|
|
|
Jak korporacyjny sukces EWG zabił najlepszego dostawcę ISP |
| Autor |
Wiadomość |
reCode
easy master
|
Wysłany: 10-01-2026, 14:21
|
|
|
| hauj napisał/a: | Bzdura, właśnie nie ma nic gorszego dla gracza – co mi po „najlepszym routingu”, jak w każdej chwili może być awaria i pograne? Zresztą jakie pograne jak nawet strony tygodniami się nie ładowały. 1000x bardziej wolę operatora, który ma odrobinę wyższy ping, ale za to oferuje stabilność bez 3-tygodniowych awarii.
„Najlepszy routing” kończy się tam, gdzie zaczyna się brutalna optymalizacja kosztów i olewanie zgłoszeń, których systemy monitoringu AS nie wyłapują, bo pakiety technicznie „dochodzą do węzła”. Twoje 99,8% dostępności AS12741 to statystyka dla systemów monitoringu, która nie ma nic wspólnego z tym, czy Kowalskiemu ładuje się strona. To tak, jakbyś twierdził, że autostrada jest przejezdna, bo asfalt leży, mimo że na bramkach jest zator na 3 tygodnie. Jeśli u klienta usługa nie działa przez 21 dni, a infolinia twierdzi, że „u nich widać, że jest OK”, to te Twoje wykresy są warte tyle, co papier, na którym ich nie wydrukowano.
To nie jest żadna hiperbola, tylko realia obsługi w Netii w 2025 roku. Jeśli dla Ciebie najlepszy operator to taki, który bez uprzedzenia kastruje usługę o IP, zalicza awarię za awarią i do tego doprowadził do zapaści w routingu przez projekt EWG, to mamy po prostu skrajnie inne definicje jakości. Ty oceniasz tabelki w Excelu, ja oceniam to, czy mam internet w gniazdku. |
Ja tylko się odniosę do tego "zalicza awarię za awarią" - no to muszę stanąć po stronie MSL. Możesz pokazać gdzie były te 3 tygodnie awarii? W sensie w jakim regionie i kiedy to było? Bo u mnie na 2 adresach mam Netie i nie odnotowałem żadnej (mam automatyczne monitorowanie stanu sieci pomiędzy kilkoma serwerami właśnie z tych dwóch adresów oraz powiadomienia o problemach na łączu). Nie wiem również co masz na myśli przez "awarie" - brak dostępności usługi? Czy jakiś wyższy ping po prostu (bo to nie awaria, a degradacja). Bo też mam wrażenie, że naciągasz fakty i wyolbrzymiasz trochę |
|
|
|
 |
MSL
light master
|
Wysłany: 10-01-2026, 15:27
|
|
|
| hauj napisał/a: | Bzdura, właśnie nie ma nic gorszego dla gracza – co mi po „najlepszym routingu”, jak w każdej chwili może być awaria i pograne? Zresztą jakie pograne, nawet strony tygodniami się nie ładowały. 1000x bardziej wolę operatora, który ma odrobinę wyższy ping, ale za to oferuje stabilność bez 3-tygodniowych awarii.
„Najlepszy routing” kończy się tam, gdzie zaczyna się brutalna optymalizacja kosztów i olewanie zgłoszeń, których systemy monitoringu AS nie wyłapują, bo pakiety technicznie „dochodzą do węzła”. Twoje 99,8% dostępności AS12741 to statystyka dla systemów monitoringu, która nie ma nic wspólnego z tym, czy Kowalskiemu ładuje się strona. To tak, jakbyś twierdził, że autostrada jest przejezdna, bo asfalt leży, mimo że na bramkach jest zator na 3 tygodnie. Jeśli u klienta usługa nie działa przez 21 dni, a infolinia twierdzi, że „u nich widać, że jest OK”, to te Twoje wykresy są warte tyle, co papier, na którym ich nie wydrukowano.
To nie jest żadna hiperbola, tylko realia obsługi w Netii w 2025 roku. Jeśli dla Ciebie najlepszy operator to taki, który bez uprzedzenia kastruje usługę o IP, zalicza awarię za awarią i do tego doprowadził do zapaści w routingu przez projekt EWG, to mamy po prostu skrajnie inne definicje jakości. Ty oceniasz tabelki w Excelu, ja oceniam to, czy mam internet w gniazdku. |
Nadmiar emocji, jak w każdym w Twoim poście w tym temacie, a za mało faktów. Odnoś się konkretnie.
