Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
UPC Wi-Free
Autor Wiadomość
atomix 
chello guru

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Gru 2005
Posty: 3321
Skąd: Śląsk
Wysłany: 17-04-2014, 10:51   UPC Wi-Free

UPC wprowadza nową usługę dostępu do internetu – UPC Wi-Free. Jest to bezpłatna sieć hotspotów, którą tworzą modemy Wi-Fi użytkowników Internetu UPC.

Cytat:

Jak skorzystać?

Wystarczy, by klienci znajdowali się w zasięgu sieci UPC Wi-Free, by być online i korzystać bez ograniczeń z zalet Internetu UPC. Usługa pozwala na przeglądanie stron www, odbieranie i wysyłanie wiadomości e-mail, korzystanie z portali społecznościowych czy słuchanie muzyki online oraz oglądanie wideo.

Jak to działa?
Wystarczy, by klienci znajdowali się w zasięgu sieci UPC Wi-Free, by być online i korzystać bez ograniczeń z zalet Internetu UPC. Usługa pozwala na przeglądanie stron www, odbieranie i wysyłanie wiadomości e-mail, korzystanie z portali społecznościowych czy słuchanie muzyki online oraz oglądanie wideo.

Z usługi UPC Wi-Free mogą korzystać wszyscy klienci Internetu UPC o prędkości pobierania danych co najmniej 30 Mb/s, wyposażeni w urządzenie umożliwiające połączenie z siecią Wi-Fi (np. smartfon, tablet, laptop). Usługa zostanie automatycznie włączona, ale każdy klient będzie mógł ją wyłączyć w systemie Moje UPC (opcja opt-out). Aby zalogować się do sieci Wi-Free wystarczy nr ID klienta oraz jego numer PESEL.

Sieć Wi-Fi udostępnić mogą z kolei ci klienci, którzy korzystając z internetu od 30 Mb/s posiadają też odpowiedni modem (Thomson TWG 870, Technicolor TC 7200, Cisco EPC 3925).

Bezpieczeństwo
Użytkownicy UPC Wi-Free nie mają dostępu do domowej sieci Wi-Fi klienta oraz do urządzenia, z którego klient korzysta. Na sieć Wi-Free przeznaczone jest dodatkowe, oddzielne pasmo pobierania danych, co w żaden sposób nie wpływa na prędkość łącza, z którego korzystają klienci.


http://media2.pl/telekomu...skorzystac.html

Z nowej usługi od dzisiaj (17 kwietnia), jako pierwsi mogą korzystać klienci UPC na terenie Sopotu, posiadający usługi internetowe o szybkości 30 Mb/s i wyższej.

W takim razie czekamy na opinie abonentów UPC z Sopotu :mrgreen:
_________________
 
 
sasobnik 
light master


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 63
Skąd: z przed komputera
Wysłany: 17-04-2014, 11:07   

Cytat:
Chcemy udostępnić naszym abonentom darmowy dostęp do bezprzewodowego internetu w obrębie 600 tys. modemów, które są zlokalizowane w polskich domach


ciekawe jakie to pasmo, jaki upload
co do horizon
Cytat:
Zadebiutuje ona na rynku przed Mistrzostwami Świata w Piłce Nożnej 2014, które rozpoczynają się w czerwcu. To moment, w którym dostęp do telewizji na różnych urządzeniach, także poza domem, będzie szczególnie istotny – twierdzi Grzegorz Esz.

oraz
Cytat:
Wprowadzamy m.in. ofertę opartą o telefon bez limitu na połączenia z telefonami komórkowymi i stacjonarnymi, w zestawie z internetem 60 Mb/s, w cenie 89 zł– zdradza Esz. :roll:


http://www.telix.pl/artyk...o--3,60775.html
_________________
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 11:59   

sasobnik napisał/a:
co do horizon

Gdzie tam jest napisane to magiczne słowo "Horizon"? Ja jakoś nigdzie go nie widzę i na pewno nie będzie to Horizon.
UPC prawdopodobnie udostępni jakąś aplikację na telefon/tablet, która będzie strumieniowała TV. Stąd do Horizona jeszcze daleka droga.
 
 
sasobnik 
light master


Dołączył: 06 Lip 2012
Posty: 63
Skąd: z przed komputera
Wysłany: 17-04-2014, 12:10   

a musi być ? :lol:
_________________
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 12:27   

Cytat:
Sieć Wi-Fi udostępnić mogą z kolei ci klienci, którzy korzystając z internetu od 30 Mb/s posiadają też odpowiedni modem (Thomson TWG 870, Technicolor TC 7200, Cisco EPC 3925).
Cytat:
Na sieć Wi-Free przeznaczone jest dodatkowe, oddzielne pasmo pobierania danych, co w żaden sposób nie wpływa na prędkość łącza, z którego korzystają klienci.
Jednak na szybkość działania samego Wi-Fi "dawcy" to będzie miało wpływ, bo jak wiadomo możliwości tych routerów pod tym względem nie są fantastyczne.
 
 
marcinosr
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 12:57   

Susane, dokładnie jakoś nie widzę możliwości by to dobrze na thompsonach działało...bez dodatkowych osób thompson nie powala :)
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 13:01   

Ciekaw jestem na jakiej zasadzie będzie udostępniana dodatkowa prędkość dla tej usługi.
Załóżmy, że mam pakiet 250Mb/s a oni dorzucają do tego 10Mb dla Wi-Free.
Jak to ma wyglądać od strony technicznej? Modem dostanie konfig na 260Mb/s a nie 250Mb/s?
Jeśli na 260Mb/s to w jaki sposób ma być to ucinane o te 10Mb/s dla głównego abonenta? Jakiś QoS na CMTSach? Jeśli tak, to już widzę te problemy z łączami z powodu słabej wydajności QoS...
 
 
marcinosr
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 13:03   

RadkoR, tego niestety chyba nikt na razie nie wie ale pytania dobre...tak czy siak rozstrzelają już i tak ledwo działające wifi :)
 
 
Kapela 
Klikacz

Dołączył: 14 Kwi 2014
Posty: 7
Wysłany: 17-04-2014, 13:10   

Ktoś wie czy jeżeli mam EPC3925 przestawionego nieoficjalnie w tryb Bridge, to czy mi się to zresetuje?
 
 
dekiel 
classic master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 20 Lip 2012
Posty: 167
Wysłany: 17-04-2014, 15:22   

RadkoR napisał/a:
Jak to ma wyglądać od strony technicznej? Modem dostanie konfig na 260Mb/s a nie 250Mb/s?

Zastanawia mnie czy tylko download będzie większy? A co z uploadem?
A jak dopięty po wi-fi będzie chciał tylko wysyłać? To co zabierze macierzystemu użytkownikowi pasmo?
 
 
intrygant 
classic master


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 21 Maj 2013
Posty: 194
Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-04-2014, 15:59   

Na oficjalnej stronie UPC pojawiło się więcej informacji: http://www.upc.pl/interne...4/21045021.html
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 16:46   

Cytat:
Korzystać z usługi UPC Wi-Free mogą wszyscy klienci Internetu UPC o prędkości pobierania danych co najmniej 30Mb/s, wyposażeni w urządzenie umożliwiające połączenie z siecią Wi-Fi (np. smartphone, tablet, laptop) oraz posiadający konto w systemie Moje UPC.

Uruchomienie usługi jest bardzo łatwe: do połączenia z siecią UPC Wi-Free potrzebne jest jedynie skonfigurowania połączenia w ustawieniach Wi-Fi Twojego urządzenia, natomiast nie jest wymaga żadna dedykowana aplikacja.
Cytat:
Stwórz indywidualne hasło dostępu do UPC Wi-Free w serwisie Moje UPC.
Pytanie do tych z Sopotu. Widzicie u siebie taką opcję?
Ostatnio zmieniony przez Susane 17-04-2014, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 16:48   

Kapela napisał/a:
Ktoś wie czy jeżeli mam EPC3925 przestawionego nieoficjalnie w tryb Bridge, to czy mi się to zresetuje?

Aby UPC mogło wprowadzić tę opcję w swoich ruterach musi najpierw zmienić w nich soft.
Jest bardzo możliwe, że po aktualizacji softu w Twoim 3925 zniknie już "opcja" mostu.

PS. Info ze strony UPC:
Cytat:
UPC Wi-Free zapewnia dodatkowe 2,5 Mb/s pobierania danych, które w żaden sposób nie wpływa na prędkość łącza, za które płacisz.


[ Dodano: 17-04-2014, 16:58 ]
Poza tym ciekawi mnie jak wygląda kwestia IP.
Czy dla takiego "obcego" będzie oddzielne IP?

Jaką mamy gwarancję, że jeśli jakiś "obcy" narozrabia w necie to po IP nie przyjdą do nas i to na nas nie będzie ciążyło udowodnienie, że to nie my a ktoś "obcy" nabroił?

Co z tego, że "obcy" poda swój ID i PESEL, jak w necie będzie widoczny (najprawdopodobniej) pod naszym IP...
 
 
Kapela 
Klikacz

Dołączył: 14 Kwi 2014
Posty: 7
Wysłany: 17-04-2014, 17:02   

Cytat:
RadkoR napisał/a:
Aby UPC mogło wprowadzić tę opcję w swoich ruterach musi najpierw zmienić w nich soft.
Jest bardzo możliwe, że po aktualizacji softu w Twoim 3925 zniknie już "opcja" mostu.

Właśnie kwestia jest taka że UPC oficjalnie nie udostępnia tego w ogóle, ale jest nieoficjalny sposób, wpiszcie w google
Kod:
EPC3925 true bridge mode

No i kwestia jest taka, czy jak zrobią upgrade softu to zablokują nawet możliwość zmiany z użyciem tego triku.
 
 
RadkoR
[Usunięty]

Wysłany: 17-04-2014, 17:07   

Kapela napisał/a:
Właśnie kwestia jest taka że UPC oficjalnie nie udostępnia tego w ogóle

Wiem o tym. :) Przecież napisałem "opcja" mostu a nie opcja mostu. ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: