Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z podpięciem Media Boxa
Autor Wiadomość
Alicja Wu 
Klikacz

Dołączyła: 07 Sty 2021
Posty: 6
Wysłany: 07-01-2021, 08:04   Problem z podpięciem Media Boxa

Dzień dobry,

jakiś czas temu na czas remontu mieszkania musiałam zdemontować sprzęt i okablowanie UPC (mediabox, router, TV, rozdzielacz). Niestety teraz, przy próbie ponownego podłączenia, nie ma ani internetu, ani telewizji. W przypadku internetu (wi-fi) pojawia się komunikat o braku połączenia, natomiast przy TV komunikat o sprawdzeniu właściwego podłączenia kabli do Media Boxa (w TV są tylko pojedyncze kanały tematyczne, niektóre jednak ze słabym/ "skaczącym" obrazem).
Wydaje mi się, że sprzęt i okablowanie zostały podłączone analogicznie jak poprzednio, ale wygląda na to, że mogę się mylić... Dodatkowo załączam zdjęcia. Czy ktoś byłby w stanie coś podpowiedzieć na podstawie tych informacji?

Dziękuję!

UPC TV tył.jpg
TV tył
Plik ściągnięto 10 raz(y) 221,78 KB

UPC sprzęt tył.jpg
Sprzęt tył
Plik ściągnięto 19 raz(y) 297,34 KB

UPC sprzęt przód.jpg
Sprzęt front
Plik ściągnięto 7 raz(y) 190,21 KB

UPC rozdzielacz tył.jpg
Rozdzielacz tył
Plik ściągnięto 6 raz(y) 131,79 KB

UPC rozdzielacz przód.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 100,65 KB

 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2227
Wysłany: 07-01-2021, 10:33   

Alicja Wu, Co do kabli to nie widać jak są podłączone więc tutaj nie pomogę (wyjmij proszę "rozdzielacz" z obudowy i pokaż zdjęcia, ale czy przypadkiem modem nie ma ustawionego z tyłu przełącznika na off? Tak to wygląda na tym zdjęciu.
_________________
 
 
Alicja Wu 
Klikacz

Dołączyła: 07 Sty 2021
Posty: 6
Wysłany: 07-01-2021, 14:37   Problem z podpięciem Media Boxa

zylx napisał/a:
Alicja Wu, Co do kabli to nie widać jak są podłączone więc tutaj nie pomogę (wyjmij proszę "rozdzielacz" z obudowy i pokaż zdjęcia, ale czy przypadkiem modem nie ma ustawionego z tyłu przełącznika na off? Tak to wygląda na tym zdjęciu.


Dziękuję!

Dosyłam dodatkowe zdjęcia "rozdzielacza" bez obudowy.

Co do modemu to tylko takie wrażenie - przełącznik jest na "on".

Rozdzielacz bez obudowy2.jpg
Plik ściągnięto 3 raz(y) 104,21 KB

Rozdzielacz bez obudowy.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 129,23 KB

 
 
brtk 
ultra master

Pomógł: 25 razy
Dołączył: 20 Mar 2017
Posty: 1185
Skąd: Warszawa
Wysłany: 07-01-2021, 14:50   

A masz możliwość podpięcia modemu z głównego kabla, co wchodzi do rozdzielacza i zobaczyć, czy internet się pojawi? Albo dekoder podpiąć pod ten kabel.
_________________
 
 
Alicja Wu 
Klikacz

Dołączyła: 07 Sty 2021
Posty: 6
Wysłany: 07-01-2021, 15:02   

brtk napisał/a:
A masz możliwość podpięcia modemu z głównego kabla, co wchodzi do rozdzielacza i zobaczyć, czy internet się pojawi? Albo dekoder podpiąć pod ten kabel.


Czy chodzi o ten kabel, który "wychodzi" ze ściany?
 
 
zylx 
chello master

Pomógł: 15 razy
Dołączył: 01 Lip 2015
Posty: 2227
Wysłany: 07-01-2021, 15:41   

Alicja Wu, a Napiszesz jeszcze co jest wpięte do poszczególnych portów tego "rozdzielacza" patrząc od lewej strony?
_________________
 
 
Alicja Wu 
Klikacz

Dołączyła: 07 Sty 2021
Posty: 6
Wysłany: 07-01-2021, 16:06   

zylx napisał/a:
Alicja Wu, a Napiszesz jeszcze co jest wpięte do poszczególnych portów tego "rozdzielacza" patrząc od lewej strony?


Pewnie: modem, TV, mediabox
 
 
adamus31 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2019
Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 07-01-2021, 17:58   

Witam.
Jeśli sygnał jest prawidłowy to powinno być podłączone w następujący sposób. Patrząc od lewej; modem, dekoder (mediabox), telewizor. Ostatnie wyjście ma wycięty kanał zwrotny i powinien być podłączony sam telewizor. Proponuję, jak kolega pisał powyżej najpierw sprawdzić, czy jest sygnał w kablu ze ściany. Te zwrotnice są bardzo dobre. Mi już uratowała sprzęt przed spaleniem.
 
 
Alicja Wu 
Klikacz

Dołączyła: 07 Sty 2021
Posty: 6
Wysłany: 07-01-2021, 18:11   

adamus31 napisał/a:
Witam.
Jeśli sygnał jest prawidłowy to powinno być podłączone w następujący sposób. Patrząc od lewej; modem, dekoder (mediabox), telewizor. Ostatnie wyjście ma wycięty kanał zwrotny i powinien być podłączony sam telewizor. Proponuję, jak kolega pisał powyżej najpierw sprawdzić, czy jest sygnał w kablu ze ściany. Te zwrotnice są bardzo dobre. Mi już uratowała sprzęt przed spaleniem.


Dziękuję za wszystkie dotychczasowe porady.

Co do rozdzielacza to dla upewnienia: czy mówiąc "od lewej" chodzi o układ z poniższego zdjęcia, czy "odwrócony"?

Zrobiłam też ćwiczenie z kablem ze ściany i niestety nadal komunikat o braku internetu.

Rozdzielacz bez obudowy.jpg
Plik ściągnięto 4 raz(y) 129,23 KB

 
 
adamus31 
easy master

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2019
Posty: 25
Skąd: Gdynia
Wysłany: 07-01-2021, 19:04   

Dokładnie chodzi o układ z tego zdjęcia, czyli z przodu. Proszę też sprawdzić, czy po podłączeniu telewizora, dekodera bezpośrednio pod kabel, ze ściany czy są programy. Jeśli są, może być coś nie tak z modemem albo z sygnałem z zewnątrz.
 
 
Alicja Wu 
Klikacz

Dołączyła: 07 Sty 2021
Posty: 6
Wysłany: 08-01-2021, 09:31   

adamus31 napisał/a:
Dokładnie chodzi o układ z tego zdjęcia, czyli z przodu. Proszę też sprawdzić, czy po podłączeniu telewizora, dekodera bezpośrednio pod kabel, ze ściany czy są programy. Jeśli są, może być coś nie tak z modemem albo z sygnałem z zewnątrz.


Jeszcze raz dziękuj.

Niestety nadal nie działa. Pozostała mi weryfikacja przez technika.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 15
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: