|
Światłowód tylko z ONT bez Funboxa |
| Autor |
Wiadomość |
MrPepka
classic master
|
Wysłany: 24-05-2025, 14:19
|
|
|
| adrjannn napisał/a: | | routera też nie idzie oddać i trzeba płacić... |
Jeśli ma się osobny ONT to router można zwrócić w salonie tylko trzeba napisać potem reklamację aby anulowali opłatę za dzierżawę Funboxa (gdzieś nawet napisałem regułkę jaką trzeba w reklamacji napisać, można też podkreślić, że ma się swój router więc nie potrzebujecie ich Funboxa) |
|
|
|
 |
gabrychu
classic master
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Lut 2014 Posty: 237 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 24-05-2025, 16:47
|
|
|
FB10 ma port WAN 10GbE do osobnego ONT czy port WAN może robić jako ONT?
I wtedy podpinamy swój router do portu WAN Funboxa |
| Ostatnio zmieniony przez gabrychu 24-05-2025, 17:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
MrPepka
classic master
|
Wysłany: 24-05-2025, 16:57
|
|
|
| gabrychu napisał/a: | | FB10 ma port WAN 10GbE do osobnego ONT czy port WAN może robić jako ONT? |
Port WAN 10 GbE jest do osobnego ONT |
|
|
|
 |
Kebap12
plus master
|
Wysłany: 24-05-2025, 19:04
|
|
|
No a co do drugiego pytania, to jak wezmę fb10 z ONT, to jakbym chciał swój ONT podłączać, to klonuję ONT orange, czy FB10? Czy nie ma znaczenia, bo i to i to będzie działać?
Bo nie powiem, ale jakbym miał w razie czego ONT od orange, jakby nagle zdecydowali że inne nie będą działać, to bym spał spokojniej... |
|
|
|
 |
ralf
ultra master
Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Cze 2005 Posty: 1087 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 24-05-2025, 19:22
|
|
|
| Nie dostaniesz ONT do FB10, bo Orange takiego nie posiada. Swojego ONT też nie podłączysz. |
|
 |
Kebap12
plus master
|
Wysłany: 24-05-2025, 19:27
|
|
|
| MrPepka napisał/a: | | adrjannn napisał/a: | | routera też nie idzie oddać i trzeba płacić... |
Jeśli ma się osobny ONT to router można zwrócić w salonie tylko trzeba napisać potem reklamację aby anulowali opłatę za dzierżawę Funboxa (gdzieś nawet napisałem regułkę jaką trzeba w reklamacji napisać, można też podkreślić, że ma się swój router więc nie potrzebujecie ich Funboxa) |
Chodzi o to:
"Zmuszanie do korzystania tylko ze sprzętu operatora jest niezgodne z prawem UE: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 2015/2120 z dnia 25 listopada 2015, ustanawiającego środki dotyczące dostępu do otwartego Internetu oraz zmieniające dyrektywę 2002/22/WE w sprawie usługi powszechnej i związanych z sieciami i usługami łączności elektronicznej praw użytkowników, a także rozporządzenie (UE) nr 531/2012 w sprawie roamingu w publicznych sieciach łączności ruchomej wewnątrz Unii"
A co do ONT, to nie pytam czy dostanę tylko czy jeśli dostanę to czy klonować trzeba ont czy obojętnie czy ont czy fb to net będzie działał i z tego i z tego?
A jeśli chcesz mi jeszcze raz powiedzieć że nie dostanę, to zmieńmy scenariusz, biorę nju z fb 3.0, tam ont dostanę na 100%, to mogę klonować jedno lub drugie i internet będzie działał, czy tylko sklonowanie ONT zadziała...
A to czy swój podłącze to już ustaliliśmy że tak, bo nie tylko tutaj ludzie o tym piszą i pokazują jak to zrobić, ja po prostu chce się dowiedzieć czy będę miał zabezpiecznie w razie jakby orange się odwidziało pozwalać użytkownikom na swoje urządzenia i awaryjnie będę miał ich ONT zawsze pod ręką. |
|
|
|
 |
MrPepka
classic master
|
Wysłany: 24-05-2025, 19:45
|
|
|
Dobra bo chyba pogubiłem się w Twoich pytaniach
Jeśli dostaniesz osobny ONT od Orange to niczego nie klonujesz. Podłączasz do ONT swój router, autoryzacja wtedy odbywa się po PPPoE czyli ustawiasz VLAN 35, nazwa użytkownika i hasło z kolei znajdziesz na portalu Mój Orange (hasło musisz jedynie swoje ustawić). Problem w tym iż osobny ONT od Orange można dostać jedynie do prędkości poniżej 1 Gb (600 i 300) i nie dostaniesz go z automatu, a jedynie jak technikowi o tym powiesz kiedy będzie do Ciebie dzwonił przed instalacją (z automatu zawsze dostajesz Funboxa 6 lub 10 zależnie jaką prędkość bierzesz, oba mają wbudowany ONT). Co do swojego ONT to teoretycznie da się sklonować S/N Funboxa do swojego ONT i powinien działać w Orange póki operatorowi się nie odwidzi i nie zacznie takich urządzeń banować
| Kebap12 napisał/a: | Chodzi o to:
"Zmuszanie do korzystania tylko ze sprzętu operatora jest niezgodne z prawem UE: Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 2015/2120 z dnia 25 listopada 2015, ustanawiającego środki dotyczące dostępu do otwartego Internetu oraz zmieniające dyrektywę 2002/22/WE w sprawie usługi powszechnej i związanych z sieciami i usługami łączności elektronicznej praw użytkowników, a także rozporządzenie (UE) nr 531/2012 w sprawie roamingu w publicznych sieciach łączności ruchomej wewnątrz Unii" |
Tak to jest ta formułka której możesz użyć jak oddasz Funboxa do salonu i będziesz im składał reklamację o anulowanie opłaty za dzierżawę Funboxa to wtedy tylko tą formułkę cytujesz |
|
|
|
 |
Kebap12
plus master
|
Wysłany: 24-05-2025, 19:53
|
|
|
No bo tam kolega miesza, to musiałem mu dać alternatywny scenariusz...
Moje pytanie było takie, dostaję ONT do tych 2gb (już pomińmy kwestięczy dają ten sprzęt do tej prędkości czy nie), wiem że ten ich ONT nie obsłuży 2gb, ale chciałbym go jednak mieć w razie tego jakby przestali przymykać oko na ludzi ze swoim sprzętem, kupuję sobie leoxa, konfiguruję i mam full transfer, tylko pytanie jest czy w tej sytuacji kiedy orange daje mi ONT+FB, to sklonować muszę ich ONT, czy to nie ma znaczenia i na sklonowanych danych z FB też zadziała ten mój leox?
BTW, do prędkości 2gb da się wybrać FB6 też, nie trzeba brać FB10. |
|
|
|
 |
adrjannn
classic master
|
Wysłany: 24-05-2025, 20:02
|
|
|
Ale nie dostaniesz ONT do łącza 2Gb. Czego tu nie rozumiesz ?
Bo operator nie zagwarantuje Ci minimalnej prędkości łącza skoro masz dławik 940Mbps.
PS: Swego czasu Orangutan nie chciał dawać ONT do łącza 1Gbps, tylko max do 600Mbps właśnie ze względu na max prędkość 940Mbps przez ONT a nie pełne 1Gbps bezpośrednio do Funboxa.... |
|
 |
MrPepka
classic master
|
Wysłany: 24-05-2025, 20:46
|
|
|
| Kebap12 napisał/a: | | Moje pytanie było takie, dostaję ONT do tych 2gb (już pomińmy kwestięczy dają ten sprzęt do tej prędkości czy nie), wiem że ten ich ONT nie obsłuży 2gb, ale chciałbym go jednak mieć w razie tego jakby przestali przymykać oko na ludzi ze swoim sprzętem, kupuję sobie leoxa, konfiguruję i mam full transfer, tylko pytanie jest czy w tej sytuacji kiedy orange daje mi ONT+FB, to sklonować muszę ich ONT, czy to nie ma znaczenia i na sklonowanych danych z FB też zadziała ten mój leox? |
To wtedy klonujesz S/N z ONT który dostałeś od Orange i go wklepujesz do swojego Leox. Zakładam, że Twój ONT Leox posiada WAN 2,5 GbE chociaż? |
|
|
|
 |
winforGD
plus master
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 366 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 28-11-2025, 10:47
|
|
|
Przez kilka lat miałem swój ONT Leox i działało to wyśmienicie. Teraz podpisałem nową umowę 2 Gb/s i dostałem Funboxa 7. Chcę użyć swojego ONT Leox + swój router Asusa. Problem w tym, że nie znam hasła PPPoE. Wiem, że hasło do neostrady można zmienić na swoim koncie Orange: Ustawienia > Zabezpieczenia. Problem w tym, że jak próbuję zmienić hasło do neostrady, to ciągle otrzymuję błąd. Dlaczego? Już 2 dzień jest ten błąd. Ktoś miał podobny problem?
Opera Zrzut ekranu_2025-11-28_104704_www.orange.pl.png
|
 |
| Plik ściągnięto 8 raz(y) 19,16 KB |
|
|
|
|
 |
|
|