Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie gniazdo kupić??
Autor Wiadomość
kawola223kawola 
Klikacz

Dołączył: 03 Lip 2015
Posty: 14
Wysłany: 30-01-2022, 15:34   Jakie gniazdo kupić??

witajcie

po zrobieniu remontu mieszkania i zamontowaniu kabla przyszedł czas na zamontowanie odpowiedniego gniazdka...

jakie gniazdko wybrać żeby było ok? bo w poniższym katalogu jest ich pełno, a ja nie do końca wiem które będzie odpowiednie

na allegro łatwo odnajdziemy firmę i serię włączników:
Asfora Schneider Electric

są różne przelotowe / końcowe .. 1dB 4dB 8dB .. itd..

chodzi o podłączenie gniazdka tylko w jednym pokoju na całe mieszkanie .
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 333
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2022, 21:19   

Co ma być do niego podłączone?
_________________
 
 
kawola223kawola 
Klikacz

Dołączył: 03 Lip 2015
Posty: 14
Wysłany: 31-01-2022, 08:56   

Kabel triset mam poprowadzony z klatki schodowej do gniazdka..

zakładam że z gniazdka będzie szedł kabel do horizona lub innego urządzenia które da upc..
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2665
Wysłany: 31-01-2022, 11:13   

Jeśli kablówka to zwykłe gniazdo z wtykiem f.
_________________
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 333
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-01-2022, 12:31   

kawola223kawola napisał/a:
Kabel triset mam poprowadzony z klatki schodowej do gniazdka..
zakładam że z gniazdka będzie szedł kabel do horizona lub innego urządzenia które da upc..

Aby uniknąć dyskusji z instalatorem UPC oraz uszkodzenia sprzętu w tym telewizora w wyniku przepięć np. podczas burzy lub uszkodzenia sprzętu u innego użytkownika sieci kablowej, a wynikających z braku izolacji galwanicznej w gniazdkach, proponuje stosować dobrej jakości gniazda używane w sieciach kablowych np. Telmor GMDF-353 (z zabezpieczeniem przepięciowym i izolacją galwaniczną) lub GMF-353 bez izolacji galwanicznej i zabezpieczenia przepięciowego.
Obydwa warianty gniazda mają typowe tłumienie odbioru 4,5 dB odbioru oraz dwa wyjścia TV oraz danych DATA (Internet).

Tak czy inaczej, jeśli gniazdo nie będzie odpowiadać instalatorowi i standardom UPC założy swoje.
Takie są formalne zasady instalacji usługi UPC.
Przy gnieździe Telmora nie powinno być problemu niedawno były używane przez instalatorów UPC.
UPC aktualnie tnąc koszty instaluje jednie splittery/rozgałęziacze bez zabezpieczeń przepięciowych i izolacji galwanicznej.
Teoretycznie sprzęt UPC czyli modemy, routery oraz odbiorniki kablowe mają zabezpieczenia przeciwprzepięciowe od strony sieci kablowej,
ale jeśli na masie urządzenia UPC od strony sieci kablowej pojawi się napięcie, to poprzez kable np. HDMI pojawi się ono również na telewizorze i na jego masie.
Port HDMI zazwyczaj w konstrukcji telewizora jest podłączony bezpośrednio z procesorem telewizora, a jest interfejsem nisko napięciowym więc do uszkodzenia
procesora już niedaleko.
Gniazdo z izolacją GMDF-353 to koszt ~50 zł a nowego sprzęt a/v ...?
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2665
Wysłany: 31-01-2022, 20:32   

Orion, Niestety, ale te gniazda nie są już zgodne z nowym wersjami Docsis.
_________________
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 333
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-01-2022, 21:23   

Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego pasywny element sieci ze zgodnością z DOCSIS 3.1?
Aktualnie UPC wykorzystuje maksymalnie 24 kanały DS, 8 kanałów UP i do tego nie w każdej lokalizacji. Nawet dla usługi biznes 1 Gb/s z Giga Connect Box.
UPC ma taki syf w sieci, że nigdy nie wykorzysta 32 kanałów DS co za tym idzie nie wyjdzie z zakresem częstotliwości powyżej 1 GHz.
Marzeniem architektów sieci UPC jest przejście w sieci na DOCSIS 3.1 z 32 kanałami DS ale do tego daleka droga. W związku z tym zaproponowane gniazda jeszcze przez długi czas będą nadawać się do obsługi aktualnych usług UPC.

Wracając do propozycji zylx instalacji zwykłego gniazda z marketu, to jest ona bez sensu.
Instalator UPC na 200 % wymieni takie gniazdo na zgodne z akcesoriami instalacyjnymi UPC.
Zgodnie z wytycznym UPC jako zakończenie abonenckie zainstaluje najtańszy splitter fimy Teleste.

Zylx gniazdo Telmor nie ma związku z wersją standardu DOCSIS, a jedynie z zakresem częstotliwości możliwych do wykorzystania w kablu.
Jak już napisałem, UPC marzy o wykorzystaniu częstotliwości w kablu powyżej 1 GHz dla DOCSIS 3.1 ale prędzej przejdą na światłowód niż osiągną parametry w kablu koncentrycznym umożliwiające taką konfigurację sieci.

Znalezione w sieci: http://palant.dg-net.pl/~...talatoraUPC.pdf
Jakie kiedyś były wymagane standardy instalacji usług w UPC, a jakie są teraz każdy z abonentów wie najlepiej.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2665
Wysłany: 31-01-2022, 22:24   

Orion, UPC obecnie wymaga by wszystkie urządzenia w sieci zapewniały pasmo przynajmniej do 1200mhz. Telmory które zaproponowałeś w specyfikacji mają jedynie 1000mhz i SS usuwane przez techników UPC.
Gniazdko o którym pisałem niczym nie różni się od zwykłej beczki, więc nie ma powodu by technik miał z nim jakikolwiek problem. To tylko bardziej estetyczne zakończenie kabla.
_________________
 
 
Orion 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 03 Lis 2007
Posty: 333
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-02-2022, 17:37   

Czyli najlepiej jest zostawić kabel bez zainstalowanego gniazdka, które zamontuje instalator UPC w ramach podłączenia usług.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2665
Wysłany: 01-02-2022, 17:38   

Orion, Instalator nic nie zainstaluje. Da spliter tylko jeśli będzie potrzebny. Zwróć uwagę że op pytał o gniazdko podtynkowe to zamocowania w puszce.
_________________
 
 
kawola223kawola 
Klikacz

Dołączył: 03 Lip 2015
Posty: 14
Wysłany: 08-02-2022, 12:39   

zylx, Orion, czy takie bedzie ok?
 
 
kawola223kawola 
Klikacz

Dołączył: 03 Lip 2015
Posty: 14
Wysłany: 08-02-2022, 12:41   

https://allegro.pl/oferta/schneider-asfora-gniazdo-tv-1db-koncowe-eph3200121-11624549170
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2665
Wysłany: 08-02-2022, 13:10   

kawola223kawola, Nie bo będziesz musiał przejściówki stosować, UPC robi wszystko na wtyku f. Będziesz podpinał tylko jeden sprzęt czy będziesz miał oddzielnie dekoder/tv i modem do Internetu?
_________________
 
 
kawola223kawola 
Klikacz

Dołączył: 03 Lip 2015
Posty: 14
Wysłany: 08-02-2022, 13:13   

zakładam źe dadzą mi horizona.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2665
Wysłany: 08-02-2022, 13:24   

kawola223kawola, no to jak tylko horizona to może być gniazdko z wtykiem f, ale horizon jest już dosyć leciwym sprzętem, który już nie jest rozwijany.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 14
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: