Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Światłowód Orange bez możliwości podłączenia switcha(?)
Autor Wiadomość
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 30-07-2019, 23:19   Światłowód Orange bez możliwości podłączenia switcha(?)

Witajcie,
Może ktoś potrafi mi to wytłumaczyć, czy takie rozwiązanie problemu Orange+sieć domowa jest możliwe? ((pewnie w UPC napotkałbym podobny problem przy wizycie ich instalatora))
Otóż, mam w skrzynce TSM przy drzwiach wejściowych w mieszkaniu gniazda RJ-45 dzięki którym mogę rozszyć sygnał do każdego z pomieszczeń oraz puszkę światłowodu. Zależy mi na stworzeniu sieci lokalnej po kablu tak abym mógł mieć dostęp z salonu do media serwera na PC znajdującym się w drugiem pokoju.
Do tego potrzebuje zamontować w TSM'ie switch'a ale instalator z Orange oznajmił, że nie mogę postawić w TSM switcha przed ich routerem (światłowód na 4xRJ-45 aby następnie móc rozszyć patchcordami sygnał do gniazd w TSM), gdyż tylko fun box może pełnić taką rolę ale mnie to nie zadowala, gdyż TV z ich routera wifi potrzebuje osobne gniazdo LAN a w salonie chce mieć internet/sieć domową po kablu oraz TV i teraz musiałbym wybrać, gdyż mam poprowadzoną w peszlu tylko jedną skrętkę do salonu.
Czy to prawda że nie mogę użyć switcha w TSM a wówczas router wifi postawić w salonie przy TV?
Zajrzałem do puszki światłowodowej i mam tam kabel dwu-modowy a nawet gotowe drugie gniazdo. Zapewne jedno to Rx a drugie Tx. Wystarczy wyjść dwoma kablami światłowodwymi np na konwerter pokroju yellowbrick OET 1510 (podobno są tańsze chińskie zamienniki) a z niego patchcordem na switch i kolejnymi patchcordami do gniazd RJ-45 w TSM prowadzącymi do każdego z pomieszczeń. Wówczas fun box grzecznie stoi sobie w salonie pod TV podłączony do dekodera a ja mam dzieki switch'owi w TSM dodatkowo sieć po ethernecie w każdym pomieszczeniu i mocne WIFI (TSM mocno ekranuje jak wiadomo).
Czy dobrze kombinuje? Wiadomo, najlepiej przetestować w realu takie podłączenie ale sprzęt trochę kosztuje a nie chce wyrzucać kasy w błoto i tracić czas jeśli w ogóle mój pomysł jest o kant kuli potłuc.
Proszę o pomoc gdyż muszę podjąć decyzję w ciągu 14dni czy zostać w Orange a zależy mi również na ich mocnym uploadzie (300 Mbit/s) więc wolałbym nie rezygnować z ich oferty.
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1977
Wysłany: 30-07-2019, 23:40   

snucky, Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale coś źle kombinujesz. Nie możesz sobie tak po prostu rozdzielić światłowodu na kilka eth bo jakieś urządzenie w Twojej sieci musi realizować funkcję routera.
Możesz za to załatwić sobie w Orange montaż oddzielnego ONT do którego wepniesz swój Router, a jeśli ten nie będzie miał wystarczająco dużo portów to jeszcze za niego dołożysz switch by podpiąć wszystkie potrzebne gniazda w TSM. Na routerze będziesz musiał skonfigurować połączenie PPPoE i odpowiednie Vlany i to w sumie tyle.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-07-2019, 09:02   

@snucky
A nie możesz poprosić Orange żeby doprowadzili swiatłowód do salonu (może w tym peszlu)?
Wowczas stawiasz FB w salonie, masz WiFi i podlaczone TV a skretką laczysz sie do switcha w tej skrzynce i rozprowadzasz sobie internet po reszcie mieszkania...nie da sie postawic switcha przed FB, switch moze byc jedynie za routerem czyli za FB
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 31-07-2019, 14:28   

zylx napisał/a:
snucky,
Możesz za to załatwić sobie w Orange montaż oddzielnego ONT do którego wepniesz swój Router,


Czy tzn że będę miał wóczas dodatkowe urządzenie w skrzynce TMS podłączone z dodatkowym routerem i dzięki niemu rozszyje sygnał po ethernecie na pokoje a np w salonie przy dekoderze będę mógł postawić FB 3.0 i cieszyć się mocnym wifi?

Mi zależy aby router wifi znajdował się w salonie do którego mam doprowadzony niestety tylko jeden kabel ethernetowy, tak jak w pozostałych pokojach i aby mieć sieć po kablu również w tych własnie pomieszczeniach.

[ Dodano: 31-07-2019, 15:29 ]
pawelb napisał/a:
@snucky
A nie możesz poprosić Orange żeby doprowadzili swiatłowód do salonu (może w tym peszlu)?
Wowczas stawiasz FB w salonie, masz WiFi i podlaczone TV a skretką laczysz sie do switcha w tej skrzynce i rozprowadzasz sobie internet po reszcie mieszkania...nie da sie postawic switcha przed FB, switch moze byc jedynie za routerem czyli za FB

Tak by było idealnie ale czy się zgodzą na to? Oczywiście bez żadnego kucia w podłodze, itp ;)
Zapytam
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1977
Wysłany: 31-07-2019, 15:23   

snucky, Tak, od niedawna jest mozliwość
snucky napisał/a:
Czy tzn że będę miał wóczas dodatkowe urządzenie w skrzynce TMS podłączone z dodatkowym routerem i dzięki niemu rozszyje sygnał po ethernecie na pokoje a np w salonie przy dekoderze będę mógł postawić FB 3.0 i cieszyć się mocnym wifi?

Mi zależy aby router wifi znajdował się w salonie do którego mam doprowadzony niestety tylko jeden kabel ethernetowy, tak jak w pozostałych pokojach i aby mieć sieć po kablu również w tych własnie pomieszczeniach.

W przypadku zewnętrznego ONT i własnego routera nie potrzebujesz już w ogóle Funboxa, a w salonie możesz sobie postawić dowolnego Apeka do WiFi. Możesz też, zamiast własnego routera zostawić w skrzynce FB, a w salonie dac dodatkowy AP.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-07-2019, 16:41   

snucky napisał/a:
zylx napisał/a:
snucky,
Możesz za to załatwić sobie w Orange montaż oddzielnego ONT do którego wepniesz swój Router,


Czy tzn że będę miał wóczas dodatkowe urządzenie w skrzynce TMS podłączone z dodatkowym routerem i dzięki niemu rozszyje sygnał po ethernecie na pokoje a np w salonie przy dekoderze będę mógł postawić FB 3.0 i cieszyć się mocnym wifi?

Mi zależy aby router wifi znajdował się w salonie do którego mam doprowadzony niestety tylko jeden kabel ethernetowy, tak jak w pozostałych pokojach i aby mieć sieć po kablu również w tych własnie pomieszczeniach.

[ Dodano: 31-07-2019, 15:29 ]
pawelb napisał/a:
@snucky
A nie możesz poprosić Orange żeby doprowadzili swiatłowód do salonu (może w tym peszlu)?
Wowczas stawiasz FB w salonie, masz WiFi i podlaczone TV a skretką laczysz sie do switcha w tej skrzynce i rozprowadzasz sobie internet po reszcie mieszkania...nie da sie postawic switcha przed FB, switch moze byc jedynie za routerem czyli za FB

Tak by było idealnie ale czy się zgodzą na to? Oczywiście bez żadnego kucia w podłodze, itp ;)
Zapytam


oczywiście że powinni się zgodzić...kwestia dogadania ile ewentualnie dopłacisz za włókno ale nie powinno być problemu...to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie....przynajmniej według mnie :)
mój znajomy ostatnio sam zrobił taką instalację, kupił patchcord światłowodowy odpowiedniej długości i sam przeciągnął przez peszel...oczywiście nie każdy da sobie z tym radę sam ale monter z Orange nie powinien mieć z tym problemu bo oni robią takie instalacje
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 31-07-2019, 17:08   

oczywiście że powinni się zgodzić...kwestia dogadania ile ewentualnie dopłacisz za włókno ale nie powinno być problemu...to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie....przynajmniej według mnie :)
mój znajomy ostatnio sam zrobił taką instalację, kupił patchcord światłowodowy odpowiedniej długości i sam przeciągnął przez peszel...oczywiście nie każdy da sobie z tym radę sam ale monter z Orange nie powinien mieć z tym problemu bo oni robią takie instalacje[/quote]

Twierdzą że musiałby być pociągnięty pilot w peszlu bo jeśli go niema (a pewnie nie ma) a peszel jest za mały to może pilot nie przejść...ale pokombinują

[ Dodano: 31-07-2019, 18:14 ]
zylx napisał/a:
snucky,
W przypadku zewnętrznego ONT i własnego routera nie potrzebujesz już w ogóle Funboxa, a w salonie możesz sobie postawić dowolnego Apeka do WiFi. Możesz też, zamiast własnego routera zostawić w skrzynce FB, a w salonie dac dodatkowy AP.


Podobno przy zewnętrznym ONT nie będę miał od nich TV po kablu...
Czyli ONT i switch w TMS a FB3.0 w salonie lub FB3.0 w TMS (słabe wifi) i switch/dodatkowy router (dla wzmocnienia wifi) w salonie?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1977
Wysłany: 31-07-2019, 17:52   

snucky napisał/a:
Podobno przy zewnętrznym ONT nie będę miał od nich TV po kablu...

Niby dlaczego? Kwestia konfiguracji odpowiednich Vlanów.

snucky napisał/a:
Czyli ONT i switch w TMS a FB3.0 w salonie lub FB3.0 w TMS (słabe wifi) i switch/dodatkowy router (dla wzmocnienia wifi) w salonie?

Nie. FB3.0/ONT+ własny router w TMS + dodatkowy AP w salonie. Switch musi być za routerem. FB3.0 można też podłączyć po skrętce w salonie, ale wtedy nie masz jak podpiąć portów w TMS.
Rozwiązanie pawelb, z światłowodem do salonu też dobre. Kwestia preferencji. Ja bym wolał mieć wszystkie urządzenia sieciowe w TMS, a w mieszkaniu co najwyżej APeki i ewentualnie dodatkowe switche.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 824
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-07-2019, 18:26   

Przy konfiguracji ONT + FB2.0/FB3.0 telewizja będzie bez problemu, gorzej jak będziesz chciał podłączyć swój router, wtedy nie każdy co ma opcję z VLAN ID działa bez zarzutu jak chcesz mieć i internet i telewizje, wtedy trzeba zaopatrzyć się w jakiś dobry router.
_________________
 
 
pawelb 
plus master

Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Gru 2015
Posty: 587
Skąd: Warszawa
Wysłany: 31-07-2019, 20:46   

ja osobiście uważam że najbezpieczniej mieć FB 3 w salonie koło TV a switch w skrzynce z której rozprowadzisz połączenia do poszczególnych pokoi...wstawianie FB 3 do skrzynki trochę według mnie bez sensu bo będzie się grzał...na pewno więcej niż switch....o ile peszel jest drożny to monter nie powinien mieć problemu z przeciągnięciem patchcordu światłowodowego...to rozwiązanie ma też dodatkowy plus że FB 3 jest wówczas "pod reką" w salonie :)
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 31-07-2019, 22:54   

zylx napisał/a:
Niby dlaczego? Kwestia konfiguracji odpowiednich Vlanów.

OK, tutaj mogłem coś przekręcić. Być może masz rację.

zylx napisał/a:
Switch musi być za routerem.


OK a takie rozwiązanie:
ONT+własny router w TMS + FB3.0 w salonie? Wówczas z własnego routera w TMS wychodzę patchcordami do gniazd RJ-45 na każdy pokój, włącznie z salonem a w salonie mam FB3.0 z mocnym wifi plus wolne porty ethernetowe do podłączenia po kablu innych urządzeń do sieci domowej.

[ Dodano: 31-07-2019, 23:55 ]
brtk napisał/a:
wtedy trzeba zaopatrzyć się w jakiś dobry router.


"Dobry" masz na myśli firmę czy jego opcje a jeśli tak, to na co zwracać baczną uwagę przy jego wyborze?

[ Dodano: 31-07-2019, 23:58 ]
pawelb napisał/a:
ja osobiście uważam że najbezpieczniej mieć FB 3 w salonie koło TV a switch w skrzynce z której rozprowadzisz połączenia do poszczególnych pokoi

Również takie rozwiązanie mi najbardziej odpowiada ale wszystko zależy od tego, czy przedłuży mi Orange światłowód do salonu. Dlatego szukam alternatywnego rozwiązania gdyby to nie wypaliło i pomysł zylx'a jest wart wypróbowania.
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 824
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-08-2019, 01:37   

Dobry tzn nie taki do 200 zł, a już na pewno nie żaden TP-Link.., bo spotkałem się wiele razy, że nie dało się tam telewizji skonfigurować pomimo wpisania dobrych VLAN ID albo można było wpisać tylko jeden VLAN ID. Jakiś Asus rt ac66u czy netgear r7000 albo tańszy Asus rt ac1200g+ pewnie powinien dać radę.
_________________
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1977
Wysłany: 01-08-2019, 08:19   

brtk, Do 200zl można dostać Ubiquity ERX czy jakiegoś mikrotika, gdzie taka konfiguracja nie będzie problemem.
_________________
 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 824
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-08-2019, 09:08   

Ja pisałem o routerach z wifi. Tutaj będzie trzeba dokupić APka.
_________________
 
 
snucky 
easy master

Dołączył: 03 Mar 2015
Posty: 29
Wysłany: 01-08-2019, 10:50   

brtk napisał/a:
bo spotkałem się wiele razy, że nie dało się tam telewizji skonfigurować pomimo wpisania dobrych VLAN ID albo można było wpisać tylko jeden VLAN ID.


Mogę się wykosztować, byle to działało. W moim przypadku zakupiony router stałby blisko TMS'a a z niego ethernetem w peszlu wszedłbym na FB3.0 w salonie i dzieki VLAN wrócił spowrotem na niego do TMS'a. Pytanie czy FB3.0 potrzebuje do tego podwójny VLAN i czy go posiada?

[ Dodano: 01-08-2019, 11:52 ]
brtk napisał/a:
Ja pisałem o routerach z wifi. Tutaj będzie trzeba dokupić APka.


Jeśli masz na myśli Access Point'y, to one działają po wifi a mi zależy na domowej sieci po kablu + wifi tylko jako dodatek.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: