Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawarcie umowy
Autor Wiadomość
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 15-12-2010, 15:42   

A w ogóle przychodzi z odpowiednim sprzętem zeby wiercić? :) Pamiętam ze w innym mieszkaniu przyszedł bez wiertary, chyba ze zostawił ją w samochodzie. :roll:
Czy ma znacznie długośc kabla w stosunku do jakosci netu?
Jesliby podłączył przez ścianę do tego kabla co już jest w mieszkaniu to 8 m.
Jeśli na około bez wiercenia to 8m + 8,6m. Razem prawie 19m do pokoju gdzie już jest kabel z jakimś rozgałęźnikiem. A przecież do tego jeszcze ileś metrów do skrzynki na klatce w bloku.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 15-12-2010, 16:11   

Kabel powienien być dobrej jakości, zapewniający niskie tłumienie, a wtyki zaciskane, a nie nakręcane. Rozdzielacz (zwrotnica) to rzecz praktycznie nie do kupienia w sklepie, a nawet jak dostaniesz to zapłacisz jak za złoto. Monter poprowadzi kabel, jak będzie trzeba to wiertarka pójdzie w ruch. Podłączy również i zarejestruje modem oraz sprawdzi, czy wszystko jest w porządku (poziom sygnału). W cenie instalacji masz 1 gniazdko.

Jeśli czujesz się na siłach i możesz to zrobić taniej, to weź modem od technika i sam powalcz. Moim zdaniem nie warto, chyba, że ma się zaciskarkę, zwrotnicę i lubi majsterkować.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 15-12-2010, 22:57   

Susane napisał/a:
Nikt Cię nie okłamał, po prostu chcą Cie naciągnąć na te 100 zł.

jak bierze bezterminowa umowe to placi stowke za instalacje a dokladnie za zamontowanie modemu jego aktywacje, przy posiadaniu tylko neta nie dostanie zwrotnicy. Aktywacja 10 zl wystepuje jedynie wtedy gdy jest upgrade uslugi(zdalna lub wymiana modemu).

na 2 letniej terminowej jak juz wspominal ma instalacje 39 zl plus 2 miesiace za free (Dopasowana 2010-6)
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2010, 03:30   

Precelos napisał/a:
jak bierze bezterminowa umowe to placi stowke za instalacje a dokladnie za zamontowanie modemu jego aktywacje, przy posiadaniu tylko neta nie dostanie zwrotnicy.
100 zł za podłączenie modemu i aktywację to jest przesada, każdy sam może to zrobić, to tylko podłączenie 2 kabelków i wejście na stronę aktywacji. Zwrotnica to nie tylko rozdzielacz na modem i TV, bo posiada zabezpieczenia typu "modem-safe", izolację galwaniczną, ochronę przed różnego rodzaju przepięciami itd.

Na stronie UPC i w cenniku piszą, że instalacja usług internetowych w cenie 100 zł obejmuje też instalację 1 gniazdka. Rozumiem, że będzie puste, skoro nie będzie tam zwrotnicy, czy czegoś w tym rodzaju...

Kiedy Vectra robiła mi instalację (sam net) dostałam zwrotnicę Tratec+gniazdko. Rozumiem, że UPC nie daje zwrotnicy, bo jak trzeba będzie podłączyć TV, choćby zwykły analog, to znowu można skasować 100 zł za ponowną "instalację".
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 16-12-2010, 09:17   

Susane napisał/a:
00 zł za podłączenie modemu i aktywację to jest przesada

300 zl miesiecznie w tpsa za 20Mb/s na bezterminowce to tez przesada

Susane napisał/a:
że instalacja usług internetowych w cenie 100 zł obejmuje też instalację 1 gniazdka. Rozumiem, że będzie puste, skoro nie będzie tam zwrotnicy, czy czegoś w tym rodzaju...

moze zamiast 307ki dawaja inna, w przeszlosci ich nie dawali w przy przydku instalacji samego neta.W przypadku instalacji dtv z "automatu" dostaje sie zwrotnice multimedialna,
ale sie dowiem jak zobacze jakiegos montera, nie chce mi sie teraz do nich specialnie dzwonic i pytac
Susane napisał/a:
Kiedy Vectra robiła mi instalację (sam net) dostałam zwrotnicę Tratec+gniazdko. Rozumiem, że UPC nie daje zwrotnicy, bo jak trzeba będzie podłączyć TV, choćby zwykły analog, to znowu można skasować 100 zł za ponowną "instalację".

jesli jest czy nie ma zwrotnicy to tak zaplaci za montaz analoga 39 zl w promocji (bez to stowka) wyjatek to klienci pakietu minimalnego,posredniego itd. gdzie instalacja to 0 zl (zakaldajac ze skorzystaja z promocji i nie maja innych uslug od upc).

jak sie instaluje na "raty" wtedy niestety placi sie dwa razy
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 16-12-2010, 10:07   

Wcale nie uważam, że 100 zł to wygórowana cena za ewentualne wywiercenie dziury w ścianie, pociągniecie kilkunastu metrów kabla, zamontowanie gniazdka oraz instalację i aktywację modemu. Jak UPC nalicza ceny wg. swojego cennika to ma obowiązek zamontować gniazdko nawet do samego Internetu, bo tak jest to ujęte właśnie w cenniku. Trzeba po prostu dopilnować, aby za pierwszym razem zainstalowali to gniazdko, a do niego najczęściej wkładają zwrotnicę.

Zgadzam się z tym, że tylko w TP jest gorzej.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-12-2010, 12:19   

Cytat:
jak bierze bezterminowa umowe to placi stowke za instalacje a dokladnie za zamontowanie modemu jego aktywacje, p
U siebie w domu sam “zamontowałem” modem - znaczy podłączyłem do jednego z kabli które miałem już samodzielnie poprowadzone a potem z własnego komputera skontrolowałem czy działa i za instalację nie płaciłem.

Nie wiem czy osoba która przyszła podpisać umowę i przynieść modem to był monter czy ktoś inny (ze względu na funkcję jaką spełniał prawdopodobnie jakiś przedstawiciel firmy upoważniony do zawierania umów).

W papierach które przyniósł do podpisania była pozycja kabel - ale zwróciłem uwagę że coś się nie zgadza i poprosiłem aby pokazał ten kabel, szybko wykreślił go z protokołu.
  marekd@jabberpl.org
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 18-12-2010, 20:37   

Jakbym miał sam zamontować modem to nie byłoby problemu. Gniazdko przykrecic do sciany tez ale przeciegali tez kabel, wiercili w scianie nosnej dziurkę. Akurat nie mam w tym mieszkaniu takiego wiertła więc już przeboleję to 100 zł choć moim zdaniem to dużo, zważywaszy na to, ze zyskują stałego klienta, który płaci im co miesiąc.
Montowali też jaki tłumik (chyba w skrzynce na klatce) bo sygnał był chyba za mocny.

Mam teraz internet w jednym pomieszczeniu a gniazdko z 3 wyjsciami w drugim. Niestety nie mogli mi przewiercić otworu o większej średnicy w razie gdybym chciał kiedyś przeciągnąć z powrotem kabel do duzego pokoju. A ja sam zapomniałem im powiedzieć zeby mi pociągneli drugi kabel od gniazdka i go zostawili nie podłączonym. Tak naprawdę to nawet nie wiedziałem, ze to gniazdko ma 3 wyjscia bo bylem z drugim monterem przy kompie jak je instalowali. :? Zorientowalem sie jak wyszli. Jakbym ich poprosil to zostawiliby kabel, czy mogą zrobić tylko jedno podłączenie?
Do zrobienia tego podlaczenia jest potrzebny jakis zaciskacz (jak w skrętce RJ-45) czy spokonie kabel wkręci się w koncówkę?
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 18-12-2010, 20:55   

murator napisał/a:
więc już przeboleję to 100 zł choć moim zdaniem to dużo, zważywaszy na to, ze zyskują stałego klienta, który płaci im co miesiąc.

tak, ale zwaz na fakt ze masz umowe bezterminowa

murator napisał/a:
a gniazdko z 3 wyjsciami w drugim

znaczy sie zwrotnica multimedialna jedno wejscie (pierwsze od lewej) zajete jest przez koncentryk idacy do modemu
_________________
  precel@wtw.im
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 18-12-2010, 22:40   

Precelos napisał/a:

murator napisał/a:
a gniazdko z 3 wyjsciami w drugim

znaczy sie zwrotnica multimedialna jedno wejscie (pierwsze od lewej) zajete jest przez koncentryk idacy do modemu


Nie. Kabel idący do modemu wychodzi z wyjścia po środku :) Na dwóch pozostałych są czerwone zaślepki.

Jak podepnę pod któreś z tych 2 to też będę miał net?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 18-12-2010, 23:24   

murator napisał/a:
Jak podepnę pod któreś z tych 2 to też będę miał net?
Jak zdejmiesz obudowę gniazdka to zobaczysz symbol tego rozdzielacza, będzie wiadomo o co chodzi.

Jeśli chcesz rozdzielić Internet na 2 pomieszczenia, ale tego nie robi się kablem koncentrycznym tylko sieciowym RJ45. Potrzebny będzie router.

Napisz dokładnie w czym rzecz, bo nie wiem, czy chcesz podzielić net, czy przenieść sam modem.
 
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 01:31   

Chciałbym przeniesć modem. Po prostu teraz mam komputer stacjonarny w jednym pomieszczeniu ale moze kiedys przeniosłoby się go do innego pokoju.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 19-12-2010, 05:05   

Cytat:
Jak podepnę pod któreś z tych 2 to też będę miał net?

jak mozesz zrob zdjecie (ogolnie powinny byc wejscia podpisane)
_________________
  precel@wtw.im
 
murator 
easy master

Dołączył: 02 Gru 2010
Posty: 39
Wysłany: 19-12-2010, 09:03   

Chyba można z kazdego z tych 3 wyjść pociagnac kabel i podłaczyć kompa bo w opisie uslugi FP10Mb/s jest napisane ze można podłaczyć do 3 komputerów? Chyba o to chodzi?

Wyjścia nie są podpisane. Przynajmniej na zewnątrz skrzynki. Potem rozkręcę i zobaczę co jest w środku

gniazdko.JPG
Plik ściągnięto 327 raz(y) 359,19 KB

 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 19-12-2010, 09:23   

murator napisał/a:
Chyba można z kazdego z tych 3 wyjść pociagnac kabel i podłaczyć kompa bo w opisie uslugi FP10Mb/s jest napisane ze można podłaczyć do 3 komputerów? Chyba o to chodzi?
To znaczy tylko tyle, że przy Fiber Power 10Mb/s można max. podłaczyć 3 urządzenia korzystając np. ze swojego routera. Modem możesz przenieść do innego pomieszczenia pod warunkiem, że w gniazdku jest rozdzielacz, który to umożliwia.

Jak zdejmiesz obudowę z gniazdka to sprawdź, czy jest wyjście, gdzie zakres zaczyna się od od 5 MHz, bo tylko do niego można podłączyć modem. Monter powinien przykleić opis, ale chyba zapomniał.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: