Nowa sieć w mieszkaniu, obecnie pod UPC |
Autor |
Wiadomość |
siwyyy77
classic master
|
Wysłany: 13-05-2023, 05:48 Nowa sieć w mieszkaniu, obecnie pod UPC
|
|
|
Stare budownictwo, totalny remont łącznie ze skutą wylewką, za tydzień nowa instalacja częściowo będzie pod wylewką
Nie mam pomysłu nad siecią.
Wstępny projekt szafka multimedialna z ew switchem jeśli będzie potrzebny nad drzwiami wejściowymi ew w szafie do zabudowy przy drzwiach? co jest lepszym rozwiązaniem?
Czy można ew w takiej szafie zamknąć router czy raczej unikać?
Druga sprawa jaki kabel internetowy wykorzystać i czego unikać? kable będzie kładł elektryk.
Jaki kabel koncentryczny do TV puścić? |
|
|
|
 |
januszmk
plus master
|
Wysłany: 13-05-2023, 11:38
|
|
|
siwyyy77 napisał/a: | Druga sprawa jaki kabel internetowy wykorzystać i czego unikać? kable będzie kładł elektryk. |
ja mam ten: https://www.speckable.pl/...lsoh-corning-3m i mogę polecić, mam nim polaczenie 10gbps pomiedzy switchami.
siwyyy77 napisał/a: | Czy można ew w takiej szafie zamknąć router czy raczej unikać? |
jak zrobisz duza na tyle szafke to czemu nie? a czemu tylko z switchem? pierwsze polaczenie od ISP powinno byc z routerem, nie z switchem. zrob 2x kabel do kazdego pokoju zakonczony gniazdkiem i szafke ktora zmiesci i router i ew switch |
|
|
|
 |
grzech1991
plus master
|
Wysłany: 13-05-2023, 15:52
|
|
|
kładziesz unifi, switch US-24 z poe, do tego coś na sufit
Szafa rack ścienna, do tego półki pewnie jakieś i dajesz do szafy. To wszystko, reszta to rozprowadzenie na keystone. |
|
|
|
 |
adrjannn
light master
|
Wysłany: 14-05-2023, 15:08
|
|
|
Poleciałbym kłaść kabel Triset 113. Kabel minimum 6A np firmy Madex (mają faktycznie miedź). I kable najlepiej kłaść w peszlach, abyś mógł za kilka/naście lat spokojnie wymienić (grubość np 16mm).
Elektryk i kładzenie instalacji telekomunikacyjnej nie wróży dobrze...
Najlepiej w szafie do zabudowy, są szafki z dziurami (wentylowane), wtedy można tam umieścić routera i switcha.
PS: Weź od razu większą skrzynkę, u siebie po kilku miesiącach musiałem dokupować drugą skrzynkę, bo w jednej nie zmieściło mi się wszystko
Lepiej mieć zapas niż go nie mieć. |
|
 |
|