Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawarcie umowy
Autor Wiadomość
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 09:37   

2 sa do kompa, 1 do TV.
Opisane sa tak, 2 do kompa: 5-65/87,5-1000MHz; 4,5/8,2dB
tv: 87,5-1000MHZ; 4,2dB

Zresztą jest też mały schemacik i tam napisane przy 2 wyjsciach "data" i 1 "tv".
Szkoda w takim razie, ze mi nie podłaczyli kabla do tego drugiego "data". Mógłbym wtedy bez problemu przenosić modem z pokoju do pokoju. :?
A pytałem się ich czy nie mogliby przewiercić otwór o większej średnicy zebym w razie czego mógł kabel wciągnąc z powrotem i podlączyć modem w drugim pokoju bo nie wiedzielem ze w gniazdku są 2 wyjścia do kompa. Wiedzieli o co chodzi i nie pociągnęli drugiego kabla :evil:
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2010, 09:50   

Modem podłączasz do wyjścia "DATA", kabel musi być zaciskany, a nie nakręcany. Kupisz bez problemu w każdym sklepie RTV. Sam też możesz go zrobić, ale potrzebna będzie zaciskarka i wtyki F.

Wydaje mi się, że 2 kabel to tylko dobra wola monterów.
 
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 09:59   

Susane napisał/a:
Kupisz bez problemu w każdym sklepie RTV. Sam też możesz go zrobić, ale potrzebna będzie zaciskarka i wtyki F.

Wydaje mi się, że 2 kabel to tylko dobra wola monterów.


Przecież nic ich to nie kosztowało. Wpisaliby w swoim protokole ze zuzyli 3m więcej kabla i tyle.

A teraz mam specjalnie kupować zaciskarkę? Bez sensu :evil:
Da radę chyba zacisnąć jakimiś obcęgami albo kombinerkami?

Wkurza mnie w tym kraju totalna znieczulica i olewajstwo. Jak się nie postawisz/przypilnujesz to ludzie wszystko robią na odpier...l.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2010, 10:50   

Kabel do modemu musi być odpowiednio wykonany, żadne kombinerki nie wchodzą w grę. Nie ma sensu robić tego byle jak. Za niewielką kwotę kupisz taki w sklepie. Nie wiem o jakiej znieczulicy piszesz, dodatkowy kabel nie wchodzi w skład instalacji, pewnie na Twoją prośbę by go zrobili i dopisali do protokołu, tylko zapomnieli. Po prostu nie dopilnowałeś i tyle.
 
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 12:00   

Nie dopilnowałem bo nie wiedziałem, że można 2 kabelki podłączyć do gniazdka. Zresztą wy też nie byliście pewni.

A o jakiej znieczulicy mówię?
A o takiej, że policjanci nie zainteresowali się starszą kobieta zostawioną w mieszkaniu przez syna, który był w szpitalu. Zmarła z głodu.
A o takiej, że lekarzom zmarła młoda kobieta, która poszła do szpitala ze złamaną nogą. Potem mówią, że to się zdarza, ludzie umierają (ciekawe jak by lekarzowi matka zmarła w takich okolicznościach).
A o takiej, że mówi się monterom, że przydałaby się możliwość przeniesienia modemu do innego pokoju a oni to olewają i nic nie mówią, że da radę drugi kabel z gniazdka puścić.

Oczywiscie 2 pierwsze przykłądy zupełnie nie porównywalne z głupim gniazdkiem ale w tym kraju niestety znieczulica jest powszechna. Byłem w Anglii 4 lata i nie jest to cudowny kraj ale takie przypadki są bardzo rzadkie, u nas na odwrót. Tylko zawiść i zero życzliwości i zainteresowania dla drugiego człowieka.
Chyba jestem za dużym idealistą :roll:
Dobra. Koniec bo to juz nie na temat.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2010, 12:20   

murator napisał/a:
Nie dopilnowałem bo nie wiedziałem, że można 2 kabelki podłączyć do gniazdka. Zresztą wy też nie byliście pewni.
Wróżyć nie umiemy... Przecież wystarczyło spytać montera i poprosić o 2 kabel. To wykracza ponad zakres ich obowiązków, ale na ogół nie odmawiają. Zupełnie nie pojmuję Twoich żalów.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 19-12-2010, 13:13   

murator napisał/a:
Przecież nic ich to nie kosztowało. Wpisaliby w swoim protokole ze zuzyli 3m więcej kabla i tyle.

oni maja limity kabli na dane mieszkanie, wiec jak maja nadwyzke kabla to zazwyczja zaden problem, za oplata 30 zl to musza pociagnac drugi

btw podaj model twojej zwrotnicy lub zdjecie jestem ciekawy co dali
_________________
  precel@wtw.im
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 13:16   

A czytasz do końca moje posty?
Przecież pytałem się czy jest możliwośc zeby zrobić tak aby można było bez problemu w przyszłosci przeniesc modem do innego pokoju. Powiedzieli ze nie. A dziury nie mogą wiekszej wywiercic (zebe cofnać kabel z wtyczką) bo nie mają większego wiertła.
A o tym ze mozna puscic drugi kabel z gniazdka nawet nie wspomnieli.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 19-12-2010, 13:45   

murator, dasz to zdjęcie zwrotnicy ?
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2010, 13:48   

murator napisał/a:
Mam teraz internet w jednym pomieszczeniu a gniazdko z 3 wyjsciami w drugim. Niestety nie mogli mi przewiercić otworu o większej średnicy w razie gdybym chciał kiedyś przeciągnąć z powrotem kabel do duzego pokoju.
Modem do czego jest podłączony? Jest jeszcze jeden rozdzielacz po drodze? Narysuj schemat tej instalacji, bo piszesz tak niejasno, że nie wiadomo do końca o co chodzi. Albo zrób zdjęcia, ale nie gniazdek, tylko tego co w nich jest. Podejrzewam, że nie dogadałeś się z monterami, zresztą im trzeba mówić konkretnie co się chce, a nie pytać, co można.

Precelos, w cenniku chyba nie ma opłaty 30 zł za dodatkowy kabel tylko za dodatkowe gniazdko.
 
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 13:50   

Przeciez zdjęcie jest na drugiej stronie :) To znaczy zdjęcie gniazdka ale chyba jak to wygląda w środku to chyba wiecie? Kabel do modemu można podłączyć do wyjść: dolnego i środkowego.

W sumie dobrze, że założyli taką zwrotnicę bo jak rozumiem mogli też taką gdzie nie byłoby 2 wyjść na internet? Pewnie tylko takie mieli :D


Zdjęcie:
na górze wejście. Na dole 3 wyjścia. Zdjęcie trochę ciemne bo bez lampy robione.

zwrotnica1.JPG
Plik ściągnięto 243 raz(y) 274,39 KB

 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 19-12-2010, 15:13   

czyli 307
modem generalnie powinien byc w wejsciu nr 1
nr2 to dtv
a nr 3 to analog

[ Dodano: 19-12-2010, 15:14 ]
Susane, on chcial dodatkowy kabel wiec pewnie by technik policzyl jako gniazdo
_________________
  precel@wtw.im
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 20-12-2010, 00:02   

Jakbym za jakiś czas wziął jakąs promocję tv+net to będą robić jakies nowe gniazdo czy po prostu podłączą do tego srodkowego a przewód z modemu przełączą do pierwszego?
Mają coś takiego ze przy opcji dtv+net jedno wyjście pozostaje wolne na kabel do innego pomieszczenia? Wtedy przy instalacji tv poprosiłbym zeby mi pociągnęli drugi przewód cobym mógl przepinać modem z jednego pokoju do drugiego gdyby zaistniała taka koniecznosc. :D

Precelos jak to drugie gniazdko. Przeciez gniazdko już jest to dlaczego mieliby policzyć jako drugie gniazdko skoro potrzebne by było tylko 3-4m przewodu i 2 wtyki? :roll:
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 20-12-2010, 06:23   

murator napisał/a:
Jakbym za jakiś czas wziął jakąs promocję tv+net to będą robić jakies nowe gniazdo
Nie, to które już masz wystarczy. Możesz wtedy poprosić ich o ten dodatkowy kabel.
 
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 20-12-2010, 09:50   

Z tego co pisze Precelos (chyba ze się nie zna :mrgreen: ) to cyfrową tv podłaczyliby pod jedno z wyjść "data" więc zostałoby tylko jedno na modem. Chyba że jednak tv podłączyliby pod to wyjscie RTV. :roll: Innym rozwiązaniem byłaby inna zwrotnica z 3 wyjściami data?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: