Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor TC7200
Autor Wiadomość
Rafciq 
Klikacz

Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 10
Wysłany: 18-01-2014, 11:24   

wl.przemek napisał/a:
Korzystając z MIB Browser i wpisaniu IP routera i przycisk WALK wyskakuje okno ....
wersja STD6.01.27
O co chodzi ???

Witam,
to firewall w routerze. Wyłącz i będzie działać.

[ Dodano: 18-01-2014, 11:38 ]
misiunio4 napisał/a:
Witam

Wersja firmware STD6.01.12

Po zmianie wartości klucza z 2 na 1 następuje restart tc7200, po czym pudło wstaje i..... nie ma żadnych zmian.... nadal jest ruterem. Wartość klucza to nadal 2.

Potwierdzam, dokładnie jest tak że po zmianie parametru na "1" router wykonuje restart, wstaje i sam zmienia parametr na "2" a następnie wykonuje kolejny restart i wstaje już z ustawieniem parametru na "2".
 
 
raq195 
Klikacz

Dołączył: 09 Paź 2013
Posty: 5
Wysłany: 18-01-2014, 17:14   

Czyli UPC wypuściło poprawkę i nici z trybu Bridge?
 
 
Rafciq 
Klikacz

Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 10
Wysłany: 18-01-2014, 21:48   

raq195 napisał/a:
Czyli UPC wypuściło poprawkę i nici z trybu Bridge?

Wszystko, na to wskazuje. Myślę że Fachowcy z UPC tu i w parę innych miejsc zaglądają i wyciągają wnioski.
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 18-01-2014, 22:14   

pytanie, jaki interes ma UPC w wylaczeniu trybu bridge?
w tym samym czasie w Holandii uzytkownicy UPC moge przelaczyc TC w tryb bridge bez zbednych kombinacji.
 
 
Rafciq 
Klikacz

Dołączył: 18 Sty 2014
Posty: 10
Wysłany: 18-01-2014, 22:27   

TC7200 w trybie Residential Gateway czyli NAT-routing ma jeden adres publiczny i wszystko co ma użytkownik schowane jest w jego LAN-ie i to jego problem.
Natomiast w trybie Cable Modem (bridge) wszystko co podepnie użytkownik dostaje adres publiczny. Jak się to przemnoży przez ilość abonentów to w puli UPC robi się dużo hostów.
Może trudno jest to UPC ogarnąć i łatwiej wyłączyć taką możliwość?
 
 
wl.przemek 
light master


Dołączył: 27 Sty 2009
Posty: 93
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 18-01-2014, 23:17   

Może Ktoś pomóc...
link z problemem Technicolor
_________________
 
 
 
kasper93 
Klikacz

Dołączył: 31 Sty 2014
Posty: 15
Wysłany: 31-01-2014, 04:24   

Witajcie :)

Od kilku dni jestem posiadaczem rutera TC7200. Widzę wiele nieprzychylnych opinia, ale szczerze mówiąc nie znalazłem, żadnego konkretnego postu, który by opisywał jakieś istotne wady względem np. CISCO. Nie twierdzę, że jest ok, bo trochę tandetą zalatuje, ale ostatecznie to co się czyta to zwykły internetowy flame bez żadnych faktów. Ale do rzeczy.

Właściwie to chciałem zapytać tylko o jedną, rzecz. Jak wygląda propagacja aktualizacji? Z tego co pisaliście to najnowszy firmware jest STD6.01.27, ja mam STD6.01.12. Znając życie nic konkretnego nie poprawili, ale zastanawiam się jak szybko taki update jest rozprowadzany, bo pewnie miałbym już gdyby wysłali do wszystkich.

Co do samego rutera to po kliku dniach mogę powiedzieć, że jest nawet ok, nie licząc trochę mętnego (i okrojonego) oprogramowania, mniejszego zasięgu wifi (ale miałem porządny ruter wcześniej, więc nie dziwota) i braku dyndns. Nie rozumiem dlaczego wycięli tę opcję... Tyle lat miałem własnego hosta automatycznie aktualizowanego, a teraz trzeba to ręcznie robić i wiem, że to nie TP gdzie ip zmienia się co 24h, ale opcji i tak brakuje.

Jeżeli chodzi o prędkość to wyciągam maksymalnie 28,5MB/s .
 
 
backlit 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 427
Skąd: Śląsk
Wysłany: 31-01-2014, 08:15   

Jest jedna zasadnicza wada tego sprzętu – oficjalnie brak możliwości uzyskania zewnętrznego IP na swoim urządzeniu. To nawet nie wada samego sprzętu bo to operator blokuje możliwość przełączenia w tryb bridge (takie firmware przygotowali). Są sposoby alternatywne przełączenia ale nie każdy sobie z nim poradzi i jak słychać z opinii ludzi nie u każdego działa (oczywiście – każda przyszła zmiana firmware może zupełnie zablokować tą alternatywę). Jak się używa własnego routera kwestia wi-fi jest pomijalna, usługi dyndns także ale przy założeniu , że mamy modem od UPC (czy router z możliwością przełączenia w tryb modemu – no chyba, że podwójny NAT komuś nie przeszkadza).
 
 
El-Maniaque 
plus master


Dołączył: 31 Gru 2008
Posty: 341
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 02-02-2014, 07:27   

Hmmm podwójny nat? Nie kumam.
Czy to znaczy, żenawet po przekierowaniu poprzez DMZ np w torrentach będę widoczny jako pasywny użytkownik?
_________________
 
 
 
koziolku 
Klikacz

Dołączył: 01 Lut 2014
Posty: 19
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 02-02-2014, 09:13   

kasper93 napisał/a:
ostatecznie to co się czyta to zwykły internetowy flame

Faktycznie, flame na modemy, a głównie chodzi po prostu o to, że UPC dość niechlujnie podchodzi do kwestii realizacji pewnych aspektów swoich usług - np.:
    :arrow: właśnie poprzez brak możliwości przydzielenia jednego zewnętrznego IP urządzeniu końcowemu (patrz niżej);
    :arrow: często powtarzające się zmiany w układzie kanałów DVB-C (przez co odbiorcy z obsługującymi moduły telewizorami, które niekoniecznie są certyfikowane przez UPC, mają spory problem).


El-Maniaque napisał/a:
nawet po przekierowaniu poprzez DMZ np w torrentach będę widoczny jako pasywny użytkownik?

Niekoniecznie, bo torrenty zazwyczaj sobie poradzą - doświadczenie każe mi domyślać się, że programy do obsługi p2p są tak napisane, że przeważnie potrafią sobie wyłuszczyć adres publiczny, choćby były za pięcioma NAT-ami, i jeśli tylko mogą nasłuchiwać na określonych portach, to nic im się złego nie dzieje. Niemniej, jeśli urządzenie końcowe dostaje adres z puli prywatnej (np. 192.168.0.5), to nawet gdy ma możliwość nasłuchiwania na wszystkich (czy większości) portach, nie zna adresu zewnętrznego bez posłużenia się np. zewnętrznymi usługami typu whatismyip czy skryptami do pozyskiwania adresu zewnętrznego.

Stąd właśnie ta mała nagonka, moim zdaniem słuszna, na UPC - jeśli piszą o zewnętrznym IP, to moim zdaniem powinni je udostępniać w takim rozumieniu, w jakim rozumie to każdy średnio zaawansowany użytkownik. I owszem, to ich firma, ich infrastruktura, mogą sobie robić co chcą - co nie zmienia faktu, że oferują publiczny adres IP w parametrach usługi, i się z tego de facto nie wywiązują (zamiast tego, oferują możliwość odbioru pakietów sieciowych na wszystkich portach poprzez przekierowanie czy DMZ, a to nie jest to samo, bo urządzenie końcowe nie ma możliwości uzyskania publicznego adresu IP). Uważam, że w związku z powyższym, każdy kto korzysta z usług UPC ze względu na publiczny adres IP powinien mieć możliwość natychmiastowego zerwania umowy bez konsekwencji.
_________________
 
 
webspider 
Klikacz

Dołączył: 04 Lut 2014
Posty: 2
Wysłany: 04-02-2014, 17:32   

Też próbowałem zmiany klucza, niestety STD6.01.27 i nic to nie dało.
Zastanawiam się czy ktoś nie ma może zdjęcia tego Technicolora od wewnątrz?
Być może da się do niego dostać po RS232?
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1245
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 07-02-2014, 10:46   

To teraz moja kolej ponarzekać. Nie bedzie bezpodstawnego "hejtu" a same konkrety.
Wczoraj technik instalował u mnie w lokalu tv max extra hd i internet fiber slower 250mbit.
Miałem fajny modemik Cisco, z którego byłem zadowolony. Nie było mnie w czoraj w domu, wiec nie miałem wplywu co sie działo. Wieczorem jak wróciłem okazało sie ze modem został wymieniony na nieszczesny Technicolor TC7200. Modemorouter o zgrozo... Dowiedziałem sie ze to jedyny "sprzet" pod 250mbit. To prawda ? A Co jesli mam wlasny router ? I to nie tani srzet. Po ci mi router wbudowany w modem skoro na wlasna reke nabyłem router ? To jest chore zeby nie mozna było sie doprosic o zwykły modem bez żadnych dodatkowych funkcji typu router

A teraz konkrety:
Moc sygnału Wi-Fi 60% i nie da sie zrobic aby był pełen zakres zielonych kreseczek (100%) Przy moim routerze do wczoraj zawsze był MAX.

Kolejna sprawa, predkosc sciagania. Czy UPC cos blokuje w tym technicolorze ? Bo to na 100% wina albo modemu albo pliku konfiguracyjnego. Chodzi o to ze jeszcze do wczoraj pobierajac plik na 1 sesji (nie kilkanascie na raz) z serwerów typu atman icm, noc gts leciało maxem, czyli przy 120mbitach miałem 14MB/sec a teraz przy 250 jest 3-5MB/sec. Blokada na pobieranie pliku na 1 sesji ? O co chodzi ? Nie jestem w stanie sciagac nic ponad tą prędkość




A speedtesty pokazuja w "ludzkich" godzinach porannych 160-245mbitów.
_________________
 
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2014, 13:59   

Astral699 napisał/a:
Dowiedziałem sie ze to jedyny "sprzet" pod 250mbit. To prawda ?

Oficjalnie, według ich "matrycy sprzętowej" (listy modemów pod konkretne usługi) to niestety tak.
Nieoficjalnie - każdy modem/modemoruter EuroDOCSIS 3.0 zadziała na tym pakiecie, a nawet szybszym.
U mnie zostawili modem EPC3208 do FP250 ale musiałem im trochę pogrozić palcem i postraszyć.
Kilka dni temu, gdy zmieniałem usługę na wolniejszą (FP120) instalator chciał mi podmienić Cisco na Technicolora, ale go pouczyłem aby spojrzał w komentarz na zleceniu instalacji "prosze nie wymieniać modemu, klient nie chce". Zostawił Cisco i na protokole napisał, że pozostawiono modem za zgoda UPC.

Pozostaje Ci wysłanie wypowiedzenia w trybie 10-cio dniowym i postawie warunku: dalsze korzystanie z usług = instalacja modemu. W końcu się ugną.
 
 
Astral699 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 1245
Skąd: Z Miasta
Wysłany: 07-02-2014, 22:24   

Sprawa wyglada nastepująco. Na moja prosbe UPC wyłączyło mi opcje routera w Technicolorze (zakładka Wi-Fi) znieknęła ze strony diagnostycznej. I co ? Ano predkosc jest taka jak było do wczoraj. Jedna sesja i 23MB/sec a nie 4-5.
Wniosek jest prosty i to sugestia dla innych. Jesli macie problem z transferami z tym dziadowskim modemorouterze poproscoe UPC o wyłączenie Wi-Fi i zaopatrzcie sie we wlasny router - problem z głowy
_________________
 
 
 
DDiablo 
Klikacz

Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 2
Wysłany: 08-02-2014, 09:54   

webspider napisał/a:
Też próbowałem zmiany klucza, niestety STD6.01.27 i nic to nie dało.
Zastanawiam się czy ktoś nie ma może zdjęcia tego Technicolora od wewnątrz?
Być może da się do niego dostać po RS232?

biała wtyczka pewnie. Nie moje zdjęcie, nie rozbierałem inaczej dawno już bym się podłączył.

7200.jpg
Plik ściągnięto 379 raz(y) 309,93 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: