Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co kilka dni brak internetu-konieczny reset.
Autor Wiadomość
ar2r 
easy master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 39
Wysłany: 28-12-2020, 23:17   Co kilka dni brak internetu-konieczny reset.

Witam
W mieszkaniu mam Cisco EPC 3925 od UPC połączony kablem z routerem TP-Link WDR 4300.Internet "daje" po wi-fi TP-Link.
Problem polega na tym,że co kilka dni nie mam internetu. "Centrum sieci i udostępniania" w Win7 pokazuje wtedy brak połączenia między Cisco a TP-linkiem.
Pomaga wyciągnięcie wtyczek z kontaktu w Cisco i TP-Linku na ok.30 sekund ale jest to rozwiązanie na kilka dni bo sytuacja się powtarza.
Można cos z tym zrobić?
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 652
Skąd: Gdynia
Wysłany: 29-12-2020, 11:47   

Możesz to zgłosić do UPC, ale wtedy Cisco zostanie wymienione na Compala. Przed zgłoszeniem możesz sprawdzić czy problem nie leży po stronie Twojego routera TP link. W tym celu najlepiej odłącz router i korzystaj z samego modemu lub ewentualnie podłącz jakiś inny router i obserwuj czy problem nadal występuje.
 
 
ar2r 
easy master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 39
Wysłany: 29-12-2020, 19:18   

Karol...niedawno miałem podłączony inny router i było tak samo.Jeśli to ma jakieś znaczenie to drukarka podłączona do TP-Linka po WI-FI działa bezproblemowo.
Do UPC dzwoniłem ale jedyna pomoc jaką uzyskałem to umówienie technika a Cisco wolałbym mimo wszystko zachować(wierzę że jest jednak sprawny)
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 652
Skąd: Gdynia
Wysłany: 29-12-2020, 19:55   

Spróbuj jeszcze wymienić zasilacz do modemu - one nie są trwałe i dość często padają. Niestety możesz to zrobić jedynie na własny koszt, ponieważ technicy już nie serwisują modemów Cisco.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2229
Wysłany: 30-12-2020, 14:53   

Potwierdzam, u mnie za podobne rozłączenia odpowiadał właśnie zasilacz, na którym spadało napięcie.
_________________
 
 
ar2r 
easy master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 39
Wysłany: 30-12-2020, 19:11   

Jak sprawdzić działanie zasilacza?
 
 
grzech1991 
light master

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 88
Wysłany: 30-12-2020, 21:01   

Pewnie oscyloskopem
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1131
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2020, 08:06   

Najzwyczajniej kup nowy - groszowa rzecz.
Tylko zwróć uwagę na to, aby maksymalny prąd zasilacza, był większy od tego, który masz obecnie.

Ewentualnie (jak masz możliwość) pożycz od kogoś, na próbę.
 
 
Breitner 
plus master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Cze 2012
Posty: 520
Wysłany: 31-12-2020, 09:36   

Kupiłem taki, markowy parę lat temu, działa bez najmniejszych zastrzeżeń, wybierz odpowiedni rozmiar wtyczki.
https://zasilaczeonline.pl/zasilacz-impulsowy-15v-1-6a-24w-sys1308-2415-2-1x5-5.html
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2229
Wysłany: 31-12-2020, 11:47   

ar2r napisał/a:
Jak sprawdzić działanie zasilacza?

Ja sprawdziłem multimetrem.
_________________
 
 
ar2r 
easy master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 39
Wysłany: 31-12-2020, 11:54   

zylx...wprawdzie multimetr mam ale kompletnie nie znam się na pomiarach.Mógłbyś tak "łopatologicznie" wyjaśnić jak zrobić taki pomiar?
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 1131
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2020, 12:39   

Skoro są to losowe usterki, to woltomierz może nie wystarczyć.
Oczywiście można ślęczyć nad zasilaczem (z podpiętym miernikiem), ale koniecznie obciążonym, modemem.
 
 
ar2r 
easy master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 39
Wysłany: 31-12-2020, 13:32   

No tak...ślęczenie nad zasilaczem nie wiadomo ile to raczej średnia przyjemność,tym bardziej,że wszystko dzieje się losowo.Chyba pozostanie kupno nowego zasilacza.
A że się tak zapytam z "innej mańki",tylko proszę się nie śmiać-nie znam się.A czy nie można danych TP-Linka wpisać do Cisco?
 
 
taggan 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 367
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-12-2020, 16:48   

Cisco EPC 3925 jest modemorouterem z wifi. Jeżeli nie masz jakiejś specjalnej konfiguracji typu przekierowane porty, DMZ, itd - to można zrezygnować z TP-Linka. Ale o jakichś wybitnych osiągach po wifi zapomnij.
 
 
ar2r 
easy master

Dołączył: 18 Maj 2014
Posty: 39
Wysłany: 31-12-2020, 17:42   

Żadnej specjalnej konfiguracji nie mam tylko tak mi do głowy przyszło,że może da radę rozwiązać problem przez odpowiednie ustawienie Cisco.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: