Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ubee 3226 / 300Mbps - Brak pełnej prędkości
Autor Wiadomość
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 26-03-2020, 20:19   Ubee 3226 / 300Mbps - Brak pełnej prędkości

Witam. Mam problem mianowicie nie mogę cieszyć się pełną prędkością internetu w zależności od połączenia są różne prędkości:
- Przewodowo ok. 80Mbps
- WiFi 2,4Ghz ok.90-100Mbps
- WiFi 5Ghz ok.200Mbps

Specjalnie kupiłem jeszcze lepszy kabel dla lepszego połączenia tzn. S/FTP Kat.6A i nie przyniosło efektu :cry: co może być przyczyną braku pełnej prędkości ?
Dzięki za pomoc
_________________
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2020, 20:39   

Jak wpinasz kabel sieciowy do Ubee dioda z tyłu powinna zaświecić na zielono, wtedy jest link 1 Gbps. Jeśli świeci na pomarańczowo oznacza 100 Mbps. W komputerze w ustawieniach karty sieciowej sprawdź, czy karta negocjuje 1 Gbps Full Duplex.
 
 
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 26-03-2020, 21:58   

Zuzia, wiesz co prędkość po kablu sprawdzałem na TV bo głównie mi na nim zależy na pełnej prędkości i świeci kolor pomarańczowy a telewizor jest w miarę nowy bo Samsung UE55MU7002. Przy laptopie niestety nie sprawdzę ponieważ nie czyta kabla przy podłączeniu :sad: Jeśli chodzi o WiFi to na 3 urządzeniach max. prędkość to 200Mbps
_________________
 
 
ogromny 
ultra master

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 25 Wrz 2016
Posty: 862
Wysłany: 26-03-2020, 23:44   

boniunio, tv ponoć mają słabsze karty sieciowe do 100Mbps i stąd te 80Mbps. Masz gdzieś w instrukcji od tv jaka karta sieciowa?
_________________
  ogromny
 
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 75
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 27-03-2020, 07:42   

Też kupiłem TV Samsunga i ma kartę sieciową 100 Mbps.
Także nic więcej nie będzie po kablu, jeśli chodzi o TV.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1039
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2020, 15:52   

Po co komu w ogóle w telewizorze więcej jak 100Mb/s? Jak filmy 4k nawet 30Mb/s nie pobierają.
_________________
 
 
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 27-03-2020, 15:58   

ogromny, gabrychu, nie znalazłem jaką TV ma kartę sieciową ale znalazłem w instrukcji taką wzmiankę "telewizor nieobsługuję sieci o prędkości nieprzekraczającej 10Mb/s" oraz "Użyć kabla kategorii 7 (Typu STP) " i teraz pytanie czy jest sens kupować specjalnie ten kabel
_________________
 
 
Zuzia
[Usunięty]

Wysłany: 27-03-2020, 18:23   

boniunio, taki nowoczesny telewizor i tylko 100 Mbps? Dziwne. Ale jeśli rzeczywiście tam jest taka karta to nic nie poradzisz. Jeśli chcesz dalej sprawdzać możesz zmienić kabel na inny. Zrobić reset ustawień i jeśli to możliwe zaktualizować soft w TV.

Kabla nie kupuj, sprawdź na innym, może być ten dodawany do modemu. Jeśli będzie za krótki przenieś modem bliżej (możesz na chwilę odłączyć przewód koncentryczny) i zobacz jaki typ połączenia zostanie wynegocjowany z TV. Jeśli dioda z tyłu modemu nie zaświeci na zielono tylko na pomarańczowo możliwe, że TV obsługuje tylko 100 Mbps.
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1074
Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-03-2020, 20:01   

A przez wifi ile wyciągnie ?
 
 
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 28-03-2020, 10:44   

hsurim,
- Przewodowo ok. 80Mbps
- WiFi 2,4Ghz ok.90-100Mbps
- WiFi 5Ghz ok.200Mbps
_________________
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1074
Skąd: Warszawa
Wysłany: 28-03-2020, 12:00   

Sprawdź jak masz pozajmowane kanały.
Ustaw w routerze najkorzystniejszy dla 5 GHz
Sparuj na 5GHz i będziesz miał spokój.
 
 
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 28-03-2020, 19:32   

Zuzia, hsurim, na WiFi 5Ghz na 3 urządzeniach internet wyciąga max ok.190-200Mb/s
wiem że na WiFi raczej nie możliwe jest wyciągnąć 100% łącza tzn.300Mb/s ale czy można jeszcze coś przyspieszyć ? pozmieniać coś w ustawieniach itp ?
W ustawieniach mam obecnie:
Tryb 802.11 802.11n
Kanał 60-64
Szerokość pasma 20Mhz/40Mhz
a tu zrzut z inSSider:
inSSider
_________________
 
 
Rafal 
Moderator


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 541
Wysłany: 28-03-2020, 19:35   

A jak działa u Ciebie 802.11ac ?


https://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11
 
 
boniunio 
light master

Dołączył: 19 Sty 2016
Posty: 75
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 28-03-2020, 19:39   

Rafal, w ustawieniach mam możliwość ustawienia tylko "mieszane a/n" lub "a" lub "n"
_________________
 
 
Rafal 
Moderator


Pomógł: 14 razy
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 541
Wysłany: 28-03-2020, 19:43   

To nie spodziewałbym się wyższych prędkości w standardzie "N"
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: