Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana prędkości internetu i sprzętu.
Autor Wiadomość
krishnamishna 
easy master

Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 42
Wysłany: 05-08-2019, 17:36   Zmiana prędkości internetu i sprzętu.

Witam,

Jutro zmieniam internet z 120 na 300 i mam zmianę sprzętu. Teraz mam Thomsona 870u a zaproponowali mi Compala. Pytanie czy opłaca mi się wymiana sprzętu.

Obecnie parametry mojej sieci są takie. Pytanie czy nie będzie problemu przy 300

https://zapodaj.net/26a39e60e59ef.jpg.html
 
 
Nieznajomy 
classic master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Maj 2019
Posty: 270
Wysłany: 05-08-2019, 17:51   

Oj tak tego starego złoma czym szybciej wymienić, każdy sprzęt będzie lepszy niż obecny thomson :P

Jak najbardziej warto zmienić, compal może i ma parę wad ale i tak jest zdecydowanieee lepszy od thomsona :)
  Nieznajomy
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 672
Wysłany: 05-08-2019, 18:26   

Thomson TWG870U był dawany do łącza 250 Mb/s więc 300 Mb/s teoretycznie da radę. I co najważniejsze TWG870U nie ma przypadłości znanych chipsetowi Puma 6. Nowa umowa z Compalem to moim zdaniem porażka.
_________________
 
 
Nieznajomy 
classic master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Maj 2019
Posty: 270
Wysłany: 05-08-2019, 18:52   

Zuzia używałaś kiedyś tego thomsona ?
Ja niestety tak i jedyne co z tych czasów pamiętam to ciągłe problemy, a bo wifi nie działa, a bo znowu nie ma internetu, bo znowu go trzeba restartować, a ten zły compal pracuje bardzo stabilnie u mnie ( i oby tak zostało :D ) na połączeniu kablowym działa jak na sprzęt operatora bardzooo dobrze, wifi po ostatniej aktualizacji jakiś problem ma, ale to pewnie zaraz w następnej aktualizacji naprawią
  Nieznajomy
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 672
Wysłany: 05-08-2019, 19:43   

Nie używałam, ale wolałabym TWG870, bo jest na Broadcomie więc nie będzie ewentualnych problemów z Puma 6. Poza tym wymienić na Compala można w każdej chwili, a odwrotnie raczej nie da się.

[ Dodano: 05-08-2019, 20:45 ]
PS. Nadal jestem ciekawa jak wypada test pingu bezpośrednio z panelu modemu: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=211443&highlight=#211443
Nikt z zadowolonych jakoś nie zamieszcza wyników :)
_________________
 
 
Nieznajomy 
classic master

Pomógł: 6 razy
Dołączył: 09 Maj 2019
Posty: 270
Wysłany: 05-08-2019, 20:21   

chipset to nie wszystko, ten thomson był mega nie udany.

A compal no co czasem ping skoczy jak robisz testy, ale szczerze ? W graniu tego nie widzę, w pracy przez vpn itd też tego nie widać więc tam w testach sobie może być :D
Oczywiście fajnie, gdyby w ogóle to nie występowało, ale najpierw niech poprawią te rzeczy które na prawde wpływają na działanie (jak np problemy z wifi) niż problem z pumą na który skarży się parę osób na forum, a w zasadzie to ostatnio całkiem ucichło.
  Nieznajomy
 
zylx 
chello master

Pomógł: 14 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 1884
Wysłany: 05-08-2019, 22:30   

Nieznajomy, Ja nigdy nie miałem i dalej nie mam problemów z WiFi na Compalu, z tej jego części byłem nawet bardzo zadowolony, na urządzeniach z antenami 3x3 i 700mbs potrafi to u mnie działać.

Sygnał mam idealny i może dlatego w grach też dramatu nie było, okresowo skoki pingu do 300ms, tak 2x na mecz w CSGO na kilka sekund, za to VPN z pracy po UDP jak tylko bardziej dociążyłem łącze od razu się zrywał. Nic nie byłem w stanie robić. Po przejściu na Cisco problemy zniknęły jak ręką odjął.

W innej lokalizacji, gdzie okablowanie starsze i sygnał gorszy z CB nie da się wręcz korzystać. Wystarczy odbalic jednocześnie Dicord i PUBG i modem się restartuje :P W tych samych warunkach inne modemu bez pumy działają bezbłędnie.
_________________
 
 
antyjupisi 
plus master


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 12 Lut 2016
Posty: 386
Skąd: Śląsk
Wysłany: 06-08-2019, 09:31   

Mialem TWG870 dosc dlugo i wcale nie byl zly, pracowal bardzo stabilnie. Jego bolaczka bylo malo wydajne wifi, ale mozna rozwiazac problem swoim AP jak komus zalezy. O 300 Mb/s na nim mozna zapomniec, konfig jest, ale nie wlacza, zreszta juz 250 Mb/s bylo na granicy jego mozliwosci, bo procek ledwo wyrabial sie z natowaniem. TWG870 jest ostatnim routerem, ktory ma zaimplementowany NAT Loopback/Reflection.

