Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
System elektronicznej faktury obciąża komputer w 100%
Autor Wiadomość
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2010, 14:14   System elektronicznej faktury obciąża komputer w 100%

TePeO, szczególnie do Ciebie ta prośba. Może powinienem to zgłosić przez BOK, ale wątpię, żeby trafiło to we właściwe ręce.

Po zalogowaniu się do https://ebok.upc.pl, przeglądarka internetowa (w moim przypadku FF 3.6.3 - potwierdzone na 3 różnych komputerach) zaczyna obciążać komputer w niemalże 100% (90-100%); jeśli komputer jest wielordzeniowy, to jeden z rdzeni skacze do 100%.

Co jest przyczyną? A chodzi o ten wredny pasek flashowy, który przesuwa się na samym dole strony: Zachęcamy do zajrzenia do zakładki... Dlaczego to on jest winny? A wystarczy na niego najechać (bez klikania). Przesuwanie paska zatrzymuje się, a obciążenie CPU spada do 1-2%.

Testowane na komputerach:
- linux, Pentium IV 2800MHz, 1.5GB RAM, FF 3.6.3, flash 10.0.45.2
- linux, Intel Core 2 Duo, 2.66GHz, 4GB RAM, FF 3.6.3, flash 10.0.45.2
- windows, Pentium IV 3000MHz, 1GB RAM, FF 3.6.3, flash 10.0.45.2

Czy da się coś z tym zrobić? Jeśli możesz, to zgłoś to proszę do osób zajmujących się systemem e-faktury.

Jacek
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2010, 14:37   

To nic nie da, zgłaszałem i prosiłem wielokrotnie aby zrezygnowali z flaszy na stronie albo żeby wysyłali je mailem, bo osoby niedowidzące czy też z jakiś względów nie posiadające flasza nie mogą się do tych ich faktur dostać. Zero reakcji.

Ale w sumie to głównie oni na tym tracą bo muszą przez to co miesiąc płacić za wysyłkę papierowych listów.
  marekd@jabberpl.org
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 12-06-2010, 14:44   

Marek, ale mi nie chodzi o to, żeby zrezygnowali całkowicie z flasha (choć zdaję sobie z tego sprawę, że nie jest to uniwersalne rozwiązanie) - niech tylko ten pasek nie rusza się... niech obciążenie CPU tak nie skacze.
_________________
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 12-06-2010, 15:21   

Mi tez nie chodzi o to, że mają całkiem rezygnować a jedynie o to aby dali dostęp ludziom którzy flasza używać nie mogą bądź nie chcą.
  marekd@jabberpl.org
 
Precelos 
ultra master


Pomógł: 42 razy
Dołączył: 01 Paź 2009
Posty: 1433
Skąd: K-K
Wysłany: 12-06-2010, 17:57   

u mnie na xp i FF 3.6.4 Beta (Build 6) oraz flash 10.0.45.2 obciazenie dochodzi do ok 40% (T2330 (2x1,66) , 1,5 GB ram)

edit
na flashu 10.1.53.64 sytuacja taka sama
_________________
  precel@wtw.im
 
JANUARY 
classic master

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 264
Skąd: IIImiasto
Wysłany: 13-06-2010, 12:18   

U mnie nic się nie dzieje ;)po zalogowaniu wygląda tak samo.

obr.jpg
Plik ściągnięto 414 raz(y) 93,16 KB

_________________
  Yar13
 
kofa77 
light master

Dołączył: 13 Mar 2010
Posty: 127
Skąd: Beuthen O.S.
Wysłany: 13-06-2010, 15:12   

U mnie skacze ale nie do pełnej 100


 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-06-2010, 18:41   

U mnie jest normalnie, może to zależy jaki kto ma komputer czy system,sam nie wiem:)
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 818
Skąd: Warszawa

Wysłany: 13-06-2010, 19:13   

U mnie (2 rdzenie) od 50 do 58 %.
Może to wynikać, że stronka UPC przede wszystkim ... 'only win'
_________________
 
 
ANIOŁ 
chello master


Pomógł: 21 razy
Dołączył: 30 Wrz 2006
Posty: 2412
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 13-06-2010, 20:07   

U mnie 4 rdzenie i srednio 15-20%
 
 
FIL 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 21 Lip 2006
Posty: 420
Skąd: Warszawa Ursynów
Wysłany: 13-06-2010, 21:10   

Ja mam w granicach 40 % po zalogowaniu do ebok a po wejściu w zakładkę faktury skacze do 100%. Tyle, że ja mam intel celeron 2.00 GHz 1 GB RAM a o rdzeniach nic mi nie wiadomo :D .
 
 
TePeO 
UPC Polska


Pomógł: 40 razy
Dołączył: 03 Gru 2007
Posty: 836
Wysłany: 14-06-2010, 08:26   

Jacek, Przekażę sprawę do werfikacji...

ps.
Sprawdziłem u siebie na lapku (amd dwa rdzenie/FF 3.6.3 / Flash 10.0.42.34 /win) Jest obciążenie 42-65% max.
 
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 14-06-2010, 23:10   

TePeO, dzięki.
 
 
Jacek 
Administrator


Pomógł: 45 razy
Dołączył: 31 Paź 2004
Posty: 1429
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-07-2010, 01:13   

Wow - dziś się zalogowałem i miła sytuacja - komputer pracuje normalnie, procesor nieobciążony, a zamiast przewijającego się paska jest zegarek.
Ślicznie dziękuję :)
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: