Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
T-Mobile i oferta światłowodowa!
Autor Wiadomość
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 365
Wysłany: 03-12-2021, 16:31   

Nie będę brał stałego IP, zmienne mi nie przeszkadza. Nie zapytałem czy da radę pobawić się routerem i np odblokować porty, ale to zapytam przy najbliższej okazji. Ale pewne można, TM to chyba jedyna sieć co chroni tak swój router by klienci nie mieli do niczego dostępu. Nawet do dobrego internetu ich klienci nie mają dostępu, więc co tu mówić o routerze :D

Mógłbym kupić swój, ale nie mam ogromnego mieszkania, wifi starcza na całe mieszkanie spokojnie, starczało przy Funboxie, starcza przy routerze TM to i wystarczy w Netii, a płacić 500zł za porządny router tylko dlatego by odblokowywać porty to mi się nie opłaca. W zwykłym codziennym użytkowaniu nie odczuję różnicy między routerem od dostawcy a osobnym.
_________________
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 97
Wysłany: 03-12-2021, 18:53   

zylx napisał/a:
graczcsgo napisał/a:
Gdy przydziela mi serwer szwedzki albo Luksemburski,

O tyle dziwne, że raczej mało prawdopodobne by leciało bezpośrednio od Ciebie do serwera w Szwecji czy Lux. Raz, że Valve wykorzystuje relay'e i swoją sieć, więc leci do najbliższego relay'a (waw) a potem już po sieci Valve (chyba, że bezpośrednio ping jest mniejszy co się jednak rzadko zdarza), a dwa, serwery w Lux są dawno wyłączone!


A sorry za wprowadzenie w błąd. Chodzi po prostu o serwery EU North i EU West
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2644
Wysłany: 03-12-2021, 19:02   

graczcsgo, Ciągle wszystko powinno lecieć od Warszawy przez sieć Valve, więc styki operatora nie powinny mieć na nic wpływu.
_________________
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 365
Wysłany: 03-12-2021, 19:26   

Właśnie że styki operatora mają wpływ, sprawdziłem vie.valve.net i leci z Polski do Niemiec przez DTAG, dopiero wtedy do Austrii i serwera Valve. No ale w CS:GO może być inaczej.
_________________
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 97
Wysłany: 03-12-2021, 19:45   

zylx napisał/a:
graczcsgo, Ciągle wszystko powinno lecieć od Warszawy przez sieć Valve, więc styki operatora nie powinny mieć na nic wpływu.


No raczej ma wpływ, od 4 hopa mam utraty pakietów na całej trasie i w tej samej ilości.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2644
Wysłany: 03-12-2021, 21:12   

Domin922, Dokładnie, trasa w winmtr będzie inna niż w grze, gdzie value wykorzystuje własną sieć. Zresztą łatwo.kozna to sprawdzić. Cs raportuje wtedy przykładowo Vie via waw, lob sto2 via waw.
graczcsgo,
Chyba nie zrozumiałeś o czym piszemy.
_________________
 
 
graczcsgo 
light master

Dołączył: 17 Wrz 2021
Posty: 97
Wysłany: 03-12-2021, 22:26   

zylx napisał/a:
Domin922, Dokładnie, trasa w winmtr będzie inna niż w grze, gdzie value wykorzystuje własną sieć. Zresztą łatwo.kozna to sprawdzić. Cs raportuje wtedy przykładowo Vie via waw, lob sto2 via waw.
graczcsgo,
Chyba nie zrozumiałeś o czym piszemy.


Raczej ty nie rozumiesz, że serwery CS:GO nie kończą się tylko na serwerach Valve. Dlaczego chcesz mi wmówić, że to, na jakim gram serwerze wcale nie wpływa na moją rozgrywkę? Mam lepszy hitreg na serwerach warszawskich, na szwedzkich jest tragedia. Nie zauważyłem, żeby Norwegowie albo Szwedzi mieli na nich jakieś problemy.

Proste porównanie między operatorem a gówno operatorem.

 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2644
Wysłany: 04-12-2021, 10:32   

graczcsgo, Rozmowa dotyczyła serwerów Valve i tego jak ogarniety jest routing w ich sieci. Naprawdę, przeczytaj z zrozumieniem. Nikt tutaj nie neguje kiepskiej jakości T Mobile
_________________
 
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1609
Skąd: Warszawa
Wysłany: 04-12-2021, 10:56   

Do serwerów łączysz się można powiedziec bezpośrednio. Jak wybierze ci router WAW i łączy cię nawet z Wiedniem czy Szwecja via WAW, to trasa do serwera wygląda tak, że łączy z serwerem w Warszawie a reszta idzie szkieletem Valve, więc tutaj routing zagraniczny nie ma wpływu, bo wpływ na trasę naszego operatora zamyka się w Warszawie. Jeśli przed routerem Valve w Warszawie operator ma problemy, to do końca trasy też te problemy już będą.
Jeśli połączy nas via np. VIE, to już problemy z routingiem zagranicznym T-Mobile są widoczne.
 
 
popc21 
Klikacz

Dołączył: 29 Paź 2021
Posty: 15
Wysłany: 04-12-2021, 12:09   

winforGD napisał/a:
Dzisiaj chciałem podać stan liczników w PGNiG. Ich aplikacja coś muliła i jak się okazało teraz mam drobne utraty pakietów do pgnig.pl :mrgreen: Tak swoją drogą słyszałem, że na światłowodzie wybudowanym z programu POPC T-Mobile ma łącze symetryczne. To prawda, że POPC ma swój własny routing, więc można śmiało brać światłowód T-Mobile?


ROUTING wstawiałem już pod nickiem popc2021(utraciłem dostęp tracąc email na, który konto zarejestrowane było aby odzyskać hasło) i nie rózni się niczym względem innych tras wstawionych przez kolegów w temacie-jedyna róznica polega na tym ,że jestem z lubelskiej wsi, a tu INEA nie ma połączeń z innymi operatorami i wsio leci bodaj do Poznania(do siedziby INEA) i tam dopiero po stykach wpada do sieci T i dalej juz idento jak T u innych. To niestety daje spory PING w okolicach 20ms do serwerów w Warszawie. Problemy z np.Codegent jest również i u mnie ale VPNem 99,9% problemów omijam.

SYMETRYK na liniach POPC masz zależne od właściciela światłowodu(symetryk jest tylko na linii należącej do INEA-mam takie łącze 300/300 w lubelskiej wsi) od, którego T podnajmuje kabel i są następujące:

predkosci.jpg
Plik ściągnięto 54 raz(y) 272,49 KB

 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 365
Wysłany: 07-12-2021, 13:44   

Netia już zaklepana na 100%. Był kurier, podpisałem umowę, zabrał ją, przeczytałem swoją kopię i wszystko jest ok. Nie ma żadnych dziwactw, więc powitam Netię jak tylko skończy mi się okres rozliczeniowy z T-lagiem. Zobaczymy jak będzie ;)
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 20 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2644
Wysłany: 08-12-2021, 00:56   

Cytat:
Witam jakis czas temu pytałem sie tutaj o światłowód

Marketing szeptany ma się świetnie.
_________________
 
 
Domin922 
plus master

Dołączył: 19 Maj 2021
Posty: 365
Wysłany: 08-12-2021, 01:56   

Jakiś czas temu się pytał o światłowód, a to jego pierwszy post. Pewnie tak, pisał na jakimś innym koncie i zapomniał hasła :D

Czyżby temat na tym forum stawał się popularny wśród sieciowców TM?
_________________
 
 
w511wu 
Klikacz

Dołączył: 07 Gru 2021
Posty: 6
Wysłany: 08-12-2021, 18:42   

Domin922 napisał/a:
Jakiś czas temu się pytał o światłowód, a to jego pierwszy post. Pewnie tak, pisał na jakimś innym koncie i zapomniał hasła :D

Czyżby temat na tym forum stawał się popularny wśród sieciowców TM?


pisałem na innym koncie ale nie moge sie na niego zalogowac mam komunikat nieznany blad.

moje poprzednie konto

NPw26v9l4b

Dołączył: 07 Paź 2021
 
 
brtk 
chello master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1609
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-12-2021, 21:37   

Coraz gorszy jest ten ping w tmobile wieczorem.

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: