Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Remont mieszkania i nowa instalacja
Autor Wiadomość
Kronin 
classic master

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 170
Skąd: Warszawa
Wysłany: 29-01-2018, 23:16   Remont mieszkania i nowa instalacja

Witam wszystkich serdecznie,

Mam mały remoncik w mieszkaniu i wymieniam przewody na Triset Profi A++ lub Triset 113. Chcę troszkę przerobić instalację i tu moje pytanie. Chciałbym użyć rozgałęziacza TELESTE 3DSS4, i jak wiadomo pod wejście IN dajemy kabelek z klatki, a pod 1 - Mediabox, 2 - Mediabox, 3 - TV z CI+, a pod 4 - Modem. Czy użycie w/w rozgałęziacza będzie poprawne ? Przy TV z CI+ trzeba dawać coś do blokowania kanału zwrotnego czy coś takiego?. Dodam że chciałbym wymienić także kabel idący z klatki do mieszkania bo na chwile obecną jest jakiś stary jeszcze z czasów kablówki PORION :D Rozumiem że wizyta technika celem przepięcia kabla będzie płatna 50zł? Czekam z niecierpliwością na sugestie jak to rozwiązać :)
_________________
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-01-2018, 07:34   Re: Remont mieszkania i nowa instalacja

Bardzo dobrze. Między wyjście rozgałęźnika a TV dałbym :arrow: filtr KZ (Kanału Zwrotnego). UPC go nie wymaga, ale może Cię ustrzec przed problemami, w jedną lub drugą stronę. Były opisywane przypadki :arrow: zakłóceń w TV przez modem, jak i w drugą stronę TV zakłócał pracę modemu.

Możesz także zastosować :arrow: gniazda na ścianach.

Co do kabla między Twoim mieszkaniem a klatką schodową to warto go też wymienić. Jeżeli nie chcesz płacić za wizytę Technika, to trzeba zmusić aby UPC samo to zrobiło.
Może to nieetyczne, ale trzeba trochę "nakłamać". Zgłaszaj co jakiś problem z internetem, z zanikiem sygnału, pikselizacją itp. W końcu sami prawdopodobnie zaproponują wymianę tego kabla, skoro swoje lata już ma.

Może zastosuj też jakąś :arrow: skrzynkę multimedialną. Rozważ także poprowadzenie skrętki do każdego pokoju. Może się przydać, aby jak najmniej używać Wi-Fi. Można np. podłączyć TV skrętką, serwisy multimedialne będą lepiej działać. Ewentualnie można dołożyć dodatkowy Access Point (APek), aby zwiększyć zasięg Wi-Fi.
Skrętka może się także przydać na przyszłość przy zmianie operatora. Nawet używając światłowodu, to reszta połączeń, u konkurencji, jest po Ethernecie. Nie mówiąc o internecie, to podłączenie dekoderów, multiroorumów jest po skrętce.
_________________
 
 
Kronin 
classic master

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 170
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2018, 10:16   

Wielkie Dzięki Pitrek za informację :) Ze skrętką nie ma problemu bo już była parę lat temu przeprowadzona, w zasadzie chodzi tylko o koncentryk ;) Technik UPC ma możliwość w jakimkolwiek stopniu regulację sygnału w skrzynce piętrowej ? Chodzi mi o to czy ich rozdzielacze mają wyjścia z różnymi tłumieniami ? Co do wizyty technika to bym zapłacił, a co mi tam :) Tylko ile taka usługa może kosztować ? A w temacie filtra do tv z CI+, taki się nada " DSE HPF-85A ? Czy szukać czegoś innego ? Jakich używasz ?
_________________
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-01-2018, 10:31   

Wszystko zależy od instalacji. Są możliwości regulacji siły sygnału. W skrzynce mogą być TAPy (odgałęźniki), ale zmieniając je zmieni się sygnał Tobie jak i sąsiadom. Technik najlepiej będzie wiedział co zrobić.

Jeżeli już masz jakis obecny rozgałęźnik z UPC, to możesz zobaczyć w modemie jaki jest obecny poziom sygnału. Kolega MrPepka bardzo chętnie :P oceni jego poziom.

Zamień ten obecny rozgałęźnik na ten Teleste, on ma na wyjściach tłumienie 7,5 dB. Sprawdzisz w modemie jaki poziom sygnału będzie po zamianie. Innym wyjściem jest zastosowanie odgałęźników tak aby modem miał najlepszy sygnał.

Podany przez Ciebie filtr KZ jest jak najbardziej OK.
_________________
 
 
Kronin 
classic master

Dołączył: 11 Sie 2008
Posty: 170
Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-01-2018, 10:57   

Czyli Filtr kanału zwrotnego musi mieć następujące parametry ?
Pasmo zaporowe: 5-65 MHz
Pasmo przenoszenia: 87-862 MHz

Czy pasmo przenoszenia nie jest ważne ? W sensie jego maksymalny zakres...

Na chwile obecną jest straszna rzeźba :oops: ... mam rozgałęziacz R-3 Signal 5-1000MHz z Tłumieniem we-wy VHF [dB] 5,2. Pod 1 - Mediabox, 2 - Mediabox, 3 - kolejny rozdzielacz 2 wyjściowy niewiadomego pochodzenia. Pod 1 - Telewizja Analogowa, 2 - UBEE. Tak więc chcę przenieść do salonu UBEE i skasować TV Analog a w miejsce TV Analog byłby TV CI+ + Filtr KZ. Chyba by to działało ? :D
_________________
 
 
 
Pitrek 
chello guru


Pomógł: 210 razy
Dołączył: 08 Lis 2013
Posty: 4608
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 30-01-2018, 11:24   

Filtr KZ, jest do pasma częstotliwości MUXów programów cyfrowych do TV, UPC nie nadaje wyżej.

Jeżeli masz na drodze do modemu rozgałęźnik 5,2 dB i kolejny rozgałęźnik o tłumieniu min. 3,5 dB, to zastosowanie Teleste o tłumieniu 7,5 dB nic nie pogorszy.
_________________
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: