Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przejście z TP do UPC
Autor Wiadomość
Tommy23 
light master

Dołączył: 18 Maj 2010
Posty: 116
Wysłany: 05-08-2010, 22:38   Przejście z TP do UPC

Witajcie,

Planuje od wrześnie przejść z telefonu TP na UPC. Mam sieć telefoniczną zgupowaną w szafie serwerowej i moje pytanie brzmi jakie urządzenie daje UPC do korzystania z telefonu...czy ten telefon jest oparty na VoiP? Mam około 20 przewodów...które rozchodzą się do gniazdek...jak je połącze?
Zamierzam zamówić też internet...wiem że dają modem dostępowy...czy ten modem jest i do internetu i do telefonu?

Czekam na odpowiedź.

Tomek
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 622
Skąd: Gdynia
Wysłany: 06-08-2010, 06:33   Re: Przejście z TP do UPC

Tommy23 napisał/a:

Zamierzam zamówić też internet...wiem że dają modem dostępowy...czy ten modem jest i do internetu i do telefonu?
Tomek

Tak, w UPC do internetu i telefonu jest jedno urządzenie - modem z wbudowaną bramką VOIP.
Tommy23 napisał/a:

Mam około 20 przewodów...które rozchodzą się do gniazdek...jak je połącze?
Tomek

Modem UPC umożliwia podłączenie maksymalnie dwóch linii tel., oczywiście jeżeli zamówisz dwie linie co się wiąże z płaceniem abonamentu za każdą z nich.
_________________
Ostatnio zmieniony przez Karol 06-08-2010, 06:48, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2010, 06:37   

Od UPC dostaniesz modem, który ma wbudowaną bramkę (gniazda RJ11). Jest to oczywiście VoIP. Nie wiem mam pomysłu na to, jak to podłączyć do 20 aparatów telefonicznych, raczej się nie da. Chyba lepiej kupić własna bramkę i skorzystać z oferty alternatywnego operatora np. actio.pl, zdecydowanie lepiej to wypada cenowo i nie tylko. Podejrzewam jednak, że bramka z 20 portami tel. sporo kosztuje.

Z drugiej strony - jak będziesz miał awarię w dostępie do Internetu, to siądzie też komunikacja tel. w całej firmie.
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 06-08-2010, 09:46   

hmmm ja bym na twoim miejscu wysla zapytanie np do
http://www.freeconet.pl/
oni sie specializuja w obsludze klienta biznesowego, na pewno pomoga zrobic kosztorys czy dobrac sprzet itd.

Susane napisał/a:
Z drugiej strony - jak będziesz miał awarię w dostępie do Internetu, to siądzie też komunikacja tel. w całej firmie.

to fakt, ale zawsze mozna sie zaopatrzyc w lacze zapasowe
_________________
  precel@wtw.im
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2010, 09:57   

Precelos napisał/a:
mozna sie zaopatrzyc w lacze zapasowe
Można, ale sprzęt też musi umieć automatycznie przełączyć się na to łącze zapasowe, a to już zmienia kryteria doboru urządzeń (i cenę). Do tego przyda się jakieś zasilanie awaryjne, bo w gniazdku TP prąd (prawie) zawsze jest, a energetyka miewa jednak czasami przestoje i komunikacja VoIP przestanie działać w razie jakiejś awarii. Także zapasowe łącze i odpowiednio dobrane urządzenia to już spory koszt.

Widzę, że freeconet.pl ma bardzo atrakcyjne ceny. Jak zwykle Precelos jesteś dobrze poinformowany :)
 
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 06-08-2010, 10:15   

wiadomo dual lan i te sprawy
ale jesli obecne lacze nie sprawia problemow to zle nie powinno byc

Susane napisał/a:
Widzę, że freeconet.pl ma bardzo atrakcyjne ceny. Jak zwykle Precelos jesteś dobrze poinformowany :)

staram sie,
sam mam od nich zwyklego voipa dla szaraczkow :mrgreen:
_________________
  precel@wtw.im
 
Tommy23 
light master

Dołączył: 18 Maj 2010
Posty: 116
Wysłany: 06-08-2010, 13:19   

Cytat:
Modem UPC umożliwia podłączenie maksymalnie dwóch linii tel., oczywiście jeżeli zamówisz dwie linie co się wiąże z płaceniem abonamentu za każdą z nich.


Chce mieć jedną linię telefoniczną (tak jak obecnie mam z TP), ale sporo gniazdek w domu, więc chciałbym jak najmniejszym kosztem podłączyć wszystkie lub przynajmniej dużą część z nich, bo mam telefony w sypialkach, salonie itd.
Myślałem o centralce telefonicznej, którą podpiąłbym do modemu dostępowego z UPC.
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
 
 
knebel 
classic master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 174
Skąd: Gdynia
Wysłany: 06-08-2010, 13:31   

Tommy23 napisał/a:
Myślałem o centralce telefonicznej, którą podpiąłbym do modemu dostępowego z UPC.
Co o tym myślicie?


Platan robi fajne centralki telefoniczne...

Polecam Model Prima - na pewno się sprawdzi :)
http://www.platan.pl/ofer...czne/prima.html
_________________
 
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 622
Skąd: Gdynia
Wysłany: 06-08-2010, 16:15   

Tommy23 napisał/a:

Chce mieć jedną linię telefoniczną (tak jak obecnie mam z TP), ale sporo gniazdek w domu, więc chciałbym jak najmniejszym kosztem podłączyć wszystkie lub przynajmniej dużą część z nich, bo mam telefony w sypialkach, salonie itd.
Pozdrawiam

Bez problemu możesz tak zrobić, po prostu kabel telefoniczny który teraz przychodzi z TP wepniesz do modemu i tyle.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2010, 18:21   

Tak się zastanawiam po co w ogóle korzystać z ofert kablówek jeśli idzie o usługi telefoniczne, przecież ceny alternatywnych operatorów VoIP są o niebo atrakcyjniejsze, wystarczy kupić swoją bramkę zamiast płacić abonament i wiązać się umową. Od UPC opłaca się brać jedynie Internet.
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 846
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2010, 18:53   

Nie każdy czuje temat i głównie do tych osób skierowana jest oferta telefoniczna UPC.
Mając własną bramkę, ponoszone wydatki - w zależności od wybranego operatora - mogą być (średnio i szacunkowo licząc) pięciokrotnie niższe.
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 622
Skąd: Gdynia
Wysłany: 07-08-2010, 10:22   

Susane napisał/a:
Tak się zastanawiam po co w ogóle korzystać z ofert kablówek jeśli idzie o usługi telefoniczne, przecież ceny alternatywnych operatorów VoIP są o niebo atrakcyjniejsze, wystarczy kupić swoją bramkę zamiast płacić abonament i wiązać się umową. Od UPC opłaca się brać jedynie Internet.

Bo korzystając z promocji UPC najtańsza usługa i tak jest za darmo a poza tym nie ma alternatywnych operatorów VoIP, którzy dają nieograniczone rozmowy w ramach abonamentu.
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 07-08-2010, 10:31   

Karol, przejrzyj cenniki alternatywnych operatorów VoIP, a potem cennik UPC. Gdzie tu jest korzystniej w UPC? Rozumiem, że może kogoś odstraszać konieczność zakupu własnej bramki oraz jej konfiguracja.
 
 
petryk 
ultra master

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 13 Wrz 2005
Posty: 830
Wysłany: 07-08-2010, 11:16   

Kup sobie bramkę u jakiegoś operatora to biedziesz miała skonfigurowaną pod tego operatora
 
 
Tommy23 
light master

Dołączył: 18 Maj 2010
Posty: 116
Wysłany: 07-08-2010, 11:18   

Cytat:
Bez problemu możesz tak zrobić, po prostu kabel telefoniczny który teraz przychodzi z TP wepniesz do modemu i tyle.


Jest jednak pewna różnica między TP a UPC w kwestii telefonu.
W TP…kabel telefoniczny główny ze studzienki idzie mi na strych do szafy rackowej i tam za pomocą izolacji jest łączony z kabelkami rozchodzącymi się do gniazdek. Jest to może archaiczne rozwiązanie, ale na razie najlepsze dopóki nie kupię sobie centralki.
Natomiast w UPC, też idzie mi przewód główny ze studzienki do szafy i rozumiem, że jak zamówie Internet i telefon to do tego kabla będzie szedł rozgałęźnik rodzielający sygnał do modemu (Internet, telefon) i telewizje. I pytanie brzmi jak wtedy Rozdziele sygnał telefoniczny od modemu? Też będę mógł tymczasowo za pomocą izolacji? :)
A co do kwestii bramki…szczerze mówiąc pomyślał bym o bramce, ale w związku z tym, że i tak biore 3 usługi w UPC: Max HD, Fiber 50 i Telefon, to kombinowanie z bramką raczej jest mało opłacalne.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: