Forum MediaSwiat Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
HFC zamiast ftth
Autor Wiadomość
YogiCK 
light master

Wysłany: 02-09-2025, 12:44   

Ciekawe, siedzę narazie jeszcze na exUPC koncentryku i nie mam ani niestabilnego pingu ani utraty pakietów. Wszystko zależy od tego w jakim stanie fizycznie jest łącze (w przypadku koncentryka ma znaczenie czy nie jest gdzieś kabel zagięty, uszkodzona izolacja itd) i jak skonfigurowana jest usługa - wystarczy poczytać jakie problemy mieli ludzie po przełączeniu przez Netię wszystkich za CGNAT. Na światłowodzie też można mieć duże problemy z jakością łącza.

piotrzet 
light master

Wysłany: 02-09-2025, 19:28   

Bzdura. Zależy kto jest dostawcą. Jak miałem UPC działało wszystko jak należy od kiedy przejął Play i zaczęli dawać swój soft do modemów wtedy wszystko padło. Na tej samej sieci mam teraz konkurencję i działa tak samo idelanie jak wcześniej UPC.

klocorek 
classic master

Wysłany: 02-09-2025, 21:04   

Jestem exUPC na koncentryku HFC, mam Compal-a i Horizon-a. Jak na razie wszystko śmiga bez zastrzeżeń.

januszmk 
plus master

Wysłany: 04-09-2025, 19:27   

piotrzet napisał/a:
Jak miałem UPC działało wszystko jak należy od kiedy przejął Play i zaczęli dawać swój soft do modemów wtedy wszystko padło

To nie jest prawda ze jak bylo UPC to wszystko dzialalo tak jak trzeba a dopiero problemy sa za Playa. przez dlugi czas UPC mialo modemy z problemami, na poczatku nie chcieli sie przyznac do problemu a pozniej wdrozenie rozwiazania tez im zajela dluzej niz na innych modemach z tym problemem (problem puma6)

marder 
plus master

Wysłany: 05-09-2025, 18:54   

mrk1 napisał/a:
Miałem UPC na koncentryku i niestabilny ping z utratami pakietów. Zmieniłem na Netię FTTH na łączu Orange i nagle nie ma utrat pakietów a ping jest bardzo stabilny w porównaniu do koncentryka. To nie jest kwestia tylko routera czy routingu tylko też technologii łącza.

Acha, zmieniłeś operatora, ale wiesz że utrata pakietów to wina zastosowanej technologii? Bardzo wiarygodne to co mówisz

mrk1 
light master

Wysłany: 06-09-2025, 10:14   

@marder
Nie, nie jest to wina zastosowanej technologii, bo przez 3 lata nie miałem takich problemów z utratą pakietów.

W wątku o pingach w sieci Play to opisywałem: https://forum.mediaswiat.pl/viewtopic.php?p=246163&highlight=#246163
  mrk1

pawelb 
ultra master

Wysłany: 06-09-2025, 12:20   

Utrata pakietów może wystapic w każdej sieci, nie jest to zależne od technologii ale od szeroko rozumianego stanu sieci, na który mogą wpływać różne czynniki, w sieci ftth również mogą się pojawić straty pakietów

IreuN 
classic master

Wysłany: 11-09-2025, 14:15   

mrk1 napisał/a:
IreuN napisał/a:
Ludzie plują na koncentryki, a gdyby mieli światło to by efekt był taki sam tylko by już nie mieli na co pluć.

Miałem UPC na koncentryku i niestabilny ping z utratami pakietów. Zmieniłem na Netię FTTH na łączu Orange i nagle nie ma utrat pakietów a ping jest bardzo stabilny w porównaniu do koncentryka. To nie jest kwestia tylko routera czy routingu tylko też technologii łącza.

No i sam sobie przeczysz, nie zmieniłeś jedynie koncentryka na światłowód, ale też przy okazji zmieniłeś firmę, routing, router, i cholera wie co jeszcze. Więc nie wysuwaj wniosku że to na 100% zasługa zmiany koncentryka na światło..

mrk1 
light master

Wysłany: 12-09-2025, 12:17   

@IreuN
Umiesz czytać? To sprawdź moje ostatnie zdanie z cytatu, bo ja nigdzie nie piszę, że to jest kwestia tylko zmiany technologii.
  mrk1

Odpowiedz do tematu