Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
compal vs ubee - jak przekonać UPC? - nowa umowa
Autor Wiadomość
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 29-04-2019, 12:26   compal vs ubee - jak przekonać UPC? - nowa umowa

Cześć, próbuję przekonać UPC żeby dali mi Ubee do pierwszej umowy. Jak na razie, bezskutecznie na każdej linii.
Czat - "odgórna zasada" i ctrl+c -> ctrl-v. Brak jakiejkolwiek chęci dyskusji na ten temat.
Infolinia - tutaj lekki bonus, "muszę" wziąć compala, potem w ciagu 14 dni mogę rozwiązać umowę albo zgłaszać reklamacje z danymi, że compal jest słaby. Aby to udowodnić, musiałbym podpinać swoje urządzenie i compala puścić po prostu jako modem.

Jakieś podpowiedzi, jak to negocjować?
 
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 503
Wysłany: 29-04-2019, 13:26   

Oprócz wady związanej z chipsetem PUMA 6 dochodzi jeszcze ewentualny problem z WiFi 5GHz, można użyć to jako argumentu podczas negocjacji. Jak planujesz wykorzystywać internet? Bo jeśli do przeglądania stron, oglądania multimediów, poczty i innych rzeczy, gdzie opóźnienia i ewentualna utrata pakietów ma marginalne znaczenie to Compal raczej da radę.

Natomiast jeśli jesteś graczem, użytkownikiem VoIP, VPN itp. ryzykowne jest branie umowy z tym modemem i Ubee ratuje sytuację. Jeżeli wszystko zawiedzie możesz kupić w serwisie ogłoszeniowym Ubee i spróbować aktywować go na własną rękę. Koszt naprawdę niewielki, tylko trzeba pytać, kiedy został odłączony od sieci, zbyt długo "leżakujący" może być wycięty z bazy UPC.
_________________
 
 
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 29-04-2019, 13:47   

Zdecydowanie opcja druga. Ale jak mam kupowac używanego Ubee, to już lepiej kupić porządny router i go wpiąć pod modem Compala. Czyż nie?
Argumentu z 5GHz raczej nie przepchnę. Skoro jest 2.4 które działa lepiej.

Może warto podpisać umowę, wypowiedzieć ją przed 14 dniami i powiedzieć, że chce Ubee?
 
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 503
Wysłany: 29-04-2019, 13:59   

Tryb bridge w Compalu plus własny modem niestety nie chroni przed ewentualnymi przypadłościami związanymi z PUMA 6. Jeśli nawet dadzą Ubee, podejrzewam, że raczej będzie używany. Skoro na etapie zamówienia jest opór oczywiście jak najbardziej możesz zawrzeć umowę, wypowiedzieć i dać warunek zmiany modemu.
_________________
 
 
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 29-04-2019, 14:02   

Czyli coś zle zrozumiałem, że bridgeowanie pozwoli mi uniknąć problemu.
Sprawdziłem świeżo zamontowanego (bez bridge) Compala (u kogos) i jest biedota.

Więc zostawiam opcję 14 dni wypowiedzenia i tak będę próbował.
Ah, no i tutaj ważna informacja, decyduje się na 300MB/s.
Ostatnio zmieniony przez compalubee 29-04-2019, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
hsurim 
ultra master


Pomógł: 10 razy
Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 838
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-04-2019, 14:30   

compalubee napisał/a:
(...) bridgeowanie pozwoli mi uniknąć problemu. (....)


Zuzia napisał/a:
Tryb bridge w Compalu plus własny modem niestety nie chroni przed ewentualnymi przypadłościami związanymi z PUMA 6. (...)
_________________
Ostatnio zmieniony przez hsurim 29-04-2019, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 503
Wysłany: 29-04-2019, 14:30   

Teoretycznie Ubee powinien dać radę z 300 Mb/s.
_________________
 
 
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 29-04-2019, 14:34   

hsurim napisał/a:
compalubee napisał/a:
(...) bridgeowanie pozwoli mi uniknąć problemu. (....)


Zuzia napisał/a:
Tryb bridge w Compalu plus własny modem niestety nie chroni przed ewentualnymi przypadłościami związanymi z PUMA 6. (...)


Hm? Przecież widzę co Zuzia napisała i wspomniałem, że musiałem wcześniej coś źle zrozumieć, czytając fora.

Ale też dałem siebie źle zrozumieć, sprawdziłem świeżo zainstalowanego Compala bez bridge. Poprawię post.
 
 
romek.romek 
Klikacz

Dołączył: 10 Gru 2016
Posty: 19
Wysłany: 29-04-2019, 14:44   

Daj znać, jesli uda się dostać Ubee. Ja na razie walczę bez rezultatu, odprawiłem technika, bo przyszedł z Compalem. Nie mam ciśnienia, bo oferta Multimedii jest dostępna i z tego co dowiedziałem się, mają normalne modemy. W UPC zawsze trzeba o coś walczyć, jak nie o moduł C+ to o modem i tak w koło Macieju.
 
 
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 29-04-2019, 15:44   

Postaram się. Rozmawiałem też niby z kimś technicznym na infolinii, i marne szanse. Technik jak przyjeżdża, na umowie ma numer seryjny (czy inne pierdoły, przyjmijmy umownie SN) urządzenia i takie dostajesz jakie jest na umowie. Nie wyciągnie z kieszeni Ubee i wpisze jego numer.
 
 
brtk 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 634
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-04-2019, 15:54   

Jak technik przychodzi z Compalem to numer seryjny dopiero przykleja z naklejki. Bierze pierwsza lepszą sztukę ze sobą, nie dałoby się nic ogarnąć jakby jeszcze miał szukać sprzętu z odpowiednim numerem seryjnym...
_________________
 
 
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 29-04-2019, 16:03   

Czyli muszę do upadłego prosić się o Ubee? Albo po prostu liczyć, że technik będzie na tyle ogarnięty, że mi go da z jakiegoś powodu?

Może warto zainteresować się jednak internetem Orange... Ciekawe tylko jak z ich ofertą i urządzeniami :)
 
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 503
Wysłany: 30-04-2019, 13:09   

Technik nie da Ubee sam z siebie, możliwości jest kilka: wywalczysz lub kupisz i aktywujesz samodzielnie albo skorzystasz z usług konkurencji. Można jeszcze ewentualnie czekać, aż UPC wprowadzi 1Gb/s w Twojej lokalizacji, wtedy dadzą Giga BOX, też jest na Pumie, ale 7. Jednak podejrzewam, że to może potrwać.
_________________
 
 
compalubee 
Klikacz

Dołączył: 29 Kwi 2019
Posty: 12
Wysłany: 30-04-2019, 15:12   

Na LTE siedział nie będę, muszę coś wziąć. Widzę, że 500MB/s jest teraz za 59.99pln, wczoraj zamawiałem, było za 69.99 ;)
 
 
Karol 
plus master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 21 Sty 2007
Posty: 622
Skąd: Gdynia
Wysłany: 30-04-2019, 17:57   

Problem prawdopodobnie rozwiąże się dopiero z wprowadzeniem usługi 1 Gb/s w znacznej części sieci, bo wtedy UPC będzie musiało zastąpić Compale np. Giga Connect Boxem.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: