|
Gniazdo przelotowe - instalacja |
| Autor |
Wiadomość |
konradantek
light master
|
Wysłany: 03-01-2026, 14:29 Gniazdo przelotowe - instalacja
|
|
|
Cześć,
Robiłem sobie remont i poza wymianą elektryki panowie też przenieśli mi delikatnie instalację Internetu. Za bardzo się nie interesowałem, bo na co dzień robią elektrykę na obiektach typu stadiony czy wielkie domy ze wszystkim podpiętym do smart home. Uznałem, że internet to będzie pryszcz, no i po wizycie technika UPC/Play jednak nie pryszcz xD
Otóż blok jest z 2002 roku. Do bloku dochodzi światłowód, ale do mieszkań już wszystko idzie kablami koncentrycznymi, jak pan to określił, jest to instalacja hybrydowa.
Kabel z klatki wchodzi do mieszkania, jest jakaś dziura w ścianie, przez którą leci kabel i wylatuje w sypialni, z sypialni leci do salonu i tam jest gniazdo końcowe. Nie chce mieć nic w sypialni, ale deweloper tak kiedyś zrobił i panowie przy remoncie zostawili, gdybym kiedyś jednak chciał mieć w sypialni TV.
Cała elektryka i kable sat ubrano w osprzęt Hager berker, mówili, że dobre. W sypialni dali przelotowe gniazdo, w salonie końcowe. Przyszedł Pan z UPC, powiedział, że to przelotowe się nie nadaje, wywalił i połączył mi dwa kable ze sobą na jakiś tzw. ulep - kolanko+złączka+kolanko. Gniazdko końcowe już zostawił, tamto twierdził, że jest ok.
Nie wierzyłem mu, więc ja wyszedł, to wymieniłem ulep na gniazdko przelotowe i rzeczywiście miał rację, nie ma wtedy w ogóle sygnału na końcu.
Czemu piszę więc, zapytacie. Piszę, gdyż w sypialni wystaje mi ze ściany wielka instalacja kablowa i nie jestem w stanie jej zmieścić w puszcze w takiej wersji, a średnio mi się to podoba.
Czy znacie gniazdka przelotowe innych producentów, które przesyłają sygnał dalej i powinno to zadziałać? Albo czy mogę czymś innym połączyć te kable, żeby udało się je wcisnąć do puszki i zamknąć zaślepka?
Głównie chce to zrobić dlatego, że i tak mam ciasne przejście a przez ten kabel nie mogę dosunąć komody do ściany |
|
 |
grzech1991
plus master
|
Wysłany: 03-01-2026, 16:30
|
|
|
| wybij dziure w komodzie i po sprawie |
|
|
|
 |
adrjannn
classic master
|
Wysłany: 03-01-2026, 21:57
|
|
|
Pokaż zdjęcia.
Prawdopodobnie to gniazdo przelotowe wprowadza zbyt dłuże tłumienie |
|
 |
konradantek
light master
|
Wysłany: 04-01-2026, 12:54
|
|
|
| grzech1991 napisał/a: | | wybij dziure w komodzie i po sprawie |
Nie jest to możliwe, w miejscu gniazdka komoda ma łącznik, w którym się nie da wiercić :)
| adrjannn napisał/a: | | Pokaż zdjęcia. Prawdopodobnie to gniazdo przelotowe wprowadza zbyt dłuże tłumienie |
Tłumienie przelotowe dla 2150 MHz - 5 dB
Tłumienie przelotowe dla 860 MHz - 4 dB
Tłumienie wejściowe dla 2150 MHz - 5 dB
Tłumienie wejściowe dla 860 MHz - 4 dB
Zakres częstotliwości 5 - 2400 MHz
Jeśli tłumie jest za duże to czym mógłbym to zastąpić ? Rozdzielacz albo spliter? |
|
 |
pabloskrak
classic master
|
Wysłany: 04-01-2026, 15:54
|
|
|
Jeśli dobrze kojarzę to takie gniazdo nie maja tzn nie obsługują kanału zwrotnego |
|
|
|
 |
adrjannn
classic master
|
Wysłany: 04-01-2026, 17:44
|
|
|
@konradantek pokaż jak masz to teraz połączone.
Pewnie "na krótko" beczką? |
|
 |
konradantek
light master
|
Wysłany: 05-01-2026, 10:15
|
|
|
| adrjannn napisał/a: | @konradantek pokaż jak masz to teraz połączone.
Pewnie "na krótko" beczką? |
Chyba tak Tylko nie mogę tego zmieścić w ścianie :/
 |
|
 |
pabloskrak
classic master
|
|
|
|
 |
adrjannn
classic master
|
Wysłany: 05-01-2026, 22:17
|
|
|
A masz możliwość przedłużenia tych kabli do innego miejsca i tam ich "połączenia razem" ? Czyli danie beczki (łącznika) i w innym miejscu spięcie ich razem
Ciężko tutaj coś wykombinować, można próbować skręcić te kable w puszce "na prosto" ale pewnie nie uda się
PS. Takie gniazdko jest przelotowe i obsługuje kanał zwrotny
https://www.sklepsaturn.p...-tv-r-10db.html |
|
 |
konradantek
light master
|
Wysłany: 06-01-2026, 14:33
|
|
|
Dzięki, zamówiłem beczkę
| adrjannn napisał/a: | A masz możliwość przedłużenia tych kabli do innego miejsca i tam ich "połączenia razem" ? Czyli danie beczki (łącznika) i w innym miejscu spięcie ich razem
Ciężko tutaj coś wykombinować, można próbować skręcić te kable w puszce "na prosto" ale pewnie nie uda się
PS. Takie gniazdko jest przelotowe i obsługuje kanał zwrotny
https://www.sklepsaturn.p...-tv-r-10db.html |
W inne miejsce - nie ma opcji. Ale nie potrzebuje tego gniazdka, bo nie przewiduję posiadania TV w sypialni. Spróbuję zmieścić to z beczką w dziurze. |
|
 |
|
|