Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Internet + telefon + TV w UPC
Autor Wiadomość
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 15-03-2009, 14:57   Internet + telefon + TV w UPC

Witam.
Niedługo kończy mi się umowa na nesotradę.
Zastanawiam się więc nad pewnymi zmianami, po przejrzeniu kilku ofert stwierdziłem że zdecyduje się na pakiet w UPC.

Zdecydowałem się na taki pakiet :
internet turbo 10Mb/s
telefon standard 30
TV cyfrowa MAX z nagrywarką
na stronie policzyło mi że abonament wyniesie 174 zeta.


Teraz pytania.
Jaka jest różnica pomiędzy TV cyfrową w pakiecie MAX za 90zł a za 100zł? piszą że odbiór kanałów w HD (czy to oznacza że w pakiecie za 90 zeta nie będzie np. TVN w HD a w tym za 100 będzie? )
Czy będę mógł dalej odbierać TV analogową? i jaka jest opłata za dodatkowy odbiornik?
mam trzy TV powiedzmy że na jeden chcę mieć cyfrową, a na dwa pozostałe analogową.

Jak z internetem u nich? czytałem że występuje gubienie pakietów. A adres IP? jest dynamiczny? czy nie ma problemów z graniem przez sieć i stawianiem serwerów?

A czy ich pracownik będzie musiał wejść do domu czy nie? kable już mam w mieszkaniu puszczone, bo aktualnie mam analogową TV z UPC.


I ostatnie pytanie. Jak już napisałem mam TV analogową, na stronie piszą że promocja dotyczy nowych klientów. Jak to będzie więc ze mną? bo nowym klientem nie będę skoro już korzystam z ich usług.
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-03-2009, 15:57   

Cytat:

Teraz pytania.
Jaka jest różnica pomiędzy TV cyfrową w pakiecie MAX za 90zł a za 100zł? piszą że odbiór kanałów w HD (czy to oznacza że w pakiecie za 90 zeta nie będzie np. TVN w HD a w tym za 100 będzie? )
Podstawowa różnica jest taka, że ta tańsza jest analogowa (a słowo cyfrowa ma tylko w nazwie), tylko w najdroższym pakiecie jest dekoder z cyfrowym wyjściem.
(nie wierz reklamom i ich stronie bo wszystko co tam piszą to ściema - sygnał kodowany jest cyfrowo ale dekodery mają wyjścia analogowe, nazwanie tego cyfrową telewizją to spore przegięcie)
Cytat:
Czy będę mógł dalej odbierać TV analogową?

tak
Cytat:
jaka jest opłata za dodatkowy odbiornik?

Jeśli chodzi o tv niekodowaną nie ma dodatkowych opłat (można podłączać ile telewizorów się chce)
Jeśli chodzi o tv kodowaną to w ogóle nie ma możliwości podłączenia dodatkowego odbiornika (tylko drugi dekoder i drugi abonament)
Cytat:
mam trzy TV powiedzmy że na jeden chcę mieć cyfrową, a na dwa pozostałe analogową.
a to nie ma problemu
Cytat:
Jak z internetem u nich? czytałem że występuje gubienie pakietów.

o gdzie ? jak nic takiego nie widziałem
Cytat:
A adres IP? jest dynamiczny? czy nie ma problemów z graniem przez sieć i stawianiem serwerów?
Tak adres jest dynamiczny, jak się rozłączysz i nie będziesz przez dłuższy czas korzystał (conajmniej 48 godzin) to adres sie zmieni, ip zmieni się również jeśli zmieni się mac twojej karty sieciowej, ale w graniu przez sieć czy stawianiu prostych serwerów dla znajomych to raczej nie przeszkadza, bo póki jesteś połącznony adres się nie zmienia.

Ale gdybyś chciał sobie ustawić jakaś stałą (nie dynamiczną) domenę to musiał byś pilnować czy się kiedyś przypadkiem ip nie zmieni podczas jakieś modernizacji sieci albo z innej tego typu okazji.

Cytat:
A czy ich pracownik będzie musiał wejść do domu czy nie? kable już mam w mieszkaniu puszczone, bo aktualnie mam analogową TV z UPC.

Ktoś musi przynieść modem do internetu i dekoder tv a potem podpisać umowę,
Instalacji jeśli posiada wystarczającą ilość gniazdek dla wszystkich urządzeń dotykać nie musi, sam możesz sobie wszystko podłączyć.
Dobrze było by jednak skontrolować wraz z nim czy wszystko działa poprawnie zanim podpisze się umowę.
Cytat:
I ostatnie pytanie. Jak już napisałem mam TV analogową, na stronie piszą że promocja dotyczy nowych klientów. Jak to będzie więc ze mną? bo nowym klientem nie będę skoro już korzystam z ich usług.
To już musisz zadzwonić i się zapytać, raczej na to pójdą jeśli chcesz podpisać nowe zobowiązanie i płacić ponad 100zł co miesiąc więcej.
  marekd@jabberpl.org
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 649
Skąd: wawa
Wysłany: 15-03-2009, 17:07   Re: Internet + telefon + TV w UPC

arczir2d2 napisał/a:

I ostatnie pytanie. Jak już napisałem mam TV analogową, na stronie piszą że promocja dotyczy nowych klientów. Jak to będzie więc ze mną? bo nowym klientem nie będę skoro już korzystam z ich usług.


Przejdż się najlepiej do biura obsługi klienta ale wcześniej sprawdż jaką masz aktualną umowę i jeżeli jest promocyjna to kiedy się kończy itp...
Choć ogólnie nawet jeżeli nie kończy ci się jeszcze umowa to w upc zawsze bez problemu można umowę poszerzyć itp...


ale jak miałeś umowe terminową i teraz też się jakoś kończy to najlepiej powiedzieć że się chce zrezygnować ;] Jak dobrze się trafi i dogada to przedłuży się umowę i dostanie jeszcze dodatkowe 5% gratis do tych z obecnej promocji ;]

Ja np miałem:
internet 10mb/s
telefon taryfa po godzinach
telewizję analogową
w promocji 3 usługa gratis płaciłem 158zl

parę dni temu poszedłem i po dłuższej rozmowie z obsługą zmieniłem nową umowę na:
internet 10mb/s
telewizja cyfrowa z hd itp... (ta najdroższa opcja)

i miesięcznie będę płacił 161zl (w normalnej promocji prawie 170zl a bez promocji 189zl)

plus dostałem firmowy kubek ;D heh
_________________
 
 
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 15-03-2009, 19:44   

Podsumujmy więc.
Jeśli więc chcę mieć TV cyfrową w pełnym znaczeniu tego słowa to powinienem wybrać pakiet MAX za 100 zł tak? a dekoder musiałbym wziąć ten trzeci ( ten czarny ), na dole z tej strony http://www.upc.pl/telewiz...anie_dekoderow/ ??

Jeśli zrobię tak jak pisałem wcześniej tz. podłączę cyfrową pod jeden TV a analogową na dwa pozostałe to nie będę musiał dodatkowo za to płacić? czy będzie jakaś opłata? miesięczna albo jednorazowa?

Zatem zdecydowałbym się na:
TV cyfrowa pakiet MAX z nagrywarką i HD - 100zł
Internet 10Mb/s - 89zł
Telefon standard 30 - 39zł

cena końcowa z rabatem : 182,40 zł

I jeszcze sprawa internetu.
Net podpiął bym do kompa i do PS3. Przy czym nie są w jednym pokoju, komp i konsola.
Na coś jeszcze powinienem się więc zdecydować? np Wi-Fi ???

Umowę mam chyba na czas nieokreślony.... tak mi się wydaję. A nie jestem pewien ponieważ kablówka dość dawno była podłączana, nikt z domowników nie przypomina sobie aby była jakaś umowa zawierana na czas określony.

Coś jeszcze powinienem wiedzieć?

dziękuję za odpowiedzi :)
 
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 649
Skąd: wawa
Wysłany: 15-03-2009, 19:58   

Podsumujmy więc.
Jeśli więc chcę mieć TV cyfrową w pełnym znaczeniu tego słowa to powinienem wybrać pakiet MAX za 100 zł tak? a dekoder musiałbym wziąć ten trzeci ( ten czarny ), na dole z tej strony http://www.upc.pl/telewiz...anie_dekoderow/ ??

------ Tak aby mieć wszystko co oferuje upc w telewizji cyfrowej musisz wziąść właśnie ten czarny dekoder za 100zl miesięcznie. ----------------------

Jeśli zrobię tak jak pisałem wcześniej tz. podłączę cyfrową pod jeden TV a analogową na dwa pozostałe to nie będę musiał dodatkowo za to płacić? czy będzie jakaś opłata? miesięczna albo jednorazowa?

-----------Nie ;] Będziesz płacił tylko te 100zl abonamentu za tv cyfrową... info na 100% pytałem o to jak podpisywałem umowę ;]------------------

Zatem zdecydowałbym się na:
TV cyfrowa pakiet MAX z nagrywarką i HD - 100zł
Internet 10Mb/s - 89zł
Telefon standard 30 - 39zł

cena końcowa z rabatem : 182,40 zł

------- Tak chyba że powiesz na początku tak jak pisałem że chcialbyś zrezygnować albo po prostu pogadasz dobrze i kobitka ci zaproponuje dodatkowe 5% zniżki tak jak mi ... jakby ci się udało płacił byś miesięcznie 173,28zl -----------

I jeszcze sprawa internetu.
Net podpiął bym do kompa i do PS3. Przy czym nie są w jednym pokoju, komp i konsola.
Na coś jeszcze powinienem się więc zdecydować? np Wi-Fi ???

-------------Jeżeli wifi to nie kupuj ich oferty tylko sam kup sobie router to najlepsze wyjście ;] Najlepiej jakiś linksys ;] Tylko wtedy router i modem musi stać tam gdzie ps3 bo do tej konsoli chyba nie ma kart wifi (choć nie jestem pewien) a w komputerze wrzucilbys kartę wifi i łączył się z netem bezprzewodowo ;]
_________________
 
 
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 15-03-2009, 20:26   

Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości :)
więc poczekam jeszcze trochę aż umowa na neo mi się skończy i pożegnam się z naszą "kochaną" TP SA :]

Jeśli chodzi o podłączanie tego wszystkiego... jak powinienem puścić kabelki?
w tej chwili wyglądało by to tak :
kabelek wchodzi do przedpokoju, tu jest rozgałęźnik, kabel jest dzielony na trzy, jeden idzie do kuchni do małego TV ( tu będzie bez zmian ) drugi kabelek idzie do dużego pokoju gdzie stoi LCD 42 i tu byłby dekoder, trzeci kabelek idzie dalej do kolejnego pokoju, w którym jest kolejny mały TV i komp.

I teraz pytanie. powinienem zrobić tak jak opisałem czy może puścić jeden kabel do dekodera, do wyjścia analogowego podłączyć kabel i potem rozdzielić go na pozostałe dwa TV i neta?
kumpel powiedział mi że tak będzie lepiej, bo w innym wypadku osłabię sygnał idący do dekodera.
No i jak będzie podpięty TV do dekodera? przez HDMI??? kabelek dają czy dokupić trzeba?
 
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 649
Skąd: wawa
Wysłany: 15-03-2009, 21:08   

Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości :)
więc poczekam jeszcze trochę aż umowa na neo mi się skończy i pożegnam się z naszą "kochaną" TP SA :]

--------------------
Pamiętaj jeszcze że aby zrezygnować z neostrady jest jeszcze 30 dni wypowiedzenia :/ Tzn tak przynajmniej było kiedyś ;] także jeżeli jeszcze go nie złożyłeś to najprawdopodobniej czeka cię jeszcze miesiąc z neostradą :( ------------------------

Jeśli chodzi o podłączanie tego wszystkiego... jak powinienem puścić kabelki?
w tej chwili wyglądało by to tak :
kabelek wchodzi do przedpokoju, tu jest rozgałęźnik, kabel jest dzielony na trzy, jeden idzie do kuchni do małego TV ( tu będzie bez zmian ) drugi kabelek idzie do dużego pokoju gdzie stoi LCD 42 i tu byłby dekoder, trzeci kabelek idzie dalej do kolejnego pokoju, w którym jest kolejny mały TV i komp.


I teraz pytanie. powinienem zrobić tak jak opisałem czy może puścić jeden kabel do dekodera, do wyjścia analogowego podłączyć kabel i potem rozdzielić go na pozostałe dwa TV i neta?

-------------------- w dekoderze z tego co patrzyłem jest wejście i wyjście antenowe także bez problemu podepniesz go tak jak masz teraz wszystko zrobione koło lcd 42 ;]

można też tak jak piszesz najpierw puścić sygnał do dekodera i potem dalej za nim dopiero reszte telewizorów ale zostaw to instalatorowi ;] niech podłączy tak jak w pierwszej opcji proponuje i jak okaże się że jest za słaby sygnał to podłączy inaczej ;]

Jak wygląda instalacja samego dekodera i jakie ma wyjscia itp.. zobaczysz tutaj: http://www.upc.pl/pdf/upc...ywarka_i_hd.pdf

---------------------------

No i jak będzie podpięty TV do dekodera? przez HDMI??? kabelek dają czy dokupić trzeba?[/quote]

----------------------------Najlepiej będzie przez HDMI ;] i tutaj w sumie nie wiem czy dają ;]

Jak nie to spokojnie wystarczy taki: http://www.allegro.pl/ite...2m_nowy_fv.html

Używam tych kabli aktualnie z xboxem, dvd i dekoderem tv "n" i są całkiem niezłe ;]
Jeżeli jesteś z warszawy to niedaleko wolumenu jest ten sklep do którego podałem link.
Chyba że wolisz coś lepszego (droższego)...--------------------------
_________________
 
 
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 15-03-2009, 21:20   

co do kabelka HDMI to nie mam pojęcia, słyszałem różne opinie, np. że te droższe to tylko marketing itp...

raczej trzy bo umowa kończy mi się z ostatnim dniem czerwca :sad:
a poza tym muszę jeszcze z telefonu zrezygnować....
w każdym bądź razie czasu jeszcze trochę mam... muszę się pomęczyć jeszcze trochę z neo.

a modem/ router dają jakiś od siebie? jest jakiś wybór? czy mają tylko jeden, w razie czego na który się zdecydować?
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-03-2009, 21:21   

Kabel do modemu musi dochodzić bezpośrednio tak jak i do dekodera, nie podłączysz modemu przez dekoder.

Generalnie dobrze jest jak masz.
Ewentualnie można zrobić tak, że zakładasz tylko 1 rozdzielacz dzielący kabel na modem i dekoder a telewizory dopiero za dekoderem.

Ważne aby nie było za dużo rozdzielaczy zarówno przed dekoderem i przed modemem (i aby były w miarę porządne z jak najmniejszym tłumieniem).

Jak już ciągniesz kable po mieszkaniu to pociągnij sobie też skrętkę od komputerów/konsoli do miejsca gdzie planujesz postawić ruter - po kablu dużo lepiej działa niż po wifi

Cytat:
co do kabelka HDMI to nie mam pojęcia, słyszałem różne opinie, np. że te droższe to tylko marketing itp...
Kabel HDMI jak każde łącze cyfrowe ma to do siebie, że albo działa albo nie.
Jeśli nie musi być zbyt długi kupuj najtańszy, kabel który ma 2 mery zawsze zadziała.

Jeśli jednak planujesz z 10 metrów odstępu od dekodera do telewizora to już lepiej pomyśleć o czymś grubszym i lepiej ekranowanym bo może sie okazać, że zamiast obrazu zobaczysz tylko śnieg.

Cytat:
a modem/ router dają jakiś od siebie? jest jakiś wybór? czy mają tylko jeden, w razie czego na który się zdecydować?
modem dają, wyboru specjalnie nie ma ale i funkcjonalnością się specjalnie nie różnią, ruter lepiej kup sobie własny, taki jak pasuje (jak już ktoś wspominał wynajmowanie od nich rutera się kompletnie nie opłaca)
  marekd@jabberpl.org
 
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 16-03-2009, 09:57   

OK dzięki :)

czyli jaki rozdzielacz powinienem wybrać? są tu jakieś konkretne na które powinienem zwrócić uwagę?
 
 
Neo10 
plus master


Pomógł: 15 razy
Dołączył: 12 Kwi 2007
Posty: 649
Skąd: wawa
Wysłany: 16-03-2009, 10:09   

arczir2d2 napisał/a:
OK dzięki :)

czyli jaki rozdzielacz powinienem wybrać? są tu jakieś konkretne na które powinienem zwrócić uwagę?


Ja bym na razie żadnego nie kupował.. przyjdzie monter i jak mu nie będzie działać to sam będzie musiał dać jakiś porządny ;] A niestety wizyta montera jest obowiązkowa i płatna 100zl nawet jeżeli bez problemu da się coś zamontować samemu :(
_________________
 
 
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 16-03-2009, 12:09   

a rozumiem że podłączenie cyfrowej na jeden TV i analogowej na dwa pozostałe jest całkowicie legalne? bo że dodatkowych opłat nie ma to już wiem :)


OK, na raie i tak będę czekał, jak już powiedziałem umowa kończy mi się z końcem czerwca.

jeszcze raz dzięki :)
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 16-03-2009, 14:45   

Cytat:
a rozumiem że podłączenie cyfrowej na jeden TV i analogowej na dwa pozostałe jest całkowicie legalne?
Tak oficjalnie w cenę tv kodowanej jest wliczona tv niekodowana (analogowa) na tyle telewizorów ile chcesz wewnątrz jednego lokalu.
  marekd@jabberpl.org
 
arczir2d2 
easy master

Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 22
Wysłany: 15-04-2009, 16:04   

przeczytałem właśnie że zwiększyli prędkości neta o 50%, czyli zamiast 10Mb jest 15 :)

Jest jeszcze taka sprawa. Pisaliście mi że mogę od nich wynając router ale nie warto.
A czy mógłbym zrobić tak że kupię sobie wcześniej router i poproszę instalatora aby mi ewentualnie pociągnął kabelki na kompa i konsolkę?
bo rozumiem że jedyna opłata jaką bym poniósł za dzielenie neta to ta za wynajęcie routera?

A jaki router możecie mi polecić?

I jeszcze takie coś... w instrukcji PS3 piszę że konsolka jest zgodna ze standardami sieciowymi : 10BASE-T 100BASE-TX i 1000BASE-T. To są podstawowe kabelki tak?
pytam bo trochę nie w temacie jestem :oops:
instalator to ze sobą będzie miał? takie właśnie jak wyżej?

a czy ktoś z Sosnowca lub okolic może się wypowiedzieć na temat jakości usług UPC?
bo przeglądając inne tematy widzę że są pewne problemy, np. zanik sygnału w godzinach nocnych.
dzięki wszystkim za pomoc :)
 
 
Marek 
Moderator



Pomógł: 241 razy
Dołączył: 29 Lis 2004
Posty: 7120
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 15-04-2009, 16:41   

Cytat:
I jeszcze takie coś... w instrukcji PS3 piszę że konsolka jest zgodna ze standardami sieciowymi : 10BASE-T 100BASE-TX i 1000BASE-T. To są podstawowe kabelki tak?
Tak to standardowa skrętka.
Cytat:
instalator to ze sobą będzie miał? takie właśnie jak wyżej?
Będzie miał ale najprawdopodobniej tylko 1, resztę musisz sobie załatwić we własnym zakresie.
  marekd@jabberpl.org
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: