Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiber Power 50 - w zasadzie nic nie działa tak, jak powinno
Autor Wiadomość
Kutak 
Klikacz

Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 5
Wysłany: 29-03-2011, 19:35   Fiber Power 50 - w zasadzie nic nie działa tak, jak powinno

Na początku chciałbym przeprosić, że mój pierwszy post na tym forum od razu jest prośbą o pomoc - po prostu szukałem jej już w naprawdę wielu miejscach, a z tego co widziałem, właśnie tutaj najprędzej mogę ją uzyskać - a czas jest w moim wypadku dosyć istotną sprawą, gdyż jeszcze do końca tego tygodnia będę mógł po prostu wypowiedzieć UPC umowę.

FB 50, razem z telewizją i telefonem, zainstalowano u mnie trzy dni temu, internet od samego początku nie działał dobrze, ale technik powiedział, że "coś" muszą zrobić w centrali, to kwestia kilku dni, do wtorku wszystko powinno działać jak należy. W czym problem? Prędkość sieci bezprzewodowej niesamowicie skacze - robienie jakichkolwiek testów na stronach w rodzaju speedtest.net w zasadzie mija się z celem, gdyż - robiąc pomiar co pięć minut - wyniki wahają się między prawie 40 a 1 mb/s. Te zmiany prędkości widać też w samym użytkowaniu, szczególnie "cięższych" stron - jedna włącza się w sekundę, druga parę razy wolniej niż na moim starym łączy 2 mb/s.

O ile jednak w lepszych chwilach zdarzało mi się nawet obejrzeć filmik w HD na youtube, to największy problem pojawia się w momencie próby ściągania czegokolwiek z serwisów hostingowych - rapidshare, fileserve i reszta potrafią owszem, skoczyć do granicy swoich limitów (czyli około 1 megabajta na sekundę), żeby w chwilę później pobierać plik z prędością 8 kb (a z reguły pozostają w przedziale 10-150 kb/s). Nie muszę chyba mówić, że w takim tempie nic w zasadzie nie da się ściągnąć. Z polecanym tu, na forum, ftp atman też pojawiają się problemy - był moment, w którym pobierany był w tempie prawie pięciu megabajtów, ale zdarzały się też prędkości w granicach 500-1000 kb. Mówiąc krótko - zawsze skacze.

Po "kablu" internet działa dużo lepiej - ale też nie zawsze. Przed godziną spróbowałem podłączyć do niego laptopa, chcąc po prostu ściągnąć kilka większych plików - prędkości znów nie przekraczały 150-200 kb/s (i to w "obrębie" jednego pliku - mogło ściągać się parę, ale żaden z nich nie dał rady szybciej - jakby nie było odgórnego limitu prędkości, tylko każdy plik miał swój, "oddzielny").

UPC nie dało rady mi pomóc - u nich wszystko gra, przysłali technika, który wymienił modem, ale problemy nadal się pojawiają, potem - telefonicznie - prosili, żebym zmienił kanał (zmieniłem, plik z atmana pobierał się przez jakiś czas sporo szybciej, ale "reszta internetu" działała nadal tak samo wolno), aż w końcu powiedzieli, że wcale nie gwarantują 50 mb/s bezprzewodowo. Niechby chociaż było 25... ;P

Naprawdę nie wiem co mogłoby pomóc - UPC w zasadzie już się na mnie wypięło, nie może to być też wina komputera czy antywirusa (avasta), gdyż problem dotyka 3 całkowicie różnych maszyn, a nie znam się na rzeczy tyle, żeby umieć wyszukać jakiś błąd w ustawieniach serwera. W jego logach znalazłem tylko takie informacje:

Cytat:
Time Priority Description
Tue Mar 29 20:11:48 2011 Warning (5) Map Reject - Not Authorized for Requested Downstream Traffic ...
Tue Mar 29 18:27:32 2011 Notice (6) TLV-11 - unrecognized OID;CM-MAC=00:26:24:c2:2a:40;CMTS-MAC=0...
Time Not Established Warning (5) DHCP WARNING - Non-critical field invalid in response ;CM-MAC...
Time Not Established Critical (3) No Ranging Response received - T3 time-out;CM-MAC=00:26:24:c2...
Time Not Established Critical (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire QAM/Q...
Time Not Established Critical (3) SYNC Timing Synchronization failure - Failed to acquire FEC f...


Od paru dni przeglądam już to forum w poszukiwaniu jakiegoś rozwiązania, ale niestety, chyba nikt nie miał aż takiej sytuacji. W związku z tym zakładam ten temat i proszę Was o pomoc.

Z góry dziękuję!
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2011, 20:22   

1) Przeskanuj sieć bezprzewodową programem NetStumbler lub inSSIDer i ustaw w Thomsonie inny kanał dla Wi-Fi, najlepiej zachowując 3-4 kanały odstępu od innych sieci nadających w okolicy.
2) Wyłącz na okres testów antywirusa w komputerze oraz firewalla w Thomsonie albo w ogóle jeśli korzystasz z Zapory Windows.
3) Zmień DNS`y w komputerze (we właściwościach połączenia sieciowego) na inne - przykładowe masz podane w podwieszonym temacie.
 
 
Kutak 
Klikacz

Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 5
Wysłany: 29-03-2011, 20:48   

Kanały "zmieniałem" już razem z asystentem UPC po drugiej stronie telefonu, ale sprawdziłem tym programem - większość sieci jest na 6 i 11, a poza moją, jeszcze jedna na dwójce (która działała najszybciej - przynajmniej na atmanie, w innych wypadkach w zasadzie nie ma różnicy), a że ta druga sieć ma u mnie jedną/dwie kreski zasięgu, to chyba lepiej zostać na tej dwójce niż przenosić się na kanał "bliski" innym.

Jeżeli chodzi o firewalla - wyłączyłem ten windowsowy i ten z Thomsona, na czas testów wyłączyłem też avasta - nie pomogło.

A DNSy zmieniłem na te co goręcej polecane w temacie, ale też nie dostrzegłem żadnej poprawy - nie wiem czy to kwestia gorzej dobranego DNSa, czy po prostu w tym wypadku "nie działa"?

Tak czy tak, dzięki
 
 
trew 
classic master

Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 199
Wysłany: 29-03-2011, 21:22   

Jakie szyfrowanie stosujesz w sieci bezprzewodowej ?
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2011, 21:23   

Równocześnie w jednym obszarze mogą nadawać (nie zakłócając się) sieci korzystające z czterech częstotliwości:

1) kanały: 1, 6, 11
2) kanały: 2, 7, 12
3) kanały: 3, 8, 13
4) kanały: 1, 5, 9, 13

Ustaw u kanał w Thomsonie wzorując się na tej zasadzie, a nie dowolnie. Skanować sieć trzeba co jakiś czas, bo niektóre urządzenia uaktywniają się o innych porach albo dochodzą nowe. Kolejna sprawa to odległość między Thomsonem, a komputerem, przeszkody, ustawienia kart Wi-Fi itd. Jeśli po kablu jest lepiej, to przyczyna najprawdopodobniej tkwi w uszkodzonych urządzeniach lub złej konfiguracji sieci bezprzewodowej (karta Wi-Fi, router).

Warto też sprawdzić parametry pracy Thomsona, szczególnie wartość SNR (Signal To Noise Ratio).
 
 
Kutak 
Klikacz

Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 5
Wysłany: 29-03-2011, 22:24   

Szyfrowanie to WPA2, w tej kwestii niczego nie zmieniałem.

Kanał zmieniłem zgodnie z tymi częstotliwościami (dzięki Susane, nie miałem o tym pojęcia, facet z pomocy technicznej UPC mówił, żeby próbować wszystkie po kolei), ale to też nie spowodowało żadnej odczuwalnej czy zauważalnej przy zwykłym użytkowaniu zmiany niestety (patrząc na dotychczasowe wyniki testów prędkości, powoli przestaje wierzyć w ich przydatność w tej akurat sytuacji).

Co do sieci - router już mi raz wymienili, ale niewiele to pomogło, podobnie odległość raczej nie ma znaczenia - zarówno przy czterech kreskach, jak i metr od urządzenia są z nim problemy. Jeżeli chodzi o SNR, poniżej cała tabelka z wynikami (jeżeli coś by się zepsuło z formatowaniem, SNR to ta ostatnia wartość):

Kod:
Channel    Lock Status    Modulation    Channel ID    Symbol rate    Frequency    Power    SNR
1    Locked    QAM256    1    5360537        -3.6 dBmV    39.0 dB
2    Locked    QAM256    2    5360537        -3.6 dBmV    39.4 dB
3    Locked    QAM256    3    5360537        -4.0 dBmV    39.0 dB
4    Locked    QAM256    4    5360537        -4.4 dBmV    39.1 dB


Niestety, nie mam za bardzo pojęcia, co to może oznaczać, a i ciężko mi wygooglać jakąś opinię na ten temat.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2011, 10:05   

Jeśli chodzi o Wi-Fi to w komputerze przydałaby się porządna karta w standardzie N, bo ta na USB, którą UPC daje w zestawie, nie jest demonem szybkości. A Thomsony słyną z kiepskiego radia (słaby chipset). Jeśli nastawiasz się na wysokie transfery po Wi-Fi to zainwestuj w dobry router np. TP-Link WR1043ND.

Testy najlepiej robić najpierw po kablu, a potem po Wi-Fi, aby mieć całkowitą pewność co jest wąskim gardłem. Wszystkie firewalle, antywirusy i w ogóle wszelkie programy zajmujące pasmo muszą być wyłączone. Speedtesty potrafią oszukiwać, aby sprawdzić rzeczywistą prędkość, pobierz kilka (4-6) plików nowocześnieć z ftp://ftp.atman.pl/ lub http://www.noc.gts.pl/ i zsumuj osiągane prędkości z wszystkich sesji. Wynik powinien być w zakresie 5-6Mb/s.

Rapidshare limituje pasmo przy pobieraniu bez posiadania u nich płatnego konta, podobnie robią inne serwisy. Natomiast prędkość ładowania stron wcale nie wzrasta wraz z szybkością łącza, ale jeśli jakaś strona ładuje się zdecydowanie zbyt wolno, to można użyć programu WinMtr do diagnostyki problemu. Wyniki testów powyższymi metodam wraz z datą i godziną ich wykonania warto sobie zapisywać gdzieś na boku - przydadzą się w ewentualnej reklamacji, UPC je w pełni uznaje.
Ostatnio zmieniony przez Susane 30-03-2011, 10:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
CePeU 
UPC Polska

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 637
Wysłany: 30-03-2011, 10:31   

Powyższe parametry są prawidłowe, koniecznie sprawdź przez kabel by się upewnić czy to rzeczywiście problem połączenia wifi.
Podeślij mi jeszcze id klienta, sprawdzę czy od strony modemu napewno jest wszystko w porządku.
 
 
trew 
classic master

Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 199
Wysłany: 30-03-2011, 13:01   

Trzeba odróżnić dwie sprawy: internet bezprzewodowy i przewodowy. Jesli na przewodowym masz problemy to bezprzewodowy będzie sie sypał. Jesli jednak przewodowy działa dobrze to bezprzewodowy mozna poprawic tylko trzeba ustalić co jest wadliwym elementem tej układanki. Mozliwe że ktoś zna twoje hasło na WPA2. Spróbuj zmienić hasło na dłuższe np. 20 znakowe z literami i cyframi. Ustaw standard nadawania na "only g".
Ja kupiłem Linksysa WRT54GL http://www.ceneo.pl/9266575
i mimo mocno zaśmieconego eteru chodzi bardzo dobrze. Trzeba tylko znaleźć wolny kanał i spokojnie mozna wyciągnąć 15-20 Mbit/s czyli maksimum dla standardu g (piszą że 54 Mbit/s ale to ściema)
Jeśli chcesz więcej na bezprzewodowym to kup router ze standardem N.
Ostatnio zmieniony przez trew 30-03-2011, 13:11, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Kutak 
Klikacz

Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 5
Wysłany: 30-03-2011, 13:03   

Jeżeli chodzi o kartę, mam pełen przekrój - jeden laptop działa za pośrednictwem tej zewnętrznej od UPC, dwa pozostałe to raczej nowe urządzenia, oba mają karty, które rzekomo mogą obsłużyć 72/100 mb/s (zależy, gdzie sprawdzić ;) ) - zresztą, pierwszą rzeczą jaką zrobił technik UPC to sprawdził karty, według niego też nie powinny stanowić problemów.

A router, chyba całkiem porządny, mam - D-Link Dir-615, w każdym razie jest klasy "n". Próbowałem już go podłączyć, raz sam, raz z pomocą technika z UPC, ale nie udało się niestety skonfigurować go tak, żeby "przekazywał internet". Sieć UPC wymaga jakichś specjalnych ustawień?

Test przeprowadzę wieczorem, jak będę mógł spokojnie przy tym usiąść - ale już w tej chwili mogę powiedzieć, że przy serwerach ftp prędkość nawet po wifi dochodziła do 2-3 mb/s. Tyle, że tylko przy nich. Z serwisami hostingowymi w rodzaju rapidshare jest ten problem, że owszem, wiem o limitach danych, ale są one sporo wyższe niż te 50-100, które osiągam (a przy tym prędkość pobierania danych ciągle się waha). Podobnie jest z samym "odczuciem" podczas przeglądania stron - nie chodzi mi oczywiście o czas ładowania zwykłej witryny, ale widać niesamowite wahania prędkości przy próbie obejrzenia filmu na youtube czy nawet większego zdjęcia - z reguły działają wolniej, niż na moim starym, dwumegabitowym internecie.

Poza tym pojawił się (chyba) kolejny problem. Wiem, że tego typu routerom zdarza się czasem zresetować - ale od kiedy założyłem ten temat, zauważyłem przynajmniej 3 resety routera - a pewnie kiedy akurat nie siedziałem przy komputerze, było ich więcej.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2011, 13:36   

Kutak napisał/a:
Z serwisami hostingowymi w rodzaju rapidshare jest ten problem, że owszem, wiem o limitach danych, ale są one sporo wyższe niż te 50-100, które osiągam (a przy tym prędkość pobierania danych ciągle się waha).
Mam dokładnie tak samo przy Rapidzie, najpierw się rozpędza, a potem prędkość drastycznie spada, ale to jest właśnie efekt limitowania połączenia po stronie RS. Tu pomaga skorzystanie z programów typu NetLimiter i odpowiednie ustawienie szybkości downoladu dla darmowego pobierania z takich serwerów, aby uniknąć efektu huśtawki. A prędkość transferu zależy od wielu czynników, choćby pory dnia, inaczej to wygląda przy płatnych kontach, gdzie idzie z przyzwoitą prędkością prawie cały czas.

Kutak napisał/a:
Podobnie jest z samym "odczuciem" podczas przeglądania stron - nie chodzi mi oczywiście o czas ładowania zwykłej witryny, ale widać niesamowite wahania prędkości przy próbie obejrzenia filmu na youtube czy nawet większego zdjęcia - z reguły działają wolniej, niż na moim starym, dwumegabitowym internecie.
Tak jak pisałam - szybsze łącze nie oznacza szybciej ładujących się stron, a czasami wręcz przeciwnie. Pomaga niekiedy zmiana domyślnych DNS`ów na szybsze lub odpowiednia konfiguracja przeglądarki (dla Firefoxa jest np. dodatek Faster Fox Lite).

Kutak napisał/a:
A router, chyba całkiem porządny, mam - D-Link Dir-615, w każdym razie jest klasy "n". Próbowałem już go podłączyć, raz sam, raz z pomocą technika z UPC, ale nie udało się niestety skonfigurować go tak, żeby "przekazywał internet". Sieć UPC wymaga jakichś specjalnych ustawień?
Swój router wpinasz do portu LAN Thomsona, a drugi koniec kabla do portu WAN D-Linka. Thomson domyślnie korzysta z puli adresów 192.168.0.x, więc na TP-Linku ustaw inną, np. 192.168.1.x., a od strony WAN - pobieranie adresu IP z Thomsona przez DHCP. W Thomsonie ustawiasz DMZ (zakładka ADVANCED, opcja DMZ HOST) na adres IP D-Linka.

Resety routera to objaw poważniejszych problemów, wrzuć w znacznikach "code" zawartość zakładki LOG w Thomsonie.

Tak jak już było pisane wyżej - najpierw zrób testy podłączając komputer bezpośrednio do Thomsona przez kabel, aby sprawdzić, czy wina leży po stronie UPC.
 
 
Kutak 
Klikacz

Dołączył: 29 Mar 2011
Posty: 5
Wysłany: 30-03-2011, 15:37   

Jeżeli chodzi o rapida (heh, uczepiłem się tego tematu - ale to właśnie prędkość pobierania z tego typu serwisów była dla mnie kluczowym czynnikiem przy podjęciu decyzji o zmianie internetu), problemem nie było to, że za bardzo się rozpędzał, ani limity danych. On po prostu "wariował" - ściągał raz szybciej, raz wolniej, z reguły nie przekraczając 100-150 kb/s - a limity danych zawsze były dużo wyższe. Jak zapewne widać, raczej nie znam się na "wewnętrznym działaniu" internetu, ale to wyglądało jakby tego typu połączenia miały jakieś szczególne problemy - bo problem z pobieraniem pojawiał się nawet w chwilach, kiedy filmy na youtube w jakości 720 ładowały się w parę sekund.

Z tym, że na chwilę obecną to raczej czas przeszły - nie mam jak sprawdzić logów routera, gdyż ten po prostu przestał działać - nagle, bez żadnej ingerencji z mojej strony, internet zmienił się na "ograniczony dostęp" - i to nie tylko bezprzewodowo, ale nawet po kablu. Na routerze miga w kółko lampka pod "US", przez chwile pomigała też ta przy "Online", ale w chwilę później zgasła. Co się teraz dzieje - już naprawdę nie mam pojęcia...
 
 
KeFaS 
ultra master

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 25 Lut 2006
Posty: 1286
Wysłany: 30-03-2011, 17:27   

To dzwoń po serwis.
 
 
Susane
[Usunięty]

Wysłany: 30-03-2011, 19:23   

KeFaS ma rację, tylko serwis pozostał. Nie zapomnij przesłać ID CePeU, to znacznie poprawia szybkość i jakość pracy serwisu :)
 
 
CePeU 
UPC Polska

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 20 Lis 2008
Posty: 637
Wysłany: 31-03-2011, 08:06   

Kutak, wczoraj był ogólny problem w rejonie stąd ten brak usługi.

Nie wiem czy tak jest dalej ale kiedyś gdy używałem rapidshare to właśnie ograniczali transfer w sposób który opisujesz. Pobierania działało na zasadzie kilka sekund np 200KB/s a następnie kilka sekund transfer spadał do zera i tak w kółko. Mowa oczywiśćie o sytuacji w której nie posiada się konta premium.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Polecane serwisy

Grupa


Aktualności: