Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak korporacyjny sukces EWG zabił najlepszego dostawcę ISP
Autor Wiadomość
reCode 
easy master

Wysłany: 10-01-2026, 14:21   

hauj napisał/a:
Bzdura, właśnie nie ma nic gorszego dla gracza – co mi po „najlepszym routingu”, jak w każdej chwili może być awaria i pograne? Zresztą jakie pograne jak nawet strony tygodniami się nie ładowały. 1000x bardziej wolę operatora, który ma odrobinę wyższy ping, ale za to oferuje stabilność bez 3-tygodniowych awarii.
​„Najlepszy routing” kończy się tam, gdzie zaczyna się brutalna optymalizacja kosztów i olewanie zgłoszeń, których systemy monitoringu AS nie wyłapują, bo pakiety technicznie „dochodzą do węzła”. Twoje 99,8% dostępności AS12741 to statystyka dla systemów monitoringu, która nie ma nic wspólnego z tym, czy Kowalskiemu ładuje się strona. To tak, jakbyś twierdził, że autostrada jest przejezdna, bo asfalt leży, mimo że na bramkach jest zator na 3 tygodnie. Jeśli u klienta usługa nie działa przez 21 dni, a infolinia twierdzi, że „u nich widać, że jest OK”, to te Twoje wykresy są warte tyle, co papier, na którym ich nie wydrukowano.
​To nie jest żadna hiperbola, tylko realia obsługi w Netii w 2025 roku. Jeśli dla Ciebie najlepszy operator to taki, który bez uprzedzenia kastruje usługę o IP, zalicza awarię za awarią i do tego doprowadził do zapaści w routingu przez projekt EWG, to mamy po prostu skrajnie inne definicje jakości. Ty oceniasz tabelki w Excelu, ja oceniam to, czy mam internet w gniazdku.

Ja tylko się odniosę do tego "zalicza awarię za awarią" - no to muszę stanąć po stronie MSL. Możesz pokazać gdzie były te 3 tygodnie awarii? W sensie w jakim regionie i kiedy to było? Bo u mnie na 2 adresach mam Netie i nie odnotowałem żadnej (mam automatyczne monitorowanie stanu sieci pomiędzy kilkoma serwerami właśnie z tych dwóch adresów oraz powiadomienia o problemach na łączu). Nie wiem również co masz na myśli przez "awarie" - brak dostępności usługi? Czy jakiś wyższy ping po prostu (bo to nie awaria, a degradacja). Bo też mam wrażenie, że naciągasz fakty i wyolbrzymiasz trochę :)

MSL 
light master

Wysłany: 10-01-2026, 15:27   

hauj napisał/a:
Bzdura, właśnie nie ma nic gorszego dla gracza – co mi po „najlepszym routingu”, jak w każdej chwili może być awaria i pograne? Zresztą jakie pograne, nawet strony tygodniami się nie ładowały. 1000x bardziej wolę operatora, który ma odrobinę wyższy ping, ale za to oferuje stabilność bez 3-tygodniowych awarii.
​„Najlepszy routing” kończy się tam, gdzie zaczyna się brutalna optymalizacja kosztów i olewanie zgłoszeń, których systemy monitoringu AS nie wyłapują, bo pakiety technicznie „dochodzą do węzła”. Twoje 99,8% dostępności AS12741 to statystyka dla systemów monitoringu, która nie ma nic wspólnego z tym, czy Kowalskiemu ładuje się strona. To tak, jakbyś twierdził, że autostrada jest przejezdna, bo asfalt leży, mimo że na bramkach jest zator na 3 tygodnie. Jeśli u klienta usługa nie działa przez 21 dni, a infolinia twierdzi, że „u nich widać, że jest OK”, to te Twoje wykresy są warte tyle, co papier, na którym ich nie wydrukowano.
​To nie jest żadna hiperbola, tylko realia obsługi w Netii w 2025 roku. Jeśli dla Ciebie najlepszy operator to taki, który bez uprzedzenia kastruje usługę o IP, zalicza awarię za awarią i do tego doprowadził do zapaści w routingu przez projekt EWG, to mamy po prostu skrajnie inne definicje jakości. Ty oceniasz tabelki w Excelu, ja oceniam to, czy mam internet w gniazdku.

Nadmiar emocji, jak w każdym w Twoim poście w tym temacie, a za mało faktów. Odnoś się konkretnie.

1. Pokaż proszę, konkretne dowody kiedy była 3 tygodniowa awaria w skali kraju w Netia, bo to jest kompletna bzdura. Jesteś chyba jedyną osobą tutaj na forum, która rzekomo 3-tygodniową awarię, całkowicie bez usługi.

2. To nie są żadne realia Netia, to jest Twoja sytuacja w najgorszym razie. Odosobnione przypadki jeśli w ogóle. Ponownie przedstaw fakty, o ogólnopolskiej awarii, która trwała tygodnie.

3. Degradacja routingu to nie jest awaria, a i takowa sytuacja była uzależniona od regionu jak już wcześniej wspomniałem, ponownie to nie było ogólnokrajowe. Ostatecznie również zostało to w dużej mierze poprawione.

4. Nie oceniam niczego w tabelkach Excela. Oceniam pracując jako administrator sieciowy dla dużego operatora(nie dla Netia) od 25 lat. Mamy łącza, transmisje i co tylko sobie możesz wymyśleć w tym biznesie zestawione od różnych operatorów(też od Netia). Wszystko monitorowane. Temat rzeka.

5. Nie masz pojęcia jak działa monitorowanie AS, szczególnie kluczowego dla ruchu w danym kraju(a takim właśnie jest ten AS Netia).

Ponownie za dużo emocji, za mało faktów/dowodów. Twój przypadek to nie jest cały kraj.

RobZon 
plus master

Wysłany: 10-01-2026, 16:26   

MSL napisał/a:

Ponownie za dużo emocji, za mało dowodów. Twój przypadek to nie jest cały kraj.

podpisuje sie pod tym.
Z mojej perspektywy (pomorskie) bylo pogorszenie parametrów zaraz po inauguracji EWGate, wyższy ping był wszędzie, wiekszych awarii nie pamiętam, jedynie wyższe pingi przez okolo 3 tygodnie, to fakt.
Obecnie sie uspokoiło z pingiem, pojawiąjace sie straty pakietów szybko usuwają.

hauj 
light master

Wysłany: 10-01-2026, 18:22   

Cytat:
Ja tylko się odniosę do tego "zalicza awarię za awarią" - no to muszę stanąć po stronie MSL. Możesz pokazać gdzie były te 3 tygodnie awarii? W sensie w jakim regionie i kiedy to było? Bo u mnie na 2 adresach mam Netie i nie odnotowałem żadnej (mam automatyczne monitorowanie stanu sieci pomiędzy kilkoma serwerami właśnie z tych dwóch adresów oraz powiadomienia o problemach na łączu). Nie wiem również co masz na myśli przez "awarie" - brak dostępności usługi? Czy jakiś wyższy ping po prostu (bo to nie awaria, a degradacja). Bo też mam wrażenie, że naciągasz fakty i wyolbrzymiasz trochę

No tak, strony się nie ładują przez 3 tygodnie z internetu nie da się korzystać, ale według Ciebie to nie awaria, tylko „degradacja”, bo pewnie ping do bramy domyślnej przechodził? xD To jest właśnie ten problem – jeśli dla kogoś usługa „działa”, bo pakiet ICMP wrócił z węzła, mimo że warstwa aplikacyjna leży, to nie mamy o czym rozmawiać. Dla klienta to jest 100% braku usługi.
​Pierwszą taką jazdę miałem na początku lipca, drugą pod koniec października. To nie jest wyolbrzymianie, tylko real user experience, którego nie wyłapały Twoje automaty. I tu dochodzimy do sedna: jak masz zrobione to monitorowanie i z jakich adresów? Bo jeśli monitorujesz tylko dostępność IP (ping/uptime styków), to gratuluję – właśnie udowodniłeś, że Netia ma świetny szkielet, który potrafi stać pusty i „odpowiadać”, podczas gdy routing do realnych usług (DNS, CDN, strony WWW) leży i kwiczy.
​Prawdziwy monitoring sprawdza ładowanie konkretnych zasobów, a nie to, czy ruter w szafie ma zasilanie. Moje 21 dni walki z infolinią, która uparcie twierdziła, że „u nich jest zielono”, to najlepszy dowód na to, że ich systemy (i Twoje najwyraźniej też) są ślepe na awarie typu „gray failure”.

MSL napisał/a:
Nadmiar emocji, jak w każdym w Twoim poście w tym temacie, a za mało faktów. Odnoś się konkretnie.

1. Pokaż proszę, konkretne dowody kiedy była 3 tygodniowa awaria w skali kraju w Netia, bo to jest kompletna bzdura. Jesteś chyba jedyną osobą tutaj na forum, która rzekomo 3-tygodniową awarię, całkowicie bez usługi.

2. To nie są żadne realia Netia, to jest Twoja sytuacja w najgorszym razie. Odosobnione przypadki jeśli w ogóle. Ponownie przedstaw fakty, o ogólnopolskiej awarii, która trwała tygodnie.

3. Degradacja routingu to nie jest awaria, a i takowa sytuacja była uzależniona od regionu jak już wcześniej wspomniałem, ponownie to nie było ogólnokrajowe. Ostatecznie również zostało to w dużej mierze poprawione.

4. Nie oceniam niczego w tabelkach Excela. Oceniam pracując jako administrator sieciowy dla dużego operatora(nie dla Netia) od 25 lat. Mamy łącza, transmisje i co tylko sobie możesz wymyśleć w tym biznesie zestawione od różnych operatorów(też od Netia). Wszystko monitorowane. Temat rzeka.

5. Nie masz pojęcia jak działa monitorowanie AS, szczególnie kluczowego dla ruchu w danym kraju(a takim właśnie jest ten AS Netia).

Ponownie za dużo emocji, za mało faktów/dowodów. Twój przypadek to nie jest cały kraj.

Za dużo to widzę jedynie używasz ChataGPT w tej swojej argumentacji :) Brzmisz dokładnie jak boty z obsługi klienta :P Nawet technik, który zdalnie zapierał się, że wszystko jest u mnie w porządku, a po wizycie na miejscu rozkładał ręce i głowił się, dlaczego strony się nie ładują, skoro link fizyczny „świeci na zielono” :o
​Później okazało się, że cały region, czyli tysiące ludzi, miało dokładnie taki sam problem – rzeczywiście, „odosobniony przypadek”. Zabawne, że z Twojej perspektywy administratora to było tylko „pogorszenie parametrów”, a z perspektywy tysięcy użytkowników w regionie to była usługa, za którą płacili, a która uniemożliwiała normalną pracę czy rozrywkę. To jest właśnie ta przepaść: Ty widzisz „wyższy ping”, ja widzę brak możliwości wczytania strony banku czy wyrzucanie z serwerów gier przez 21 dni. To, że Ty jako administrator w swojej serwerowni nie widzisz awarii, nie oznacza, że jej nie ma. To, o czym piszę, to klasyczny Gray Failure – sytuacja, w której Twój ukochany monitoring AS widzi, że rury są drożne, ale błędy w konfiguracji routingu (L7) sprawiają, że usługa dla klienta nie istnieje.
​Dalej sobie monitoruj ruch na AS w teorii, nie mając pojęcia, jak ta usługa w realu (nie) działa u końcowego odbiorcy. Możesz mieć i 40 lat doświadczenia, ale jeśli brak ładowania stron przez 3 tygodnie nazywasz „degradacją”, to Twoja definicja jakości zatrzymała się w czasach modemów 56k. Ja oceniam internet po tym, czy mogę z niego korzystać, a nie po tym, czy administratorowi zgadzają się słupki w Excelu.

Cytat:
podpisuje sie pod tym.
Z mojej perspektywy (pomorskie) bylo pogorszenie parametrów zaraz po inauguracji EWGate, wyższy ping był wszędzie, wiekszych awarii nie pamiętam, jedynie wyższe pingi przez okolo 3 tygodnie, to fakt.
Obecnie sie uspokoiło z pingiem, pojawiąjace sie straty pakietów szybko usuwają.

Nie kolego, to nie emocje, tylko chłodne realia bycia użytkownikiem Netii w 2025 roku ;) Skoro sam przyznajesz, że problem trwał 3 tygodnie, to tylko potwierdzasz moje słowa – operator premium nie pozwala sobie na tak długą „degradację” bez reakcji i naprawy w 24h. Jeśli dla Ciebie 3 tygodnie problemów to „fakt, który się uspokoił”, a nie kompromitacja działu NOC, to faktycznie mamy skrajnie inne standardy jakości usług :lol:

grzech1991 
plus master

Wysłany: 10-01-2026, 18:31   

MSL napisał/a:

akurat u innych operatorów to naprawy często są w 24/48h jeśli chodzi o internet - więc jest dokładnie jak napisałeś, ale u siebie miałem w playu przez miesiąc problem z internetem. Rozłaczał, pomogła dopiero wymiana routera na arrisa. Ale nie było awarii w sposób ciągły, po porstu tak raz np. na tydzień reset routera.

Orange jak kiedyś miało routing wysycony, z 7 lat temu na FTTH to zgłoszenia usterek odrzucali.

hauj 
light master

Wysłany: 10-01-2026, 18:55   

To miałeś luksus w porównaniu do mnie. U mnie przez 3 tygodnie strony nie ładowały się wcale. Za pierwszym razem technik, który przyjechał na miejsce, obszedł ruter, podpiął swój sprzęt i dosłownie łapał się za głowę, czemu to nie działa, skoro on „w systemie” widział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku :lol:
​Za drugim razem technik nawet nie wszedł do środka. Jak usłyszał, że to samo, kazał mi tylko zrobić Speedtest. Ale jak miałem go zrobić, skoro strona testowa nawet nie chciała drgnąć? :roll: To idealnie pokazuje, ile warci są specjaliści typu MSL z legendarnym 25 letnim doświadczeniem – mówisz im „nie działa”, a oni dalej swoje, bo im się w Excelu zielone słupki świecą. Gość tylko stwierdził, że nic nie może zrobić i „będą się ze mną kontaktować z centrali już”. Najlepsze było to zażenowanie w jego oczach – facet po prostu wstydził się, że musi świecić twarzą za taki syf jak netia. Ewidentnie nigdy u żadnego operatora nie widziałem takiej bezradności techników wobec własnej sieci :P

MSL 
light master

Wysłany: 10-01-2026, 19:50   

hauj napisał/a:

Za dużo to widzę jedynie używasz ChataGPT w tej swojej argumentacji :) Brzmisz dokładnie jak boty z obsługi klienta :P Nawet technik, który zdalnie zapierał się, że wszystko jest u mnie w porządku, a po wizycie na miejscu rozkładał ręce i głowił się, dlaczego strony się nie ładują, skoro link fizyczny „świeci na zielono” :o
​Później okazało się, że cały region, czyli tysiące ludzi, miało dokładnie taki sam problem – rzeczywiście, „odosobniony przypadek”. Zabawne, że z Twojej perspektywy administratora to było tylko „pogorszenie parametrów”, a z perspektywy tysięcy użytkowników w regionie to była usługa, za którą płacili, a która uniemożliwiała normalną pracę czy rozrywkę. To jest właśnie ta przepaść: Ty widzisz „wyższy ping”, ja widzę brak możliwości wczytania strony banku czy wyrzucanie z serwerów gier przez 21 dni. To, że Ty jako administrator w swojej serwerowni nie widzisz awarii, nie oznacza, że jej nie ma. To, o czym piszę, to klasyczny Gray Failure – sytuacja, w której Twój ukochany monitoring AS widzi, że rury są drożne, ale błędy w konfiguracji routingu (L7) sprawiają, że usługa dla klienta nie istnieje.
​Dalej sobie monitoruj ruch na AS w teorii, nie mając pojęcia, jak ta usługa w realu (nie) działa u końcowego odbiorcy. Możesz mieć i 40 lat doświadczenia, ale jeśli brak ładowania stron przez 3 tygodnie nazywasz „degradacją”, to Twoja definicja jakości zatrzymała się w czasach modemów 56k. Ja oceniam internet po tym, czy mogę z niego korzystać, a nie po tym, czy administratorowi zgadzają się słupki w Excelu.

Zaczynając od początku, doprawdy...ChatGPT. Niezły poziom reprezentujesz, miałem zbyt duże oczekiwania najwyraźniej.

Nie pokazałeś żadnych dowodów, zero argumentów podpartych czymś więcej niż Twoje zdanie. Przeskakujesz z kwiatka na kwiatek. Twoja "ogólnopolska awaria przez 3 tygodnie" zrobiła się teraz, nagle regionalna, jak podłapałeś z tego, co ja napisałem.

Problem w tym podejściu jest taki, że to nie była awaria i nie dotyczyła ona całego regionu. Ludzie, których tutaj na forum nie brakuje raportowali gorszy routing(gorsze RTT), a nie że im się strony nie ładowały czy usługa w ogóle nie działała przez 3 tygodnie. Jak wszyscy tutaj zgodnie zauważyli - to nie jest to samo. No ale przecież my się nie znamy. ;)

Nie dotyczyło to również tysięcy osób. Brniesz z uporem maniaka w kłamstwa, a jak Ci je ludzie(jak widać powyżej nie tylko ja) wytknęli to próbujesz deprecjonować ich opinie argumentem "nie znacie się". Rozmowa z Tobą nie ma sensu.

hauj 
light master

Wysłany: 10-01-2026, 20:10   

Nie prowadzisz płynnej rozmowy, tylko generujesz punkty: 1, 2, 3... To klasyczny sposób, w jaki AI porządkuje dane. Widać jak byk, że gadam z botem GPT lub człowiekiem-procedurą (zapewne też tak komunikujesz się właśnie z działami technicznymi (NOC) wewnątrz korporacji) :P Skoro masz takie oczekiwania co do poziomu dyskusji, to zacznij od siebie i przestań kłamać, że nikt inny nie miał problemów. Sam RobZon (i inni z pomorskiego) potwierdził 3 tygodnie jazdy, więc skończ z narracją o "odosobnionym przypadku".
​To, że Ty nazywasz uniemożliwienie gry online czy pracy "gorszym RTT", a ja nazywam to "awarią", to jest właśnie ta różnica między teoretykiem a użytkownikiem. Dla klienta usługa, która nie spełnia swojej funkcji przez 21 dni, jest martwa – niezależnie od tego, jak ładnie nazwiesz to w raporcie dla przełożonych.
​Zabawne, że wiesz lepiej od technika, który był u mnie w domu, jaka to była skala i czy strony się ładowały. Chcesz numer do niego? Zadzwoń i wytłumacz mu, że ma zwidy, bo Twoje tabelki w Excelu mówią co innego. To, że bronisz Netii jak niepodległości, nazywając fakty "kłamstwami", tylko pokazuje, że nie jesteś tu jako bezstronny ekspert, tylko jako zwykły "NetiaBoy". EOT z mojej strony, bo rzeczywistość i tak zweryfikowała Twoje 25 lat teorii :mrgreen:

reCode 
easy master

Wysłany: Wczoraj 8:23   

hauj napisał/a:
No tak, strony się nie ładują przez 3 tygodnie z internetu nie da się korzystać, ale według Ciebie to nie awaria, tylko „degradacja”, bo pewnie ping do bramy domyślnej przechodził? xD To jest właśnie ten problem – jeśli dla kogoś usługa „działa”, bo pakiet ICMP wrócił z węzła, mimo że warstwa aplikacyjna leży, to nie mamy o czym rozmawiać. Dla klienta to jest 100% braku usługi.
​Pierwszą taką jazdę miałem na początku lipca, drugą pod koniec października. To nie jest wyolbrzymianie, tylko real user experience, którego nie wyłapały Twoje automaty. I tu dochodzimy do sedna: jak masz zrobione to monitorowanie i z jakich adresów? Bo jeśli monitorujesz tylko dostępność IP (ping/uptime styków), to gratuluję – właśnie udowodniłeś, że Netia ma świetny szkielet, który potrafi stać pusty i „odpowiadać”, podczas gdy routing do realnych usług (DNS, CDN, strony WWW) leży i kwiczy.
​Prawdziwy monitoring sprawdza ładowanie konkretnych zasobów, a nie to, czy ruter w szafie ma zasilanie. Moje 21 dni walki z infolinią, która uparcie twierdziła, że „u nich jest zielono”, to najlepszy dowód na to, że ich systemy (i Twoje najwyraźniej też) są ślepe na awarie typu „gray failure”.

Nie wiem o jakichś "węzłach" piszesz, ale ja monitoruje swoje serwery i aplikacje które na nich mam (nie będę wchodził w szczegóły, ale nie monitoruje tylko pingu do i z serwera, między serwerem zdalnym, a serwerkiem na moim łączu z Netią wymieniane jest na prawdę sporo realnego ruchu). Dodatkowo ze swojego internetu często po prostu pracuje z domu i uwierz - zauważyłbym nawet 30min problemów z internetem :) Dalej nie jest to realne użycie? Czy do czego dążysz i co chcesz udowodnić? Że miałem awarie tylko o niej nie wiem?

adrjannn 
classic master

Wysłany: Wczoraj 14:21   

3 tygodniowa degradacja usług była w okolicach września 2023r. ze względu na atak DDoS na Netię.

hauj 
light master

Wysłany: Wczoraj 17:11   

Ataki DDoS to jedno, ale routing i kulejące węzły to drugie, ale no właśnie - wrzesień 2023 i 3 tygodnie leżenia :P Sami przyznajecie, że takie akcje w Netii to nie jest science-fiction.
reCode napisał/a:
Nie wiem o jakichś "węzłach" piszesz, ale ja monitoruje swoje serwery i aplikacje które na nich mam (nie będę wchodził w szczegóły, ale nie monitoruje tylko pingu do i z serwera, między serwerem zdalnym, a serwerkiem na moim łączu z Netią wymieniane jest na prawdę sporo realnego ruchu). Dodatkowo ze swojego internetu często po prostu pracuje z domu i uwierz - zauważyłbym nawet 30min problemów z internetem Dalej nie jest to realne użycie? Czy do czego dążysz i co chcesz udowodnić? Że miałem awarie tylko o niej nie wiem?

Czyli co nie zauważyłeś żadnych problemów w 2k25 :?: :shock:

reCode 
easy master

Wysłany: Wczoraj 21:23   

hauj napisał/a:
Czyli co nie zauważyłeś żadnych problemów w 2k25

Poza przełączeniem mnie na CGNAT na obu adresach? Zero problemów w 2025 które jakoś szczególnie utkwiły mi w pamięci :)
Wschód Polski, jedno łącze na infrastrukturze Netii (FTTH) router w trybie bridge + własny router. Drugie łączę ETTH z własnym routerem, infrastruktura odziedziczona po lokalsie którego Netia kupiła.

hauj 
light master

Wysłany: Wczoraj 22:49   

A grasz też w cokolwiek online, czy tylko praca i wysyłanie plików?

reCode 
easy master

Wysłany: Dzisiaj 12:14   

hauj napisał/a:
A grasz też w cokolwiek online, czy tylko praca i wysyłanie plików?

A ma to jakieś znaczenie w kontekście tego, że nie miałem awarii? :)

hauj 
light master

Wysłany: Dzisiaj 13:19   

No i wszystko jasne. Skoro nie grasz, już wiem, dlaczego ping 200 ms to dla Ciebie nie awaria, a co najwyżej „degradacja usług”. Mówisz, że wymieniasz naprawdę sporo realnego ruchu – tyle że jeśli pakiet leci 200 ms zamiast 20 ms, plik i tak się prześle, tyle że ułamek sekundy później. W pracy biurowej, przy backupie czy synchronizacji danych jest to niezauważalne. W grach online mamy przepaść między „gram” a „nie da się grać”. Twoje monitorowanie sprawdza jedynie, czy pakiety dolatują, kompletnie ignorując jak i kiedy się to dzieje. Awarii faktycznie mogłeś nie zauważyć, bo Twój monitoring nadaje się jedynie do sprawdzania, czy jest prąd w gniazdku.

​Ty monitorujesz dostępność jak MSL (czy działa), ja sprawdzam w czasie rzeczywistym wydajność i jakość (jak działa). Ty twierdzisz, że droga jest przejezdna, bo Twój traktor przejechał przez błoto – ja krzyczę, że droga jest zepsuta, bo moje Ferrari z niskim zawieszeniem (gaming/usługi czasu rzeczywistego) zawiesiło się na pierwszej dziurze. U Ciebie internet może być polem ornym, u mnie ma być niemiecką autostradą o idealnej nawierzchni, gdzie liczy się każda milisekunda. Traktorem raczej na taką autostradę nie wjedziesz.

​Podsumowując: nie dość, że pod koniec października Netia zafundowała mi 3-tygodniową, leżącą awarię, przy której strony nawet się nie ładowały, to po rzekomym „ogarnięciu” problemu dla mnie awaria trwała dalej, bo parametry uniemożliwiały grę. Ale rozumiem – z perspektywy traktora błoto to przecież naturalne środowisko.

Odpowiedz do tematu