Compal od poczatku tego nie posiada i nie bedzie mial podobnie jak wszystkie urzadzenia od jupisi. Pamietam debiut kilka la wstecz, od poczatku Compal mial niedorobiony soft i do dzis lataja, z roznym skutkiem. Nawet w trybie bridge nie da sie na nim nawiazac sesji ssh po vpn, bo rwie, czego nie naprawia, bo przeciez chipsetu nie wymienia. Leciwy TWG870 radzil sobie bez problemu z podobnymi zadaniami, ping niski i stabilny, nie szarpalo, nie zrywalo. Jesli juz robic upgrade lacza to na 1 Gb/s ze wzgledu Gigabox, ktory jest mniejszym zlem. A najlepiej rozejrzec sie, czy konkurencja nie daje lepszej oferty z solidniejszym urzadzeniem. Inea, MM. Vectra, Toya takie maja. Tylko jupisi postawilo na bieda-Compale :D
 
 
taggan 
classic master

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 04 Lip 2010
Posty: 237
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2019, 09:47   

Podepnę się pod temat: Wie ktoś jakie modemy daje Netia w swojej Gigakablówce w Warszawie?
 
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 672
Wysłany: 06-08-2019, 15:32   

Nieznajomy napisał/a:
A compal no co czasem ping skoczy jak robisz testy, ale szczerze ? W graniu tego nie widzę, w pracy przez vpn itd też tego nie widać więc tam w testach sobie może być :D


Testy na google.pl, czy iperf.upc.pl może są zbyt mało praktyczne więc coś z życia wzięte.

Polski serwer VoIP, sip.halonet.pl, skoki pingu do 110 ms. Do 125 ms da się spokojnie rozmawiać więc można przeżyć. Gorzej z grami, test na europejski serwer 140 ms. Są gry, w które można grać nawet przy 200 ms i może stąd opinie, że na Compalu da się w coś grać ;)

COMPAL_sip.halonet.pl.jpg
Skoki pingu do 110 ms.
Plik ściągnięto 42 raz(y) 81,96 KB

COMPAL_serwer_gry_NL.jpg
Skoki pingu do 140 ms.
Plik ściągnięto 28 raz(y) 84,42 KB

_________________
 
 
Juras 
Klikacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 18
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2019, 17:24   

Musi być 360 zapytań?

ping.jpg
Plik ściągnięto 65 raz(y) 127,25 KB

  Juras
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 672
Wysłany: 06-08-2019, 17:31   

Tak się składa, że 360 zapytań to test trwający 6 minut. A skoki opóźnień występują losowo i nie zawsze w krótkim teście można je wychwycić, dlatego właśnie 360.
_________________
 
 
Juras 
Klikacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 18
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-08-2019, 17:41   

Proszę bardzo, jest 360. Jestem w UPC podobno 26 lat... Tak się dowiedziałem z najnowszej reklamy telefonów, chociaż dawniej to była chyba PTK-Polska Telewizja Kablowa.

ping2.jpg
Plik ściągnięto 74 raz(y) 111,1 KB

  Juras
 
Zuzia 
plus master


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 17 Wrz 2018
Posty: 672
Wysłany: 06-08-2019, 18:41   

Minimalny i średni ping masz ok. 30 ms, a skoki do 90 ms. Po prostu Compal :)

Dla porównania wynik z Ubee w trybie routera:
Kod:
--- 87.237.34.200 ping statistics ---
360 packets transmitted, 360 received, 0% packet loss, time 359371ms
rtt min/avg/max/mdev = 38.798/42.578/54.410/2.425 ms
Maksymalny ping 54 ms. Dlatego nie chcę Compala, wolę staruszka Ubee.
_________________
 
 
Juras 
Klikacz


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Paź 2018
Posty: 18
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-08-2019, 07:49   

Jak już gdzieś przeczytałem to dla 99% abonentów nie ma to wielkiego znaczenia.Ja jestem może w tej komfortowej sytuacji, że mam na klatce skrzynki: Vectry,Orange i UPC. Poza tym przyzwyczaiłem się do UPC...Mam 300Mb/s. Zbieram sobie hobbystycznie stare laptopy Lenovo i po wymianie biosu w T410 i włożeniu dobrej karty(Intel AC 7260) wifi mam nawet w drugim pokoju 300Mb/s. Jedyny nierozwiązany problem to karta wifi Ultimate N 6300. Nikomu nie polecam tej karty.

Puma.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 80,85 KB

  Juras
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 16
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: