Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód Orange bez możliwości podłączenia switcha(?)
Autor Wiadomość
gabrychu 
light master

Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 52
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 01-08-2019, 14:11   

Polecam rozwiązanie pawelb, o ile nie będzie problemu z peszlem :)

Masz wtedy w salonie wifi + wolne porty lan i rozdzielenie internetu w skrzynce TMS przez switch.
Nie musisz kupować lepszego routera ani bawić się vlanami.
_________________
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 01-08-2019, 16:02   

gabrychu napisał/a:
Polecam rozwiązanie pawelb, o ile nie będzie problemu z peszlem :)

Masz wtedy w salonie wifi + wolne porty lan i rozdzielenie internetu w skrzynce TMS przez switch.
Nie musisz kupować lepszego routera ani bawić się vlanami.


Do tego dążę. W poniedziałek będzie instalator i będziemy walczyć. Padł pomysł żeby do obecnej skrętki idącej peszlem do salonu podczepić nową oraz światłowód ale jak to puści podczas przeciągania na jakimś zagięciu, to jestem w czarnej D...
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 533
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-08-2019, 19:18   

@snucky
Tak sie właśnie często robi ze istniejąca skretka robi za pilota ale to rozwiązanie jest dobre jesli peszel jest drożny i czujesz ze da sie wyciagnac kabel ethernet i wciagnac nowy z wloknem...mozna to sprobowac sprawdzic ruszajac obecnym kablem ale oczywiscie ryzyko istnieje dlatego powodzenia! Mam nadzieje ze operacja sie powiedzie...generalnie warto robiac remont Pociagnac przynajmniej dwie skretki do kazdego z pokoi, to zazwyczaj rozwiazuje wiekszosc problemów :) takie polaczenia zawsze sie potem przydają!
Jesli obecna skretka bedzie robic za pilota to trzeba mocną tasmą na dluzszym odcinku przyczepić nową skretke i wlokno.......zawsze tez mozesz podczepic jakąś żyłkę jako dodatkowy pilot :)
Jak tasma jest dobrze owinieta wokol skretki i na odcinku przynajmniej 10 - 15 cm to powinno byc ok, moze byc tasma izolacyjna!
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 03-08-2019, 15:09   

Niestety nie udało się. Skrętka ani drgnęła. Peszel musi być w którymś miejscu zbyt mocno zagięty. Muszę zrobić sieć w oparciu o dwa routery i VLAN ale żeby mieć TV Orange w salonie, to potrzebny jest router ze specjalną funkcją...
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1713

Wysłany: 03-08-2019, 17:19   

snucky, Wystarczy jeden router i ewentualnie jakieś switche i Apeki.
_________________
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 03-08-2019, 17:30   

zylx napisał/a:
snucky, Wystarczy jeden router i ewentualnie jakieś switche i Apeki.


...i sieć we wszystkich pokojach będzie wówczas po ethernecie?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 10 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1713

Wysłany: 03-08-2019, 18:06   

snucky, A do czego miałby Ci być potrzebny drugi router? Chcesz zrobić jakąś posieć albo podwójny NAT? Po ethernexie będzie do wszystkich pokoi donkotrych leci skretka i które weźmiesz do switcha.
_________________
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 03-08-2019, 18:58   

zylx napisał/a:
snucky, A do czego miałby Ci być potrzebny drugi router? Chcesz zrobić jakąś posieć albo podwójny NAT? Po ethernexie będzie do wszystkich pokoi donkotrych leci skretka i które weźmiesz do switcha.


Nie, nie chce. Chce mieć router Orange w salonie bo w skrzynce lub obok niej router ma słaby zasięg wifi, (który poza siecią LAN w całym mieszkaniu również jest mi potrzebny) więc muszę obecną skrętką wrócić do TMS'a. Jak pisaliście wcześniej, potrzebny jest do tego ONT oraz dwa routery z funkcją VLAN.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 533
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-08-2019, 19:46   

@snucky
Szkoda że się nie udalo, a nie myślałeś żeby monter z Orange pociągnął ci ten patchcord światłowodowy w jakiś inny sposób? Nad listwą przypodlogową albo przewiercil się z innego pomieszczenia? Ja bym mimo wszystko kombinował w te stronę a nie z innymi urządzeniami...nie znam rozkładu twojego mieszkania i gdzie jest ta skrzynka ale mimo wszystko bym się zastanowił czy nie przeprowadzić tego światłowodu przez inne pomieszczenie i np. przewiercic się do salonu z innego pomieszczenia!
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 04-08-2019, 20:09   

@pawelb
Nie ma takiej technicznej możliwości a wiercenie w ścianach w świeżo wykończonym mieszkaniu przyprawiło by moją żonę o palpitację serca.
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 533
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-08-2019, 22:43   

snucky napisał/a:
@pawelb
Nie ma takiej technicznej możliwości a wiercenie w ścianach w świeżo wykończonym mieszkaniu przyprawiło by moją żonę o palpitację serca.


rozumiem to, myślałem o tym żebyś przewiercił się gdzieś tuż nad listwą przypodłogową, za meblami czy coś, rozumiem że nie chcesz szpecić ścian po remoncie ale zawsze są jakieś możliwości, ja mam np. kabel kablówki poprowadzony klatką schodową i wejście bezpośrednio do salonu za meblami :)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: