Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
technicolor TC7200
Autor Wiadomość
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 11-02-2013, 09:11   

ra, drugi przypadek nie ma tu zastosowania, bo nie rozmawiamy tu o modemie, tylko o routerze z wbudowanym modemem. Jeśli chodzi o przypadek pierwszy, to niestety mylisz się, bo router z postawionym na nim FTP będzie miał adres wewnętrzny. Jak najbardziej więc zajdzie tu translacja adresów, czyli NAT. Gdyby NAT-u nie było, to router z ftp nie mógłby się komunikować ze światem zewnętrznym. Ten tryb "DMZ" na prostych routerkach domowych to nic innego jak port forwarding, tyle że dla wszystkich portów na raz. Z prawdziwym DMZ nie ma to nic wspólnego.

marder, masz oczywiście rację, ale o jakiego rzędu wartościach tu mówimy? Czy to dodatkowe 1ms, czy 10ms? Nie mam pojęcia jak się sprawują takie małe routerki, jakie wszyscy w domach mamy. Wszystko zależy od twoich potrzeb. Ja mam co prawda modem, ale też własny router. Nie widzę na co dzień, żeby mi ten router wprowadzał jakieś szczególne opóźnienia. Może gdybym grał w strzelanki miałoby to znaczenie, ale nie wiem... nie mam tu doświadczeń prawie żadnych.

cil90 napisał/a:
jestem maniakiem e-bezpieczeństwa i wykazuję na tym punkcie lekką paranoję

Nie do końca rozumiem jakiego niebezpieczeństwa chciałbyś uniknąć :) . Obojętnie, czy UPC postawi ci w domu modem, czy router, to i tak cały ruch przejdzie przez kilka ich urządzeń zanim dojdzie do ciebie. Co do wygody natomiast masz rację... też myślę, że UPC za dużo ingeruje w dostarczane przez siebie urządzenia. Też wolę mieć po prostu modem od nich, a własny router (i tak mam). Chociaż i tu mam do nich "żal", że blokują snmp na tym modemie.
 
 
cil90 
easy master


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 42
Wysłany: 11-02-2013, 10:31   

bulek napisał/a:

Nie do końca rozumiem jakiego niebezpieczeństwa chciałbyś uniknąć :) . Obojętnie, czy UPC postawi ci w domu modem, czy router, to i tak cały ruch przejdzie przez kilka ich urządzeń zanim dojdzie do ciebie.

Owszem, ale urządzeniem brzegowym z przypisanym IP publicznym jest ich modemo-router. Urządzenie które między innymi ma bronić wszytko to co za nim przed atakami z sieci. O tym urządzeniu wiem niewiele, mam jeszcze mniejszą możliwość ingerencji w jego ustawienia czy upgrade. Nie wiem ile w stanie jest na nim zrobić ISP, ale patrząc na skrypt translacji GUI zaimplementowany w to urządzenie - mogą zrobić wszystko. Mam zasadę ograniczonego zaufania w takich przypadkach - jeżeli nie mam pełnej kontroli, to przyjmuję że urządzenie może być zagrożone/podatne na atak/przejęcie/manipulację. Może brzmi to durnie, ale naprawdę - spotkałem się już z takimi przypadkami. Może nie było to UPC, ale skutki dla użytkownika końcowego mogły być opłakane.

Cytat:
Chociaż i tu mam do nich "żal", że blokują snmp na tym modemie.
Em, blokują? Oni sami korzystają z SNMP do "wglądu" w każdy modem jaki jest w ich sieci.
 
 
maraf 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Kwi 2008
Posty: 46
Wysłany: 12-02-2013, 00:54   

bulek napisał/a:
Jeśli chodzi o przypadek pierwszy, to niestety mylisz się, bo router z postawionym na nim FTP będzie miał adres wewnętrzny. Jak najbardziej więc zajdzie tu translacja adresów, czyli NAT. Gdyby NAT-u nie było, to router z ftp nie mógłby się komunikować ze światem zewnętrznym.


Nie ma tutaj żadnej translacji. Jest podmiana adresu IP. To nie ma nic wspólnego z NATem, który jest bardziej zaawansowanym mechanizmem niż wskazuje to jego nazwa. Szczególnie, że w NAT zmianie ulega też port, czego nie ma w DMZ.

Cytat:

Ten tryb "DMZ" na prostych routerkach domowych to nic innego jak port forwarding, tyle że dla wszystkich portów na raz. Z prawdziwym DMZ nie ma to nic wspólnego.


Owszem, można NAT wykorzystać do zrobienia DMZ, choć nie wiem czy faktycznie taką fuszerkę robią producenci prostych routerów. Odbija się to wszak na wydajności urządzenia i łatwo to wykryć w testach.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 12-02-2013, 11:23   

maraf napisał/a:
Szczególnie, że w NAT zmianie ulega też port, czego nie ma w DMZ.

Musiałbyś troszkę doszlifować wiedzę na ten temat. Sprawdź sobie w RFC2663 na czym polega tzw Basic NAT i potem pisz na temat "wymogu" zmiany portu. Ta funkcja dziwacznie nazwana "DMZ" jest zwykłym prostym NAT-em z podmianą jedynie adresu docelowego (pomijając jeszcze sumy kontrolne nagłówka pakietu IP).

maraf napisał/a:
Owszem, można NAT wykorzystać do zrobienia DMZ

Oba terminy są od siebie niezależne. NAT można użyć do realizacji DMZ. DMZ natomiast wyraźnie wymaga utworzenia odrębnej podsieci dla hostów widocznych od strony internetu. Ta podsieć jest odseparowana zarówno od Internetu, jak i od sieci wewnętrznej. Taka sytuacja w routerkach domowych nie zachodzi. Nie mam pojęcia kto wpadł na używanie tu terminu DMZ. Ta funkcja nie robi nic innego jak wystawienie jednego kompa (lub innego urządzenia) z sieci wewnętrznej na łaskę i niełaskę Internetu przez NAT.
 
 
marder 
plus master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 14 Kwi 2010
Posty: 373
Skąd: Sosnowiec
Wysłany: 12-02-2013, 11:52   

Przekierowanie portów czy DMZ (czyli przekierowanie wszystkich portów) jest usprawnieniem NAT'u, który zazwyczaj zmienia porty, ale nie zawsze. Dlatego niektóre programy, aby mogły działać wymagają przekierowania portów.
Przekierowanie portów omija firewall (w ruterze) a skoro DMZ jest przekierowaniem wszystkich portów to jest to faktycznie strefa zdemilitaryzowana, bo urzadzenie w dmz jest za bramą (ruterem), ale przed zaporą, a za zaporą są pozostałe urzadzenia w sieci domowej. Czyli cały ruch sieciowy w obie strony przechodzi przez urządzenie w dmz i jest przez to faktycznie odsłoniete na ataki.
 
 
bulek 
ultra master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 865
Skąd: 3city
Wysłany: 12-02-2013, 13:14   

Nie jest to strefa zdemilitaryzowana, bo taki komp nie jest w żaden sposób oddzielony od innych urządzeń w sieci wewnętrznej. Jeśli ktoś się na niego włamie, to ma łatwy dostęp do reszty sieci wewnętrznej. W prawdziwym DMZ taki host byłby firewallem oddzielony zarówno od internetu, jak i sieci wewnętrznej. Jeśli ktoś tej funkcji używa z pewnością powinien zaopatrzyć się w dobry firewall na kompie.

Co do tych firewalli to nie to końca tak. W domowych routerkach (tych, które widziałem) bez oprogramowania alternatywnego nie ma możliwości kontroli kierunku WAN->LAN. Urządzenia w sieci wewnętrznej są chronione tylko dlatego, że mają zazwyczaj sieć prywatną, czyli nie osiągalną przez internet. Host w "DMZ" jest traktowany identycznie jak inne z tą różnicą, że wszystkie porty są do niego przekazywane. Technicznie rzecz biorąc nie jest wystawiony przed, czy za zaporą.
 
 
gogol 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 29
Skąd: Warszawa-Sadyba
Wysłany: 12-02-2013, 20:01   

Ten cały Technicolor to jest niezłe badziewie nie dość że codziennie trzeba go resetować, bo strasznie się zapycha to jeszcze jak się tego nie zrobi to prędkość internetu spada 10 krotnie:] a ściąganie torrentów to max 1/4 łącza;/ Cale szczęście ze nie minęło 10 dni od podpisania umowy zadzwoniłem do DUK trochę postraszyłem rezygnacja i wymienią mi na modem Cisco a mało to miałem nawet możliwość wybrania konkretnego modemu Cisco :roll:
 
 
 
mikol84 
Klikacz

Dołączył: 12 Lut 2013
Posty: 1
Wysłany: 13-02-2013, 00:12   

Witam, próbował ktoś z was podłączyć do tego modemoroutera router D-link dir 615. Próbowałem już na wiele sposobów i nic sieć wifi jest ale brak połączenia z netem.
 
 
cil90 
easy master


Dołączył: 02 Lut 2013
Posty: 42
Wysłany: 13-02-2013, 00:22   

mikol84 napisał/a:
Witam, próbował ktoś z was podłączyć do tego modemoroutera router D-link dir 615. Próbowałem już na wiele sposobów i nic sieć wifi jest ale brak połączenia z netem.

Podpinałem inny, ale to nie ma różnicy. Kwestia tylko wtyczkę wcisnąć w port WAN, a tryb pracy ustawić jako router (nie bridge).
 
 
JacekArtur 
light master


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Kwi 2012
Posty: 84
Skąd: W-Wa
Wysłany: 14-02-2013, 22:04   

Podłączyłem i uruchomiłem ! Jak na razie działa . USB zablokowane na 100% Brak reakcji na dysk czy pendrive . Po uruchomieniu zaktualizował oprogramowanie do STD6.01.08 . Sieć wifi w zakładce zaawansowane karty wifi uparła się na NETHERLANDS i wyszarzała :?: W sumie w niczym to nie przeszkadza lecz świadczy o tym jak po łebkach został modem dopuszczony . Pewnie w UPC wiedzą o tym ale koszta ważniejsze niż POPRAWNA informacja . A to może świadczyć , że nie tylko tu jest błąd i niekoniecznie niekrytyczny . Dodatkowo włączona jest na stałe (wyszarzana) opcja AMPDU . Jest to agregacja ramek aby poprawić przepływność . Niestety potrafi zwiększyć mocno opóźnienia transmisji do poziomu nieakceptowalnego dla np. voip . Oczywiście poprzez wifi tylko . Jednakowoż możemy sobie tylko popatrzeć na to cudo :neutral: Sieci wifi na raz tylko jedno okno chodzi albo 2,4 albo 5 GHz. Innej opcji nie ma teraz .
Zobaczymy co dalej :mrgreen:
 
 
ra 
classic master


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 06 Maj 2012
Posty: 158
Wysłany: 15-02-2013, 08:29   

@bulek, błędne rozumowanie masz. Nie musisz mi tłumaczyć co to jest NAT.
 
 
gogol 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 29
Skąd: Warszawa-Sadyba
Wysłany: 15-02-2013, 19:37   

wczoraj przy wymianie z technicolora na cisco technik powiedzial że to jeszcze wieksze badziewie niz Thomson,a od kilku tygodni dopiero je montuja a juz wyrobili sobie opinie, wiec radze sam po sobie stanowcze nie dla technicolora
 
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1150
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-02-2013, 21:49   

Czytam ten wątek i nie wiem co mam myśleć, gdyż od dwóch dni mam właśnie ten ... 'wynalazek'.
Szczerze mówiąc, to jak na 48 godz jego pracy, to nie mam (chyba) do czego się przyczepić.
Transfer utrzymuje się na właściwym poziomie a wi-fi ustawiony na minimum mocy (25%) ukazuje ful kresek.
Czyli co, 'dobrze trafiłem', czy to tylko miłe złego początki :?:

Zastanawiają mnie jednak dwie kwestie:
1. w opcjach tego sprzętu, w zakładce WiFi mam 'fabrycznie' wpisany inny SSID, niż mnie widać (niż mam podany do logowania się) - dlaczego (?)
2. Radio 5 GHz jest wyłączone - dlaczego (?)

Będę wdzięczny za rozjaśnienie mi tych wątpliwości.
 
 
gogol 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Sie 2012
Posty: 29
Skąd: Warszawa-Sadyba
Wysłany: 15-02-2013, 22:05   

wyłacz 2,4 a wlacz 5,0 na raz dwa tryby nie dzialaja tylko jeden albo drugi;] u mnie po 2 dniach tez bylo oki schody zaczely sie po 5 dniach dopiero, trzeba go troche rozgrzac duzo iloscia p2p i pozniej juz swiruje. zaloguj sie do rutera pod 192.168.0.1 i tam zobacz jakie masz ustawienia SSID.
Kolejna sprawa,ze przy necie jaki masz czyli 30mb/s moze chodzic dobrze bo mi wlasnie z 60 przycinalo do 30 wiec jest mozliwe ze na 30 bedzie spisywal sie w miare dobrze.
 
 
 
WujoFefer 
Klikacz

Dołączył: 15 Lut 2013
Posty: 3
Wysłany: 15-02-2013, 22:25   

Witam
Posiadam laptopa dell inspiron 7200, Windows 8 a w nim Intel Centrino Wireless-N 2230.
Niedawno odnawiałem umowę z UPC i dostałem nowy modem z WiFi Technicolor 7200.
Teoretycznie internet, który teraz otrzymałem, posiada limit 120Mb/s dl i 10Mb/s up.
Z pierwszych testów (na kablu) uzyskałem 70-90Mb/s dl i prawie 10Mb/s up czyli jest nieźle jednak problem pojawia się w momencie gdy przełączam się na WiFi i to niezależnie od odległości czy jestem metr od routera czy też 7-8 metrów dalej za 3 ścianami. (Moc WiFi mam 80-100%)
Otóż w chwili obecnej na 802.11g uzyskuję transfery do 20Mb/s dl (zwykle 10-12Mb/s). Czasami zdarzają się wahania i nie mam nawet 1Mb/s, ogólnie połączenie niestabilne.
Po włączeniu trybu 802.11n sieć wykrywana jest jako od 60 do 114MB/s (teoretyczna szybkość połączenia) jednak faktyczna jakość połączenia jest gorsza niż na 802.11g, transfery są niższe, opóźnienia większe lub w ogóle nie mogę połączyć się z moją siecią WiFi.

Ustawieniach routera:
-WiFi uruchomione jest tylko 2.4GHz, (moja karta sieciowa nie obsługuje 5GHz)
-środowisko mieszane 802.11g i n,
-kanał 7 (tylko ja go w okolicy wykorzystuję),
-szerokość pasma 40MHz,
-moc 100%,
-zabezpieczenie sieci WPA-personal,
-uwierzytelnienie WPA/WPA2,
-szyfrowanie AES,
-tryb oszczędności energii wyłączony

Ustawienia karty sieciowej w laptopie:
-agresywna mobilność - najwyższa
-brak tolerancji dla kanału 40MHz - wyłączono
-kanał Ad Hoc 802.11b/g - 7
-moc transmisji najwyższa
-ochrona trybu mieszanego -włączony RTS/CTS
-szerokość kanału 802.11n dla 2.4GHz - automatyczna
-Tryb 802.11n - wyłączony (po przejściu na niego mam zbyt wiele problemów więc na razie wykorzystuje 802.11g)
-Tryb Ad Hoc QoS - wyłączony WMM (to chyba WiFi Media coś tam... średnio mnie to interesuje)
-Tryb bezprzewodowy - 802.11g
-Wake on Pattern - włączony
-wznawianie na podstawie pakietu Magic - włączony


Ktoś jest w stanie mi pomóc bym miał te 60-70Mb/s na WiFi 802.11n bądź ma podobne problemy z ICW-N 2230, siecią 802.11n lub modemem UPC?

ps. Ten sam post jest na innym forum, jestem trochę zdesperowany bo ten wynalazek (TC7200) spędza mi sen z powiek.
ps2. Jutro (sobota) ma przyjść technik i zerknąć na niego.
ps3. Czy UPC nie miało jakiejś awarii ostatnio? samo podłączenie 10 minut, zarejestrowanie w systemie do 2 dni a dodzwonienie się do nich na infolinie mimu 1 minuty oczekiwania (wg. systemu) trwało około 15.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: