2016, 08:37   

Dobry to jest Hitron CGNV4
przetestowane w działaniu
 
 
WORD_LIFE 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2016
Posty: 18
Wysłany: 20-05-2016, 14:03   

Odnoścnie Compala czy działa Wam pathping w CMD ? Tzn. czy pokazuje Wam trasę do jakiegoś hosta ?
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3967
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-05-2016, 15:37   

Nie sądzę żeby sam Compal coś blokował.

Nie masz przypadkiem włączonego jakiegoś FireWalla na swoim kompie.
Musisz mieć zezwolony ruch wychodzący ICMP: Echo Request (8) i przychodzący ICMP: Echo Reply (0), Destination Unreachable (3), Time exceeded (11),

Czy same pingi chodzą: ping challengeme.gg ?
Sprawdź też komendę: tracert challengeme.gg

Czy to było wykonywane z komputera bezpośrednio podłączonego do Compala (w trybie bridge). Nie używasz swojego routera? Bo widzę, że komputer, z którego był robiony pathping ma publiczny IP: 89.65.217.16

Ten drugi działający przykład by wykonywamy z sieci wewnętrznej (LAN) firmy: SAT-MONT-SERVICE sp. j.. Jak widać ich FireWall na to zezwala. Poza tym korzystają z łączy Netii.

Widzę, że tutaj też zadałeś to pytanie.
_________________
 
 
WORD_LIFE 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2016
Posty: 18
Wysłany: 20-05-2016, 18:40   

Korzystam z trybu modemu, FireWalla mam wyłączonego w ustawieniach Compala jak i w Windowsie.

Pingi i tracert normalnie chodzi tylko do cholery ten pathping nie działa ... Chociaż w tracert nie działa 1 hop, jakby nie wykrywało czegoś u mnie ...

Comapla mam podłączonego bezpośrednio do komputera za pomocą kabla, nie korzystam z dodatkowego routera bo nie potrzebuje WI-FI.

Hmmm, może nie mam ustawionego tego ruchu ICMP ? Ale jak podłączam internet właśnie od SAT-MONT to normalnie działa pathping.

Jakbyś napisał jak to ustawić to może zadziała, bo ogólnie kilka razy dzisiaj dzwoniłem do UPC i też nic mi specjalnego nie powiedzieli ...
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3967
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-05-2016, 19:15   

WORD_LIFE napisał/a:
Korzystam z trybu modemu, FireWalla mam wyłączonego w ustawieniach Compala jak i w Windowsie. Comapla mam podłączonego bezpośrednio do komputera za pomocą kabla, nie korzystam z dodatkowego routera bo nie potrzebuje WI-FI.

Teraz wiem dlaczego Twój komputer można pingować i skanować z zewnątrz.
Niebezpieczna zabawa, tryb bridge to ja bym polecał używać tylko przy własnym routerze. W tym trybie komputer podłączony bezpośrednio do modemu powoduje, że wystawiasz go po publicznym IP na świat. Jeżeli nie masz jakiegoś szczególnego powodu, to lepiej w Compalu wyłączyć bridge, nadal możesz mieć podłączony komputer po kablu i będziesz miał adres prywatny z DHCP od routera (adres NAT), co jest bezpieczniejsze. Wi-Fi możesz po prostu wyłączyć.

WORD_LIFE napisał/a:
...może nie mam ustawionego tego ruchu ICMP ? Jakbyś napisał jak to ustawić to może zadziała.
Jeżeli robiłeś próby na wyłączonym firewallu i też nie działa to nie ma co ustawiać.

WORD_LIFE napisał/a:
Chociaż w tracert nie działa 1 hop, jakby nie wykrywało czegoś u mnie
To nie u Ciebie, 1 hop to router brzegowy UPC, który nie odpowiada na pingi, stąd gwiazdki, ale tracert idzie dalej i pokazuje dalsze hosty aż do docelowego.
Pathping to jest połączenie ping i tracert. Wszystko jasne, nie da się tego wykonać, bo wszystko zatrzymuje się na tym hoście co kryje się pod gwiazdkami.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Pitrek 20-05-2016, 19:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
WORD_LIFE 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2016
Posty: 18
Wysłany: 20-05-2016, 19:30   

No to w końcu co mam zrobić żeby mi pathping zadziałał ...
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3967
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-05-2016, 19:34   

To nie u Ciebie jest problem, 1 hop to router brzegowy UPC, który nie odpowiada na pingi, stąd gwiazdki, ale tracert idzie dalej i pokazuje dalsze hosty aż do docelowego.
Pathping to jest połączenie ping i tracert. Wszystko jasne, nie da się tego wykonać, bo wszystko zatrzymuje się na tym hoście co kryje się pod gwiazdkami.

Nie da się, odpuść sobie. Jeżeli coś chcesz sprawdzać to używaj PING lub TRACERT.
Kiedy ostatni raz to używałeś? Wiem, że kiedyś działało, ale teraz nie.
_________________
 
 
WORD_LIFE 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2016
Posty: 18
Wysłany: 20-05-2016, 19:37   

Bo jest jeszcze taka opcja, że przyjdzie koleś z UPC i podłączy swojego laptopa pod mojego Compala i jak też nie będzie działał patphing to coś będą robić, a jak zadziała to będę musiał bulić 50 zł .... Nie wiem co robić -.-
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3967
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 20-05-2016, 19:42   

Sprawdzone w dwóch sieciach UPC, PATHPING nie działa. :sad:

Koleś z UPC też prawdopodobnie nic nie wymyśli.
Wstrzymaj się jeszcze z jakimiś działaniami.
Poczekaj aż mądrzejsi ode mnie się tu odezwą (͡° ͜ʖ ͡°) , w najbliższym czasie to tutaj inni Ci wszystko wyjaśnią.
_________________
 
 
WORD_LIFE 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2016
Posty: 18
Wysłany: 21-05-2016, 14:37   

Po włączeniu trybu routera pathping wygląda tak: ( nie mogę wstawić zdjęcia)

Microsoft Windows [Version 10.0.10586]
(c) 2015 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

C:\Windows\system32>pathping wp.pl

Tracing route to wp.pl [212.77.98.9]
over a maximum of 30 hops:
0 DESKTOP-G5SHU6E.home [192.168.0.234]
1 192.168.0.1
2 * * *
Computing statistics for 25 seconds...
Source to Here This Node/Link
Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
0 DESKTOP-G5SHU6E.home [192.168.0.234]
0/ 100 = 0% |
1 0ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% 192.168.0.1

Trace complete.

C:\Windows\system32>
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 188 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 3967
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 21-05-2016, 16:55   

Pisałem, że w UPC nie działa PATHPING. Wyłączenie tryby BRIDGE, w Twoim przypadku bez korzystania z własnego routera podnosi bezpieczeństwo, bo nie jesteś wystawiony po publicznym IP bezpośrednio do internetu (już nie widać Twojego komputera). Teraz publiczne IP jest NATowane na adresy prywatne 192.168.0.X.
To nie ma wpływu na PATHPING. Co widać: Pakiety z Twojego komputera 192.168.0.234 idą do Twojej bramy (routera) 192.168.0.1 i koniec (2 * * * ). Dalej nie da się bo UPC to blokuje. Poprzednim razem pakiety chciały wyjść bezpośrednio z Twojego komputera (z publicznym adresem) do węzła UPC i też był koniec.

Jeżeli chcesz testować swoją sieć, badać czasy odpowiedzi jakiś hostów w internecie lub poznać trasę do nich to stosuj PING lub TRACERT.

PATHPING na początku ustala trasę, to robi TRACERT.
Jak zrobisz TRACERT wp.pl to też w drugiej linii będzie (2 * * * ), ale dalej będą następne węzły.
Następnie jest PINGowany każdy węzeł na trasie po 100 razy i na koniec wyświetlana jest statystyka.
Możesz każdy węzeł z trasy zapingować ręcznie, np.:
ping -n 100 wp.pl i na koniec będzie statystyka tego jednego węzła, ile wysłano/odebrano, ile zagubiono i czasy odpowiedzi.

No niestety tak to wygląda.
_________________
 
 
vito007 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 15 Maj 2009
Posty: 162
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-05-2016, 21:09   

U mnie (Warszawa) pathping działa.

ping.JPG
Plik ściągnięto 152 raz(y) 88,79 KB

_________________
 
 
WORD_LIFE 
Klikacz

Dołączył: 19 Maj 2016
Posty: 18
Wysłany: 21-05-2016, 22:22   

Czyli ten Compal blokuje, bo widzę, że Ty masz Cisco.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: