Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor TC7200
Autor Wiadomość
tukan 
easy master

Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 37
Wysłany: 04-01-2014, 00:28   

matifcb napisał/a:
witam mam ten modem i chcialbym w jego opcjach sprawdzic kto sie podpina pod moja siec wifi. Sprawdzic ile pakietow albo jakie urzadzenia bykly polaczone. niestety nie moge tego znalezc kiedys mialem inny modem i tam bez problemu to bylo napisane a tutaj przelecialem kazda zakladke 2 razy i nie widze takiej listy. szukalem w ustawieniach po wpisaniu w przegladarke http://192.168.100.1/


podstawowe i Urządzenie jako klient DHCP
_________________
 
 
matifcb 
ultra master

Dołączył: 05 Paź 2008
Posty: 700
Wysłany: 04-01-2014, 01:02   

i jak to rozczytac :


Adres MAC Adres IP Wygasa dnia
00:10:95:DE:AD:07 192.168.0.10 2014-01-04 13:17:09
C0:D9:62:C5:CF:49 192.168.0.12 2014-01-04 16:09:42
B8:76:3F:A2:66:79 192.168.0.13 2014-01-05 00:42:22
 
  Select HD
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2014, 14:13   

matifcb napisał/a:
i jak to rozczytac :

Masz podany numer MAC urządzenia, które jest podłączone i wewn. IP, które jest mu przypisane.
Pierwsze MAC to MAC modemu.
Na podstawie numeru MAC zbyt wiele się nie dowiesz. Możesz w necie jedynie znaleźć producenta sprzętu.

Nie wiem jak to jest dokładnie w Twoim sprzęcie, ale powinien mieć możliwość dodania na listę zaufanych/blokowanych numerów MAC. Możesz tylko dopuścić do WiFi swoje urządzenia.
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 08-01-2014, 22:09   technicolor TC7200

Witam,
Panowie jest przelom w sprawie mozliwosci przelaczenia modemu w tryb bridge.
Chlopaki byli w stanie przelaczyc Thomsona TWG-870U w tryb bridge za pomoca SMP browsera.
Pytanie, czy jest na forum jakis obeznany z tymi sprawami uzytkownik i bylby w stanie przetestowac to na Technicolorze.
Link niestety narazie moge tylko wyslac na priv.
 
 
backlit 
plus master


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Wrz 2011
Posty: 427
Skąd: Śląsk
Wysłany: 09-01-2014, 08:11   

Nie wiem co to za tajemnica niby. Tutaj tutek LINK . Ja mam modem nie testowałem tego rozwiązania ale jak będę miał okazje u kumpla przełączyć dam znać jakie efekty.
 
 
KOCUREK1970 
chello guru


Pomógł: 67 razy
Dołączył: 30 Maj 2010
Posty: 5625
Skąd: a żebym to ja wiedział:)
Wysłany: 09-01-2014, 12:17   

Chwalcie się tym jeszcze bardziej, a potem zdziwienie, że UPC nowego softa puści na Thomsony, i guzik z tego będzie.
_________________
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 09-01-2014, 14:28   

Nie wierzę, że mają ustawione SNMP community "public" do zapisu. Jeśli to zadziała, to ogłaszam to jako głupotę roku (mimo, że się dopiero zaczął).
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 09-01-2014, 22:34   

backlit napisał/a:
Nie wiem co to za tajemnica niby. Tutaj tutek . Ja mam modem nie testowałem tego rozwiązania ale jak będę miał okazje u kumpla przełączyć dam znać jakie efekty.


Nie tajemnica tylko jako nowy na forum nie mialem mozliwosci wstawienia linku, bo niby ochrona przed reklama. Musze miec conajmniej 10 postow napisaac.

Co do przelaczenia czy ktos odwazny z technicolorem jest?
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2014, 22:36   

bulek napisał/a:
Nie wierzę, że mają ustawione SNMP community "public"

To jest tylko domyślne ustawienie w programie CMWatch, który robi "spoofing" CMTSa.
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 09-01-2014, 22:55   

generalnie zgodnie az tym opisem:

Windows guide 2 (thanks to Jonathanpbk)
Quote:
I could not get CMWatch to communicate with the Thomson at all. No matter what I did, it just wouldn't bring up any info from it.
So I ended up looking around for an alternative MIB browser.
I eventually found this. The free version works fine.

I put the routers IP into the bar at the top, clicked "Advanced" and entered "public" into the "Read/Write Community" fields.
Selected "Walk" in the "Operations" drop-down on the top bar back in the main window and clicked "Go". Straight away I'm seeing tonnes of info about the Thomson. I'm also seeing loads of MIB keys, so I search for the string in the first post and sure enough it's there, set to 2 as it should be. So I right-clicked (i think) on it and clicked "Set". changed the 2 to a 1 and saved it. Immediately my network connection died and started obtaining an IP again. Once it reconnected, I had a public IP on my PC!

odnajduje ten string bez problemu mam tylko cykora zmienic go z dwojki na jedynke :oops:
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 11-01-2014, 12:14   

RadkoR napisał/a:
To jest tylko domyślne ustawienie w programie CMWatch, który robi "spoofing" CMTSa.

Hmm... jesteś pewien? Wydaje mi się, że gość użył tu CMWatch-a jedynie jako programu do komunikacji po SNMP (bez sensu trochę, bo są prostsze narzędzia). Zresztą używa go tylko w "Windows guide", a w instrukcji dla Linuxa załatwia sprawę tylko jedną komendą:
Kod:
snmpset -v2c -c public 192.168.0.1 1.3.6.1.4.1.4413.2.2.2.1.7.1.1.0 i 1

Najwyraźniej zapisuje wartość 1 posługując się community name "public".
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 12-01-2014, 20:45   

Dla wszystkich niezdecydowanych dzis przelaczylem swojego technicolora w tryb bridge za pomoca MIB Browsera. Calosc operacji 30-60s plus reboot.
 
 
tukan 
easy master

Dołączył: 27 Sie 2009
Posty: 37
Wysłany: 12-01-2014, 20:47   

a mógłby ktoś wytłumaczyć jakie są w ogóle zalety tej operacji?? co to daje?? dzięki
_________________
 
 
c3861119 
light master

Dołączył: 05 Sty 2014
Posty: 92
Wysłany: 12-01-2014, 21:58   

router działa tak jak modem czyli między innymi masz ip pupliczne na swoim końcowym urządzeniu, dla zdecydowanej większości ludzi niepotrzebny "bajer".

W sumie upc nie wiem czemu się upiera przy tym by nie można było w normalny sposób ten tryb włączyć. Dla 90% i tak nie grzebie w ustawieniach a dla pozostałej części było by to ułatwieniem.
 
 
genek 
Klikacz

Dołączył: 08 Sty 2014
Posty: 9
Wysłany: 12-01-2014, 22:04   

Tukan

tu jest calkiem niezle to zebrane:

www . moonblinkwifi . com/ routervsbridge.cfm
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: