Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Orange Światłowód vs Netia HFC
Autor Wiadomość
piotrek2206 
Klikacz

Wysłany: 06-06-2024, 10:10   Orange Światłowód vs Netia HFC

Panowie prośba o pomoc. W moim miejscu zamieszkania (Kraków) usługi świadczą miedzy innymi Netia i Orange.

Orange z tego co rozmawiałem z konsultantką świadczy usługe światłowodu do samego mieszkania - max przepustowość 2GBit/s download 600Mbit/s upload Netia idzie światłowodem do budynku i później koncentrykiem do mieszkania (sieć odziedziczona po Aster/UPC - max prędkość 1GBit/s download i co ciekawe 300MBit/s upload (albo gość nie ogarniał - bo myślałem że upload max 60MBit wtedy).

1. Co wybrać. Nie mam zdania nt. Orange - ale światłowód wydaje się chyba lepszy. Z kolei o Netii czytałem trochę dobrego - lepszy routing itd. Jak to wygląda w Orange? Czy lepiej iść w światłowód Orange czy HFC netii?

2. O ile w Netii z tego co rozmawiałem z konsultantem nie ma problemu z osobnym modemem to jak gadałem z babeczką w Orange to chyba nie ogarniała o co chodzi bo jakoś ciężko szło wydębnienie od nich samego ONT. Mówi że na etapie rozmowy z monterem ewentualnie można coś dogadać bo oni dają Router. Jak od nich wydębić sam ONT i router osobno - tak żeby to w zleceniu uwzględnili już - mówiłem, że punkt dostępu WIFI chce mieć w innym pomieszczeniu niż przyłączenie do światłowodu, ale coś nie podziałało - zmienić konsultanta?

3.Mam jeszcze możłiwość światłowodu od tmobile lepiej/gorzej niż Orange?
Ostatnio zmieniony przez piotrek2206 06-06-2024, 10:40, w całości zmieniany 1 raz  

sent1nel 
easy master

Wysłany: 06-06-2024, 10:15   

Netii nie polecam. Miałem tydzień i zrezygnowałem. Ogólnie internet działa lepiej jak w UPC ale problem w tym, że ciągle są jakieś awarie. U nas w ciągu pierwszego tygodnia miałem dwie :) Zostałem z UPC ale rozważam sam podpięcie się do Orange bo potrzebuję internet do pracy w domu a UPC dzielę z żoną i jak to tego dojdą dzieci to nie wyrabia. Sam chętnie dowiedział bym się o stabilności tego internetu bo nie mam doświadczenia.

SuperGod 
plus master

Wysłany: 06-06-2024, 15:21   

@piotrek2206
Napisz do czego będziesz głownie używał Neta
Pewnie na Twoim miejscu brałbym Orange, ale jeśli jesteś graczem, to Netia.
Przy czym Upload może mieć znaczenie dla Ciebie, musisz się określić.
A co do HFC w Netia, kolega z Krakowa 100dni uptime, byłoby więcej, ale musiał prąd odłączyć.
ZERO problemów.
HFC może działać różnie zależnie od regionu, a nie, że od razu Netia jest wszędzie be, bo to nieprawda.

piotrek2206 
Klikacz

Wysłany: 06-06-2024, 15:48   

Gry multi plus ewentualnie serwerek gry na swoim NAS jeżeli uda mi się ogarnać stałe publiczne IP.
Torrenty z prywatnych trackerów - tutaj ważny bardziej upload, ale bez przesady aż tak mi nie zależy - gdyby Netia faktycznie oferowała te 300mbit uploadu to wystarczy mi z nawiązką (ale ktoś jest w stanie to potwierdzić, że jak dochodzą na koncentryku do mieszkania to jest możliwa taka prędkość upload?
Praca zdalna - spotkania na teams itd (tutaj ważna niska awaryjność ale też bez przesady w końcu internet mobilny też istnieje).

Ewidentnie bardziej zależy mi na jakości połączenia do serwerów niż czysto na prędkości. Boje się też, że wieczorami jak wszysci sąsiedzi będą korzystać, może ta jakość spadać przy technologii oferowanej przez Netie. Czy moje obawy są słuszne?

Jest jeszcze:
Plus - chyba na infrastrukturze Netii też koncentryk do mieszkania
Play - też światłowód nie idzie do mieszkania

Generalnei wychodzi że

Netia która niby mówi o tych 300 mbit upload - będę jeszcze jutro z gościem gadał to zapytam czy w umowie to będę miał wpisane w cenie 65 zł z telewizją

Albo orange i ich dziwny routing - ale światłowód do mieszkania cena około 100 zł.

piotrek2206 
Klikacz

Wysłany: 06-06-2024, 19:39   

Znalazłem sobie jeszcze wzory umów Netii i jak byk stoi że max 60mbit. No chyba że gość nie wie o czym mówi i jest to ETTH

MAX 1000 (ETTH / PON / BSA) * (**)
1000 Mbps / 300 Mbps
640 Mbps / 210 Mbps
180 Mbps / 60 Mbps

MAX 1000 HFC *
1000 Mbps / 60 Mbps
540 Mbps / 36 Mbps
180 Mbps / 12 Mbps

1 prędkość max
2 predkość zwykle dostępna
3 predkość minimalna

Ale mówił że koncentryk do mieszkania więc raczej HFC i ścieme wali z tym uploadem.

markmas 
Klikacz

Wysłany: 06-06-2024, 21:54   

Od 23.04 jestem podpięty pod Netię. 1000/60 FTH (Warszawa) + stałe IP. Od tamtego momentu łącze cały czas 820-940/60 Mbs. Jeden raz nastąpił restart z powodu awarii prądu w całej dzielnicy. Obecny uptime 17 dni, CM Error Codewords 0/0.
Teams, VPN, DNS, inne latają bez pudła :)
  markmas

piotrek2206 
Klikacz

Wysłany: 06-06-2024, 22:44   

Masz światłowód do mieszkania i tylko 60mbit uploadu? Dlaczego tak? Generalnie gdybym miał światłowód do mieszkania z Netii to bym sie nawet nie zastanawiał. Ale w bloku jest niestety koncentrykiem rozprowadzony internet do mieszkań.

SuperGod 
plus master

Wysłany: 07-06-2024, 12:19   

@piotrek2206
On ma na pewno HFC ;)
Jeśli wystarczy Ci ~60Mbit upload i grasz, to Netia.
W Netia możesz kupić stały adres IP, ale nie musisz, publiczny z DDNS też pewnie Ci wystarczy.

markmas 
Klikacz

Wysłany: 07-06-2024, 21:48   

Dokładnie - na pewno ma HFC :) hybrid fibre - coaxial. Światełko do bloku, a dalej po drucie.

wystarcza mi 60Mbs up.
  markmas

piotrek2206 
Klikacz

Wysłany: 08-06-2024, 09:10   

Ok przekonaliście biore w poniedziałek Netie :) Dam znać jak się sprawuje na wypadek jak by ktoś też się zastanawiał.

splinter 
light master

Wysłany: 09-06-2024, 09:15   

piotrek2206 napisał/a:
Ok przekonaliście biore w poniedziałek Netie :) Dam znać jak się sprawuje na wypadek jak by ktoś też się zastanawiał.

ja mam netie na światłowodzie podłączony do aż do mieszkania i wszystko cacy działa a awarii to można powiedzieć w ogóle nie ma.

piotrek2206 
Klikacz

Wysłany: 09-06-2024, 22:47   

Da sie od nich wziac jakis modem w sieci hfc czy tylko modemoroutery maja? Wole dzialac na swoim sprzecie.

splinter 
light master

Wysłany: 10-06-2024, 06:32   

ja mam taki od nich sprzęt https://www.netia.pl/pl/i...ce&int=internet i dzwonisz do nich i ci przestawiają na tryb bridge ale jeszcze musisz mieć do PPoE login i hasło bo bez tego nie będziesz miał neta. A internet mam 1 Gb/s w technologi pon. A jeszcze sobie popatrz na tej stronie kto dostępny jest w twojej lokalizacji https://internet.gov.pl/

splinter 
light master

Wysłany: 10-06-2024, 06:39   

orange też ma dobry net i do do mieszkania podłączają swiatłowód

piotyc 
light master

Wysłany: 10-06-2024, 10:29   

splinter napisał/a:
orange też ma dobry net i do do mieszkania podłączają swiatłowód

Tylko że w Orange nie włączą Tobie trybu bridge.

Odpowiedz do tematu