|
Play BOX TV |
| Autor |
Wiadomość |
Pająk
easy master

|
Wysłany: 21-05-2025, 10:41
|
|
|
| seven of nine napisał/a: | | Hej, czy ktos może pomoc w tej sprawie? W jednym pokoju mam dekoder play, w drugim komp stacjonarny i modem Compal. Kiedy ogladam tv na komputerze, w dugim pokoju na dekoderze play wyskkuje komunikat, że nie mam polaczenia z netem i jest bark tv. Jak to mozlwie? Czy powinnam wymienić modem. Pomocy!! tak jest bardzo czesto. |
Najpierw bym poresetował wszystkie urządzenia (modem, router, dekoder), a generalnie to najlepiej dekoder podłączyć kablem ethernet.
Generalnie wygląda to na słabe połączenie dekodera z netem, bo sama możliwość oglądania jednocześnie na dekoderze i w aplikacji lub na stronie Play Now się "należy" (Play na to pozwala). |
|
|
|
 |
seven of nine
ultra master

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 24 Mar 2008 Posty: 1358 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 21-05-2025, 13:46
|
|
|
| Pająk napisał/a: | | seven of nine napisał/a: | | Hej, czy ktos może pomoc w tej sprawie? W jednym pokoju mam dekoder play, w drugim komp stacjonarny i modem Compal. Kiedy ogladam tv na komputerze, w dugim pokoju na dekoderze play wyskkuje komunikat, że nie mam polaczenia z netem i jest bark tv. Jak to mozlwie? Czy powinnam wymienić modem. Pomocy!! tak jest bardzo czesto. |
Najpierw bym poresetował wszystkie urządzenia (modem, router, dekoder), a generalnie to najlepiej dekoder podłączyć kablem ethernet.
Generalnie wygląda to na słabe połączenie dekodera z netem, bo sama możliwość oglądania jednocześnie na dekoderze i w aplikacji lub na stronie Play Now się "należy" (Play na to pozwala). |
Zadzwoniłam do Play, zgłosiłam problem. Stwierdzono, ze Compal ma się świetnie, natomiast wysla mi nowy dekoder gdyz ten szwankuje. |
|
|
|
 |
seven of nine
ultra master

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 24 Mar 2008 Posty: 1358 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 21-05-2025, 14:10
|
|
|
| ozon napisał/a: | Od soboty mam nową wersję aplikacji nr 3.5.3 , miało być lepiej a wyszło gorzej
Na plus: "Moja lista kanałów" mogę dołożyć ponad 100 i na razie trzyma się. Na minus: po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość, wydaje mi się także, że jakość obrazu się trochę pogorszyła oraz gorszy od poprzedniego wygląd całego menu. |
Na 5 G mam tylko Play Box, reszta leci na 2,4. Czy powinnam przenieść Boxa na 2, 4? |
|
|
|
 |
Pająk
easy master

|
Wysłany: 21-05-2025, 16:00
|
|
|
| seven of nine napisał/a: | | ozon napisał/a: | Od soboty mam nową wersję aplikacji nr 3.5.3 , miało być lepiej a wyszło gorzej
Na plus: "Moja lista kanałów" mogę dołożyć ponad 100 i na razie trzyma się. Na minus: po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość, wydaje mi się także, że jakość obrazu się trochę pogorszyła oraz gorszy od poprzedniego wygląd całego menu. |
Na 5 G mam tylko Play Box, reszta leci na 2,4. Czy powinnam przenieść Boxa na 2, 4? |
Jak już musisz po WiFi go łączyć, to zdecydowanie tak, bo on i tak nie wykorzysta pełnej prędkości 5 Ghz, a 2,4 jest stabilniejsze i ma większy zasięg. |
|
|
|
 |
kane11
easy master

|
Wysłany: 21-05-2025, 20:27
|
|
|
| Jak zwykle aktualizacja do d**, ale czego można się spodziewać od Play. Jakość rzeczywiście lekko uległą pogorszeniu, chyba chcieli przez to przyśpieszyć przełączanie kanałów. Czy też u was od ostatniej aktualizacji tego badziewia Youtube wam się zacina? [/code] |
|
|
|
 |
Pająk
easy master

|
Wysłany: 22-05-2025, 01:12
|
|
|
Po dokładniejszym przyjrzeniu się stwierdzam, że faktycznie jakość jest gorsza. Jakby większa kompresja obrazu jest, lub zmieniony algorytm kompresji. |
|
|
|
 |
Wjt222
Klikacz
|
Wysłany: 26-05-2025, 13:23
|
|
|
| Jeśli mam Horizon to mogę sobie kupić używany Play Box TV i podłączyć go kablem antenowym? Będzie to działać? |
|
|
|
 |
Awalon
Klikacz
|
Wysłany: 26-05-2025, 21:51
|
|
|
| Pająk napisał/a: | Po dokładniejszym przyjrzeniu się stwierdzam, że faktycznie jakość jest gorsza. Jakby większa kompresja obrazu jest, lub zmieniony algorytm kompresji. | nie zauważyłem różnicy po za tym że lista szybciej się przewija już jest nowsza wersja aplikacji 3.5.5 |
|
|
|
 |
Pająk
easy master

|
Wysłany: 26-05-2025, 23:57
|
|
|
| Awalon napisał/a: | | Pająk napisał/a: | Po dokładniejszym przyjrzeniu się stwierdzam, że faktycznie jakość jest gorsza. Jakby większa kompresja obrazu jest, lub zmieniony algorytm kompresji. | nie zauważyłem różnicy po za tym że lista szybciej się przewija już jest nowsza wersja aplikacji 3.5.5 |
Ja mam ciągle 3.5.3 jeszcze. |
|
|
|
 |
ozon
Klikacz
|
Wysłany: 30-05-2025, 09:39
|
|
|
Od wczoraj mam aktualizację do 3.5.5 która nic nie wnosi (przynajmniej u mnie).Na dzień dobry rozsypała się "Moja lista kanałów",
ustawiłem jeszcze raz do 200 i zobaczymy na jak długo.W dalszym ciągu po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość.Jakość obrazu też nie uległa poprawie.
Pytanie do innych forumowiczów: mam wersję dekodera 4A i może to powoduję powyższe usterki ? Wiem, że jest wersja 4B, ktoś ma taki dekoder ? jak działa? |
|
|
|
 |
Pająk
easy master

|
Wysłany: 30-05-2025, 14:21
|
|
|
| ozon napisał/a: | Od wczoraj mam aktualizację do 3.5.5 która nic nie wnosi (przynajmniej u mnie).Na dzień dobry rozsypała się "Moja lista kanałów",
ustawiłem jeszcze raz do 200 i zobaczymy na jak długo.W dalszym ciągu po włączeniu dekoder potrzebuje ok.30 sek aby zaskoczyła prawidłowa rozdzielczość.Jakość obrazu też nie uległa poprawie.
Pytanie do innych forumowiczów: mam wersję dekodera 4A i może to powoduję powyższe usterki ? Wiem, że jest wersja 4B, ktoś ma taki dekoder ? jak działa? |
Ad.1) Potwierdzam - też mi wczoraj weszła wersja 3.5.5 i też bez zmian, tyle tylko że mi się lista nie rozsypała, ale ja nie mam tam więcej niż 100 kanałów.
Ad.2) A przypomnij mi, czy 4A to SDMC, a 4B to KAON, czy odwrotnie? Bo ja mam SDMC.
Różnice chyba polegają na tym, że SDMC było dawane byłym UPC na wymianę, a KAONy są dla "natywnych" Playowiczów i tam można przez dekoder zmieniać pakiety (dokupować do abonamentu np. Canal+ itd). |
|
|
|
 |
ozon
Klikacz
|
Wysłany: 30-05-2025, 15:34
|
|
|
| Pająk napisał/a: | | ozon napisał/a: | Od wczoraj mam aktualizację do 3.5.5 która nic nie wnosi (przynajmniej u mnie).Na dzień dobry rozsypała się "Moja lista kanałów",
Ad.1) Potwierdzam - też mi wczoraj weszła wersja 3.5.5 i też bez zmian, tyle tylko że mi się lista nie rozsypała, ale ja nie mam tam więcej niż 100 kanałów.
Ad.2) A przypomnij mi, czy 4A to SDMC, a 4B to KAON, czy odwrotnie? Bo ja mam SDMC.
Różnice chyba polegają na tym, że SDMC było dawane byłym UPC na wymianę, a KAONy są dla "natywnych" Playowiczów i tam można przez dekoder zmieniać pakiety (dokupować do abonamentu np. Canal+ itd). | 4A to SDMC i zgadza się jestem po "dobrowolnej" wymianie dekodera |
|
|
|
 |
humbak2
easy master
|
Wysłany: 31-05-2025, 12:37
|
|
|
| Nie do końca jest tak jak piszecie. Jestem też byłym UPC i po "dobrowolnej" wymianie dekodera ale dostałem 4B KAON. Mam zakładkę w menu "PAKIETY" ale po kliknięciu w to pisze że "COŚ POSZŁO NIE TAK " spróbuj ponownie. Co do listy ulubionych po aktualizacji dodałem parę ponad 100 i jak na razie trzyma a co do działania to jest tak samo , obraz stabilizuje się po około 30 sek. |
|
|
|
 |
ozon
Klikacz
|
Wysłany: 31-05-2025, 14:58
|
|
|
| humbak2 napisał/a: | | Nie do końca jest tak jak piszecie. Jestem też byłym UPC i po "dobrowolnej" wymianie dekodera ale dostałem 4B KAON. Mam zakładkę w menu "PAKIETY" ale po kliknięciu w to pisze że "COŚ POSZŁO NIE TAK " spróbuj ponownie. Co do listy ulubionych po aktualizacji dodałem parę ponad 100 i jak na razie trzyma a co do działania to jest tak samo , obraz stabilizuje się po około 30 sek. |
U mnie w 4A SDMC jest dokładnie tak samo jeśli chodzi o zakładkę "PAKIETY". Stabilizacja obrazu po ok.30 sek. jest dla mnie nie do przyjęcia. Listę ulubionych testuję, ustawiłem równo 200 kanałów i jak na razie trzyma się.Wniosek jest taki, że wersja 4A czy 4B nie ma znaczenia, po prostu oprogramowanie jest delikatnie mówiąc niedopracowane.Pomijam już takie błędy jak jednosekundowe info o braku internetu czy średnio raz w tygodniu samoczynne wyciszanie się dekodera (pilot sparowany z telewizorem). Ciekawe jak długo jeszcze potrwa to testowanie cierpliwości klientów Play. |
|
|
|
 |
stivi
ultra master
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2009 Posty: 1149 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 01-06-2025, 06:28
|
|
|
| Jestem na bezterminowej jako UPC u mnie po aktualizacji uniemożliwiają przewijanie Eurosport 1 do przodu natomiast Eurosport 2 nadal można ..chciałem wczoraj trochę tenisa na szybko przejrzeć i się zdziwiłem.... |
|
|
|
 |
|
|