Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Play BOX TV
Autor Wiadomość
Pająk 
easy master

Wysłany: 21-05-2025, 10:41   

seven of nine napisał/a:
Hej, czy ktos może pomoc w tej sprawie? W jednym pokoju mam dekoder play, w drugim komp stacjonarny i modem Compal. Kiedy ogladam tv na komputerze, w dugim pokoju na dekoderze play wyskkuje komunikat, że nie mam polaczenia z netem i jest bark tv. Jak to mozlwie? Czy powinnam wymienić modem. Pomocy!! tak jest bardzo czesto.

Najpierw bym poresetował wszystkie urządzenia (modem, router, dekoder), a generalnie to najlepiej dekoder podłączyć kablem ethernet. ;)

Generalnie wygląda to na słabe połączenie dekodera z netem, bo sama możliwość oglądania jednocześnie na dekoderze i w aplikacji lub na stronie Play Now się "należy" (Play na to pozwala).

seven of nine 
ultra master

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 21-05-2025, 13:46   

Pająk napisał/a:
seven of nine napisał/a:
Hej, czy ktos może pomoc w tej sprawie? W jednym pokoju mam dekoder play, w drugim komp stacjonarny i modem Compal. Kiedy ogladam tv na komputerze, w dugim pokoju na dekoderze play wyskkuje komunikat, że nie mam polaczenia z netem i jest bark tv. Jak to mozlwie? Czy powinnam wymienić modem. Pomocy!! tak jest bardzo czesto.

Najpierw bym poresetował wszystkie urządzenia (modem, router, dekoder), a generalnie to najlepiej dekoder podłączyć kablem ethernet. ;)

Generalnie wygląda to na słabe połączenie dekodera z netem, bo sama możliwość oglądania jednocześnie na dekoderze i w aplikacji lub na stronie Play Now się "należy" (Play na to pozwala).

Zadzwoniłam do Play, zgłosiłam problem. Stwierdzono, ze Compal ma się świetnie, natomiast wysla mi nowy dekoder gdyz ten szwankuje.

seven of nine 
ultra master

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 21-05-2025, 14:10   

ozon napisał/a:
Od soboty mam nową wersję aplikacji nr 3.5.3 , miało być lepiej a wyszło gorzej :neutral:
Na plus: "Moja lista kanałów" mogę dołożyć ponad 100 i na razie trzyma się. Na minus: po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość, wydaje mi się także, że jakość obrazu się trochę pogorszyła oraz gorszy od poprzedniego wygląd całego menu.

Na 5 G mam tylko Play Box, reszta leci na 2,4. Czy powinnam przenieść Boxa na 2, 4?

Pająk 
easy master

Wysłany: 21-05-2025, 16:00   

seven of nine napisał/a:
ozon napisał/a:
Od soboty mam nową wersję aplikacji nr 3.5.3 , miało być lepiej a wyszło gorzej :neutral:
Na plus: "Moja lista kanałów" mogę dołożyć ponad 100 i na razie trzyma się. Na minus: po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość, wydaje mi się także, że jakość obrazu się trochę pogorszyła oraz gorszy od poprzedniego wygląd całego menu.

Na 5 G mam tylko Play Box, reszta leci na 2,4. Czy powinnam przenieść Boxa na 2, 4?

Jak już musisz po WiFi go łączyć, to zdecydowanie tak, bo on i tak nie wykorzysta pełnej prędkości 5 Ghz, a 2,4 jest stabilniejsze i ma większy zasięg.

kane11 
easy master

Wysłany: 21-05-2025, 20:27   

Jak zwykle aktualizacja do d**, ale czego można się spodziewać od Play. Jakość rzeczywiście lekko uległą pogorszeniu, chyba chcieli przez to przyśpieszyć przełączanie kanałów. Czy też u was od ostatniej aktualizacji tego badziewia Youtube wam się zacina? [/code]
  kane11

Pająk 
easy master

Wysłany: 22-05-2025, 01:12   

Po dokładniejszym przyjrzeniu się stwierdzam, że faktycznie jakość jest gorsza. Jakby większa kompresja obrazu jest, lub zmieniony algorytm kompresji. :?

Wjt222 
Klikacz

Wysłany: 26-05-2025, 13:23   

Jeśli mam Horizon to mogę sobie kupić używany Play Box TV i podłączyć go kablem antenowym? Będzie to działać?

Awalon 
Klikacz

Wysłany: 26-05-2025, 21:51   

Pająk napisał/a:
Po dokładniejszym przyjrzeniu się stwierdzam, że faktycznie jakość jest gorsza. Jakby większa kompresja obrazu jest, lub zmieniony algorytm kompresji. :?
nie zauważyłem różnicy po za tym że lista szybciej się przewija już jest nowsza wersja aplikacji 3.5.5

Pająk 
easy master

Wysłany: 26-05-2025, 23:57   

Awalon napisał/a:
Pająk napisał/a:
nie zauważyłem różnicy po za tym że lista szybciej się przewija już jest nowsza wersja aplikacji 3.5.5

Ja mam ciągle 3.5.3 jeszcze.

ozon 
Klikacz

Wysłany: 30-05-2025, 09:39   

Od wczoraj mam aktualizację do 3.5.5 która nic nie wnosi (przynajmniej u mnie).Na dzień dobry rozsypała się "Moja lista kanałów",
ustawiłem jeszcze raz do 200 i zobaczymy na jak długo.W dalszym ciągu po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość.Jakość obrazu też nie uległa poprawie.
Pytanie do innych forumowiczów: mam wersję dekodera 4A i może to powoduję powyższe usterki ? Wiem, że jest wersja 4B, ktoś ma taki dekoder ? jak działa?

Pająk 
easy master

Wysłany: 30-05-2025, 14:21   

ozon napisał/a:
Od wczoraj mam aktualizację do 3.5.5 która nic nie wnosi (przynajmniej u mnie).Na dzień dobry rozsypała się "Moja lista kanałów",
ustawiłem jeszcze raz do 200 i zobaczymy na jak długo.W dalszym ciągu po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość.Jakość obrazu też nie uległa poprawie.
Pytanie do innych forumowiczów: mam wersję dekodera 4A i może to powoduję powyższe usterki ? Wiem, że jest wersja 4B, ktoś ma taki dekoder ? jak działa?

Ad.1) Potwierdzam - też mi wczoraj weszła wersja 3.5.5 i też bez zmian, tyle tylko że mi się lista nie rozsypała, ale ja nie mam tam więcej niż 100 kanałów.

Ad.2) A przypomnij mi, czy 4A to SDMC, a 4B to KAON, czy odwrotnie? Bo ja mam SDMC.

Różnice chyba polegają na tym, że SDMC było dawane byłym UPC na wymianę, a KAONy są dla "natywnych" Playowiczów i tam można przez dekoder zmieniać pakiety (dokupować do abonamentu np. Canal+ itd).

ozon 
Klikacz

Wysłany: 30-05-2025, 15:34   

Pająk napisał/a:
ozon napisał/a:

Ad.1) Potwierdzam - też mi wczoraj weszła wersja 3.5.5 i też bez zmian, tyle tylko że mi się lista nie rozsypała, ale ja nie mam tam więcej niż 100 kanałów.

Ad.2) A przypomnij mi, czy 4A to SDMC, a 4B to KAON, czy odwrotnie? Bo ja mam SDMC.

Różnice chyba polegają na tym, że SDMC było dawane byłym UPC na wymianę, a KAONy są dla "natywnych" Playowiczów i tam można przez dekoder zmieniać pakiety (dokupować do abonamentu np. Canal+ itd).
4A to SDMC i zgadza się jestem po "dobrowolnej" wymianie dekodera

humbak2 
easy master

Wysłany: 31-05-2025, 12:37   

Nie do końca jest tak jak piszecie. Jestem też byłym UPC i po "dobrowolnej" wymianie dekodera ale dostałem 4B KAON. Mam zakładkę w menu "PAKIETY" ale po kliknięciu w to pisze że "COŚ POSZŁO NIE TAK " spróbuj ponownie. Co do listy ulubionych po aktualizacji dodałem parę ponad 100 i jak na razie trzyma a co do działania to jest tak samo , obraz stabilizuje się po około 30 sek.

ozon 
Klikacz

Wysłany: 31-05-2025, 14:58   

humbak2 napisał/a:
Nie do końca jest tak jak piszecie. Jestem też byłym UPC i po "dobrowolnej" wymianie dekodera ale dostałem 4B KAON. Mam zakładkę w menu "PAKIETY" ale po kliknięciu w to pisze że "COŚ POSZŁO NIE TAK " spróbuj ponownie. Co do listy ulubionych po aktualizacji dodałem parę ponad 100 i jak na razie trzyma a co do działania to jest tak samo , obraz stabilizuje się po około 30 sek.

U mnie w 4A SDMC jest dokładnie tak samo jeśli chodzi o zakładkę "PAKIETY". Stabilizacja obrazu po ok.30 sek. jest dla mnie nie do przyjęcia. Listę ulubionych testuję, ustawiłem równo 200 kanałów i jak na razie trzyma się.Wniosek jest taki, że wersja 4A czy 4B nie ma znaczenia, po prostu oprogramowanie jest delikatnie mówiąc niedopracowane.Pomijam już takie błędy jak jednosekundowe info o braku internetu czy średnio raz w tygodniu samoczynne wyciszanie się dekodera (pilot sparowany z telewizorem). Ciekawe jak długo jeszcze potrwa to testowanie cierpliwości klientów Play.

stivi 
ultra master

Wysłany: 01-06-2025, 06:28   

Jestem na bezterminowej jako UPC u mnie po aktualizacji uniemożliwiają przewijanie Eurosport 1 do przodu natomiast Eurosport 2 nadal można ..chciałem wczoraj trochę tenisa na szybko przejrzeć i się zdziwiłem....
  stivi

Odpowiedz do tematu