|
HFC zamiast ftth |
| Autor |
Wiadomość |
YogiCK
light master

Pomógł: 4 razy Dołączył: 25 Lut 2011 Posty: 57 Skąd: Varsovie
|
Wysłany: 02-09-2025, 12:44
|
|
|
| Ciekawe, siedzę narazie jeszcze na exUPC koncentryku i nie mam ani niestabilnego pingu ani utraty pakietów. Wszystko zależy od tego w jakim stanie fizycznie jest łącze (w przypadku koncentryka ma znaczenie czy nie jest gdzieś kabel zagięty, uszkodzona izolacja itd) i jak skonfigurowana jest usługa - wystarczy poczytać jakie problemy mieli ludzie po przełączeniu przez Netię wszystkich za CGNAT. Na światłowodzie też można mieć duże problemy z jakością łącza. |
|
|
|
 |
piotrzet
light master
|
Wysłany: 02-09-2025, 19:28
|
|
|
| Bzdura. Zależy kto jest dostawcą. Jak miałem UPC działało wszystko jak należy od kiedy przejął Play i zaczęli dawać swój soft do modemów wtedy wszystko padło. Na tej samej sieci mam teraz konkurencję i działa tak samo idelanie jak wcześniej UPC. |
|
|
|
 |
klocorek
classic master

|
Wysłany: 02-09-2025, 21:04
|
|
|
| Jestem exUPC na koncentryku HFC, mam Compal-a i Horizon-a. Jak na razie wszystko śmiga bez zastrzeżeń. |
|
|
|
 |
januszmk
plus master
|
Wysłany: 04-09-2025, 19:27
|
|
|
| piotrzet napisał/a: | | Jak miałem UPC działało wszystko jak należy od kiedy przejął Play i zaczęli dawać swój soft do modemów wtedy wszystko padło |
To nie jest prawda ze jak bylo UPC to wszystko dzialalo tak jak trzeba a dopiero problemy sa za Playa. przez dlugi czas UPC mialo modemy z problemami, na poczatku nie chcieli sie przyznac do problemu a pozniej wdrozenie rozwiazania tez im zajela dluzej niz na innych modemach z tym problemem (problem puma6) |
|
|
|
 |
marder
plus master

Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Kwi 2010 Posty: 410 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 05-09-2025, 18:54
|
|
|
| mrk1 napisał/a: | | Miałem UPC na koncentryku i niestabilny ping z utratami pakietów. Zmieniłem na Netię FTTH na łączu Orange i nagle nie ma utrat pakietów a ping jest bardzo stabilny w porównaniu do koncentryka. To nie jest kwestia tylko routera czy routingu tylko też technologii łącza. |
Acha, zmieniłeś operatora, ale wiesz że utrata pakietów to wina zastosowanej technologii? Bardzo wiarygodne to co mówisz |
|
|
|
 |
mrk1
light master
|
|
|
|
 |
pawelb
ultra master
Pomógł: 18 razy Dołączył: 09 Gru 2015 Posty: 1446 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 06-09-2025, 12:20
|
|
|
| Utrata pakietów może wystapic w każdej sieci, nie jest to zależne od technologii ale od szeroko rozumianego stanu sieci, na który mogą wpływać różne czynniki, w sieci ftth również mogą się pojawić straty pakietów |
|
|
|
 |
IreuN
classic master
|
Wysłany: 11-09-2025, 14:15
|
|
|
| mrk1 napisał/a: | | IreuN napisał/a: | | Ludzie plują na koncentryki, a gdyby mieli światło to by efekt był taki sam tylko by już nie mieli na co pluć. |
Miałem UPC na koncentryku i niestabilny ping z utratami pakietów. Zmieniłem na Netię FTTH na łączu Orange i nagle nie ma utrat pakietów a ping jest bardzo stabilny w porównaniu do koncentryka. To nie jest kwestia tylko routera czy routingu tylko też technologii łącza. |
No i sam sobie przeczysz, nie zmieniłeś jedynie koncentryka na światłowód, ale też przy okazji zmieniłeś firmę, routing, router, i cholera wie co jeszcze. Więc nie wysuwaj wniosku że to na 100% zasługa zmiany koncentryka na światło.. |
|
 |
mrk1
light master
|
Wysłany: 12-09-2025, 12:17
|
|
|
@IreuN
Umiesz czytać? To sprawdź moje ostatnie zdanie z cytatu, bo ja nigdzie nie piszę, że to jest kwestia tylko zmiany technologii. |
|
|
|
 |
|
|