1. Pokaż proszę, konkretne dowody kiedy była 3 tygodniowa awaria w skali kraju w Netia, bo to jest kompletna bzdura. Jesteś chyba jedyną osobą tutaj na forum, która rzekomo 3-tygodniową awarię, całkowicie bez usługi.
2. To nie są żadne realia Netia, to jest Twoja sytuacja w najgorszym razie. Odosobnione przypadki jeśli w ogóle. Ponownie przedstaw fakty, o ogólnopolskiej awarii, która trwała tygodnie.
3. Degradacja routingu to nie jest awaria, a i takowa sytuacja była uzależniona od regionu jak już wcześniej wspomniałem, ponownie to nie było ogólnokrajowe. Ostatecznie również zostało to w dużej mierze poprawione.
4. Nie oceniam niczego w tabelkach Excela. Oceniam pracując jako administrator sieciowy dla dużego operatora(nie dla Netia) od 25 lat. Mamy łącza, transmisje i co tylko sobie możesz wymyśleć w tym biznesie zestawione od różnych operatorów(też od Netia). Wszystko monitorowane. Temat rzeka.
5. Nie masz pojęcia jak działa monitorowanie AS, szczególnie kluczowego dla ruchu w danym kraju(a takim właśnie jest ten AS Netia).
Ponownie za dużo emocji, za mało faktów/dowodów. Twój przypadek to nie jest cały kraj. |
|
|
|
 |
RobZon
plus master
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Paź 2021 Posty: 482 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 10-01-2026, 16:26
|
|
|
| MSL napisał/a: |
Ponownie za dużo emocji, za mało dowodów. Twój przypadek to nie jest cały kraj. |
podpisuje sie pod tym.
Z mojej perspektywy (pomorskie) bylo pogorszenie parametrów zaraz po inauguracji EWGate, wyższy ping był wszędzie, wiekszych awarii nie pamiętam, jedynie wyższe pingi przez okolo 3 tygodnie, to fakt.
Obecnie sie uspokoiło z pingiem, pojawiąjace sie straty pakietów szybko usuwają. |
| |
|
|
|
 |
hauj
light master
|
Wysłany: 10-01-2026, 18:22
|
|
|
| Cytat: | | Ja tylko się odniosę do tego "zalicza awarię za awarią" - no to muszę stanąć po stronie MSL. Możesz pokazać gdzie były te 3 tygodnie awarii? W sensie w jakim regionie i kiedy to było? Bo u mnie na 2 adresach mam Netie i nie odnotowałem żadnej (mam automatyczne monitorowanie stanu sieci pomiędzy kilkoma serwerami właśnie z tych dwóch adresów oraz powiadomienia o problemach na łączu). Nie wiem również co masz na myśli przez "awarie" - brak dostępności usługi? Czy jakiś wyższy ping po prostu (bo to nie awaria, a degradacja). Bo też mam wrażenie, że naciągasz fakty i wyolbrzymiasz trochę |
No tak, strony się nie ładują przez 3 tygodnie z internetu nie da się korzystać, ale według Ciebie to nie awaria, tylko „degradacja”, bo pewnie ping do bramy domyślnej przechodził? xD To jest właśnie ten problem – jeśli dla kogoś usługa „działa”, bo pakiet ICMP wrócił z węzła, mimo że warstwa aplikacyjna leży, to nie mamy o czym rozmawiać. Dla klienta to jest 100% braku usługi.
Pierwszą taką jazdę miałem na początku lipca, drugą pod koniec października. To nie jest wyolbrzymianie, tylko real user experience, którego nie wyłapały Twoje automaty. I tu dochodzimy do sedna: jak masz zrobione to monitorowanie i z jakich adresów? Bo jeśli monitorujesz tylko dostępność IP (ping/uptime styków), to gratuluję – właśnie udowodniłeś, że Netia ma świetny szkielet, który potrafi stać pusty i „odpowiadać”, podczas gdy routing do realnych usług (DNS, CDN, strony WWW) leży i kwiczy.
Prawdziwy monitoring sprawdza ładowanie konkretnych zasobów, a nie to, czy ruter w szafie ma zasilanie. Moje 21 dni walki z infolinią, która uparcie twierdziła, że „u nich jest zielono”, to najlepszy dowód na to, że ich systemy (i Twoje najwyraźniej też) są ślepe na awarie typu „gray failure”.
| MSL napisał/a: | Nadmiar emocji, jak w każdym w Twoim poście w tym temacie, a za mało faktów. Odnoś się konkretnie.
1. Pokaż proszę, konkretne dowody kiedy była 3 tygodniowa awaria w skali kraju w Netia, bo to jest kompletna bzdura. Jesteś chyba jedyną osobą tutaj na forum, która rzekomo 3-tygodniową awarię, całkowicie bez usługi.
2. To nie są żadne realia Netia, to jest Twoja sytuacja w najgorszym razie. Odosobnione przypadki jeśli w ogóle. Ponownie przedstaw fakty, o ogólnopolskiej awarii, która trwała tygodnie.
3. Degradacja routingu to nie jest awaria, a i takowa sytuacja była uzależniona od regionu jak już wcześniej wspomniałem, ponownie to nie było ogólnokrajowe. Ostatecznie również zostało to w dużej mierze poprawione.
4. Nie oceniam niczego w tabelkach Excela. Oceniam pracując jako administrator sieciowy dla dużego operatora(nie dla Netia) od 25 lat. Mamy łącza, transmisje i co tylko sobie możesz wymyśleć w tym biznesie zestawione od różnych operatorów(też od Netia). Wszystko monitorowane. Temat rzeka.
5. Nie masz pojęcia jak działa monitorowanie AS, szczególnie kluczowego dla ruchu w danym kraju(a takim właśnie jest ten AS Netia).
Ponownie za dużo emocji, za mało faktów/dowodów. Twój przypadek to nie jest cały kraj. |
Za dużo to widzę jedynie używasz ChataGPT w tej swojej argumentacji Brzmisz dokładnie jak boty z obsługi klienta Nawet technik, który zdalnie zapierał się, że wszystko jest u mnie w porządku, a po wizycie na miejscu rozkładał ręce i głowił się, dlaczego strony się nie ładują, skoro link fizyczny „świeci na zielono”
Później okazało się, że cały region, czyli tysiące ludzi, miało dokładnie taki sam problem – rzeczywiście, „odosobniony przypadek”. Zabawne, że z Twojej perspektywy administratora to było tylko „pogorszenie parametrów”, a z perspektywy tysięcy użytkowników w regionie to była usługa, za którą płacili, a która uniemożliwiała normalną pracę czy rozrywkę. To jest właśnie ta przepaść: Ty widzisz „wyższy ping”, ja widzę brak możliwości wczytania strony banku czy wyrzucanie z serwerów gier przez 21 dni. To, że Ty jako administrator w swojej serwerowni nie widzisz awarii, nie oznacza, że jej nie ma. To, o czym piszę, to klasyczny Gray Failure – sytuacja, w której Twój ukochany monitoring AS widzi, że rury są drożne, ale błędy w konfiguracji routingu (L7) sprawiają, że usługa dla klienta nie istnieje.
Dalej sobie monitoruj ruch na AS w teorii, nie mając pojęcia, jak ta usługa w realu (nie) działa u końcowego odbiorcy. Możesz mieć i 40 lat doświadczenia, ale jeśli brak ładowania stron przez 3 tygodnie nazywasz „degradacją”, to Twoja definicja jakości zatrzymała się w czasach modemów 56k. Ja oceniam internet po tym, czy mogę z niego korzystać, a nie po tym, czy administratorowi zgadzają się słupki w Excelu.
| Cytat: | podpisuje sie pod tym.
Z mojej perspektywy (pomorskie) bylo pogorszenie parametrów zaraz po inauguracji EWGate, wyższy ping był wszędzie, wiekszych awarii nie pamiętam, jedynie wyższe pingi przez okolo 3 tygodnie, to fakt.
Obecnie sie uspokoiło z pingiem, pojawiąjace sie straty pakietów szybko usuwają. |
Nie kolego, to nie emocje, tylko chłodne realia bycia użytkownikiem Netii w 2025 roku Skoro sam przyznajesz, że problem trwał 3 tygodnie, to tylko potwierdzasz moje słowa – operator premium nie pozwala sobie na tak długą „degradację” bez reakcji i naprawy w 24h. Jeśli dla Ciebie 3 tygodnie problemów to „fakt, który się uspokoił”, a nie kompromitacja działu NOC, to faktycznie mamy skrajnie inne standardy jakości usług |
| |
|
|
|
 |
grzech1991
plus master
|
Wysłany: 10-01-2026, 18:31
|
|
|
| MSL napisał/a: | | 2. To nie są żadne realia Netia, to jest Twoja sytuacja w najgorszym razie. Odosobnione przypadki jeśli w ogóle. Ponownie przedstaw fakty, o ogólnopolskiej awarii, która trwała tygodnie. |
akurat u innych operatorów to naprawy często są w 24/48h jeśli chodzi o internet - więc jest dokładnie jak napisałeś, ale u siebie miałem w playu przez miesiąc problem z internetem. Rozłaczał, pomogła dopiero wymiana routera na arrisa. Ale nie było awarii w sposób ciągły, po porstu tak raz np. na tydzień reset routera.
Orange jak kiedyś miało routing wysycony, z 7 lat temu na FTTH to zgłoszenia usterek odrzucali. |
|
|
|
 |
hauj
light master
|
Wysłany: 10-01-2026, 18:55
|
|
|
To miałeś luksus w porównaniu do mnie. U mnie przez 3 tygodnie strony nie ładowały się wcale. Za pierwszym razem technik, który przyjechał na miejsce, obszedł ruter, podpiął swój sprzęt i dosłownie łapał się za głowę, czemu to nie działa, skoro on „w systemie” widział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku
Za drugim razem technik nawet nie wszedł do środka. Jak usłyszał, że to samo, kazał mi tylko zrobić Speedtest. Ale jak miałem go zrobić, skoro strona testowa nawet nie chciała drgnąć? To idealnie pokazuje, ile warci są specjaliści typu MSL z legendarnym 25 letnim doświadczeniem – mówisz im „nie działa”, a oni dalej swoje, bo im się w Excelu zielone słupki świecą. Gość tylko stwierdził, że nic nie może zrobić i „będą się ze mną kontaktować z centrali już”. Najlepsze było to zażenowanie w jego oczach – facet po prostu wstydził się, że musi świecić twarzą za taki syf jak netia. Ewidentnie nigdy u żadnego operatora nie widziałem takiej bezradności techników wobec własnej sieci |
| |
|
|
|
 |
MSL
light master
|
Wysłany: 10-01-2026, 19:50
|
|
|
| hauj napisał/a: |
Za dużo to widzę jedynie używasz ChataGPT w tej swojej argumentacji Brzmisz dokładnie jak boty z obsługi klienta Nawet technik, który zdalnie zapierał się, że wszystko jest u mnie w porządku, a po wizycie na miejscu rozkładał ręce i głowił się, dlaczego strony się nie ładują, skoro link fizyczny „świeci na zielono”
Później okazało się, że cały region, czyli tysiące ludzi, miało dokładnie taki sam problem – rzeczywiście, „odosobniony przypadek”. Zabawne, że z Twojej perspektywy administratora to było tylko „pogorszenie parametrów”, a z perspektywy tysięcy użytkowników w regionie to była usługa, za którą płacili, a która uniemożliwiała normalną pracę czy rozrywkę. To jest właśnie ta przepaść: Ty widzisz „wyższy ping”, ja widzę brak możliwości wczytania strony banku czy wyrzucanie z serwerów gier przez 21 dni. To, że Ty jako administrator w swojej serwerowni nie widzisz awarii, nie oznacza, że jej nie ma. To, o czym piszę, to klasyczny Gray Failure – sytuacja, w której Twój ukochany monitoring AS widzi, że rury są drożne, ale błędy w konfiguracji routingu (L7) sprawiają, że usługa dla klienta nie istnieje.
Dalej sobie monitoruj ruch na AS w teorii, nie mając pojęcia, jak ta usługa w realu (nie) działa u końcowego odbiorcy. Możesz mieć i 40 lat doświadczenia, ale jeśli brak ładowania stron przez 3 tygodnie nazywasz „degradacją”, to Twoja definicja jakości zatrzymała się w czasach modemów 56k. Ja oceniam internet po tym, czy mogę z niego korzystać, a nie po tym, czy administratorowi zgadzają się słupki w Excelu.
|
Zaczynając od początku, doprawdy...ChatGPT. Niezły poziom reprezentujesz, miałem zbyt duże oczekiwania najwyraźniej.
Nie pokazałeś żadnych dowodów, zero argumentów podpartych czymś więcej niż Twoje zdanie. Przeskakujesz z kwiatka na kwiatek. Twoja "ogólnopolska awaria przez 3 tygodnie" zrobiła się teraz, nagle regionalna, jak podłapałeś z tego, co ja napisałem.
Problem w tym podejściu jest taki, że to nie była awaria i nie dotyczyła ona całego regionu. Ludzie, których tutaj na forum nie brakuje raportowali gorszy routing(gorsze RTT), a nie że im się strony nie ładowały czy usługa w ogóle nie działała przez 3 tygodnie. Jak wszyscy tutaj zgodnie zauważyli - to nie jest to samo. No ale przecież my się nie znamy.
Nie dotyczyło to również tysięcy osób. Brniesz z uporem maniaka w kłamstwa, a jak Ci je ludzie(jak widać powyżej nie tylko ja) wytknęli to próbujesz deprecjonować ich opinie argumentem "nie znacie się". Rozmowa z Tobą nie ma sensu. |
| |
|
|
|
 |
hauj
light master
|
Wysłany: 10-01-2026, 20:10
|
|
|
Nie prowadzisz płynnej rozmowy, tylko generujesz punkty: 1, 2, 3... To klasyczny sposób, w jaki AI porządkuje dane. Widać jak byk, że gadam z botem GPT lub człowiekiem-procedurą (zapewne też tak komunikujesz się właśnie z działami technicznymi (NOC) wewnątrz korporacji) Skoro masz takie oczekiwania co do poziomu dyskusji, to zacznij od siebie i przestań kłamać, że nikt inny nie miał problemów. Sam RobZon (i inni z pomorskiego) potwierdził 3 tygodnie jazdy, więc skończ z narracją o "odosobnionym przypadku".
To, że Ty nazywasz uniemożliwienie gry online czy pracy "gorszym RTT", a ja nazywam to "awarią", to jest właśnie ta różnica między teoretykiem a użytkownikiem. Dla klienta usługa, która nie spełnia swojej funkcji przez 21 dni, jest martwa – niezależnie od tego, jak ładnie nazwiesz to w raporcie dla przełożonych.
Zabawne, że wiesz lepiej od technika, który był u mnie w domu, jaka to była skala i czy strony się ładowały. Chcesz numer do niego? Zadzwoń i wytłumacz mu, że ma zwidy, bo Twoje tabelki w Excelu mówią co innego. To, że bronisz Netii jak niepodległości, nazywając fakty "kłamstwami", tylko pokazuje, że nie jesteś tu jako bezstronny ekspert, tylko jako zwykły "NetiaBoy". EOT z mojej strony, bo rzeczywistość i tak zweryfikowała Twoje 25 lat teorii |
| |
|
|
|
 |
reCode
easy master
|
Wysłany: Wczoraj 8:23
|
|
|
| hauj napisał/a: | No tak, strony się nie ładują przez 3 tygodnie z internetu nie da się korzystać, ale według Ciebie to nie awaria, tylko „degradacja”, bo pewnie ping do bramy domyślnej przechodził? xD To jest właśnie ten problem – jeśli dla kogoś usługa „działa”, bo pakiet ICMP wrócił z węzła, mimo że warstwa aplikacyjna leży, to nie mamy o czym rozmawiać. Dla klienta to jest 100% braku usługi.
Pierwszą taką jazdę miałem na początku lipca, drugą pod koniec października. To nie jest wyolbrzymianie, tylko real user experience, którego nie wyłapały Twoje automaty. I tu dochodzimy do sedna: jak masz zrobione to monitorowanie i z jakich adresów? Bo jeśli monitorujesz tylko dostępność IP (ping/uptime styków), to gratuluję – właśnie udowodniłeś, że Netia ma świetny szkielet, który potrafi stać pusty i „odpowiadać”, podczas gdy routing do realnych usług (DNS, CDN, strony WWW) leży i kwiczy.
Prawdziwy monitoring sprawdza ładowanie konkretnych zasobów, a nie to, czy ruter w szafie ma zasilanie. Moje 21 dni walki z infolinią, która uparcie twierdziła, że „u nich jest zielono”, to najlepszy dowód na to, że ich systemy (i Twoje najwyraźniej też) są ślepe na awarie typu „gray failure”. |
Nie wiem o jakichś "węzłach" piszesz, ale ja monitoruje swoje serwery i aplikacje które na nich mam (nie będę wchodził w szczegóły, ale nie monitoruje tylko pingu do i z serwera, między serwerem zdalnym, a serwerkiem na moim łączu z Netią wymieniane jest na prawdę sporo realnego ruchu). Dodatkowo ze swojego internetu często po prostu pracuje z domu i uwierz - zauważyłbym nawet 30min problemów z internetem Dalej nie jest to realne użycie? Czy do czego dążysz i co chcesz udowodnić? Że miałem awarie tylko o niej nie wiem? |
|
|
|
 |
adrjannn
classic master
|
Wysłany: Wczoraj 14:21
|
|
|
| 3 tygodniowa degradacja usług była w okolicach września 2023r. ze względu na atak DDoS na Netię. |
|
 |
hauj
light master
|
Wysłany: Wczoraj 17:11
|
|
|
Ataki DDoS to jedno, ale routing i kulejące węzły to drugie, ale no właśnie - wrzesień 2023 i 3 tygodnie leżenia Sami przyznajecie, że takie akcje w Netii to nie jest science-fiction.
| reCode napisał/a: | | Nie wiem o jakichś "węzłach" piszesz, ale ja monitoruje swoje serwery i aplikacje które na nich mam (nie będę wchodził w szczegóły, ale nie monitoruje tylko pingu do i z serwera, między serwerem zdalnym, a serwerkiem na moim łączu z Netią wymieniane jest na prawdę sporo realnego ruchu). Dodatkowo ze swojego internetu często po prostu pracuje z domu i uwierz - zauważyłbym nawet 30min problemów z internetem Dalej nie jest to realne użycie? Czy do czego dążysz i co chcesz udowodnić? Że miałem awarie tylko o niej nie wiem? |
Czyli co nie zauważyłeś żadnych problemów w 2k25 |
|
|
|
 |
reCode
easy master
|
Wysłany: Wczoraj 21:23
|
|
|
| hauj napisał/a: | | Czyli co nie zauważyłeś żadnych problemów w 2k25 |
Poza przełączeniem mnie na CGNAT na obu adresach? Zero problemów w 2025 które jakoś szczególnie utkwiły mi w pamięci
Wschód Polski, jedno łącze na infrastrukturze Netii (FTTH) router w trybie bridge + własny router. Drugie łączę ETTH z własnym routerem, infrastruktura odziedziczona po lokalsie którego Netia kupiła. |
|
|
|
 |
hauj
light master
|
Wysłany: Wczoraj 22:49
|
|
|
| A grasz też w cokolwiek online, czy tylko praca i wysyłanie plików? |
|
|
|
 |
reCode
easy master
|
Wysłany: Dzisiaj 12:14
|
|
|
| hauj napisał/a: | | A grasz też w cokolwiek online, czy tylko praca i wysyłanie plików? |
A ma to jakieś znaczenie w kontekście tego, że nie miałem awarii? |
|
|
|
 |
hauj
light master
|
Wysłany: Dzisiaj 13:19
|
|
|
No i wszystko jasne. Skoro nie grasz, już wiem, dlaczego ping 200 ms to dla Ciebie nie awaria, a co najwyżej „degradacja usług”. Mówisz, że wymieniasz naprawdę sporo realnego ruchu – tyle że jeśli pakiet leci 200 ms zamiast 20 ms, plik i tak się prześle, tyle że ułamek sekundy później. W pracy biurowej, przy backupie czy synchronizacji danych jest to niezauważalne. W grach online mamy przepaść między „gram” a „nie da się grać”. Twoje monitorowanie sprawdza jedynie, czy pakiety dolatują, kompletnie ignorując jak i kiedy się to dzieje. Awarii faktycznie mogłeś nie zauważyć, bo Twój monitoring nadaje się jedynie do sprawdzania, czy jest prąd w gniazdku.
Ty monitorujesz dostępność jak MSL (czy działa), ja sprawdzam w czasie rzeczywistym wydajność i jakość (jak działa). Ty twierdzisz, że droga jest przejezdna, bo Twój traktor przejechał przez błoto – ja krzyczę, że droga jest zepsuta, bo moje Ferrari z niskim zawieszeniem (gaming/usługi czasu rzeczywistego) zawiesiło się na pierwszej dziurze. U Ciebie internet może być polem ornym, u mnie ma być niemiecką autostradą o idealnej nawierzchni, gdzie liczy się każda milisekunda. Traktorem raczej na taką autostradę nie wjedziesz.
Podsumowując: nie dość, że pod koniec października Netia zafundowała mi 3-tygodniową, leżącą awarię, przy której strony nawet się nie ładowały, to po rzekomym „ogarnięciu” problemu dla mnie awaria trwała dalej, bo parametry uniemożliwiały grę. Ale rozumiem – z perspektywy traktora błoto to przecież naturalne środowisko. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Komentarze napisane przez użytkowników tego forum są ich prywatnymi opiniami.
Wortal chelloPL oraz MediaŚwiat jak również żaden z administratorów/moderatorów nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. | | Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13 | |
 |
|
Grupa
Aktualności:
|
|