Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
grzech1991 
light master

Dołączył: 05 Wrz 2017
Posty: 91
Wysłany: 10-10-2020, 07:47   

gst napisał/a:
Czy T-Mobile samo kładzie sieć światłowodową czy bazują na infrastrukturze innego operatora?


to chyba zależy od miasta, u nas to jest sieć orange z ich peeringiem
 
 
gst 
classic master

Dołączył: 03 Kwi 2016
Posty: 187
Wysłany: 10-10-2020, 07:59   

Ciekawe jak Lublin - u mnie jest UPC, Netia i Orange, więc stawiam na tych ostatnich, chyba, że o czymś nie wiem :?:
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 10-10-2020, 19:23   

Ja we wtorek mam u siebie instalacje T-Mobile na kablach od Orange. Routing mają swój, nie od Orange.
Wynegocjowałem ofertę przez telefon w opcji 900Mb/s download i 300Mb/s upload, na 3 miesiące za 1zl, potem 69zl od 4 miesiąca. Umowa na 24 miesiące, więc co miesiąc jakby podliczyć wychodzi 60zl, więc jakby nie patrzeć, 20zl taniej jak u Orange i lepszy routing.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2020, 11:07   

Ja już po podłaczeniu.

Ogólnie trasy mam lepsze niż inna osoba z łódzkiego, u niego idą trasy przez GTSCE, które dalej trasy pcha w większości przez AMSIX, a u mnie idzie przez DTAG, Deutsche Telekom AG.
Trasy wklejałem tutaj:
https://nasz.orange.pl/t5/Inne/Por%C3%B3wnanie-oferty-z-konkurencj%C4%85/m-p/231113#M3533
_________________
 
 
taggan 
plus master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 368
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2020, 11:44   

Prędkości zacne :) zwłaszcza upload. Ping mógłby wyglądać lepiej, w końcu to światłowód.
Jaki dostałeś IP? Czy w dokumentach jest coś na temat częstotliwości jego zmiany (w przypadku v4) oraz co jaki czas jest zrywana sesja?
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2020, 13:39   

IP dostałem z zakresu 46.205.*.*, jak się bawiłem w konfigurację i wyłączałem i włączałem, to 2 ostatnie oktety zmieniają się.

Zauważyłem też, że na tym IP po prostu T-Mobile ma inny routing. Nie ma połączenia z TPIXem co jest dziwne, bo użytkownik Banan9292 z forum Orange, oraz mój znajomy z Konstancina-Jeziorna pod Warszawą mają już połączenie z TPIXem.

Przykładowo, trasa mojego znajomego:


A tu moja:



Tak samo mojemu znajomemu tu idzie DCIXem:

A u mnie jakimiś pobocznymi IPkami, jak sprawdzałem, to DTAG->Level3->Adres docelowy.



Więc są plusy i minusy tego routingu.
_________________
 
 
gabrychu 
light master

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 26 Lut 2014
Posty: 89
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 13-10-2020, 14:14   

Jest możliwość podłączenia własnego routera?
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2020, 14:25   

Tak, jak tylko technik podłączył ten ich router, to jak poszedł, odłączyłem ich i podłączyłem swój.. ;)
Login i hasło do połączenia pppoe są na umowie elektronicznej, którą wysyłają na maila.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 16 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2232
Wysłany: 13-10-2020, 14:33   

brtk, W T Mobile jest opcja stałego ip za parę złociszy, rozumiem, że nie korzystałeś? Ciekawe jakie wtedy dają IP.
Jest Ipv6? Może da się wymusić jak w Orange?
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2020, 14:39   

Nie skorzystałem. IPv6 chyba nie działa, bo próbowałem ustawić na swoim routerze ale nie dawało IP.
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 145
Wysłany: 13-10-2020, 17:26   

brtk napisał/a:
Nie skorzystałem. IPv6 chyba nie działa, bo próbowałem ustawić na swoim routerze ale nie dawało IP.


Mam kilka pytań:

- dostałeś oddzielne ONT i router WiFi?
- na swoim urządzeniu uruchomiłeś PPPoE? VLAN 35?
- jeśli tak próbowałeś `/ipv6`?
- jak często rozłącza (pewnie trochę za wcześniej, ale ciekawe czy jest tak jak w Orange: co 12 dni (chyba))
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-10-2020, 17:38   

W sumie na wszystkie pytania są odpowiedzi wyżej.
- dostałem oddzielne ONT i router (wziąłem ten darmowy, nie premium bo i tak do szafy idzie), a ich router to nieporozumienie (zarówno standard jak i premium, który ma tylko lepsze wifi), bo tylko nazwę WiFi się da zmienić, hasło i kanał. Brak dostępu do panelu admina, tylko przez stronę online, coś jak w Vectrze.
- PPPoE VLAN 35, 802.1p=0
- próbowałem IPv6 i nie działało, jak się wpisze /ipv6 w loginie, to w ogóle nie ma internetu.
- na rozłączanie co ile, to za wcześnie, bo dziś przed 10:00 dopiero mi uruchomili. Pewnie będzie jak w Orange, na pewno jak odłączałem i podłączałem router, to 2 ostatnie oktety w IP się zmieniają.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-10-2020, 21:20   

@ayufanpl na razie mam:
Czas połączenia
2 dni 3 godz. 24 min

I IP to samo. Jak się zmieni samo to dam znać.
_________________
 
 
ayufanpl 
light master

Dołączył: 07 Lis 2016
Posty: 145
Wysłany: 16-10-2020, 09:25   

brtk napisał/a:
@ayufanpl na razie mam:
Czas połączenia
2 dni 3 godz. 24 min

I IP to samo. Jak się zmieni samo to dam znać.


Dzięki. Wygląda, że to dokładnie idzie tak samo.

Jak wrażenia generalnie? Warte to uwagi co do pingów i szybkości działania?

Przeczytałem wątek na `nasz.orange.pl`. Wygląda to nieźle, ale zależnie od lokalizacji :)
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1203
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16-10-2020, 15:31   

Jeżeli trafisz routing jak mój to warto. Ogólnie i tak lepiej jak Orange. Ale ja piszę z T-Mobile w sprawie tej, by każdy miał tak samo i by usprawnili trasy tam gdzie są gorsze u jednych i drugich.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,28 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: